printlogo


کد خبر: 250556تاریخ: 1401/4/14 00:00
واردات گوشی‌های لاکچری متوقف شده؟
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل: واردات گوشی‌های تلفن بالای ۶۰۰ دلار عملا متوقف بوده و کالاهای واردشده نیز در گمرک دپو شده است

در ماه‌های گذشته گمانه‌زنی‌های زیادی بر سر اعمال محدودیت یا ممنوعیت بر واردات گوشی‌های گران‌قیمت مطرح شده است تا آنجا که اوایل خردادماه ثبت سفارش گوشی آیفون برای ساعاتی ممنوع و سپس دوباره مجاز شد. در همین رابطه روز گذشته دبیر انجمن واردکنندگان موبایل با بیان اینکه برای واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار، ارزی تخصیص داده نمی‌شود، گفت: به دلیل کاهش تقاضا، فروشندگان کالاها را با زیان و زیر قیمت می‌فروشند. 
امیر اسحاقی درباره وضعیت بازار تلفن همراه اظهار کرد: ۹۱ درصد نیاز بازار با گوشی‌های تلفن زیر ۶۰۰ دلار پاسخ داده می‌شود اما با توجه به افت شدید تقاضا، طی ۲ ماه گذشته شرکت‌ها و فروشندگان، گوشی را با زیان می‌فروشند، چراکه باید تعهدات خارجی خود را تسویه کنند. 
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی افزود: در حال حاضر 2.5 میلیون دستگاه تلفن همراه مصرف‌نشده در کشور داریم که از میانگین مصرف بالاتر است و فروشندگان، کالا را زیر قیمت می‌فروشند تا بدهی‌های خود را بدهند. 
اسحاقی اضافه کرد: اگرچه نرخ ارز نیما که به گوشی‌های زیر ۶۰۰ دلار تخصیص داده می‌شود به صورت آهسته در حال افزایش است اما باز هم شرکت‌ها کالا را با زیان می‌فروشند. 
وی درباره واردات گوشی‌های تلفن بالای ۶۰۰ دلار، گفت: تقریبا از ۲۴ اردیبهشت‌ماه با واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار مشکل داریم، زیرا فقط ویرایش ثبت سفارش این کالا اصلاح شده و هیچ گونه تخصیص و تأمین ارزی برای واردات انجام نمی‌شود. 
اسحاقی افزود: هنوز کمیته مشترک اقدام ارزی بانک مرکزی و وزارت صمت درباره تخصیص ارز این کالا به تصمیم نهایی نرسیده‌اند که همین امر موجب شده خرید و فروش پاسپورت و واردات کالای مسافری افزایش یابد. وی در گفت‌و‌گو با مهر، ادامه داد: در حال حاضر ۱۲۰ هزار کالای مسافری وارد کشور شده که نشان می‌دهد سوءاستفاده از این جریان به اوج خود رسیده است. 
دبیر انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی اضافه کرد: عملا واردات گوشی‌های تلفن بالای ۶۰۰ دلار متوقف بوده و کالاهای وارد شده نیز در گمرک دپو شده است. ما با سازمان توسعه تجارت ایران نامه‌نگاری‌هایی انجام دادیم و خواستار تعیین‌تکلیف کالاهای دپو شده و نحوه تخصیص ارز شدیم که مقرر شد هفته آینده کمیته اقدام ارزی جلسه‌ای در این باره برگزار کند. وی با بیان اینکه آرامش بازار از بین رفته است، گفت: در حال حاضر عرضه بشدت بالا بوده و تقاضا به پایین‌ترین حد ممکن رسیده است. 
 
* ارزسوزی بی‌رویه با واردات گوشی‌های لاکچری!
کارشناسان معتقدند واردات گوشی‌های همراه گران‌قیمت که سهم کمی در بازار دارند و گرانند، در شرایطی که کشور با محدودیت ارزی مواجه است، امری غیرمنطقی است. طبق آمارهای منتشر‌شده، واردات گوشی‌های آیفون در سال 1400، یک میلیارد و 353 میلیون دلار بوده که تنها 6 درصد سهم بازار کشور را تامین کرده است و بر اساس آمارهای منابع آگاه، در سال جاری بالغ بر 2.5 میلیارد دلار برای واردات آیفون در سامانه ثبت سفارش شده است. 
از طرف دیگر طبق گزارش‌های گمرک، سال گذشته در مجموع 4.2 میلیارد دلار گوشی از مبادی رسمی وارد ایران شده است که بیش از 1.3 میلیارد دلار به گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار اختصاص دارد که 32.2 درصد ارزش کل واردات گوشی را در بر می‌گیرد. این در حالی است که از نظر تعداد، گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار فقط 6.2 درصد از کل سهم بازار را داشته است به طوری که سال گذشته از مجموع 17.7 میلیون دستگاه وارد شده 1.1 میلیون دستگاه بالای ۶۰۰ دلار بوده است. 
ممنوعیت واردات گوشی‌های بالاتر از ۳۰۰ یورو از تابستان سال ۱۳۹۹ به‌عنوان راه‌حلی برای مشکل واردات و کمبود گوشی مطرح شد اما این خبر با جنجال‌هایی همراه بود و حتی با گران شدن گوشی‌های پرچمدار هم گره خورد. هرچند همان زمان هم در مقطعی واردکنندگان مدعی بودند گوشی ۳۰۰ یورویی تخصیص ارز نمی‌گیرد و واردکننده رسمی نمی‌تواند این گوشی‌ها را وارد کند، تا اینکه در لایحه بودجه ۱۴۰۰ ‌حقوق ورودی واردات گوشی‌های موبایل ساخته‌شده خارجی بالای ۶۰۰ دلار را ۱۲ درصد تعیین کردند. 
پیش‌تر مقام معظم رهبری از واردات گوشی آمریکایی آیفون به کشور و خرید ملک در خارج از ایران انتقاد کرده و فرموده بودند: «واردات بی‌رویه چیز خطرناک و مهمی است. گاهی این واردات، واردات لوکس است یعنی هیچ نیاز به آن نیست. شنیدم که برای واردات یک نوع گوشی لوکس آمریکایی در سال ۹۸ حدود نیم میلیارد دلار مصرف شده است. البته بخش خصوصی این کار را می‌کند، منتها دولت باید جلوی آن را بگیرد».

Page Generated in 0/0059 sec