printlogo


کد خبر: 251351تاریخ: 1401/5/6 00:00
با توقف 80 درصد ظرفیت انتقال خط لوله نورد استریم ۱ قیمت گاز در اروپا به نزدیکی رکورد تاریخی خود رسید
اختلاف غربی‌ها بر سر گاز روسیه
آمریکا نگران است بحران کمبود گاز، اتحاد کشورهای اروپایی علیه مسکو را به‌هم بزند

گروه اقتصادی: قیمت گاز در اروپا روز چهارشنبه پس از آنکه روسیه تهدید خود مبنی بر قطع کامل 80 درصد ظرفیت خط لوله «نورد استریم یک» را عملی کرد، افزایش یافت. به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از «فایننشال‌تایمز»، در هفته گذشته قیمت گاز TTF هلند که قیمت پایه گاز طبیعی اروپاست به بیش از 222 یورو در هر مگاوات ساعت رسید که آن را در مسیر رسیدن به رکورد جدیدی قرار می‌دهد. این افزایش قیمت گاز را تقریبا 10 برابر قیمت قبل از شروع کاهش عرضه روسیه در سال گذشته کرده است. 
اپراتور شبکه گاز آلمان روز گذشته اعلام کرد جریان گاز در «نورد استریم یک» تقریبا از صبح چهارشنبه به 20 درصد ظرفیت رسیده است. این خط لوله کلیدی که روسیه را به آلمان متصل می‌کند، برای نخستین‌بار در ماه ژوئن به 40 درصد از ظرفیت کاهش یافت؛ همین امر باعث شده بود تا سیاستمداران اروپایی از روسیه بابت تبدیل تامین گاز اروپا به سلاحی علیه این قاره انتقاد کنند. گازپروم با اشاره به تاخیر در بازگرداندن توربین گازی پس از تعمیر و نگهداری در کانادا توسط تامین‌کننده تجهیزات زیمنس انرژی، تحریم‌ها را عامل این کاهش عرضه دانسته است. 
اتحادیه اروپایی اقدام به کاهش وابستگی به گاز روسیه کرده است؛ گازی که 40 درصد منابع این بلوک را قبل از حمله به اوکراین تامین می‌کرد. همچنین این اتحادیه از اعضا خواسته است تا تقاضا برای گاز را به شکل داوطلبانه کاهش دهند تا مصرف تا 15 درصد کاهش بیابد و با این اقدام به پر کردن ذخایر انرژی تا قبل از زمستان کمک کنند. در اروپا نگرانی اصلی از قطع کامل صادرات گاز روسیه به این قاره است. همین امر منجر به هشدارهایی درباره سهمیه‌بندی گاز برای صنایع و افزایش نگرانی درباره کمبود گاز برای شهروندان شده است. اروپا در حال آماده شدن برای روزهای سخت در آینده است زیرا این قاره - حتی اگر بتواند از منابع دیگری انرژی خود را تامین کند- همچنان بشدت به گاز روسیه متکی است. هدف اتحادیه اروپایی برای پر کردن 85 درصد از ذخایر انرژی قبل از زمستان، منوط به کاهش مصرف گاز در اروپاست.  روز گذشته انی (Eni)، شرکت انرژی ایتالیایی، گفت گازپروم به به این شرکت اطلاع داده است که تنها 27 میلیون مترمکعب گاز دریافت خواهد کرد که 20 درصد کمتر از 34 میلیون گاز دریافتی در روزهای اخیر است. در چند ماه گذشته، ایتالیا وابستگی خود به گاز روسیه را از حدود 40 درصد کل واردات گاز به نزدیک به 25 درصد کاهش و واردات از الجزایر - که اکنون بزرگ‌ترین تامین‌کننده گاز ایتالیاست - را افزایش داده است. 
 
* نگرانی آمریکا از شکست اتحاد اروپا علیه روسیه به خاطر کمبود گاز
دولت آمریکا نگران آن است که کمبود گاز ناشی از کاهش صادرات روسیه اتحاد کشورهای اروپایی علیه مسکو را به‌هم بزند. به گفته یک منبع آگاه، آموس هوکشتاین، هماهنگ‌کننده ریاست‌جمهوری آمریکا در امور انرژی جهانی، اخیرا راهی پاریس و بروکسل شده تا درباره طرح‌های احتمالی آنها در صورت بروز کمبود گاز در فصل زمستان با مقامات اروپایی گفت‌وگو کند. 
سی‌‌ان‌ان به نقل از یک منبع آگاه آمریکایی که به نامش اشاره نکرده، گفته است تبعات کمبود گاز در اروپا می‌تواند همانند یک بومرنگ ‌روی آمریکا هم اثر گذاشته و به بالا رفتن قیمت گاز و برق منجر شود. این مساله همچنین یک سنگ محک برای مقاومت اروپایی‌ها و اتحاد آنها در برابر روسیه است. 
این هفته واشنگتن همچنین می‌خواهد درباره راه‌های افزایش تولید برق هسته‌ای با اروپایی‌ها گفت‌وگو کند، بویژه آنکه آمریکا امیدوار است دولت آلمان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ قانع کند تا طرح خود برای تعطیل کردن تمام نیروگاه‌های هسته‌ای این کشور را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به تعویق انداخته و به استفاده از ۳ نیروگاه هسته‌ای خود ادامه دهد. 
 
* بحران گاز، عامل تفرقه در اروپا!
بلومبرگ نوشت: کاهش عرضه گاز روسیه خطر ایجاد تفرقه در وحدت اتحادیه اروپایی را در زمستان امسال دارد، زیرا فشار بر بودجه این کشورها و مسائل مربوط به عرضه، ظرفیت این اتحادیه را برای غلبه بر کمبودهای شدید و ناگهانی انرژی محدود می‌کند. 
کشورهای اتحادیه اروپایی به دنبال حفظ واکنش مشترک خود در مقابل آنچه گفته آنها باج‌خواهی ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه ۵ ماه بعد از جنگ اوکراین است، هستند. اما مذاکرات آنها بازتاب تنش‌هایی است که کشورهای عضو در شمال و جنوب این اتحادیه را بعد از بحران مالی دچار اختلاف کرده است. کشورهای عضو اتحادیه اروپایی روز سه‌شنبه توافق کردند که تقاضای خود برای گاز را تا ۱۵ درصد، طی ۸ ماه آینده کاهش دهند، در حالی که اختلال شدید در عرضه این محصول از سوی روسیه، به طور بالقوه آن را به یک هدف الزام‌آور تبدیل کرده است.   توافق سازش پس از آن صورت گرفت که کشورهای جنوبی اتحادیه اروپایی بویژه با پیشنهاد اولیه کمیسیون اروپا، بازوی اجرایی اتحادیه اروپایی مخالفت کردند. آلمان با بخش صنعتی عظیم و تشنه انرژی خود، هدف برخی نارضایتی‌ها بوده است. این کشور که سال‌ها پرتغال، یونان و اسپانیا را به رفتارهای اقتصادی غیرمسؤولانه متهم می‌کرد، اکنون خواستار همبستگی اتحادیه اروپایی برای کاهش تأثیر کاهش جریان گاز روسیه است، این در حالی است که وابستگی بیش از حدی به مسکو برای تامین نیاز انرژی خود دارد. 
یک دیپلمات ارشد اروپایی - که به دلیل محرمانه بودن این موضوع خواست نامش فاش نشود - گفت: برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپایی ممکن است تمایلی به فداکاری در مقابل برلین نداشته باشند، زیرا این کشور نتوانسته منابع انرژی خود را متنوع کند و این در حالی است که از کشورهای جنوبی اتحادیه اروپایی می‌خواهد به منابع مالی خود نظم دهند. 
 
***
    کاهش ذخایر نفت آمریکا، قیمت نفت را بالا برد     
کاهش ذخایر نفت آمریکا، قیمت نفت را بالا برد و به بشکه‌ای 104.89 دلار رساند.  هر بشکه نفت برنت با 49 سنت افزایش 104.89 دلار فروخته شد. نفت خام آمریکا نیز با افزایش 66 سنتی 95.64 دلار به ازای هر بشکه معامله شد. موسسه آمریکن پترولیوم اعلام کرد ذخایر نفت خام آمریکا هفته گذشته 4 میلیون بشکه کاهش یافت که این رقم 4 برابر کاهش مورد انتظار تحلیلگران رویترز است. لئون لی، تحلیلگر بازارهای سی‌ام‌سی گفت: «کاهش بیشتر ذخایر باید به افزایش قیمت نفت کمک کند اما بهبود قیمت‌ها به دلیل نگرانی درباره امکان تقاضای ضعیف محدود شد و کاخ سفید اعلام کرد ذخایر استراتژیک بیشتری آزاد خواهد کرد». انتظار می‌رود بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را 0.75 درصد افزایش دهد. این اقدام ارزش دلار را بالا می‌برد و سبب خواهد شد قیمت نفت برای مالکان ارزهای غیردلاری گران‌تر دربیاید. دولت بایدن روز سه‌شنبه اعلام کرد 20 میلیون بشکه نفت بیشتر از محل ذخایر راهبردی آمریکا با هدف کاهش قیمت نفت آزادسازی خواهد کرد. دولت آمریکا در اواخر ماه مارس اعلام کرد یک میلیون بشکه نفت در روز را به مدت 6 ماه از محل ذخایر راهبردی روانه بازار خواهد کرد. آمریکا تاکنون 125 میلیون بشکه از این ذخایر را فروخته و نزدیک به 70 میلیون بشکه به خریداران تحویل داده است.

Page Generated in 0/0064 sec