آمارهای اوپک حاکی از آن است حداقل تا چند ماه آینده تولید روزانه 13 میلیون بشکه نفت توسط عربستان دور از دسترس است. از سوی دیگر رکورد تولید این کشور طی سالهای اخیر در نهایت 12 میلیون بشکه در روز آن هم برای مدت زمان محدودی بوده است. بنا بر این گزارش، محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در نشست جده با اشاره به برنامه عربستان برای افزایش تولید نفت گفت: «امیدواریم این نشست سرآغاز مرحله جدیدی از شراکت راهبردی بین کشورهای منطقه و آمریکا باشد. تصمیم گرفتیم روزانه ۱۳ میلیون بشکه نفت تولید کنیم». پیش از این نیز کاخ سفید در بیانیهای به تاریخ ۱۶ جولای درباره نتایج نشست دوجانبه ایالات متحده و پادشاهی سعودی در زمینه همکاری در بخش انرژی مدعی شد عربستان سعودی موافقت کرده تولید نفت در ماههای جولای و آگوست را به میزان ۵۰ درصد بیش از میزان مقرر قبلی افزایش دهد. همچنین بعد از دیدارهای جو بایدن با مقامات سعودی در جریان سفر به جده، واشنگتن و ریاض بیانیهای مشترک صادر کردند. طبق این بیانیه، ایالات متحده از تعهد عربستان به حمایت از تعادل بازارهای جهانی نفت به منظور دستیابی به رشد اقتصادی پایدار استقبال میکند. عربستان سعودی و ایالات متحده توافق کردند که به طور منظم درباره بازارهای جهانی انرژی در کوتاهمدت و بلندمدت مشورت کنند.
* تولید نفت عربستان در سال گذشته میلادی کمتر از 10میلیون بشکه در روز بود
طبق آمار اوپک، تولید نفت عربستان در ماه گذشته میلادی حدود 10.6 میلیون بشکه در روز بوده است که فاصله زیادی با ادعای 13 میلیون بشکهای ولیعهد عربستان دارد. طبیعتا افزایش تولید 2.4 میلیون بشکهای در عرض چند ماه قابل دستیابی نیست و نیازمند یک برنامهریزی بلندمدت است. همچنین طبق آمار اوپک، تولید نفت عربستان در سال گذشته میلادی کمتر از 10 میلیون بشکه در روز بوده است که تردیدها را درباره افزایش تولید عربستان بیشتر میکند. بر اساس اعلام کاترینا بوچهولز، کارشناس موسسه استاتیستا، بیشترین ظرفیت تولید نفت عربستان طی سالهای گذشته در سال 2020 و فقط به مدت یک ماه به ثبت رسید و آن هم رقم 12 میلیون بشکه در روز بود. این رقم در زمان جنگ عربستان و روسیه بر سر قیمت نفت به ثبت رسید و در آن زمان باعث سقوط سنگین قیمت نفت شد. البته درباره همین میزان ظرفیت تولید عربستان نیز تردید جدی وجود دارد به طوری که ممکن است در آن زمان عربستان به جای بالابردن واقعی تولید نفت از ذخایر خود برای بالا بردن عرضه و صادرات استفاده کرده باشد.
* برنامه عربستان برای افزایش ظرفیت تولید به 13 میلیون بشکه در افق 2027
به نظر میرسد ادعای ولیعهد سعودی برای رساندن تولید به 13 میلیون بشکه در روز صرفا بازگو کردن برنامه سال گذشته عربستان برای افزایش ظرفیت تولید تا افق 2027 است. رئیس شرکت نفتی آرامکو عربستان در مجمع اطلاعات انرژی مهرماه سال گذشته با اشاره به برنامه افزایش ظرفیت تولید عربستان در افق 2027 گفت: این کشور میخواهد ظرفیت تولید نفت خود را تا سال 2027 به 13 میلیون بشکه در روز برساند. با این وجود، مشخص است که عربستان فعلا توان افزایش تولید برای تعدیل قیمت جهانی نفت و کمک به دولت بایدن برای کاهش قیمت بنزین را ندارد.
* واکنش بازار جهانی نفت به سیگنال سعودیها
ناامیدی آمریکاییها در جلب موافقت حاکمان سعودی برای افزایش تولید نفت، در نوسانات قیمت جهانی نفت نیز خود را نشان داد. بدین ترتیب هر دو شاخص نفتی برنت و WTI که بیشترین کاهش هفتگی را داشتند در روز جمعه صعودی شدند. طبق گزارش اویل پرایس، نفت خام برنت با 2.08 درصد افزایش به 101.2 دلار در هر بشکه و نفت خام WTI با 1.89 درصد افزایش به 97.59 دلار در هر بشکه رسید. افزایش قیمت نفت حاکی از این است که بازار نفت سیگنال عدم افزایش تولید نفت عربستان را بدرستی دریافت کرده است.
* عربستان طبق چارچوب اوپک نفت تولید میکند، نه هیجان و سیاست
پیش از این عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان سعودی، پس از دیدار بایدن و بنسلمان در واکنش به تصمیم نفتی عربستان گفته بود: هیچ توافقی درباره نفت صورت نگرفته و کشورهای عربستان و عضو اوپک بر اساس بازار تصمیم خواهند گرفت، نه «هیجان» یا «سیاست».
******
کاخ سفید گفتههای بایدن درباره رایزنی او با بن سلمان درباره خاشقجی را اصلاح کرد
ادامه رسوایی جده
کاخ سفید اظهارات رئیسجمهور آمریکا درباره سخنانی که وی به محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی درباره پرونده خاشقجی در نشست اخیر جده گفته بود را پس گرفت و آنها را مطابق با دیدگاه عربستانیها تصحیح کرد. به گزارش روسیاالیوم، کاخ سفید رسما بیانیه جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را که در آن به نقش محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی در قتل جمال خاشقجی اشاره کرده بود، تصحیح کرد. اصلاحیه کاخ سفید مطابق با روایت طرف سعودی که توسط عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان ارائه شده بود، صورت گرفت. بر اساس این گزارش در بخش مربوط به حقوق بشر بیانیه کاخ سفید درباره سفر بایدن به عربستان با عنوان «تأکید بر نگرانیهای حقوق بشری» آمده است: «رئیسجمهور بر اعتقاد ایالات متحده به احترام به حقوق بشر تأکید کرد که آزادیهای اساسی و ارتقای آن موجب ارتقای ثبات و تقویت امنیت ملی میشود. در طول بحث، او موارد خاص نگرانکنندهای را مطرح کرد. او همچنین درباره قتل فاحش جمال خاشقجی صحبت کرد. (رئیسجمهور) اقداماتی را که ایالات متحده در پاسخ به آن اتخاذ کرده است، تشریح کرد و تعهداتی را در رابطه با اصلاحات و پادمانهای نهادی برای محافظت در برابر چنین رفتارهایی در آینده دریافت کرد. ایالات متحده به گفتوگوی منظم و مستقیم با عربستان سعودی و سایر شرکا درباره این موضوعات مهم ادامه خواهد داد و نگرانیهای خود را درباره حقوق بشر در هر فرصتی مطرح خواهد کرد». این بیانیه در حالی منتشر شده که پیش از این بایدن گفته بود ولیعهد عربستان را درباره قتل جمال خاشقجی مورد نکوهش و سرزنش قرار داده است؛ موضعی که ساعاتی پس از آن از سوی عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی تکذیب شد. همچنین یک منبع سعودی تایید کرد محمد بنسلمان در یک بحث سریع درباره حادثه جمال خاشقجی به جو بایدن پاسخ داد عربستان تمام اقدامات قانونی از جمله تحقیقات و محاکمه را تا زمان صدور و اجرای احکام انجام داده است. این منبع که در مذاکرات طرفهای سعودی و آمریکایی حضور داشت، افزود که بن سلمان به بایدن در جریان مذاکره گفت که عربستان تدابیری را برای جلوگیری از تکرار چنین اشتباهاتی در آینده اتخاذ کرده است. بر اساس اعلام این منبع؛ محمد بنسلمان همچنین تصریح کرد که چنین حادثهای در هر جای دنیا رخ میدهد و در همان سالی که این حادثه ناگوار رخ داد، خبرنگاران دیگری در سایر نقاط جهان کشته شدند. بنسلمان خاطرنشان کرد: آمریکا نیز مرتکب اشتباهات متعددی شد، مانند حادثه زندان ابوغریب در عراق و اشتباهات دیگر اما آنچه لازم است این است که کشورها با این اشتباهات برخورد کرده و تدابیری اتخاذ کنند تا از تکرار آنها جلوگیری شود. روابط ریاض با آمریکا پس از اظهارات دولت بایدن درباره پرونده جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی دچار تنش شد اما اخیرا دولت بایدن اقداماتی را برای بهبود روابط اتخاذ کرده که از جمله آنها میتوان به تصمیم ازسرگیری فروش سلاح به عربستان که پیشتر متوقف شده بود اشاره کرد. بایدن جمعه گذشته در سومین و آخرین مقصد سفرش به خاورمیانه وارد عربستان شد و در فرودگاه ملک عبدالعزیز جده مورد استقبال امیر مکه و سفیر عربستان قرار گرفت. وی پیش از سفر به عربستان به سرزمینهای اشغالی سفر کرده و با مقامات اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار کرد. این نخستین سفر بایدن به عربستان از زمان تصدی ریاستجمهوری آمریکا بود.