پیام رهبر انقلاب در پی حادثه سیل در نقاط زیادی از کشور: مسئولانآسیبها را ترمیم کنند
شدت بارشها این روزها در برخی مناطق کشور موجب طغیان رودخانهها و جاری شدن سیل در معابر و منازل مسکونی شد تا جایی که روز گذشته آمار جانباختگان این حوادث به 61 و تعداد مفقودها به 30 نفر رسید.
به گزارش «وطنامروز»، مطابق پیشبینی سازمان هواشناسی، فعالیت سامانه مونسون که از چند روز قبل در کشور آغاز شده است تا پایان هفته در اغلب استانهای کشور ادامه خواهد داشت. بر این اساس همچنان ستادهای مدیریت بحران سراسر کشور در حالت آمادهباش به سر میبرند. همچنین امدادرسانی به آسیبدیدگان این حوادث توسط دولت و نهادهای دیگر همچنان ادامه دارد. شدت و عمق این حوادث در برخی مناطق به حدی است که باعث شد روز گذشته حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی شخصا برای بررسی مناطق سیلزده شهرستان فیروزکوه، وضعیت امدادرسانی و رسیدگی به آسیبدیدگان سیل این شهرستان در این منطقه حضور یابد.
* تداوم بارشهای موسمی تا 4 روز آینده
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از تداوم بارشهای موسمی تا ۴ روز آینده خبر داد.
صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور به ایسنا گفت: طی ۲ روز آینده گذر متناوب امواج تراز میانی جو در نوار شمالی، همچنین ادامه فعالیت سامانه موسمی (مونسون) در نیمهجنوبی کشور موجب ناپایداریهای جوی میشود. وی افزود: یکشنبه ۹ مرداد در آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران و دامنههای جنوبی البرز در زنجان، قزوین، البرز و تهران بارش باران، گاهی رعدوبرق و وزش باد شدید رخ میدهد. همچنین بارش در جنوب شرق کاهش مییابد و به شکل رگبار و رعدوبرق در فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، شرق خوزستان، غرب اصفهان، مرکزی، قم، همدان و شرق لرستان ادامه خواهد یافت. در این روز بارش در کهگیلویهوبویراحمد، ارتفاعات البرز مرکزی، ارتفاعات جنوب کرمان، شمال فارس و جنوب اصفهان شدت خواهد داشت. به گفته رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا، دوشنبه ۱۰ مرداد بارش در نوار شمالی کاهش مییابد و فقط در مازندران قابل توجه است. در این روز با تقویت سامانه موسمی، بارش در جنوب کرمان، شمال هرمزگان، فارس و دامنهها و ارتفاعات زاگرس واقع در کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحالوبختیاری و شرق خوزستان ادامه خواهد داشت که در برخی نقاط فارس و جنوب کرمان دارای شدت بیشتری خواهد بود. بارش سهشنبه ۱۱ مرداد در این مناطق به شکل خفیف ادامه خواهد داشت. وی افزود: چهارشنبه ۱۲ مرداد در نوار شمالی کشور بارش پراکنده و پنجشنبه ۱۳ مرداد در بیشتر مناطق کشور جوی پایدار حاکم خواهد بود، همچنین طی ۴ روز آینده با تداوم بادهای ۱۲۰ روزه، در نوار شرقی کشور، بویژه منطقه زابل، وزش باد شدید، خیزش گرد و خاک و کاهش کیفیت هوا پیشبینی میشود.
* هلالاحمر: سیلاب ادامه دارد؛ مردم هوشیار باشند
رئیس جمعیت هلالاحمر هشدار داد: موضوع سیل مانند زلزله نیست و از قبل به مردم هشدار داده میشود، بنابراین انتظار میرود مردم بیشتر هوشیار باشند و به هشدارها توجه کنند. پیرحسین کولیوند گفت: ۳۸۵ نقطه از کشور، ۲۰ استان، ۱۱۱ شهرستان و ۲۹ محور مواصلاتی متاثر از سیلاب است. رئیس جمعیت هلالاحمر همچنین از امدادرسانی ۳ هزار نجاتگر و امدادگر این جمعیت در مناطق سیلزده سراسر کشور خبر داد و گفت: عملیات پاسخ به این سانحه دشوار و پیچیده بوده اما خوشبختانه موفقیتهای زیادی حاصل شده است. به عنوان نمونه روز گذشته مردی ۴۰ساله در امامزاده داوود بعد از ۱۶ ساعت در رودخانه پاییندست توسط امدادگران نجات یافت و جان سالم به در برد. وی ادامه داد: افراد زیادی از مکانهای ناایمن به محلهای ایمن منتقل شدهاند و اسکان اضطراری برای تعداد زیادی از خانوارها در چادرهای هلالاحمر فراهم شده است. همچنین اقلام غذایی و زیستی بدون کاستی در حال توزیع در میان آسیبدیدگان از سیل است. کولیوند درباره وضعیت امدادرسانی در شهرستان فیروزکوه گفت: متاسفانه به دلیل ریزش کوه در این شهر، دسترسی به راههای مواصلاتی و خدمترسانی با موانع دشواری روبهرو بوده است.
* ساختوساز غیرمجاز؛ عامل سیل منطقه امامزاده داوود
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: در سیلاب منطقه امامزاده داوود(ع) یک دستگاه خودروی پارک شده در یکی از ساختوسازهای غیرمجاز واقع در حریم تنگه به کانال افتاد و مچاله شد که مسیر کانال را مسدود کرد و همین مسأله از جمله دلایل اصلی بالا زدن سیلاب و افزایش قابل توجه خسارات در این منطقه شد. محمدحسن نامی با اشاره به سیل اخیر امامزاده داوود اظهار داشت: حوضه آبریز بالادست امامزاده داوود(ع) که متشکل از 9 دره است، در نهایت به تنگه ذیل امامزاده ختم میشود و زمانی که بارش عادی و کمی فراتر از شرایط عادی باشد، این تنگه برای عبور آب مناسب است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در تشریح دلیل شدت گرفتن خسارات سیل امامزاده داوود(ع) افزود: ساختوسازهای غیرقانونی توسط افراد غیربومی در بالای حیاط شمالی امامزاده سبب شده است حریم عبور آب مورد تعرض قرار گیرد و شرایط برای گذر جریان آب مهیا نباشد. به معنای دیگر، ساختوسازهای غیرمجاز سبب شده است تنگه به وجود آمده در امامزاده داوود(ع) گنجایش عبور آب را از دست بدهد.
* آمار کشتهشدگان سیل به ۶۱ نفر رسید
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلالاحمر از افزایش شمار جانباختگان سیل در کشور به ۶۱ نفر خبر داد.
مهدی ولیپور گفت: با کشف چند جسد دیگر که در پی سیل روزهای اخیر دچار حادثه شده بودند، شمار فوتشدگان سیل در کشور از ابتدای مردادماه تاکنون به ۶۱ نفر رسید. وی درباره افراد مفقود شده هم اظهار داشت: با جمعبندی تازهترین گزارشهای مفقودی در سراسر کشور، در حال حاضر 30 نفر مفقود هستند که تلاشها برای یافتن آنها از سوی عوامل سازمان امدادونجات جمعیت هلالاحمر ادامه دارد.
* هشدار هواشناسی به مردم چند استان
اداره کل هواشناسی به استانهای لرستان، ایلام، آذربایجان شرقی، اصفهان، همدان، کردستان و گیلان بابت وقوع سیلاب و بارشهای تابستانه سیلآسا هشدار داد.
***
پیام رهبر انقلاب در پی حادثه سیل در نقاط زیادی از کشور
در پی حادثه خسارتبار سیل در بسیاری از نقاط کشور، رهبر انقلاب اسلامی در پیامی ضمن تسلیت به مصیبتدیدگان، از حضور سریع مسؤولان و تلاش گروههای امدادی برای کمک به سیلزدگان تشکر کردند و ادامه این اقدامات و تلاشها را خواستار شدند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
حادثه مهیب و خسارتبار سیل در بسیاری از نقاط کشور، جمعی از مردم عزیزمان را دچار آسیبهای جانی و مالی و عاطفی کرده است. اینجانب با ابراز همدردی عمیق با همه آن عزیزان، به مصیبتدیدگان این حادثه تسلیت عرض میکنم و از مسؤولان محترم کشور تدابیر لازم را برای ترمیم آسیبها مطالبه مینمایم. لازم میدانم از حضور سریع مسؤولان در مناطق سیلزده و نیز از تلاش گروههای امدادی مردمی یا موظف برای کمک به سیلزدگان تشکر کنم. ادامه این اقدامات خداپسند و تلاش مستمر برای کاهش آثار این حوادث دردناک وظیفه همه ما است. توفیقات همگان را از خداوند متعال مسألت مینمایم.
سیدعلی خامنهای / ۸ مرداد ۱۴۰۱
***
مناطق سیل زده در یک نگاه
* تخریب کامل ۲ روستا در چالوس
بارشهای شدید باران در صبح دیروز (هشتم مردادماه) سبب سیلابی شدن ۴ نقطه در جاده چالوس شامل دوراهی نوجان، پل چوبی جاده چالوس، دوراهی قدیم کندور و رستوران ماهان شد. همچنین سرازیر شدن حجم بالای گلولای از مناطق بالادست جاده چالوس به پاییندست، ۷ نقطه را در این جاده مسدود کرد که تاکنون ۵ نقطه بازگشایی شده است. همچنین سرپرست اداره کل مدیریت بحران استانداری مازندران گفت: سیلاب اخیر علاوه بر فوت ۴ نفر و ۲ مفقودی، باعث تخریب کامل و صددرصدی ۲ روستای «باسکول» و «فولادکوه» از توابع بخش مرزنآباد شد.
* خوزستان؛ تداوم بارندگیها تا ۱۱ مرداد
در استان خوزستان فعالیت سامانه مونسون هند تا روز سهشنبه ادامه دارد؛ تاکنون بارندگی در ۱۱ شهرستان این استان گزارش شده که منجر به مسدود شدن راه روستایی در ۲ شهرستان و قطع برق در ۳ شهرستان شده است. در حال حاضر تنها مسیر روستای تنگه چویل در باغملک مسدود است که تلاشها برای بازگشایی این مسیر ادامه دارد. ۸۰ تیم امدادی برای امدادرسانی در خوزستان سازماندهی شدهاند.
* چهارمحالوبختیاری؛ خسارت به ۲۵۰ خانوار روستایی
در مورد آخرین وضعیت سیل استان چهارمحالوبختیاری باید گفت بنا بر اعلام فرمانداری لردگان، تاکنون هیچگونه خسارتی به بندها و سدهای خاکی لردگان وارد نشده است اما کارشناسان و گروههای ارزیاب برای بررسی و برآورد میزان خسارات وارده به مزرعههای پرورش ماهی این شهرستان بویژه بخش فلارد به منطقه اعزام شدهاند. همچنین در روستای بارده شهرستان بن که بیشترین میزان سیلاب را داشت، وسایل زندگی ۲۵۰ خانوار روستایی به طور کامل از بین رفته است.
* فارس؛ آبگیری ۵ میلیون مترمکعب در سدها
بر اساس اعلام اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ارسنجان (در ۱۴۳ کیلومتری شیراز) یک خانواده ۱۲ نفره عشایر که در ارتفاعات فاقد جاده دسترسی کوههای این شهرستان گرفتار شده بودند، نجات یافتند. در پی بارش شدید باران در شهرستان خرمبید، بند خاکی دستجرد در این شهرستان تخریب و منازل فرسوده در مسیر سیلاب این منطقه به کمک امدادگران تخریب شد. در سامانه بارشی اخیر سدهای در حال بهرهبرداری استان فارس نزدیک به ۵ میلیون مترمکعب آبگیری کردند که نسبت به حجم کل سدها ۴۷ درصد است.
* سیستانوبلوچستان؛ خسارت 2 هزار میلیاردتومانی
فعالیت سامانه بارشی مونسون با وجود بر خسارت ۲ هزار میلیاردتومانی به سیستانوبلوچستان، شادمانی شهروندان زابل و زهک را برای بارانی که نخستین بار پس از ۶۰ سال در چله تابستان بارید، به دنبال داشت. بر اساس اعلام هواشناسی سیستانوبلوچستان، زابل که از سال ۱۳۵۶ تاکنون هیچ بارندگیای را در مردادماه ثبت نکرده بود، در یک روز تابستانی 1.5 میلیمتر بارندگی را شاهد بود که رکورد ۶۰ ساله خود را شکست. بارش ماهانه مردادماه شهرستان زهک نیز که در یک دوره ۲۸ ساله برابر با صفر بوده، امسال در یک روز تابستانی به ۳۳ میلیمتر رسید.
* کرمان؛ ۸ مفقود پیدا شدند
به دنبال وقوع سیلاب در استان کرمان به بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ نفر در ۱۰۶ شهر و روستا امدادرسانی شد و از ۲۰ مفقودی سیلهای اخیر تاکنون ۸ نفر توسط نیروهای هلالاحمر پیدا شدند.
* یزد؛ جان باختن ۶ نفر در سیل
شهرستان مروست یزد و بخشی از روستای چنازناز با توجه به بارشهای اخیر از سکنه خالی شدهاند. از سویی همه جادههای برونشهری این استان به جز مسیر خرانق به هامانه در شهرستان اردکان باز است و تردد در آنها جریان دارد. تاکنون بنا بر اعلام روابط عمومی سازمان اورژانس یزد، ۶ مورد فوتی ناشی از حادثه سیل روز گذشته در این استان ثبت شده است. در حال حاضر یکهزار و ۵۰۰ جهادگر بسیجی به صورت افتخاری و شبانهروزی در کمکرسانی به سیلزدگان این استان همکاری دارند.
***
تداوم بارش باران در تهران
بر اساس بررسی دادهها و نقشههای پیشیابی هواشناسی، تداوم فعالیت سامانه بارشی در تمام نقاط بویژه نیمهشمالی و ارتفاعات همراه با رگبار و رعد و برق پیشبینی میشود.
بر اساس بررسی دادهها و نقشههای پیشیابی هواشناسی، وضعیت جوی استان تهران طی روزهای آینده با تداوم فعالیت سامانه بارشی، آسمان در بیشتر نواحی استان بویژه نیمهشمالی و ارتفاعات در بعضی ساعات نیمهابری تا ابری همراه با رگبار و رعد و برق و در مناطق مستعد با بارش تگرگ و گاهی وزش باد شدید بویژه در غرب و نیمهجنوبی با خیزش موقت گردوخاک و گاهش دید و کیفیت هوا پیشبینی میشود.
با توجه به ویژگی این سامانه، آبگرفتگی معابر و جاری شدن روانآب در مسیلها و بالا آمدن آب رودخانهها مورد انتظار است. امروز نهم مرداد کاهش دما و از فردا تا پایان هفته روند تدریجی افزایش دما را خواهیم داشت.
***
۱۴ محور مواصلاتی کشور مسدود شد
معاون عملیات پلیس راه راهور فراجا از انسداد ۵ محور اصلی و ۹ محور غیراصلی بر اثر وقوع سیل در کشور خبر داد.
سرهنگ سیاوش محبی گفت: همکاران پلیس راه در استانهای سراسر کشور آمادگی کامل دارند تا در صورتی که محورهای مواصلاتی درگیر بارش، شرایط ناایمن داشته باشند، بلافاصله آن مسیر را مسدود کنند.
وی افزود: از ابتدای وقوع سیلاب در کشور تاکنون، گزارشی مبنی بر فوت سرنشینان خودروی در حال تردد در محورهای درگیر بارندگی و سیلاب دریافت نکردهایم.
معاون عملیات پلیس راه راهور فراجا افزود: عوامل راهداری در تلاشند تا هر چه سریعتر محورهای مسدود، بازگشایی شوند. وی با اشاره به پیشبینی هواشناسی مبنی بر ادامه بارشها تا روز دوشنبه، گفت: به مردم توصیه میکنیم تا زمان مساعد شدن شرایط آب و هوایی از سفرهای غیرضروری پرهیز کنند.