printlogo


کد خبر: 250665تاریخ: 1401/4/20 00:00
هدف بایدن از سفر به خاورمیانه چیست؟
ماله‌کشی بایدن برای دیدار با بن‌سلمان

گروه بین‌الملل: جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا این هفته سفری به غرب آسیا خواهد داشت. وی ابتدا به فلسطین اشغالی سفر می‌کند و با نخست‌وزیر و مقامات رژیم صهیونیستی دیدار خواهد کرد و بعد از آن به عربستان سعودی می‌رود تا با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه سعودی و محمد بن‌سلمان، ولیعهد این کشور گفت‌وگو کند. مفروض اصلی بسیاری از کارشناسان مسائل بین‌الملل از نخستین سفر خاورمیانه‌ای بایدن این است که وی قصد دارد درباره ایجاد یک «ائئلاف عربی-عبری» کارسازی کند و همچنین با خاندان سعودی برای افزایش تولید نفت به توافق برسد. 
در همین رابطه جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در یادداشتی برای روزنامه واشنگتن‌پست با تیتر «چرا به عربستان می‌روم؟» درباره اهداف سفر خود به خاورمیانه به اهمیت موضوع نفت در معادلات جهانی اشاره کرده و نوشته است: «منابع انرژی عربستان سعودی برای کاهش تاثیر جنگ روسیه در اوکراین حیاتی است. او مدعی شد خاورمیانه‌ از زمان روی کارآمدن او منطقه‌ای امن‌تر شده است»! در ادامه این یادداشت، بایدن سراغ عربستان سعودی رفته و تلاش کرده عدم اجرای وعده‌های خود در قبال «پاسخگو» کردن عربستان سعودی در رابطه با قتل جمال خاشقجی، ستون‌نویس روزنامه آمریکایی واشنگتن‌پست را توجیه کند. او نوشته است: «در عربستان سعودی، سیاست چک سفید را که به ارث برده بودیم معکوس کردیم. من گزارش جامعه اطلاعاتی درباره قتل جمال خاشقجی را منتشر کردم، تحریم‌هایی... انجام داده و ۷۶ ممنوعیت صدور روادید صادر کردم... دولت من به صراحت گفته است ایالات‌متحده تهدیدات فراسرزمینی و آزار و اذیت مخالفان و فعالان توسط هیچ دولتی را تحمل نخواهد کرد. ما همچنین از شهروندان آمریکایی که مدت‌ها قبل از به قدرت رسیدن من به اشتباه در عربستان سعودی بازداشت شده بودند، دفاع کردیم. آنها از آن زمان آزاد شده‌اند و من همچنان به اصرار برای رفع محدودیت‌های سفر آنها ادامه خواهم داد». رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا که قرار است به فلسطین اشغالی هم سفر کند، در یادداشت خود مواضع واشنگتن در قبال صهیونیست‌ها را هم بازگو کرد. وی نوشته است: «در قبال اسرائیل، ما به پایان جنگ در غزه کمک کردیم که براحتی می‌توانست ماه‌ها طول بکشد؛ تنها در ۱۲ روز [به جنگ پایان دادیم]. ما با اسرائیل، مصر، قطر و اردن برای حفظ صلح کار کردیم. ما همچنین روابط آمریکا با فلسطینی‌ها را بازسازی کردیم. دولت من با همکاری با کنگره، حدود ۵۰۰ میلیون دلار حمایت از فلسطینیان را احیا کرد، در حالی که بزرگ‌ترین بسته حمایتی از اسرائیل در تاریخ (بیش از ۴ میلیارد دلار) را نیز به تصویب رساند و همین هفته جاری نخست‌وزیر اسرائیل برای نخستین‌بار طی 5 سال گذشته با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین صحبت کرد. 
* تحلیلگر آمریکایی: بایدن درصدد توافق با سعودی‌ها برای کاهش مشکلات سوخت در آمریکاست
«فیورلا ایزابل» تحلیلگر سیاسی آمریکایی درباره سفر جو بایدن به غرب آسیا در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» گفت: «بایدن شخصیت مستقلی ندارد و وزارت خارجه آمریکا او را به منطقه فرستاده تا درباره معاملات و تولید نفت عربستان اطمینان حاصل کند که ریاض به آنها خیانت نمی‌کند». 
وی با بیان اینکه از سوی دیگر باید بایدن مطمئن شود عربستان سعودی تجارت خود را بعد از جنگ اوکراین و تحریم‌های واشنگتن با روسیه کاهش خواهد داد، بیان کرد: «سعودی‌ها به ‌رغم درگیری‌های جاری در اوکراین به دنبال رابطه با روسیه بوده و هستند و آمریکا هم می‌داند هژمونی همیشگی خود را از دست داده است». فیورلا ایزابل با اشاره به اینکه بایدن برای توافق درباره تولید و صادرات نفت بیشتر با سعودی‌ها راهی ریاض شده است، عنوان کرد: «رئیس‌جمهور آمریکا می‌خواهد با این توافق مشکلات داخلی را که ناشی از افزایش رو به رشد قیمت سوخت است کاهش دهد، البته اگر توافقی هم شکل بگیرد، مانع همکاری ریاض با مسکو نخواهد شد». وی به سفر بایدن به فلسطین اشغالی هم اشاره کرد و گفت: «اسرائیل یک پایگاه بزرگ و امن نظامی برای آمریکا در منطقه است. این اتحاد به شکلی است که هیچ صدای اعتراضی از سوی آمریکایی‌ها در ماجرای ترور «شیرین ابوعاقله» خبرنگار الجزیره توسط اسرائیلی‌ها بلند نشد». وی در پایان با اشاره به تغییرات و گسست‌های سیاسی در اسرائیل خاطرنشان کرد: «بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر سابق اسرائیل دوستی خیلی زیادی با دونالد ترامپ داشت اما برای آمریکا تقریبا فرقی نمی‌کند کدام صهیونیست بر کرسی قدرت در تل‌آویو بنشیند، زیرا اتحاد اسرائیل و آمریکا راهبردی است. واشنگتن سالانه میلیاردها دلار به رژیم صهیونیستی کمک می‌کند، این در صورتی است که زندگی آمریکایی‌ها از نظر رفاهی بدتر از اسرائیلی‌هاست». در مجموع باید دید هدف اصلی بایدن از سفر به غرب آسیا تا چه حد محقق می‌شود؛ آیا رئیس‌جمهور پیر آمریکا می‌تواند محور عربی-عبری را با یکدیگر متحد کرده و انرژی مدنظر واشنگتن را تأمین کند؟

Page Generated in 0/0063 sec