حجتالاسلام مهدی اصلانی*: وارد حسینیه که میشوی زمینه غالب رنگ آبی محیط، چشم را میگیرد. رنگ آبی زیلوها با همان سادگی، رنگ آبی پرده زیر جایگاه، رنگ آبی جایگاه و رنگ آبی شیشههای پنجرهها، همگی در ترسیم این چشمانداز رنگین نقش دارد.
خدای متعال رنگ آسمان و دریاها و اقیانوسها را آبی مقرر فرمود؛ از نگاه هنرمندان و روانشناسان، رنگ آبی نشان آرامش، معنویت و پارسایی است و اغلب نشانه تکامل روحی و معنوی است.
در این قالب غالب آبیرنگ، پرچم مقدس جمهوری اسلامی با رنگهای گرم سبز و سرخش، شکوه و زیبایی خودش را کاملا نشان میدهد.
در چشمانداز جایگاه بلند حسینیه، با خط ثُلث زیبایی به رنگ سفید در زمینه آبی، آیهای، اصلیترین شأن امامت جمعه، یعنی «تقوا» و «قول سدید» را یادآور میشود و کاملا متناسب و زیبا، هم از لحاظ شکل و محتوا انتخاب شده است. بسیار چشمنواز است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُواالله وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا». (احزاب/۷٠)
جلسه بسیار مرتب و منظم است، با اینکه ویروس منحوس کرونا باز شیطنت مردمآزارانه خود را شروع کرده است ولی همگی با تدبیری کارشناسانه و همراهی متعهدانه، واکسنزده و ماسک بر چهره، صمیمانه و مشتاقانه با رعایت بعد بهداشتی اما با قرب مؤمنانه، روی صندلیهای خود نشستهاند و هر ازگاه منتظرانه به جایگاه چشم میاندازند.
مدیر تشریفات دفتر رهبری، در سخنگاه قرار گرفت و ضمن گفتن خیر مقدم به حضار، نکاتی را برای برگزاری بهتر و منظمتر جلسه متذکر شد و از روضهخوان دعوت کرد. 3-2 روزی به ماه محرم مانده و فضای آفاق و انفس، بعد از مناسبتهای سبز ماه ولایتمحور ذیحجه، آماده سیاهیهای نورانی عزای حسینی(ع) است.
روضهخوان، طلیعه روضهاش را با عرض ارادت به محضر حضرت بقیهالله الاعظم(عج) شروع کرد و غزل خوشمضمونی خواند:
صبح و شب راهی بازار شدن میارزد
یوسف فاطمه را یار شدن، میارزد
با کلافی که شده بافته از خون جگر
بین تجار، خریدار شدن، میارزد
ای طبیبی که علاج غم هجران هستی
از غم هجر تو بیمار شدن، میارزد
هر کسی که شده مجذوب جمالت گفته
محو خال لب دلدار شدن، میارزد
آرزویم همه این است مرا هم بخری
بس که این نوکر دربار شدن، میارزد
غافلم، غرق گناهم، چه کنم جاماندهام
یار این عبد گرفتار شدن، میارزد
بعد از آن با ذکر چند بیتی از مرثیه معروف محتشم کاشانی، روضه عطش کربلاییان را یادآور شد:
از آب هم مضایقه کردند کوفیان
خوش داشتند حرمت مهمان کربلا
بودند دیو و دد همه سیراب و میمکید
خاتم ز قحط آب سلیمان کربلا
بعد از ذکر توسل، شعارهای استقبالیه حضار برای تشریففرمایی حضرت آقا بالا گرفت و در میان این شور و هیجان، ایشان از پشت پرده آبی وارد جایگاه شدند.
حُسن شروع برنامه، استماع کلامالله است تا با بشارهالله، مشمول رحمهالله شویم: «وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ». (اعراف/ 204) قاری قرآن آیات معروف شجره طیبه (سوره ابراهیم/ آیات ۲۳ تا ۲۷) را به زیبایی تلاوت کرد که الحق و الانصاف از مصادیق آن، همین فریضه نماز جمعه و نهاد رحمانی و شبکه نورانی امامت جمعه است.
بعد از تلاوت قرآن، حجتالاسلام والمسلمین حاج علیاکبری، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در سخنگاه مستقر شد و مثل همیشه گویا، شیوا و کوتاه بیانات خود را محضر امام المسلمین و فرماندهان سپاه فرهنگی ایشان تقدیم کرد. کاملا قابل پیشبینی بود که مطلع بیانات رسمی آقای حاج علیاکبری، اولا آیهای از قرآن است و ثانیا این آیه هم باید همانی باشد که ایشان فوقالعاده با آن شریفه مأنوس است؛ بله! درست حدس زدیم، آیه معروف «مُحَمَّدٌ رَسُولُالله وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ...» (فتح/ ۲۹). این آیه شریفه آینه تمامنمایی از مسلمان واقعی، مؤمن حقیقی، روحانی انقلابی و امام جمعه تراز است.
ریاست شورای سیاستگذاری، بعد از یاد شهدای محراب، به رویداد پنجم مرداد به عنوان برگ زرین در حافظه تاریخی انقلاب اشاره کرد و نهاد رحمانی امامت جمعه را پاسخی مناسب به فهرست بلند نیاز جامعه در گام دوم انقلاب و ساحتهای سهگانه آن یعنی خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی معرفی کرد.
رئیس نهاد امامت جمعه، این دیدار مبارک را حسن ختام بیستوپنجمین اجلاس سراسری ائمه جمعه دانست که بعد از فترت کرونایی بحمدالله سرشار از معنویت، صفا، صمیمیت، بیآلایشی و طلبگی برگزار شد.
در بیان ایشان، این اجلاس مبتنی بر عهد مشترک ارتقای کیفیت و شکوفایی نماز جمعه و استخراج گنجینهها و ظرفیتهای شناخته و ناشناخته برای گام دوم انقلاب با رویکرد حفظ اصالت نماز جمعه با شیوه مدیریت طبیعی علمای سلف و با حرکت برنامهمحور و احصای مسائل تا افق ۱۴۰۴ برگزار شده است.
تحقق این عهد مشترک نیز در قالب آرایش قرارگاهی و سازماندهی آن از سطح ملی تا شهرستانی با نرمافزار راهبری فرهنگی- اجتماعی شهرها با عنوان الگوی اعتلای ایمانی و انقلابی میسر خواهد بود که شبکه امامت جمعه در حال حاضر در میانه این راه با ۳ هدف اول، آبادی مادی و معنوی مساجد کشور به عنوان نقطه کانونی و مرکزی اقدام شبکهای امامت؛ دوم، توجه ویژه به مخاطب کودک، نوجوان و جوان؛ و سوم، نگاه ویژه و محوری به جایگاه متعالی خانواده است.
لازمه این مهم نیز غنیسازی و کیفیسازی برنامهها و همچنین هوشمندسازی ارتباطات شبکه امامت است که در بلیه کرونا این هوشمندسازی، تقویت مضاعف یافت.
آقای حاج علیاکبری، در پایان ضمن تشکر از زحمات و شکیباییهای خانواده معزز ائمه جمعه، ستادها و هستههای وفادار به نماز جمعه و اعضای شورای سیاستگذاری و دفتر معظمله، خاطرنشان کرد فهرستی از ناکامیها هم در میان هست که در گزارش تفصیلی تقدیم محضر حضرت آقا شده است.
حالا دیگر وقت استفاضه از بیانات رهبر حکیم است. در یک کلام، بیانات حضرت آقا را باید عصاره و مغز تمام برنامههایی دانست که یا به طور تفصیل در حال انجام است یا باید بیحاشیه اضافهتر انجام گیرد.
هر چند با پرداختن به بیانات ایشان، از حاشیه به متن وارد میشویم اما به طور بسیار اجمال، حضرت آقا نماز جمعه را فریضهای صد درصد استثنایی، حتی استثناییتر از فریضه حج و حلقهای مهم در سلسله قدرت نرم نظام اسلامی دانستند.
همت گماشتن برای برطرف کردن کوتاهیها در رابطه با نماز جمعه را باید رکن رکین بیانات معظمله بدانیم؛ موضوعی که ایشان مسالهمحورانه به آن پرداختند و این اساسیترین سوال را مطرح کردند: «آیا در جمهوری اسلامی توانستهایم نماز جمعه را در جایگاه رفیع و شایسته خود قرار دهیم؟ به نظر میآید کوتاهیهایی داشتهایم که باید همت کنیم تا این کوتاهیها برطرف شود که در این میان، برخی مسائل بر عهده شخص ائمه جمعه است و برخی هم بر عهده مدیریت کلان ائمه جمعه». ایشان راهکارهای برطرفکردن کوتاهیها را با تمرکز بر ۲ نقطه الف) منش و روش و شیوه زندگی امامان جمعه؛ ب) محتوای خطبههای نماز جمعه چنین فهرست کردند:
الف) رهنمودها درباره منش و روش و شیوه زندگی امامان جمعه
1- امر مردم به تقوا در روز جمعه با گفتار؛ شنبه تا پنجشنبه با رفتار
2- رفتار پدرانه با همه
3- سلوک مردمی با تصریح بر اینکه «شبکه امامت جمعه جزو مردمیترین نهادهای انقلابی بوده است»
4- شرکت در خدمات اجتماعی مردمی
5- ارتباط با جوانان و تدارک دیدن سازوکار مناسب برای آن و حمایت از فعالیت گروههای پرشمار جوان، خودجوش، گمنام و بیادعا در سراسر کشور
6- جذب مخاطب و تلاش برای ارتقای اجتماع مردم در نمازهای جمعه
7- اجتناب از ورود به فعالیتهای اقتصادی
8- نظارت بر سلامت ستادهای برگزاری نماز جمعه ضمن قدردانی از تلاشهای این ستادها
ب) رهنمودها درباره خطبههای نمازجمعه
1- ایفای نقش سخنگویی انقلاب اسلامی
2- بازتولید مفاهیم معرفتی و مفاهیم انقلابی متناسب با نیازها و ادبیات روز
3- جذابسازی خطبهها (پرمغز، آموزنده، پاسخگو به سوالات مردم، با ادبیات گرم، صمیمی، اتحادآفرین، امیدبخش و بصیرتآفرین)
4- جدی گرفتن وظیفه جهاد تبیین و مقابله با شبههپراکنیهای دائم دشمن در میدان رزم امروز که میدان قدرت نرم است.
5- مواجهه متین، منطقی و دور از احساسات بیمورد با مسائل جامعه از قبیل مساله حجاب
6- تبیین همراه با متانت و اتقان مسائل منطقه امامت.
به امید تحقق این مطالبات
* معاون آموزش و تأمین محتوای
شورای سیاستگذاری ائمه جمعه