printlogo


کد خبر: 250692تاریخ: 1401/4/20 00:00
ایران با گازدهی به یک زنجیره جدید از ماشین‌های سانتریفیوژ پیشرفته IR‌-6 در فردو اورانیوم۲۰ درصد غنی‌شده برداشت کرد
پاسخ از فردو
بایدن: به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی علیه ایران ادامه خواهیم داد

گروه سیاسی: ایران با گسترده‌تر کردن ابعاد برنامه غنی‌سازی هسته‌ای، پاسخی معتبر به پیام‌های اشتباه و غیرسازنده‌ای که از سوی دولت آمریکا صادر می‌شود، در دستور کار قرار داده است. 
به گزارش «وطن‌ امروز»، ایران با گازدهی به یک زنجیره جدید از ماشین‌های سانتریفیوژ پیشرفته IR-6‌ در فردو -که فعالیت‌های هسته‌ای در این تاسیسات برای آمریکایی‌ها بسیار معنادار است- ذیل دستور کار قانون هسته‌ای مجلس - اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها- گام دیگری در پاسخ به اقدامات مخرب واشنگتن در وضع تحریم‌های جدید ضدایرانی برداشت. 
در این زمینه بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری صداوسیما، با اشاره به انتشار اخباری مبنی بر افزایش میزان غنی‌سازی اورانیوم در ایران گفت: گازدهی به یک زنجیره جدید از ماشین‌های سانتریفیوژ IR-6 حداقل ۲ هفته پیش به آژانس اطلاع داده شده بود و پیش‌تر آژانس در این باره اطلاع‌رسانی کرد که بلافاصله، رسانه‌های بین‌المللی نیز با هدف پیگیری اهداف خاص، آن را با بزرگنمایی منعکس کردند. وی ادامه داد: اقدام دیروز ایران در برداشت محصول ۲۰ درصد از این زنجیره بخش فنی پایانی این اقدام اعلام شده قبلی بود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش‌تر اطلاع‌رسانی کرده و اخیرا هم راستی‌آزمایی شده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: اقدام سازمان انرژی اتمی در اجرای تکالیف قانونی سازمان در راه‌اندازی و گازدهی هزار دستگاه (۶ زنجیره) ماشین‌های سانتریفیوژ IR-6 صورت گرفته است. خبرگزاری رویترز روز شنبه گزارش داد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارش داده است که ایران غنی‌سازی با سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6  در فردو را آغاز کرده است. این خبرگزاری انگلیسی در این گزارش نوشت، سانتریفیوژهایی که ایران در فردو راه‌اندازی کرده است با هدف افزایش میزان غنی‌سازی اورانیوم از 5 به 20 درصد است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی به اعضای این نهاد بین‌المللی که رویترز به نسخه‌ای از آن دست یافته، اعلام کرده است: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تایید می‌کند ایران تزریق گاز هگزافلوراید اورانیوم غنی شده تا 5 درصد به آبشار 166 سانتریفیوژی IR-6  را در فردو آغاز کرده است». 
 
* ضربه به گفت‌وگو!
دولت بایدن پس از شکست خود در مذاکرات دوحه، اقدام به اعمال تحریم‌های جدیدی علیه ایران کرد و وزارت خزانه‌داری آمریکا شامگاه چهارشنبه از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران خبر داد. اسامی ۲ فرد، ۱۳ شرکت و ۲ نفتکش در فهرست تحریم‌های جدید آمریکا (SDN) قرار گرفته‌اند. وزارت خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد شبکه‌ای از افراد و شرکت‌هایی را که از شرکت‌های صوری برای تسهیل انتقال و فروش نفت و محصولات پتروشیمی از شرکت‌های ایرانی به شرق آسیا استفاده کرده‌اند تحریم کرده است. این اقدام آمریکا با واکنش منفی پکن روبه‌رو شد. سخنگوی وزارت خارجه چین به اقدام وزارت خزانه‌داری آمریکا در اعمال تحریم‌های جدید علیه شبکه‌ای از انتقال نفت ایران واکنش نشان داد و آن را رد کرد. «ژائو لی‌جیان» روز پنجشنبه در نشست خبری روزانه در واکنش به این تحریم‌ها گفت: «چین همواره قاطعانه با تحریم‌های غیرقانونی و توجیه‌ناپذیر و دست‌درازی‌های قضایی آمریکا مخالفت کرده است. ما از طرف آمریکایی می‌خواهیم رویه غلط توسل به تحریم‌ها در هر مساله‌ای را کنار بگذارد و در مذاکرات برای احیای پایبندی به برجام نقش مثبت ایفا کند». ژائو لی‌جیان در ادامه همکاری‌ها میان ایران و چین را در چارچوب قوانین بین‌المللی خواند و خواستار احترام به آنها شد. او گفت: «جامعه بین‌المللی از جمله چین در چارچوب قوانین بین‌المللی همکاری‌های نرمالی با ایران داشته‌ است. این همکاری‌ها معقول و قانونی هستند و به هیچ طرف ثالثی آسیب وارد نمی‌کنند و باید مورد احترام و حمایت قرار بگیرند». 
 
* سوار بر خر شیطان
دولت بایدن که قصد ندارد از سیاست فشار همزمان با مذاکره دست بردارد و کاملا در مسیر سیاست‌های ترامپ گام برمی‌دارد در یادداشتی به قلم رئیس‌جمهور ایالات متحده تصریح کرده فشار اقتصادی بر ایران را افزایش می‌دهد تا ایران را وادار به بازگشت به برجام کند! 
بایدن در ابتدای یادداشت خود در «واشنگتن‌پست» نوشت: هفته آینده، من به خاورمیانه سفر خواهم کرد تا فصل جدید و امیدوارکننده‌تری از تعامل آمریکا را در آنجا آغاز کنم. این سفر در زمانی حیاتی برای منطقه انجام می‌شود و منافع مهم آمریکا را پیش خواهد برد. رئیس‌جمهور آمریکا بدون نام بردن از ترامپ، بشدت از مواضع او و دولت سابق آمریکا انتقاد کرد. او نوشت: «پس از اینکه سلف من (ترامپ) از توافق هسته‌ای که داشت کار می‌کرد، عدول کرد، ایران قانونی را تصویب کرد که گسترش سریع برنامه هسته‌ای خود را الزامی می‌کرد. سپس زمانی که دولت قبل (ترامپ) در شورای امنیت سازمان ملل به دنبال محکوم کردن ایران به دلیل این اقدام بود، ایالات متحده خود را منزوی و تنها دید». 
بایدن در ادامه یادداشت، به بازگویی مواضع دولت خود درباره ایران پرداخت و درباره ادامه «فشار اقتصادی و دیپلماتیک» هشدار داد. رئیس‌جمهور آمریکا ادعا کرد: «در رابطه با ایران، ما با متحدان و شرکای خود در اروپا و سراسر جهان متحد شدیم تا انزوای خود را از بین ببریم. اکنون این ایران است که منزوی شده است تا زمانی که به توافق هسته‌ای بازگردد. ماه گذشته، بیش از ۳۰ کشور به ما پیوستند تا عدم همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های هسته‌ای گذشته‌اش را محکوم کنند. دولت من به افزایش فشار دیپلماتیک و اقتصادی ادامه خواهد داد تا زمانی که ایران آماده بازگشت به پایبندی به توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) باشد، همان‌طور که من همچنان آماده انجام این کار هستم». به روایت بایدن، «خاورمیانه امن‌تر و یکپارچه‌تر از بسیاری جهات به نفع آمریکایی‌هاست. آبراه‌های آن برای تجارت جهانی و زنجیره‌های تامینی که ما به آنها تکیه می‌کنیم ضروری هستند. منابع انرژی آن برای کاهش تاثیر جنگ روسیه در اوکراین بر منابع جهانی حیاتی است و منطقه‌ای که از طریق دیپلماسی و همکاری گرد هم می‌آید به جای اینکه از طریق درگیری از هم بپاشد، به احتمال کمتری منجر به ظهور افراط‌گرایی خشونت‌آمیز می‌شود که میهن ما را تهدید می‌کند یا جنگ‌های جدیدی که می‌تواند بار جدیدی را بر دوش نیروهای نظامی ایالات متحده و خانواده‌های آنها بگذارد». رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: «اجتناب از آن سناریو برای من از اهمیت بالایی برخوردار است. من دیپلماسی را از جمله از طریق دیدارهای رو در رو برای رسیدن به اهداف‌مان دنبال خواهم کرد». 
این مواضع از سوی رئیس‌جمهور آمریکا در شرایطی بیان می‌شود که کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی معتقدند دولت آمریکا اهرم فشار قابل اعتنایی در مواجهه با ایران برایش باقی نمانده است. به عنوان نمونه «دنیس راس» که در دولت‌های مختلف آمریکا سمت‌های مختلفی در مسائل مرتبط با امنیت ملی داشته در یادداشتی تصریح کرد دولت‌های «دونالد ترامپ» و «جو بایدن» هیچ‌یک موفق به تدوین راهبردی موثر برای ایجاد بازدارندگی مقابل ایران نشده‌اند. این مقام سابق و نویسنده آمریکایی در یادداشتی که روز چهارشنبه هفته گذشته در مجله «فارن‌افرز» منتشر شده نوشته دولت فعلی آمریکا باید راهبرد بهتری برای مهار ایران داشته باشد. 
راس نوشته است: چنانچه ۲ طرف به توافق دست پیدا کنند باز هم دولت بایدن باید بازدارندگی خودش در مقابل ایران را ارتقا دهد، زیرا در آن حالت هم ایران نیازی به رسیدن به توافقات بعدی با آمریکا از جمله «توافق طولانی‌تر و قوی‌تر» که بایدن وعده آن را می‌داد نخواهد داشت. او نوشته است: «اما حتی اگر ۲ طرف به توافق هم دست پیدا کنند لازم خواهد بود دولت بایدن بازدارندگی خودش را بهبود ببخشد، زیرا هنگامی که تحریم‌های مرتبط با توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ رفع شوند ایران نیاز چندانی به توافقات متعاقب، نظیر توافق طولانی‌تر و قوی‌تر که دولت بایدن سابقا وعده داده نخواهد داشت». 
او در ادامه خاطرنشان کرده که دولت‌های بایدن و ترامپ هیچ‌یک در تدوین راهبردهای بازدارندگی مقابل ایران موفق نبوده‌اند: «دولت ترامپ موفقیتی در تدوین یک راهبرد موثر بازدارندگی به دست نیاورد و تا الان دولت بایدن هم در این زمینه موفق نشده است».  
 

Page Generated in 0/0075 sec