printlogo


کد خبر: 250621تاریخ: 1401/4/16 00:00
36 مقام کابینه انگلیس از جمله 16 وزیر در اعتراض به رسوایی اخیر جانسون استعفا کردند
فرار از ننگ مرد بدنام

گروه بین‌الملل: بوریس جانسون اکنون برای بقای سیاسی خود می‌جنگد. با انتشار اخبار استعفای وزرا، تعداد دیگری از مقامات و دستیاران دولت هم استعفا کردند. منتقدان می‌گویند این تحولات جدید برای نخست‌وزیر در حکم «پایان» است. 
به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از سرویس جهانی بی‌بی‌سی، بر اساس آخرین اخبار، پس از استعفای وزرای بهداشت، خزانه‌داری و خانواده انگلیس، 6 وزیر دیگر از جمله کیمی بادنوک، لی رولی و میمز دیویس، از دولت بوریس جانسون استعفا کردند. بر این اساس شمار وزرا و دستیاران مستعفی جانسون به دست‌کم 34 نفر رسید. این در حالی است که اسکای نیوز شمار وزرای مستعفی را 16 نفر و مجموع استعفاکنندگان از کابینه را 36 مورد عنوان کرد.  
بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا به نمایندگان مجلس گفته است به‌رغم فهرست فزاینده‌ای از وزیران محافظه‌کار و دیگر مقامات محافظه‌کار که در اعتراض به رسیدگی به پرونده یک مقام ارشد متهم به آزار جنسی استعفا می‌کنند، «به کار خود ادامه خواهد داد». رهبر حزب کارگر انگلیس خواستار استعفای نخست‌وزیر شده و استعفای مقامات دولت را به «فرار موش‌ها از کشتی در حال غرق شدن» تشبیه کرده است.
بدون‌شک آنچه منجر به سونامی استعفای وزرای کابینه جانسون شده، رسوایی‌های پیایی اعضای کابینه و مقامات ارشد حزب محافظه‌‌کار انگلیس است. بعد از رسوایی «پارتی گیت» که مربوط به برگزاری میهمانی در دفتر و اقامتگاه جانسون آن هم در بحبوحه همه‌گیری کرونا بود، 2 رسوایی اخیر پیرامون مسائل اخلاقی یکی از وزرای سابق و مقام ارشد حزب محافظه‌کار منجر به سونامی استعفا شده است. دومینوی استعفای وزرای کابینه جانسون طی روزهای گذشته پس از طرح اتهام آزار جنسی علیه «کریس پینچر» از محافظه‌کاران پارلمان بریتانیا که تا فوریه ۲۰۲۲ به عنوان وزیر دولت در امور مسکن فعالیت می‌کرد، شکل گرفته است. نکته جالب توجه اینکه در نهایت رسوایی سومی هم در رابطه با پرونده پینچر پدید آمد که نشان می‌دهد بوریس جانسون با وجود اطلاع از این اتهامات، پینجر را برای چنین مقام عالی در دولتش برگزیده است. این وضعیت بغرنج برای نخست‌وزیر انگلیس در حالی رقم خورده که او ماه گذشته توانسته بود به سختی از یک رای عدم اعتماد جان سالم به در برد و حتی شوک استعفای 5 مشاور همچنین 4 تن از دیگر مقامات دولتش را پشت سر بگذارد. جانسون که از زمان وقوع جنگ اوکراین با اتخاذ تندترین مواضع در بین کشورهای اروپایی علیه روسیه، سعی در پنهان کردن ضعف‌های دولت و ارجاع مشکلاتی نظیر زنجیره تامین و سوخت به جنگ اوکراین داشت، پس از جلسه رای اعتماد از روند جلسه ابراز خشنودی کرده بود. با وجود این رسانه‌های محافظه‌کار جایگاه او را متزلزل عنوان کردند. از جمله روزنامه تایمز «یک پیروز زخمی» را تیتر کرد و در صفحه اول روزنامه دیلی‌تلگراف هم آمده بود «پیروزی توخالی، محافظه‌کاران را متلاشی می‌کند». 
 
* احتمال تغییر قانون برای استیضاح جانسون
تحولات روزهای اخیر در کابینه انگلیس جایگاه بوریس جانسون به عنوان رئیس کابینه را متزلزل‌تر از قبل کرده و درخواست‌ها برای کناره‌گیری جانسون افزایش یافته است و به نوشته رسانه‌ها عذرخواهی هم این بار دیگر کارساز نیست. این احتمال هم از سوی برخی نمایندگان مطرح شده که ممکن است وی در چند روز آینده با جلسه رای اعتماد جدیدی روبه‌رو شود. در همین ارتباط روزنامه گاردین نوشت این احتمال وجود دارد که مصونیت ماه گذشته جانسون لغو و او با یک جلسه رای اعتماد مجدد مواجه شود. جانسون توسط قوانینی محافظت می‌شود که یک ماه پیش تصویب شد که به او یک سال مصونیت اعطا می‌کند. این تحولات بعد از کناره‌گیری ناگهانی وزرای بهداشت، خزانه‌داری و خانواده انگلیس به دلیل نارضایتی از عملکرد دولت رقم خورد. 
 
* سونامی استعفا در کابینه و نارضایتی از جانسون
 روز دوشنبه «ساجد جاوید» وزیر بهداشت و «ریشی سوناک» وزیر دارایی و دیروز هم «ویل کوئینس» وزیر خانواده انگلیس به دلیل نارضایتی از عملکرد دولت جانسون از سمت خود استعفا کردند تا شرایط دشوارتری را برای نخست‌وزیر ایجاد کنند. وزیر مستعفی بهداشت انگلیس درباره وضعیت کابینه گفت: «دکمه ریست را فقط می‌توان چند بار فشار داد. به نظر من اساسا یک چیزی در راس کار اشتباه است». ساجد جاوید با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد: دیگر از نظر وجدانی نمی‌توانم به وظیفه‌ام ادامه دهم. وی افزود: به دلیل عدم اعتماد به بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس از سمت خود استعفا می‌کنم. جاوید ضمن اشاره به دیدار با جانسون برای تقدیم استعفای خود، اظهار کرد: خدمت در این سمت برایم افتخار بزرگی بود اما با کمال تاسف می‌گویم که دیگر نمی‌توانم با وجدان راحت ادامه دهم. اندکی پس از اعلام استعفای جاوید، ریشی سوناک نیز با انتشار پستی در توئیتر استعفا کرد. وی در این پیام توئیتری نوشت: مردم بحق انتظار دارند دولت بدرستی، شایسته و جدی اداره شود. می‌دانم این ممکن است آخرین پست وزارتی من باشد اما معتقدم این معیارها ارزش مبارزه را دارد و به همین دلیل استعفا می‌کنم. لحظاتی پس از استعفای این ۲ وزیر «بیم افولامی» نایب‌رئیس حزب محافظه‌کار نیز از سمتش استعفا کرد. وی در این باره گفت جانسون دیگر از مقبولیت مردمی برخوردار نیست. افولامی در ادامه افزود: جانسون باید از نخست‌وزیری استعفا کند و من تحت رهبری او نمی‌توانم کار کنم. البته چند ساعتی از اعلام استعفای وزرای انگلیسی نگذشته بود که بوریس جانسون وزرای جدید بهداشت و خزانه‌داری را معرفی کرد تا بدین ترتیب هرچه سریع‌تر کابینه‌ بحران‌زده خود را که برای لحظاتی در معرض فروپاشی قرار گرفت، نجات دهد. جانسون «استیو بارکلی» رئیس دفتر خود را به‌ عنوان وزیر بهداشت و جایگزین ساجد جاوید معرفی کرد.
 
* حمایت جانسون از یک متجاوز جنسی
به گزارش رویترز، «ویل کوئینس» وزیر امور کودکان و خانواده انگلیس نیز پس از آن از دولت انگلیس کناره‌گیری کرد که او را برای دفاع از جانسون بر سر رسوایی «کریس پینچر» راهی مصاحبه‌ای در تلویزیون کردند. رویترز به نقل از این وزیر مستعفی نوشت: از آنجا که مشخص شده اطلاعاتی که به او داده شد «نادرست بوده»، او چاره‌ای جز استعفا ندارد. این سیاستمدار انگلیسی روز دوشنبه در مصاحبه‌هایی گفت به او «تضمین قاطع» داده شده که بوریس جانسون «اصلا از هیچ اتهامی علیه پینجر مطلع نبوده است». به دنبال این صحبت‌ها دفتر نخست‌وزیری انگلیس روز سه‌شنبه اعتراف کرد این صحبت صحت ندارد و جانسون از تحقیقات علیه رفتار پینچر آگاه شده بود. پینچر، معاون رئیس حزب محافظه‌کار و مسؤول نظارت بر عملکرد نمایندگان محافظه‌کار در پارلمان انگلیس بود. در استعفانامه ویل کوئینس که خودش در توئیتر منتشر کرد، آمده است: با نهایت تأسف، امروز استعفای خودم را تقدیم نخست‌وزیر کردم. روز دوشنبه من صحبت‌هایی را در رسانه‌ها مطرح کردم که الان مشخص شده نادرست بوده‌اند. سخنگوی رسمی جانسون در رابطه با رسوایی پیش آمده گفت نخست‌وزیر از اتهامات آگاه بوده اما این موارد حل شده بوده‌اند. در این بیانیه آمده است: «جانسون شخصا درباره شروع و نتیجه تحقیقات مطلع شد؛ یک شکایت رسمی وجود داشت؛ فقط تحقیقات تکمیل شده بود اما پینچر تبرئه نشده بود». در روزهای گذشته کریس پینچر، از نمایندگان ارشد حزب محافظه‌کار در پارلمان انگلیس به آزار جنسی متهم شد. رسوایی اخیر اما پس از آن شدت گرفت که مشخص شد جانسون با وجود اطلاع از این اتهام‌ها، مقام پینچر را ارتقا داده بود. پس از آن جانسون تحت فشار قابل توجهی قرار گرفت و در یک کلیپ کوتاه گفت از دادن سمت دولتی به پینچر «بشدت پشیمان است» اما این اقدام به سرعت تحت‌الشعاع قرار گرفت، زیرا ۱۵ دقیقه بعد وزرای بهداشت و خزانه‌داری او استعفا کردند. 
 
* استعفای پینچر
«کریس پینچر» معاون رئیس حزب محافظه‌کار انگلیس و مسؤول نظارت بر عملکرد نمایندگان محافظه‌کار در پارلمان این کشور اخیرا استعفای خود را به دلیل آزار و اذیت جنسی ارائه کرده است. بر اساس گزارش رسانه‌های انگلیسی، این مرد 52 ساله در یک باشگاه خصوصی لندن ۲ مرد از جمله یکی از نمایندگان مجلس را مورد آزار و اذیت جنسی قرار داده است. آنها سپس به رهبری حزب محافظه‌کار شکایت کردند. پینچر در نامه استعفای خود گفت هنگام این حادثه بیش از حد مشروب خورده بوده است. وی به دلیل این اقدام عذرخواهی کرد.
***
    16 وزیر مستعفی کابینه جانسون چه کسانی هستند؟     
استعفای ریشی سوناک، وزیر دارایی بدون شک مهم‌ترین استعفا بین وزرای جانسون  بود. ساجد جاوید وزیر بهداشت، ویل کوئینس وزیر امور کودکان و خانواده، رابین واکر وزیر مدارس، ویکتوریا اتکینز وزیر دادگستری، جان گلن وزیر خزانه‌داری، جو چرچیل وزیر محیط‌زیست، استوارت اندرو وزیر مسکن، میمز دیویس وزیر کار و امور بازنشستگی، ریچل مک‌لین وزیر حفاظت داخلی و مایک فرر وزیر صادرات، وزرایی هستند که استعفا داده‌اند و 5 وزیر جونیور (زیرکابینه) استعفای خود را هماهنگ کرده و نامه‌ای را هم به امضا رساندند. آنها کیمی بادنوک، نیل اوبراین، الکس بورگارت، لی رولی و جولیا لوپز هستند.

Page Generated in 0/0065 sec