printlogo


کد خبر: 251192تاریخ: 1401/5/3 00:00
هشدار دانشمندان درباره افزایش آتش‌سوزی‌های اروپا طی سال‌های آینده
تغییر فصل، تضمینی برای پایان آتش‌سوزی نیست

سیدمحمدحسن حسینی: دانشمندان هشدار دادند آتش‌سوزی‌های اخیر در بخش‌هایی از اروپا تنها نمونه‌ای اندک از آنچه انتظار می‌رود در سال‌های آتی این قاره با آن روبه‌رو شود، است. آنها باور دارند به منظور جلوگیری از تلفات جانی نیاز است اقدامات پیشگیرانه در این باره شود. گرمای بی‌سابقه و خشکسالی بویژه در جنوب اروپا منجر به وقوع آتش‌سوزی‌های گسترده و ثبت رکوردهای جدیدی در این زمینه شده و چالش‌های زیادی را برای ساکنان این قاره و مقامات اروپایی ایجاد کرده است. روزنامه «دی‌ولت» آلمان در گزارشی با عنوان اروپا در آتش، نوشت: آتش‌سوزی جنگل‌ها در سراسر اروپا بیداد می‌کند. به دلیل گرما و خشکسالی، آتش به سرعت گسترش می‌یابد. محرک‌ها تقریبا همیشه افراد هستند. چشم‌انداز برای بسیاری از مناطق توریستی تیره و تار است. در ادامه این گزارش آمده است: از کارست اسلوونی تا سواحل اقیانوس اطلس فرانسه، اروپا سال جاری رکورد‌های چشمگیری را به ثبت رسانده است. از ابتدای سال، آتش‌سوزی‌های جنگلی در اتحادیه اروپایی بیش از کل سال گذشته ویرانی ایجاد کرده است. بر اساس گزارش سیستم اطلاعات آتش‌سوزی جنگل‌های اروپا (Effis)، بیش از 5000 کیلومتر مربع از پوشش گیاهی از ابتدای سال تاکنون قربانی شعله‌های آتش شده است و همچنان آتش‌سوزی‌های بیشتر و بیشتری وجود دارد. بر این اساس هر مترمربع مرتع سوخته به معنای آسیب غیرقابل محاسبه بیشتر به محیط‌زیست، تنوع زیستی و تولیدات کشاورزی است. گرما، خشکسالی و باد؛ همه اینها آتش‌سوزی‌های جنگلی را افزایش می‌دهد. با این حال، مردم تقریبا همیشه مسؤول بروز آتش هستند؛ گاهی از طریق آتش‌سوزی یا سیگاری که با بی‌دقتی دور انداخته شده است و گاهی اوقات از طریق آتش‌سوزی هدفمند. 

 به گزارش تارنمای سی‌بی‌سی کانادا، دانشمندان می‌گویند در سال‌های پیش رو بر تعداد آتش‌سوزی‌های وحشتناکی که در حال حاضر در کشورهای اروپایی شاهد آن هستیم، افزوده خواهد شد. پیش‌بینی دانشمندان این پرسش را مطرح می‌کند: در کنار تمام تلاش‌هایی که برای محدودسازی روند گرمایش زمین در حال انجام است، چه اقداماتی برای کاهش اثرات این آتش‌سوزی‌های گسترده می‌توان انجام داد. پیش‌تر برنامه محیط‌زیست سازمان ملل طی گزارشی نسبت به افزایش شدت و تعداد دفعات این آتش‌سوزی‌ها در دهه‌های آتی هشدار داده بود. طبق این گزارش تا پایان سال ۲۰۵۰ میلادی این مقادیر تا ۵۰ درصد رشد خواهد داشت. «ویکتور رسکو د دوس» استاد دانشگاه «ییدا» در اسپانیا نیز در این زمینه هشدار داده و گفته است: شرایطی که اکنون مشاهده می‌کنیم نمونه‌ای است از آنچه برای نسل‌های آینده به جا می‌گذاریم. وی با اشاره به آتش‌سوزی‌های مرگبار اخیر در پرتغال که حدود یک‌ ماه زودتر از آغاز دوره‌ آتش‌سوزی‌های فصلی در این کشور رخ داد، تاکید کرد: مدت زمان این دوره‌ها در جهان در حال افزایش است. به گفته «رسکو د دوس» زمان آغاز و پایان دوره‌های آتش‌سوزی به عوامل بسیاری از جمله میزان خشکی خاک منطقه وابسته است. هر چه میزان خشکی خاک و مدت‌ زمان فصل‌ گرما بیشتر شود، دوره‌ آتش‌سوزی زودتر آغاز شده و طولانی‌تر خواهد بود که با توجه به روند تغییرات آب‌‌وهوایی کنونی، بر خطر آتش‌سوزی‌های جنگلی می‌افزاید. استاد دانشگاه ییدا با بیان اینکه اقدامات فوری برای مهار این آتش‌سوزی‌ها نیاز است، تاکید کرده است: باید تغییراتی وسیع در زیرساخت‌ها و طبیعت پیرامون آن رخ دهد. به گفته وی از بین بردن پوشش‌های گیاهی مازاد که می‌تواند محرکی برای آتش‌سوزی‌ها باشد، یکی از این اقدامات است. 
«فردریکو اتو» استاد علم آب‌وهوا دانشگاه امپریال کالج لندن نیز با اشاره به «عادی‌ شدن» آتش‌سوزی جنگل‌ها در جنوب اروپا هشدار داد هیچ‌گونه تضمینی مبنی بر پایان آتش‌سوزی‌ها با تغییر فصل وجود ندارد. همچنین «سوزان گاردنر» مدیر بخش اکوسیستم برنامه محیط‌زیست سازمان ملل متحد (UNEP) با اشاره به آتش‌سوزی‌ها در پرتغال افزود: این کشور رویکرد جامع‌تری را برای مدیریت این گونه آتش‌سوزی‌ها پیش گرفته است. به گفته گاردنر، پرتغالی‌ها در راستای مدیریت خطرهای ناشی از آتش‌سوزی جنگل‌ها در مناطق مسکونی از دستگاه‌های محلی کمک می‌گیرند. 

Page Generated in 0/0152 sec