printlogo


کد خبر: 251027تاریخ: 1401/4/29 00:00
ملاقات مهم رئیس‌جمهور روسیه با رهبر انقلاب
دست‌ راهبردی
هدف‌گذاری رئیسی برای روابط 30 میلیارد دلاری

گروه سیاسی: حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای رهبر حکیم انقلاب اسلامی عصر روز گذشته در دیدار آقای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و هیات همراه با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن تفاهم‌ها و قراردادهای بین ۲ کشور، هوشیاری در مقابل سیاست‌های فریبکارانه غرب را لازم دانستند و خاطرنشان کردند: همکاری‌های بلندمدت ایران و روسیه عمیقا به نفع هر ۲ کشور است.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار با تأکید بر اینکه حوادث جهانی نشان‌دهنده نیاز ایران و روسیه به همکاری‌های روزافزون و متقابل است، افزودند: تفاهم‌ها و قراردادهای متعددی بین ۲ کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند. ایشان همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه را بویژه در پی تحریم‌های غرب، ضروری و به نفع هر ۲ کشور دانستند و درباره حوادث اوکراین گفتند: جنگ یک مقوله خشن و سخت است و جمهوری اسلامی از اینکه مردم عادی دچار آن شوند به هیچ‌وجه خرسند نمی‌شود اما در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمی‌گرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ می‌شد.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه غربی‌ها با روسیه قوی و مستقل به‌ کلی مخالفند، ناتو را موجودی خطرناک خواندند و افزودند: اگر راه در مقابل ناتو باز باشد، حد و مرزی نمی‌شناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمی‌شد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه می‌انداختند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: البته امروز آمریکا و غرب ضعیف‌تر از قبل شده‌اند و با وجود تلاش و هزینه زیاد، برد سیاست‌های آنها در منطقه ما از جمله در سوریه، عراق، لبنان و فلسطین بسیار کم شده است. ایشان مسأله سوریه را بسیار مهم خواندند و با تأکید بر موضع جمهوری اسلامی مبنی بر مخالفت با حمله نظامی به این کشور و لزوم جلوگیری از آن گفتند: یک مسأله مهم دیگر در موضوع سوریه، اشغال مناطق حاصلخیز و نفت‌خیز شرق فرات به‌وسیله آمریکایی‌هاست که این قضیه باید با بیرون راندن آنها از آن منطقه علاج شود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تقبیح دخالت‌های رژیم صهیونیستی در قضایای منطقه، مواضع اخیر رئیس‌جمهور روسیه علیه صهیونیست‌ها را تحسین‌برانگیز خواندند.
ایشان در ادامه تأکید کردند: جمهوری اسلامی، سیاست‌ها و برنامه‌هایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد.
رهبر انقلاب همکاری‌های بلندمدت ایران و روسیه را جدا و عمیقا‌ به نفع هر ۲ کشور خواندند و خطاب به آقای پوتین گفتند: جنابعالی و رئیس‌جمهور ما هر ۲ اهل اقدام و پیگیری هستید، بنابراین همکاری‌های ۲ کشور در این دوره باید به اوج خود برسد.
ایشان با تأیید سخنان رئیس‌جمهور روسیه درباره ضرورت راه‌اندازی خط آهن رشت- آستارا، این کار را موجب تکمیل خط حمل‌ونقل شمال- جنوب و به نفع هر ۲ کشور دانستند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین هوشیاری در مقابل فریبکاری غرب را ضروری خواندند و گفتند: آمریکایی‌ها هم زورگو هستند و هم حیله‌گر، و یکی از عوامل فروپاشی شوروی سابق فریب خوردن در مقابل سیاست‌های آمریکا بود، البته روسیه در دوره جنابعالی استقلال خود را حفظ کرده است.
ایشان همچنین با تأیید سیاست جایگزینی پول‌های ملی در روابط ۲ کشور و استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار گفتند: دلار را باید بتدریج از مسیر معاملات جهانی خارج کرد و این کار به صورت تدریجی، ممکن است.
در این دیدار که آقای رئیسی، رئیس‌جمهور کشورمان نیز حضور داشت، آقای پوتین درباره حوادث اوکراین گفت: هیچ‌کس طرفدار جنگ نیست و جان دادن مردم عادی یک تراژدی بزرگ است اما رفتار غرب موجب شد ما انتخابی جز عکس‌العمل نداشته باشیم.
رئیس‌جمهور روسیه با برشمردن عوامل و ریشه‌های اختلافات روسیه و اوکراین، بویژه اقدامات تحریک‌آمیز غرب و آمریکا در سال‌های اخیر از جمله کودتا در اوکراین و همچنین سیاست گسترش ناتو با وجود تعهدات قبلی آنها مبنی بر پرهیز از هرگونه پیشروی به سمت روسیه گفت: بعضی کشورهای اروپایی گفتند ما مخالف عضویت اوکراین در ناتو بودیم اما تحت فشار آمریکا با آن موافقت کردیم که این نشان‌دهنده فقدان حاکمیت و استقلال آنهاست.
آقای پوتین، ترور سردار سلیمانی را نمونه دیگری از شرارت‌های آمریکایی‌ها برشمرد و در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحریم‌های غرب علیه روسیه گفت: این تحریم‌ها به ضرر غرب است و نتیجه آن مشکلاتی از جمله افزایش قیمت نفت و بحران تأمین مواد غذایی است.
رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به سوءاستفاده آمریکا از ابزار دلار برای تحریم و غارت کشورهای دیگر، این کار را در نهایت به زیان آنها و موجب تضعیف اعتماد جهانی به این ارز و حرکت کشورها به سوی استفاده از پول‌های جایگزین دانست و گفت: روسیه و ایران در حال طراحی روش‌های جدید برای استفاده از پول‌های ملی در روابط ۲ کشور هستند. رئیس‌جمهور روسیه با تأیید مواضع رهبر انقلاب درباره منطقه قفقاز، مواضع ۲ کشور در قضیه سوریه از جمله در مخالفت با حمله نظامی به شمال این کشور را کاملا منطبق با یکدیگر خواند و گفت: منطقه شرق فرات باید تحت کنترل نیروهای نظامی سوریه قرار بگیرد.
آقای پوتین همکاری‌های ۲ کشور را در همه بخش‌ها و پروژه‌ها در حال پیشرفت دانست و افزود: ایران و روسیه در سوریه در حال مبارزه مشترک با تروریسم هستند و در زمینه نظامی نیز تلاش می‌کنیم همکاری‌های ۲ کشور و همچنین همکاری و مانورهای سه‌جانبه با چین را توسعه دهیم.
 
* دیدار رئیسی و پوتین
رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به همکاری ایران و روسیه در زمینه امنیت بین‌المللی گفت: ایران و روسیه سهم زیادی در حل‌‌و‌فصل بحران سوریه دارند.
ولادیمیر پوتین که عصر روز گذشته به تهران سفر کرد، بلافاصله پس از ورود به فرودگاه، عازم نهاد ریاست‌جمهوری شد و با حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار، روسای‌جمهور ایران و روسیه درباره گسترش بیش از پیش روابط در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی، ترانزیت و مبادلات تجاری و نیز تحولات منطقه گفت‌وگو کردند.
رئیسی در این دیدار دوجانبه با اشاره به تعاملات خوب بین ۲ کشور عنوان کرد: بعد از دیدارهای ایران و روسیه در مسکو و عشق‌آباد، روند همکاری‌های ۲ کشور رو به رشد است. رئیس‌جمهور کشورمان در بخش دیگری از صحبت‌ها گفت: اراده ۲ کشور برای توسعه همکاری‌ها بسیار قابل توجه است و همکاری‌ها در رابطه با مقابله با تروریسم منجر به تقویت امنیت منطقه شده است. رئیسی افزود: دیگران مدعی مبارزه با تروریسم بودند اما همکاری ما با روسیه نشان داد در وعده خود صادق بوده‌ایم. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه نیز با ابراز خرسندی از حضور در ایران گفت: بسیار خوشحالم که در سرزمین میهمان‌‌نواز ایران هستم. وی افزود: همکاری‌های ما در زمینه‌های مختلف علی‌الخصوص از لحاظ معادلات تجاری در آینده پیشرفت زیادی خواهد داشت. رئیس‌جمهور روسیه با اشاره به همکاری ایران و روسیه در زمینه امنیت بین‌المللی گفت: در زمینه امنیت بین‌المللی همکاری‌های خود را افزایش می‌دهیم و ایران و روسیه سهم بسیار زیادی در حل‌و‌فصل بحران سوریه دارند.
لازم به ذکر است دیشب نشست آستانه با حضور روسای‌جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در تهران برگزار شد.
******
گروه سیاسی: حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، رهبر حکیم انقلاب اسلامی پیش از ظهر روز گذشته در دیدار آقای رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و هیأت همراه، با تأکید بر لزوم افزایش همکاری‌های ۲ کشور بویژه همکاری‌های تجاری، رژیم صهیونیستی را از عوامل اصلی ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی برشمردند و با تأکید بر اینکه آمریکا و رژیم غاصب نمی‌توانند جلوی حرکت عمیق فلسطینی‌ها را بگیرند، درباره مساله سوریه خاطرنشان کردند: حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و هر گونه حمله نظامی در شمال سوریه قطعا‌ به ضرر ترکیه، سوریه و همه منطقه و به نفع تروریست‌ها خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در این دیدار، حجم و کیفیت تبادلات و همکاری‌های اقتصادی 2 کشور را بسیار کمتر از ظرفیت‌های موجود خواندند و تأکید کردند: این مساله در مذاکرات بین رؤسای‌جمهور حل‌و‌فصل شود. ایشان، عزت و عظمت امت اسلامی را در گرو عبور از اختلافات سلیقه‌ای و هوشیاری در مقابل سیاست‌های تفرقه‌افکن دانستند و گفتند: یکی از عوامل ایجاد اختلاف و دشمنی در منطقه، رژیم غاصب صهیونیستی است که آمریکا نیز از آن پشتیبانی می‌کند. رهبر انقلاب،‌ فلسطین را مساله اول دنیای اسلام برشمردند و تأکید کردند: با وجود اقبال بعضی دولت‌ها به رژیم صهیونیستی، ملت‌ها عمیقا با این رژیم غاصب مخالف هستند. ایشان با تأکید بر اینکه نباید به آمریکا و رژیم صهیونیستی تکیه کرد، گفتند: امروز نه رژیم صهیونیستی، نه آمریکا و نه دیگران نخواهند توانست جلوی حرکت عمیق فلسطینی‌ها را بگیرند و عاقبت کار به نفع مردم فلسطین خواهد بود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در ادامه، مساله تمامیت ارضی سوریه را بسیار مهم برشمردند و با اشاره به برخی نقل‌قول‌ها مبنی بر حمله نظامی به شمال سوریه، تأکید کردند: این کار قطعا هم به ضرر سوریه، هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه است و اقدام سیاسی مورد انتظار از جانب دولت سوریه را نیز محقق نخواهد کرد. ایشان با اشاره به اظهار نفرت رئیس‌جمهور ترکیه از گروه‌های تروریستی، گفتند: با تروریسم حتما باید معارضه کرد اما حمله نظامی در سوریه به نفع تروریست‌ها خواهد بود، البته تروریست‌ها نیز محدود به یک گروه خاص نیستند.
رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ به درخواست رئیس‌جمهور ترکیه مبنی بر همکاری ایران برای مبارزه با گروه‌های تروریستی، گفتند: ما در مبارزه با تروریسم مطمئنا با شما همکاری می‌کنیم. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با تأکید بر اینکه ما امنیت ترکیه و مرزهای آن را امنیت خود می‌دانیم، خطاب به آقای اردوغان گفتند: شما نیز امنیت سوریه را امنیت خود بدانید. مسائل سوریه را باید با مذاکرات حل کرد و ایران، ترکیه، سوریه و روسیه با گفت‌وگو این مساله را تمام کنند. ایشان همچنین با ابراز خرسندی از بازگشت قره‌باغ به آذربایجان، گفتند: البته اگر سیاستی مبنی بر مسدود کردن مرز ایران و ارمنستان وجود داشته باشد، جمهوری اسلامی با آن مخالفت خواهد کرد، چراکه این مرز یک راه ارتباطی چند هزار ساله است. رهبر انقلاب افزایش همکاری‌های ایران و ترکیه در همه مسائل منطقه را مفید و لازم خواندند و افزودند: ما همواره از دولت شما در مسائل داخلی و در مقابل دخالت‌ها دفاع کرده‌ایم و همچنان‌که گفتید دوستان دوران سخت یکدیگر هستیم و برای ملت مسلمان ترکیه دعا می‌کنیم.
در این دیدار که آقای رئیسی، رئیس‌جمهور کشورمان نیز حضور داشت، آقای اردوغان با تبریک اعیاد قربان و غدیر خم، اتحاد امت اسلامی و افزایش همبستگی ایران و ترکیه را لازم دانست و گفت: ترکیه هیچگاه در مقابل اجحاف علیه ایران ساکت ننشسته و برادری ایران و ترکیه در همه زمینه‌ها باید گسترش یابد. آقای اردوغان با تأکید بر اینکه همواره مخالف تحریم‌های یکجانبه علیه ایران بوده و خواهیم بود، گفت: از انتظارات مشروع ایران در برجام، حمایت و شرکت‌های ترکیه‌ای را به سرمایه‌گذاری در ایران تشویق می‌کنیم. رئیس‌جمهور ترکیه با اشاره به درگیری ایران و ترکیه با تروریست‌ها در طول سال‌های متمادی، گفت: در سوریه گروه‌های تروریستی، مورد حمایت تسلیحاتی سنگین از طرف کشورهای غربی همچون آلمان، انگلیس، فرانسه و بویژه آمریکا هستند. آقای اردوغان با بیان اینکه موضع ترکیه درباره تمامیت ارضی سوریه مشخص است، افزود: از دولت سوریه انتظار داریم روندهای سیاسی را آغاز کند. در اجلاس آستانه مساله سوریه به صورت ویژه در دستور کار است و امیدواریم به نتایج خوبی دست یابیم. 
******
امضای 8 سند و یادداشت‌تفاهم همکاری در حاشیه دیدار رؤسای‌جمهوری ایران و ترکیه
رئیسی: روابط تجاری 2 کشور می‌تواند به 30 میلیارد دلار برسد
گروه سیاسی: 8 سند و یادداشت‌تفاهم همکاری در عرصه‌های مختلف میان ایران و ترکیه در جریان سفر رئیس‌جمهور ترکیه به تهران و دیدار با رئیس‌جمهور کشورمان به امضا رسید. 
به گزارش «وطن‌‌امروز»، رجب طیب اردوغان که برای شرکت در نشست سه‌جانبه آستانه بامداد روز گذشته وارد تهران شده بود با حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی دیدار و گفت‌وگو کرد. در حاشیه این دیدار 8 سند و یادداشت‌تفاهم همکاری در عرصه‌های مختلف میان مقامات و مسؤولان 2 کشور به امضا رسید. طرح جامع همکاری بلندمدت میان ایران و ترکیه، موافقتنامه در زمینه‌های توسعه تامین‌اجتماعی و ورزش، حمایت از بنگاه‌های کوچک اقتصادی، همکاری‌های رادیو و تلویزیونی و همکاری میان سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران و دفتر سرمایه‌گذاری ریاست‌جمهوری ترکیه از اسناد و تفاهمنامه‌هایی است که به امضای مسؤولان ۲ کشور رسید. 
رئیسی در نشست خبری با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه اظهار داشت: بدون تردید سفر جناب آقای اردوغان به ایران نقطه عطفی برای ارتقای سطح روابط میان ۲ کشور است. وی افزود: در مذاکراتی که ما داشتیم اراده جدی ۲ کشور برای ارتقای سطح روابط اقتصادی و تجاری و حوزه‌های مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت. رئیس‌جمهور با بیان اینکه سطح روابط اقتصادی و تجاری کنونی با توجه به ظرفیت‌های ۲ کشور حتما کافی نیست و می‌تواند در سطح بالاتری شکل بگیرد، گفت: فکر می‌کنم می‌توان ۳۰ میلیارد دلار یعنی ۳ برابر افزایش فعلی را در این حوزه هدف‌گذاری کرد. رئیسی تصریح کرد: تأسیس شهرک‌های صنعتی مشترک میان ۲ کشور از تصمیماتی است که در این مذاکرات گرفته شد. همچنین تأسیس پارک‌های علم و فناوری که بتواند با بخش‌های مختلف فعال و شرکت‌های دانش‌بنیان فعالیت کند مورد بحث و بررسی قرار گرفت. وی ادامه داد: تمدید قرارداد ۲۵ ساله انتقال گاز که در گذشته مطرح بود، امروز مورد تاکید قرار گرفت که تمدید شود و انتقال گاز شکل وسیع‌تری به خود بگیرد. رئیس‌جمهور بیان داشت: توسعه سرمایه‌گذاری میان ۲ کشور از نکات مورد تاکید در این نشست است و فعالیت شرکت‌های فعال در ترکیه و ایران می‌تواند به صورت مشترک در هر ۲ کشور ادامه پیدا کند تا در جهت توسعه سرمایه‌گذاری و توسعه روابط ۲ کشور قدم بردارد. وی تاکید کرد: همکاری ۲ کشور در مسائل امنیتی بسیار اهمیت دارد و امنیت مرزهای ۲ کشور بسیار مهم و مورد تاکید است و همکاری دستگاه‌های امنیتی ۲ کشور می‌تواند نقش مؤثری در امنیت مرزها داشته باشد. 
رئیسی با بیان اینکه مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و جرائم سازمان‌یافته از مهم‌ترین مسائل مورد گفت‌وگو بود، گفت: تروریسم ممکن است اسامی و انواع مختلفی داشته باشد اما حالت دوگانه‌ای که امروز غرب مبتلا شده و میان تروریسم تفاوت قائل شده است میان ما رد شد و تاکید کردیم با هر اسمی از تروریسم باید مبارزه شود تا امنیت مرزها حفظ شود. رئیس‌جمهور گفت: همکاری ۲ کشور در مسائل منطقه‌ای از مواردی بود که مورد تاکید ایران و ترکیه قرار گرفت و ۲ کشور تاکید ویژه‌ای بر امنیت کشور سوریه دارند. رئیسی تاکید کرد: روابط خوب ایران و ترکیه می‌تواند به روابط منطقه‌ای و بین‌المللی میان ۲ کشور منجر شود و ۲ کشور می‌توانند در امنیت منطقه و امنیت در سطح بین‌الملل نقش داشته باشند و مذاکرات صورت گرفته می‌تواند در تحقق این امر نقش مؤثری داشته باشد. وی تصریح کرد: امیدوار هستیم امروز امضای سند راهبردی و تأیید وزرای ۲ کشور منتهی به روابط گسترده میان ایران و ترکیه شود و چشم‌انداز وسیعی از روابط برای ۲ کشور به همراه داشته باشد. 
 
* چشم‌انداز روابط ایران با همسایگان ارزشمند است
اردوغان نیز در این نشست خبری با بیان اینکه چشم‌انداز حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی از روابط ایران با همسایگان را بسیار ارزشمند ارزیابی می‌کند، افزود: در موارد سیاسی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی وزرای ۲ کشور و همچنین در نشست دوجانبه رایزنی شد. رئیس‌جمهور ترکیه گفت: هدف ما رسیدن به حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری است. متأسفانه به دلیل بیماری کرونا این حجم تجارت به شکل معناداری کاهش پیدا کرد و این حجم هم‌اکنون به ۷ میلیارد دلار رسیده است، از این رو باور دارم با عزم راسخ ۲ کشور خواهیم توانست به حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری برسیم. همچنین با برداشتن گام‌هایی در حوزه نفت و گاز طبیعی می‌توانیم به این امر سرعت ببخشیم. اردوغان با بیان اینکه با برداشتن گام‌هایی در حوزه صنایع دفاعی می‌توانیم به این هدف نزدیک شویم، تصریح کرد: همان‌طور که می‌دانید ما در زمینه صنایع دفاعی در سال‌های اخیر اقدامات جهش‌گونه داشتیم و برای همبستگی خود در این موضوع بسیار اهمیت قائل هستیم. وی ادامه داد: طبق تاکید رئیس‌جمهور ایران مبارزه با سازمان‌های تروریستی برای هر دو کشور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. ما آنها را که بلای هر ۲ کشور هستند در لیست سازمان‌های تروریستی ناتو هم وارد کردیم، زیرا این سازمان‌ها در هر کشوری که موجودیت داشته باشند موجب برهم خوردن ثبات و آرامش در آن کشور می‌شوند، بنابراین ما باید با همبستگی کامل با این سازمان‌های تروریستی مقابله کنیم. 
***
    ایران دست‌های گشوده شده به سوی خود را می‌فشارد   
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دقایقی پس از امضای اسناد همکاری بین ایران و ترکیه با حضور حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی و رجب طیب اردوغان، رؤسای‌جمهور ۲ کشور در توئیتی به زبان عربی نوشت: ایران دست‌های گشوده شده به سوی خود را می‌فشارد و در اولویت‌بخشی به همسایگان در سیاست خارجی خود، به سوی تحکیم روابط با همسایگان به پیش می‌رود. وی افزود: ایران بر مسؤولیت کشورهای منطقه در برقراری امنیت و‌ ثبات و همکاری سازنده و ثمربخش در جهت شکوفایی و توسعه اقتصادی فراگیر منطقه تاکید می‌کند. 
******
گروه اقتصادی: گازپروم، صادرکننده گاز روسیه به مشتریانش در اروپا اعلام کرد به دلیل شرایط اضطراری قادر به عمل به تعهدات خود برای تحویل گاز نیست و نمی‌تواند تامین گاز را ضمانت کند. به گزارش «وطن‌امروز»، در بحبوحه تنش‌های فزاینده میان روسیه و غرب بر سر جنگ اوکراین، روسیه صادرات گاز خود به بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا، آلمان را بشدت کاهش داده است؛ امری که می‌تواند باعث بروز بحران در زمستان و تعطیلی صنایع و کمبود گاز در این کشور شود. 
اکنون همه نگاه‌ها به «نورد استریم ۱» است؛ خط لوله‌ای که روسیه را مستقیما از طریق دریای بالتیک به اروپا متصل می‌کند. گازپروم، غول گازی روسیه، ظرفیت این خط لوله را 60 درصد در ژوئن کاهش داد و دوشنبه گذشته آن را برای تعمیر و نگهداری معمول تعطیل کرد. در شرایط عادی، فرآیند تعمیر فقط 10 روز طول می‌کشد اما ترسی که در برلین وجود دارد این است که این خط لوله طبق برنامه این پنجشنبه دوباره به بهره‌برداری نرسد. 
توقف طولانی‌مدت «نورد استریم ۱»، برنامه آلمان برای ذخیره‌سازی گاز، قبل از فصل سرما را مختل می‌کند. ادامه یافتن بحران گاز و کمبود ناشی از آن به این معنی است که صنایع آلمان یا باید مصرف گاز خود را کاهش دهند یا تولید را محدود کنند. اگر خط لوله «نورد استریم ۱» به طور کامل متوقف شود، اکثر اقتصاددانان انتظار دارند که قدرت اقتصادی منطقه یورو کاهش شدید تولید را تجربه کند. 
از آنجا که شرکت‌های صنعتی در سراسر آلمان با چشم‌انداز واقعی زندگی بدون گاز طبیعی روبه‌رو هستند، برخی در حال بررسی راه‌هایی برای جایگزینی آن با سایر منابع انرژی هستند اما برای کسانی که محتاج نوع خاصی از سوخت هستند یا کسانی که از آن به عنوان ماده خام استفاده می‌کنند، هیچ جایگزینی وجود ندارد. 
از طرف دیگر اما به نظر می‌رسد دولت آلمان در حال آماده شدن برای بحران پیش رو است. درست حدود ۳ هفته پیش، این کشور مرحله دوم طرح اضطراری ملی گاز خود را آغاز کرد؛ اقدامی که آلمان را یک گام به جیره‌بندی گاز نزدیک‌تر کرد. همچنین برلین قصد دارد نیروگاه‌های زغال‌سنگ را به خط بازگرداند، پایانه‌های وارداتی جدید برای گاز طبیعی مایع احداث کند و در نهایت سازوکاری را برای تشویق مشتریان صنعتی برای کاهش مصرف گاز برنامه‌ریزی کند. 
در همین حال، به شرکت‌ها گفته شده است مقدمات احتمالی قطع گاز را فراهم کنند. وزارت اقتصاد آلمان اخیرا گفته است که همه اپراتورهای زیرساخت‌های حیاتی مانند بیمارستان‌ها باید ژنراتورهای برق اضطراری مهیا کنند. پیش از این «کلاوس مولر» از مقام‌های بخش انرژی آلمان هشدار داده بود این کشور بدون گاز روسیه در زمستان دوام نخواهد آورد. وی گفته بود: «در حالی که مخازن گاز آلمان تقریبا 65 درصد پر شده و وضعیت در مقایسه با هفته‌های گذشته بهتر است اما هنوز این ذخایر برای عبور از زمستان بدون گاز روسیه ناکافی است».
قیمت گاز طبیعی در اروپا طی 18 ماه گذشته 8 برابر شده و از حدود 20 یورو در مگاوات ساعت به بیش از 160 یورو در مگاوات ساعت رسیده است. قیمت تنها در ماه گذشته ۲ برابر شد و بسیاری از شرکت‌ها هشدار دادند که نمی‌توانند با این نرخ به فعالیت خود ادامه دهند. 
 
* گازپروم اعلام «وضعیت اضطراری» کرد
شرکت گازپروم روسیه دست‌کم برای یکی از مشتری‌های اروپایی خود وضعیت موسوم به «شرایط اضطراری» (فورس ماژور) را فعال و اعلام کرده است. این شرکت غول نفت و گاز که انحصار عرضه گاز روسیه را در اختیار دارد در نامه‌ای به مشتری خود نوشته، نمی‌تواند به دلیل شرایط «فوق‌العاده‌ای» که از کنترل این شرکت خارج است به تعهدات خود برای عرضه گاز عمل کند. 
شرکت روسی گفته بند «فورس‌ماژور» برای محصولاتی است که تاریخ عرضه آنها از ۱۴ ژوئن بوده فعال شده است. این بند زمانی فعال می‌شود که شرکت فروشنده به دلیل عواملی که در کنترل آن نیست با مشکلات جدیدی روبه‌رو می‌شود.  یک منبع به خبرگزاری رویترز گفته این نامه درباره عرضه محصولات گاز از طریق خط لوله «نورد استریم ۱» است که یکی از مسیرهای مهم انتقال گاز به اروپا و فراسوی آن است. تحلیلگران گفته‌اند این اقدام احتمالا به تنش‌های میان روسیه و کشورهای غربی که از زمان حمله روسیه به اوکراین شدت گرفته دامن خواهد زد. 
این نامه به نگرانی‌های اروپا درباره احتمال عدم ازسرگیری فعالیت خط لوله «نورد استریم ۱» در پایان دوره تعمیرات، به تلافی تحریم‌هایی که غرب علیه مسکو بر سر جنگ در اوکراین وضع کرده بود، افزوده است. چنین اتفاقی، بحران انرژی‌ای که اروپا را به آستانه رکود کشانده است تشدید خواهد کرد. 
وضعیت فورس ماژور، استانداردی در قراردادهای تجاری است و به شرایط غیرمعمولی اطلاق می‌شود که طرف قرارداد را از عمل به تعهداتش معاف می‌کند. اعلام این وضعیت، به معنای آن نیست که گازپروم تحویل گاز را متوقف خواهد کرد، بلکه در صورت عمل نکردن به شرایط قرارداد، نباید مسؤول شناخته شود. عرضه گاز روسیه از مسیرهای اصلی از جمله اوکراین و بلاروس و همچنین از طریق خط لوله «نورد استریم یک»، چند ماهی است که کاهش یافته است. یک منبع بازرگانی به رویترز گفت: وضعیت فورس‌ماژور مربوط به عرضه گاز از طریق «نورد استریم ۱» است. 
 
* هانس فن کلیف، اقتصاددان انرژی ارشد در بانک
 ABN Amro گفت: اعلام وضعیت فورس ماژور، نخستین اشاره به این احتمال است که عرضه از «نورد استریم ۱» ممکن است از سر گرفته نشود. شرکت یونی‌پر که بزرگ‌ترین واردکننده گاز به آلمان است، یکی از مشتریان گازپروم است که این نامه را دریافت کرده و این ادعا را به عنوان یک ادعای غیرقابل توجیه، رسما رد کرده است. شرکت RWE که بزرگ‌ترین تولیدکننده نیرو در آلمان و واردکننده بزرگ گاز روسیه است، اعلام کرد اطلاعیه فورس ماژور را دریافت کرده است. شرکت گازپروم ۱۴ جولای حجم انتقال گاز از «نورد استریم ۱» را به ۴۰ درصد کاهش داد و با اشاره به تاخیر در بازگردانده شدن توربین گازی که برای تعمیرات به کانادا فرستاده شده بود، تحریم‌ها را عامل کاهش عرضه اعلام کرد. 
روزنامه کامرسانت روز دوشنبه به نقل از منابع آگاه گزارش کرد کانادا توربین این خط لوله را پس از تکمیل تعمیراتش، ۱۷ جولای با هواپیما به آلمان ارسال کرده است. 5 تا 7 روز طول می‌کشد تا توربین به روسیه برسد به شرط اینکه مشکلات لجستیکی و گمرکی وجود نداشته باشد. سخنگوی وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرد این یک قطعه تعویضی بود که قرار بود تنها از سپتامبر استفاده شود، یعنی فقدان آن، دلیل واقعی کاهش جریان گاز از «نورد استریم ۱» نمی‌توانست باشد. 
اتحادیه اروپایی که مسکو را هدف تحریم قرار داده است، قصد دارد استفاده از سوخت‌های فسیلی روسیه را تا سال ۲۰۲۷ متوقف کند اما فعلا خواهان تداوم عرضه روسیه تا زمان یافتن منابع جایگزین است. برای مسکو و گازپروم، صادرات گاز، یک منبع درآمد حیاتی به شمار می‌رود. 
بر اساس گزارش رویترز، طبق اعلام وزارت دارایی روسیه، بودجه فدرال 6.4 تریلیون روبل (114.29 میلیارد دلار) از فروش نفت و گاز در نیمه اول سال میلادی جاری دریافت کرده است. میزان درآمد این بخش برای کل سال میلادی جاری، 9.5 تریلیون روبل پیش‌بینی شده بود.

Page Generated in 0/0084 sec