مهدی گرگانی: جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا پس از ماهها بالاخره تصمیم گرفت به منطقه غرب آسیا سفر کند. تاخیر در سفر به منطقه از سوی بایدن به این دلیل بود که او قصد داشت زمانی به غرب آسیا سفر کند که بتواند اهداف ایالات متحده را محقق کند و جایگاه سست واشنگتن در مناسبات بینالمللی و منطقهای را بهبود بخشد.
با این حال تقریبا اغلب تحلیلگران معتقدند سفر بایدن به سرزمینهای اشغالی و عربستان سعودی کاملا شکست خورده و رئیسجمهور آمریکا با دستان خالی منطقه را ترک کرده است. ترکشهای این شکست نهتنها در محافل رسانهای بلکه به محافل سیاسی آمریکا نیز ورود کرده و اکنون مسجل شده است کاخ سفید نه تنها به اهداف اقتصادی خود دست نیافته بلکه درباره ایران نیز نتوانست در این سفر کاری از پیش ببرد.
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه آمریکا سیاست دولت بایدن در قبال ایران را به باد انتقاد گرفت و با اشاره به تحولات اخیر در مذاکرات هستهای و توسعه تواناییهای نظامی ایران تاکید کرد بایدن جرات ایستادگی در برابر ایران را نداشته است.
کاتن در مصاحبه با شبکه فاکسنیوز گفت: «میبینید که ایران در حال شلیک موشک به نزدیکی کنسولگریهایی است که ما در عراق داریم. آنها به حمایت از تروریسم در سراسر منطقه ادامه میدهند و به سطح غنیسازی اورانیوم نزدیک به گریز هستهای رسیدهاند». کاتن افزود: «همه اینها در زمان جو بایدن اتفاق افتاد، زیرا مقامات ایرانی میدانستند جو بایدن جرات ایستادن در برابر آنها را ندارد». درباره ادعاهای کاتن در زمینه گریز هستهای باید گفت ایران همچنان به همکاری خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهد و بازرسان آژانس غیر از نظارتهای فراپادمانی، بقیه وظایف خود را انجام میدهند. اما درباره اینکه بایدن جرات ایستادن در برابر ایران را نداشته است، حق کاملا با این سناتور است. واقعیت این است که بهرغم تاکید بایدن در کارزار انتخاباتی برای حلوفصل فوری مسائل مربوط به ایران از جمله توافق هستهای و بهرغم نیاز وافر ایالات متحده به برجام، بویژه بعد از شروع جنگ اوکراین و بحران انرژی در جهان، ایران منطقی و قاطعانه در برابر خواستههای واشنگتن ایستادگی و تاکید کرد تا زمانی که شروط ایران ذیل برجام محقق نشود و تضمینی درباره آن گرفته نشود خبری از احیای برجام نخواهد بود. درباره ترس آمریکا از ایران باز هم حق با تام کاتن است، چرا که مشخصه مذاکرات هستهای در دولت جدید ایران تفاوت اساسی با دولت قبل دارد.
در حالی که دولت قبل مدام از نیروهای مسلح ایران به خاطر برگزاری رزمایش و آزمایشهای موشکی در خلال مذاکرات گله و شکایت میکرد و آن را عامل تخریب(!) زمین مذاکرات میخواند، در شرایط جدید «میدان به خدمت دیپلماسی» درآمده است و نهتنها دست مذاکرهکنندگان ما را در میز مذاکرات پر کرده بلکه شلیک موشکهای بالستیک جدید، رونمایی از شهرهای موشکی و آزمایش پهپادهای تهاجمی و... باعث عقبنشینی آمریکا در برابر ایران در ابعاد مختلف شده تا جایی که رسانهها و سیاستمداران آمریکایی سیاست آمریکا در برابر ایران را شکستخورده میدانند و صراحتا به آن اعتراف کردهاند.
کاتن اما مدعی شده است سیاست دونالد ترامپ در برابر ایران کارساز بوده است(!) در این زمینه باید گفت گویا آقای کاتن فراموش کرده که شکار پهپاد 200 میلیون دلاری ارتش آمریکا توسط پدافند سپاه پاسداران در دولت ترامپ اتفاق افتاد و ترامپ نه تنها هیچ واکنشی به آن نشان نداد و فقط یک تماشاچی بود بلکه به خاطر ساقط نکردن جنگنده نظامیان آمریکا در همان شب، از تهران تشکر هم کرد! حمله موشکی به پایگاه عینالاسد در واکنش به ترور سردار پرافتخار اسلام شهید حاجقاسم سلیمانی و انفعال آمریکا در برابر آن که انتقادات زیادی را نیز علیه واشنگتن برانگیخت، در دولت سابق آمریکا رخ داد. به آقای کاتن همچنین باید یادآوری کرد وزارت خارجه دولت ترامپ ماهانه ۲ میلیون دلار برای محافظت از جان بیمقدار مقامات این کشور از ترس انتقام ایران بودجه تصویب کرد که همچنان نیز ادامه دارد.
واقعیت این است که هراس آمریکا از ایران ربط چندانی به بایدن و ترامپ ندارد و این قدرت روزافزون نظامی و نفوذ منطقهای و بینالمللی جمهوری اسلامی است که موجب شده واشنگتن جرات ایستادگی در برابر تهران را نداشته باشد.