اسدالله خسروی: آمار مراجعه به مراکز درمانی و بیمارستانی با علائم کرونا این روزها در حالی رو به افزایش است که معاون وزیر بهداشت از شناسایی زیرسویههای جدید کرونا در کشور و افزایش میزان بستریشدگان و مبتلایان بیماری «کووید-19» خبر میدهد. به گزارش «وطنامروز»، کرونا این روزها برای مبتلا کردن مجدد گسترده مردم خیز برداشته است. افزایش دوباره میزان مبتلایان و بستریشدگان این ویروس بیانگر فعال شدن کرونا پس از چند ماه کاهش التهاب این بیماری است. در چنین شرایطی وزیر بهداشت هشدار داده است آن دسته از کسانی که تاکنون واکسن نزدهاند یا واکسیناسیونشان تکمیل نشده است باید برای حفظ سلامت خود و دیگران در اسرع وقت اقدام به تزریق واکسن کرونا کنند. شرایط بیماری کرونا هماکنون در کشور بهگونهای است که کارشناسان از احتمال شیوع پیک هفتم این بیماری خبر داده و برای رهایی از آن همچنان بر رعایت سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی تاکید دارند؛ بیماریای که در دنیا هنوز تهدیدکننده است و برخی کشورها با همهگیری کرونا ویروس با زیرسویههای جدید آن مواجهند. در این باره وزیر بهداشت با اشاره به وضعیت کرونا در کشور اعلام کرد که همه افراد بالای ۱۲ سال امسال واکسن یادآوری را تزریق کنند. بهرام عیناللهی در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کرونا در کشور اظهار کرد: میدانیم که واکسیناسیون، ایمنی دائمی نمیدهد، بلکه مقطعی است و مدتی بعد ایمنی آن کاهش مییابد. ما چون واکسیناسیون در حجم زیاد و نزدیک انجام داده بودیم، ایمنی در مردم به شکل بالاتری وجود داشت اما اخیرا تغییراتی در اُمیکرون ایجاد شده که میتواند بیماریزایی ایجاد کند. عیناللهی تاکید کرد: ما از واکسیناسیون به عنوان واکسن «یادآوری» نام میبریم و توصیهمان به مردم که خیلی به ما کمک کردند تا اُمیکرون مهار شود، این است که امسال همه افراد بالای ۱۲ سال یک واکسن یادآوری را تزریق کنند. ما بازگشت حجاج، بازگشایی مدارس و دانشگاهها و ایام محرم را در پیش داریم که ممکن است ویروس را منتقل کنند و مبتلایان را افزایش دهند. همه مراکز واکسیناسیون در این زمینه آمادهباش هستند تا امر واکسیناسیون را انجام دهند.
* شناسایی سویه BA5 در ایران
افزایش موارد ابتلا و بستریشدگان کرونا طی چند روز اخیر نگرانیهایی را برای کادر پزشکی و مردم ایجاد کرده است که مبادا کرونا بار دیگر درسرساز شود. معاون درمان وزارت بهداشت با بیان این مطلب که زیرسویه BA5 در ایران شناسایی شده است، از احتمال دورقمی شدن فوتیهای روزانه کرونا در کشور خبر داد. سعید کریمی به روند افزایشی موارد ابتلا به کرونا در کشور اشاره کرد و گفت: آنچه مسلم است، موارد ابتلا از نوع اُمیکرون بوده و زیرسویه BA5 در ایران شناسایی شده است. وی با اعلام این مطلب که زمزمههای موج جدید بیماری در کشور به گوش میرسد، افزود: امیدواریم موج جدیدی در پیش نباشد. معاون درمان وزارت بهداشت به پیشبینی وضعیت بیماری در موج جدید احتمالی در کشور اشاره کرد و گفت: به طور مثال، اگر در موج قبلی یک میلیون ابتلا داشتهایم، در موج جدید ۲۰۰ هزار نفر خواهد بود. یعنی شدت موج جدید احتمالی کمتر از موج قبلی است. کریمی به موارد بستری و فوتیها در موج جدید اشاره کرد و افزود: معمولا، یک تا 2 ماه طول میکشد که آثار موج جدید نمایان شود و افزایش موارد بستری و به دنبال آن فوتیها، دو تا ۳ هفته بعد از بستریها رخ میدهد. وی ادامه داد: ۳ رقمی شدن مرگهای روزانه را پیشبینی نمیکنیم اما احتمال دو رقمی شدن فوتیهای روزانه وجود دارد. معاون درمان وزارت بهداشت در ادامه بر تزریق دوز یادآور واکسن کرونا برای افرادی که ۳ دوز واکسن زدهاند، تاکید کرد و گفت: کسانی که ۶ ماه از تزریق دوز سوم واکسن آنها گذشته است، لازم است دوز یادآور را بزنند. در این باره متخصص بیماریهای عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه کرونا این روزها دوباره جان گرفته است و مردم باید این بیماری را جدی بگیرند، افزود: بستریشدگان ناشی از زیرسویههای جدید کرونا روز به روز در حال افزایش بوده، چرا که تشخیص علائم زیرسویه جدید سخت است و تست پیسیآر نیز برای شناسایی ویروس ملاک نیست، زیرا افرادی که بستری شدهاند تست منفی دارند اما ریه آنها درگیر شده است.
دکتر پرویز وحدانی در گفتوگو با «وطنامروز» اظهار کرد: فرق سویه جدید کرونا که هماکنون نه فقط در ایران بلکه در خیلی از کشورهای جهان تهدیدکننده سلامت جامعه شده، این است که قدرت مرگ کمتر اما میزان همهگیری بیشتری دارد. وی با بیان اینکه افرادی که اکنون با علائم بیماری «کووید-19» به مراکز درمانی مراجعه میکنند اغلب نشانههای سرماخوردگی دارند، افزود: همین افراد پس از چند روز ریهشان درگیر و بستری میشوند. وحدانی اضافه کرد: تست پیسیآر برای مبتلایان به کرونا ملاک 100 درصدی نیست، بنابراین ضروری است آن دسته از افرادی که واکسن نزدهاند یا دوز سوم و یادآور را تزریق نکردهاند حتما واکسیناسیون خود را تکمیل کنند، چرا که واکسن نزدهها در معرض خطر جدی کرونا قرار دارند. استاد دانشگاه شهید بهشتی اضافه کرد: رعایت دستورالعملهای بهداشتی، بویژه استفاده از ماسک و پرهیز از همنشینی با افراد دارای علائم سرماخوردگی ضروری است و چناچه فردی در این فصل به سرماخوردگی دچار شود به احتمال فراوان حامل ویروس کروناست.
***
شناسایی ۱۲۷۱ مبتلای جدید کرونا
وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد طی ۲۴ ساعت گذشته یکهزار و ۲۷۱ بیمار مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند و متاسفانه در این بازه زمانی 5 نفر نیز جان خود را به دلیل این بیماری از دست دادند. بر این اساس از ظهر روز سهشنبه تا ظهر چهارشنبه ۱۵ تیرماه ۱۴۰۱، ۱۲۷۱ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۱۷۶ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه طی این مدت، ۵ بیمار مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۴۱ هزار و ۴۱۳ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۶۳ هزار و ۸۴۶ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. از سویی ۲۷۳ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» نیز در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر هیچ شهرستانی در کشور در وضعیت قرمز و نارنجی قرار ندارد. ۱۰۵ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۴۳ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. همچنین تاکنون ۶۴ میلیون و ۶۶۴ هزار و ۵۰ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۱۹ هزار و ۸۷۴ نفر دوز دوم و ۲۷ میلیون و ۸۰۱ هزار و ۶۴۹ نفر نیز دوز سوم واکسن کرونا را در کشور تزریق کردهاند. مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور نیز به ۱۵۰ میلیون و ۴۸۵ هزار و ۵۷۳ دوز رسید.
***
شیوع زیرگونههای اٌمیکرون
فوقتخصص بیماریهای عفونی گفت: آمار مبتلایان به کرونا در حال افزایش است و تا ۲ هفته دیگر آمار مرگومیر هم بالا خواهد رفت. حمید عمادی افزود: مسافرانی که از کشورهای مجاور وارد میشوند میتوانند کشور را آلوده کنند. وی در پاسخ به این سوال که آیا در آستانه موج جدیدی از کرونا هستیم، گفت: زیرگونههای اُمیکرون در کشور ما بیشتر شایع است، این بیماریها بیشتر قسمتهای فوقانی تنفس را درگیر میکند، یعنی ماهیت کشندهای ندارد. عمادی افزود: به طور طبیعی افراد مسن، افرادی که نقص ایمنی دارند و افرادی که مستعد هستند، در معرض بستری هستند اما امیدواریم این موج مشابه موج دلتا نباشد. وی گفت: ممکن است یک جهش جدید اتفاق بیفتد؛ درباره کرونا نمیشود پیشبینی کرد. عمادی افزود: چون این ویروس در حال تغییر است، افراد خیلی سریع بعد از مبتلا شدن، یک یا ۲ ماه بعد میتوانند دوباره درگیر شوند. وی گفت: هر دفعه که آدم این بیماری را میگیرد بدن یک مقدار با این بیماری آشنا میشود و هر چقدر بدن آشنا شود شدت و حدت کمتری خواهد داشت. عمادی افزود: خیلی از بیماران ما افرادی هستند که از هواپیمایی ترکیه استفاده کرده بودند. چند وقت دیگر حجاج به کشور بازمیگردند و بازگشایی مدارس و دانشگاهها را داریم، پس باید آماده باشیم.
***
سویههای جدید اُمیکرون تهدیدی جدی است
استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علومپزشکی تهران به تحلیل وضعیت بیماری کرونا در کشور پرداخت.
مسعود یونسیان درباره بیماری «کووید-۱۹» به مقایسه کشورمان با کشورهای همسایه پرداخت و افزود: باید توجه داشته باشیم در بعضی از کشورها از جمله خاورمیانه و اروپا، بعد از فروکش بیماری، یک موج رو به افزایش داریم.
وی گفت: واقعیت این است که همزمانی این افزایشها با قالب شدن زیرگونه BA4 و BA5 که ۲ زیرگونه اُمیکرون هستند، در همه جای دنیا ما یک افزایشی را میبینیم که به نسبت اُمیکرون B2 که غالب بود، واکسنگریزی بیشتری دارند. یعنی ما اگر پیشتر با ۲ دوز واکسن میتوانستیم با BA1 و BA2 مقابله کنیم برای مقابله با زیرگونههای جدید، یا باید واکسنهایی داشته باشیم که به طور اختصاصی برای این زیرگونه ساخته شدهاند که هنوز در دنیا واکسنی نداریم یا باید تعداد دوزها را افزایش دهیم.
یونسیان افزود: خواهش من از مردم این است کسانی که اگر هنوز واکسن نزدهاند، واکسیناسیون خود را تکمیل کنند. در واقع اگر هر کدام از ما یک قدم به جلو بگذاریم، سلامت خود و دیگران را به مخاطره نمیاندازیم.