گروه سیاسی: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، گسترش همکاری با کشورهای منطقه و دیپلماسی فعال با همپیمانان جهانی جای توجه صرف به غرب و کوتاه آمدن در برابر آمریکا را گرفته است. سفرهای پرترافیک مسؤولان سیاسی کشورهای همسایه به ایران و متقابلا سفر رئیسی و تیم وزارت امور خارجه به کشورهای دیگر، حاکی از آن است که ایران توجه خود را به گسترش ارتباط با شرق، بویژه روسیه معطوف کرده است.
به گزارش «وطنامروز»، روز گذشته کاخ کرملین اعلام کرد پوتین، رئیسجمهور روسیه هفته آینده به ایران سفر خواهد کرد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی دولت روسیه اعلام کرد پوتین سهشنبه آینده ۱۹ جولای (۲۸ تیر) برای شرکت در دیدار سهجانبه با حضور رؤسایجمهوری ایران و ترکیه در چارچوب مذاکرات آستانه به تهران سفر میکند.
پوتین در اجلاس سهجانبه با حجتالاسلام رئیسی رئیسجمهور کشورمان و رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه در تهران حضور خواهد یافت و علاوه بر آن نشستهای دوجانبهای نیز انجام خواهد داد.
در ارتباط با سفر رئیسجمهور روسیه به تهران، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان اوایل ماه جاری در نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفته بود: امیدوار هستیم در آینده نه چندان دور با توجه به شرایط مهار ویروس کرونا در جهان شاهد برگزاری نشست سران فدراسیون روسیه، جمهوری ترکیه و جمهوری اسلامی ایران در تهران باشیم.
بنا بر اعلام برخی منابع، نشستی که قرار است در هفته آینده در تهران برگزار شود، با محوریت آتشبس در سوریه است.
* ابعاد همکاریهای تهران- مسکو
در طول یک سالی که از ریاستجمهوری رئیسی میگذرد، ابعاد همکاریهای ایران و روسیه نیز نسبت به گذشته گسترش محسوسی داشته است. در همین رابطه میتوان به سفر رئیسی به مسکو و دیدار با پوتین، دیدار ۲ رئیسجمهور در حاشیه اجلاس خزر در عشقآباد، عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای که با حمایت روسیه انجام شد و همچنین همکاری صورت گرفته برای دور زدن تحریمهای آمریکا و اروپا علیه ۲ کشور که نمونه آن را میتوان در راهاندازی کریدور شمال - جنوب دید، اشاره کرد.
سفر اخیر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به تهران و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران و امضای توافقنامههای فیمابین، خبر از آن داد که تهران و مسکو خود را برای روابط سطح بالا و گسترش همکاریها و هماهنگیها در دوره پیش رو آماده میکنند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار وزیر خارجه روسیه اعلام کرد: با سرگئی لاوروف گفتوگوهای پرمحتوایی داشتیم. تحولات منطقهای و بینالمللی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
وی افزود: هر دو بر نامشروع بودن تحریمهای خودسرانه و فراسرزمینی تأکید کردیم.
امیرعبداللهیان اضافه کرد: توافق کردیم تلاشهای مشترک جهت تسریع اجرای کامل توافقاتمان را شدت بخشیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره معاهده همکاریهای جامع بلندمدت و راهبردی ۲ کشور نیز اظهار کرد: این ایده از قبل از سفر آقای رئیسی به مسکو و دیدارشان با آقای پوتین در دستورکار ما قرار داشت. در جریان این سفر نقطه نظرات همکارانم در وزارت امور خارجه و دستگاههای ذیربط روسیه را دریافت کردیم و امیدواریم بزودی جلسات کارشناسی برای نهایی کردن مفاد این موافقتنامه و تصویب آن در دولتین ایران و روسیه و پارلمانهای ۲ کشور را پشت سر بگذاریم.
وزیر خارجه روسیه نیز پس از دیدار با امیرعبداللهیان در نشست خبری ضمن اعلام اینکه ۲ کشور تصمیم دارند روابط خود را تعمیق ببخشند، گفت: ما نظر مشترک داریم که روابط فیمابین توانسته به سطح بسیار بالایی در طول تاریخ برسد. با این هدف روی توافق بزرگی کار میکنیم که ابتکار آن توسط رئیسجمهور ایران مطرح شده است. وظیفه ما است که روابط فیمابین را گسترش دهیم در شرایطی که تحریمهای آمریکا و کشورهای اقماری مانع توسعه پویای روابط ۲ کشور شده است.
لاوروف تصریح کرد: ما و ایران تحریمهای یکجانبه برخلاف منشور ملل متحد توسط آمریکا را محکوم میکنیم و نیازمند آن است که همه کشورهای مستقل با این روند مقابله کنند.
* از امضای توافقنامه تا برگزاری رزمایش نظامی در کارائیب
چندی قبل پایگاه خبری «واشنگتن فریبیکن» گزارش داد قرار است ایران به همراه روسیه، چین، ونزوئلا و احتمالا چند کشور دیگر، یک رزمایش نظامی در آمریکای جنوبی برگزار کند.
این رسانه آمریکایی در گزارش مورد اشاره خود اعلام کرد ایران و روسیه، به همراه چین با هدف نمایش قدرت به آمریکا قصد برگزاری یک رزمایش در آمریکای لاتین تحت عنوان «تکتیراندازی مرز» را دارند.
واشنگتن فریبیکن با اشاره به این ائتلاف ضدغربی، نوشته بود: این رزمایش یکی از واضحترین نشانهها تا به امروز از شکلگیری یک ائتلاف در آمریکای لاتین ضد ایالاتمتحده است.
سفر پوتین، رئیسجمهور روسیه به تهران و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران در حالی انجام خواهد شد که قرار است طی روزهای آینده جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا عازم منطقه غرب آسیا شود و ضمن سفر به سرزمینهای اشغالی و ملاقات با سران رژیم صهیونیستی، با ملک سلمان بنعبدالعزیز پادشاه عربستان و محمد بنسلمان ولیعهد این کشور دیدار و گفتوگو کند.
همچنین بنا بر اعلام رسانهها، بایدن در نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیجفارس (عربستان سعودی، کویت، بحرین، امارات عربی متحده، قطر و سلطاننشین عمان) و ۳ کشور عراق، اردن و مصر در شهر جده شرکت خواهد کرد.
همزمانی سفر پوتین به ایران و سفر بایدن به منطقه، این پیام را به همراه دارد که در مقابل برنامههای جدید آمریکا برای منطقه، ائتلاف ضدغربی کشورهای شرق از جمله ایران و روسیه نیز فعالتر از همیشه همکاریهای خود را پیش میبرند.
* نگرانی شدید تلآویو از گسترش روابط تهران- مسکو
وبسایت عبریزبان «ماکو» دیروز سهشنبه از نگرانی شدید مقامات امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی درباره نزدیکی بیش از پیش روسیه و جمهوری اسلامی ایران در ماههای اخیر و پس از آغاز جنگ اوکراین خبر داد.
به نوشته وبگاه شهابنیوز، در گزارش این وبسایت آمده است که این نگرانی پس از انتشار گزارشهایی از فروش تسلیحات نظامی از ایران به روسیه از جمله پهپاد، موشکهای ضدزره و دوشپرتاب، افزایش یافته است.
وبسایت ماکو همچنین نوشته است، نگرانی مقامات اسرائیلی در حالی است که رسانههای غربی اخیرا مدعی شدهاند ایران از طریق یک کشور ثالث از دریا و هوا به ارتش روسیه سلاح داده است و چند هواپیمای ایرانی نیز در مسکو فرود آمدهاند.
مقامات امنیتی صهیونیستی در این باره گفتهاند که توسعه روابط تهران و مسکو موجب میشود تا روسیه در سوریه اقدام به پشتیبانی از ایران کند که این موضوع تأثیر منفی بر عملیاتهای اسرائیل در سوریه دارد.
***
واکنش ایران به ادعای مشاور امنیت ملی آمریکا
دوشنبه جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در اظهاراتی مدعی شد ایران بزودی چند صد پهپاد با قابلیت حمل سلاح به روسیه تحویل میدهد. وی در کنفرانسی خبری در واشنگتن ادعا کرد: «اطلاعات ما حاکی از آن است که دولت ایران خود را آماده میکند تا در فرصتی بسیار کوتاه، چند صد پهپاد از جمله پهپادهایی که قابلیت حمل سلاح داشته باشند را تحویل روسیه دهد».
روز گذشته (سهشنبه 21 تیر) ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره اظهارات «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا درباره فروش فناوریهای نوین ایرانی به روسیه، اظهار کرد: «سابقه همکاریها بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در حوزه برخی فناوریهای نوین به پیش از آغاز جنگ در اوکراین برمیگردد و در مقطع اخیر هیچ تحول خاصی در این ارتباط رخ نداده است».