معامله روزانه ۲ میلیون روبل-ریال
رئیس کل بانک مرکزی از مذاکرات با کشورهای مختلف در راستای برقراری تفاهمات پولی خبر داد و گفت: نماد روبل-ریال اخیرا رونمایی شد و در یک هفته که از معاملات این ابزار میگذرد، به طور میانگین ۲ میلیون روبل در روز معامله داشتیم.
علی صالحآبادی، رئیس کل بانک مرکزی درباره نرخ سپرده قانونی بانکها اظهار کرد: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار در گذشته این نرخ حداکثر بین ۱۰ تا ۱۳ درصد بود که در حال حاضر حداکثر از ۱۳ درصد به ۱۵ درصد درباره بانکها و موسسههای مالی که مقررات بانک مرکزی بویژه ترازنامه بانکها را رعایت نمیکنند، افزایش یافت.
وی ادامه داد: بانک مرکزی در راستای مدیریت تورم برای هر بانک در چارچوب سیاستهای پولی خود، کنترل مقداری ترازنامه را در دستور کار دارد و مشخص است که ترازنامه هر بانک، متناسب با اهداف کلان اقتصادی چه مقدار باید رشد کند.
***
نرخ سود بینبانکی به زیر 20.5 درصد میرسد
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد قرار است روند صعودی نرخ سود بینبانکی متوقف شود و این سود به زیر 20.5 درصد برسد.
مجید عشقی با تاکید بر اینکه سازمان بورس بر این موضوع تاکید دارد که سود بینبانکی طبق مصوبه ستاد اقتصادی دولت به میانگین ۲۰ درصد برسد، اظهار کرد: این در حالی است که از طرف دیگر بانک مرکزی هم سیاستهایی دارد. این نرخ مخصوصا از ابتدای سال جاری افزایشی بود اما در جلسهای که با رئیس کل بانک مرکزی داشتیم قرار شد روند صعودی آن متوقف شود.
وی ادامه داد: همچنین در جلسه مذکور قرار شد سود بینبانکی روند نزولی بگیرد و به زیر 20.5 درصد برسد. درباره سود بینبانکی بحثهای دیگری هم وجود دارد. در واقع دغدغه تورم مطرح است و دیدگاههای مختلفی درباره میزان اثر افزایش نرخ سود بانکی روی نرخ تورم وجود دارد. این دیدگاهها در بحثهای کارشناسی پیش میرود.
سود بینبانکی هفتههای اخیر روند صعودی داشت و در اواخر ماه گذشته به 21.31 درصد رسید که رشد قابل توجهی را ثبت کرد، زیرا این رقم، بالاترین عدد ثبت شده از این سود از بهمن سال ۱۳۹۹ تاکنون است. این نرخ که به عنوان یکی از انواع نرخهای بهره در بازار پول به نرخهای سود یا بهره در سایر بازارها جهت میدهد، در واقع قیمت ذخایر بانکهاست و زمانی که آنها در پایان دوره مالی کوتاهمدت اعم از روزانه یا هفتگی، دچار کسری ذخایر میشوند، از سایر بانکها در بازار بینبانکی یا از بانک مرکزی استقراض میکنند.
کارشناسان اقتصاد افزایش نرخ سود بینبانکی را به این شرط که متداوم و چشمگیر باشد، عامل مهمی در کاهش تورم میدانند اما کارشناسان بورسی یکی از عوامل تاثیرگذار بر شکلگیری روند منفی در بازار سرمایه را افزایش این نرخ میدانند و معتقدند کاهش نرخ سود بانکی میتواند نقش مهمی در حرکت نقدینگی از بانک به بازار سرمایه داشته باشد و سبب رونق بازار سرمایه شود.
***
پیگیری وزارت نیرو برای فروش برق با مکانیزم بورس
وزیر نیرو گفت: وزارت نیرو درصدد است بزودی فروش برق با مکانیزم بورس و با نظام عرضه و تقاضا انجام شود. علیاکبر محرابیان با بیان اینکه از ابتدای دولت سیزدهم هم در مجلس و هم در دولت برنامه توسعهای ۳۵ هزار مگاواتی نیروگاهها به عنوان یک برنامه 4 ساله اعلام شده است، افزود: پایه و اساس سرمایهگذاری در این زمینه بخش خصوصی است که برنامهریزیهای مربوط به آن برای سال اول انجام شده و بخش قابل توجهی از نیروگاهها وارد چرخه تولید کشور شدهاند و خوشبختانه طبق برنامه پیش رفته است. وی گفت: وزارت نیرو از حضور بخش خصوصی بشدت استقبال و حمایت میکند.
محرابیان درباره نرخ فروش برق با مکانیزم بورس اظهار کرد: درصدد هستیم بزودی فروش برق با مکانیزم بورس و با نظام عرضه و تقاضا انجام شود که سابقه این کار را بنده در سالهای گذشته و در حوزه سیمان، فولاد و صنایع معدنی داشتهام و امروز همان مدل را دنبال میکنم.
وزیر نیرو بیان کرد: در حال تسهیل مقدمات موضوع هستیم و امیدواریم در یک فرآیند عرضه و تقاضا، هر چه سریعتر فروش برق توسط نیروگاهها از طریق بورس انجام شود که این کار ضمن تقویت بورس، باعث شفافسازی هر چه بیشتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: با این کار نیروگاهها و صاحبان نیروگاههای کشور میتوانند مبالغ فروش برق را به صورت لحظهای و در زمان فروش به طور کامل دریافت کنند.
***
۴ میلیون تحت پوشش کمیته امداد سهام عدالت میگیرند
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در گام نخست به ۴ میلیون نفر از خانوادههای تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی تا پایان شهریورماه امسال، این سهام اعطا میشود. محمدرضا پورابراهیمی اظهار داشت: بر اساس قانون بودجه 1401 جاماندگان سهام عدالت از افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی هستند که تاکنون 4 میلیون نفر شناسایی شدهاند و باید سهام عدالت در فاز اول شناسایی بازماندگان، به آنها اختصاص پیدا کند.
وی گفت: بخش دوم بازماندگان افرادی از دهکهای بعدی تا دهک ششم درآمدی هستند که سهام عدالت به آنها اختصاص پیدا نکرده است و همینطور بر اساس اولویت این طرح به جلو میرود. نماینده کرمان در مجلس گفت: محاسبات برای شناسایی افراد جامانده سهام عدالت انجام شده و قرار است طبق تکلیف قانون بودجه تا پایان تابستان امسال، سهام عدالت به جاماندگان اختصاص پیدا کند، در مرحله بعد هم این سهام باید به کسانی که از سهام عدالت جا ماندهاند، اختصاص یابد.