سازمان انرژی اتمی ایران دستور راهاندازی صدها سانتریفیوژ جدید و پیشرفته را صادر کرد
گروه سیاسی: در میانه بنبست حاصل شده در مذاکرات هستهای و اذعان مقامات آمریکایی به نزدیک شدن احیای برجام به شکست، مقامات ایرانی هشدار دادند اگر آمریکاییها نمیخواهند به برجام بازگردند، بیش از این وقتکشی و مانعتراشی نکنند.
به گزارش «وطنامروز»، از متن پیشنهادی جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی به ایران و ایالات متحده، طی روزهای گذشته به عنوان آخرین اقدام برای نجات برجام یاد شده است؛ متنی که البته به استناد و ارزیابی منابع غربی کوچکترین تفاوتی با متن موردنظر و خواست آمریکاییها نداشته و انتفاع اقتصادی و تضمین مورد نظر تهران را تامین نکرده است؛ با این حال اما روز گذشته علی باقری رئیس تیم مذاکرهکننده کشورمان خبر داد ایران آماده جمعبندی مذاکرات در مدت زمان کوتاهی است، اگر طرف مقابل نیز آماده اقدام مشابه باشد. وی افزود: ما ایدههای پیشنهادی شکلی و محتوایی خود را به منظور هموار کردن مسیر برای جمعبندی سریع مذاکرات وین که با هدف اصلاح شرایط پیچیده خسارتبار ناشی از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا آغاز شده، به طرفهای مقابل ارائه دادیم.
در همین حال محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با فارس، با اشاره به تعامل سازمان انرژی اتمی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اظهار داشت: تعامل سازنده سازمان انرژی اتمی با آژانس برقرار است و هیچ خللی در این تعاملات به وجود نیامده است، زیرا تمام ظرفیتهای ما بر اساس معاهده انپیتی و پادمان تحت نظارت آژانس در حال انجام است.
وی افزود: فلسفه وجودی برجام این بود که به تمام سوالات واهی که به جمهوری اسلامی ایران نسبت داده میشد پاسخ داده شود. از این رو در برجام بدینگونه توافق شده بود که ایران ظرفیت خود را محدود کرده و نظارت بر فعالیت هستهای خود را به صورت شدید بپذیرد تا این اتهامات واهی برطرف شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در برجام تمام اتهامات واهی که بر اساس PMD علیه ایران مطرح شده بود بسته شد، گفت: اکنون طرف غربی بعد از خارج شدن از برجام برای اینکه بخواهد دوباره به برجام بازگردد مجددا اتهامات واهی که در گذشته مطرح کرده بود را مطرح میکند. این اتهامات از منافقین و رژیم صهیونیستی نشأت میگیرد و حدود ۲۰ سال است این موضوعات واهی را بیان میکنند.
اسلامی تصریح کرد: این برای ما قابل قبول نیست که دوباره با چنین اتهامات واهی ایران را تحت فشار قرار دهند. از این رو تصمیم گرفته شد تمام دوربینهای برجامی خاموش شوند تا طرف مقابل متوجه شود که آن اتهامات واهی مجدد را نباید مطرح کند، زیرا سالیان قبل پرونده آن بسته شده است.
وی ادامه داد: اگر ارادهای در طرف مقابل برای بازگشت به برجام وجود دارد نباید چنین اتهامات واهی که پرونده آن بسته شده است را مطرح کنند و اگر نمیخواهند به برجام بازگردند وقت طرفین را نگیرند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتم را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست اما نکته حائز اهمیت این مورد است که از سوی رژیم صهیونیستی این اتهامات و فضاسازیهای غلط برای فریب افکار عمومی با پشتیبانی جبهه مخالف انقلاب اسلامی در حال مطرح شدن است. شاید مزاحمتهایی برای ایران داشته باشند اما به نتیجه نمیرسند زیرا ایران راه و رسم آن را یافته و در حال پیشبرد برنامههای خود است.
* صدور دستور راهاندازی صدها سانتریفیوژ جدید و پیشرفته
در همین حال سخنگوی سازمان انرژی هستهای از دستور راهاندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته در تاسیسات هستهای ایران خبر داد و گفت این سانتریفیوژها از انواع ماشینهای پیشرفته هستند و این موضوع به اطلاع آژانس رسیده است.
بهروز کمالوندی تصریح کرد: این کار در راستای اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ایران و در راستای رسیدن به غنیسازی 190 هزار سو انجام شده است.
* احتمال دور جدید مذاکرات در آینده نزدیک
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دور جدید مذاکرات گفت: ایران همواره با ابتکار عمل در مسیر مذاکره حضور داشته است. ما به دنبال توافقی پایدار هستیم که نفع کامل اقتصادی ایران را برساند. در این موضوع پیامهای مختلفی تبادل شده است. بورل متنی را ارائه داده و ایران این پیشنهادات را دریافت و بررسی کرده و نظرات خود را ارائه داده است. تلاشهایی نیز صورت گرفته و وزرای خارجه برخی کشورها تماسهایی را با وزیر محترم داشتند. ما از هر ابتکاری که کمککننده باشد استقبال میکنیم و واکنش مثبت نشان دادیم. تاکید میکنم ما همواره مبدع بودیم و در میز مذاکرات حضور داشتیم. این احتمال وجود دارد که در آینده نزدیک درباره زمان دور جدید مذاکرات به تفاهم برسیم و این بستگی به اراده طرف مقابل هم دارد. وی افزود: ایران تاکید میکند که اگر اراده سیاسی مثبتی از سوی دولت آمریکا برای بازگشت وجود دارد باید به شروط و مقدمات آن هم ملتزم باشد. هر اقدام غیرمنطقی در ارتباط با ایجاد موانع جدید در روابط اقتصادی ایران، باعث ایجاد مانع جدید در مذاکرات خواهد شد.
* تحریمهای جدید آمریکا
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه در آستانه برگزاری دهمین کنفرانس بازبینی معاهده منع اشاعه هستهای بیانیهای در ارتباط با این کنفرانس صادر کرد. به گزارش منابع خبری، جو بایدن در بخشی از این بیانیه به مساله مذاکرات رفع تحریمها با ایران پرداخته و گفته است: «ایالات متحده مصمم است از طریق قدرت الگویی خود رهبری کند. ما از طریق دیپلماسی با هماهنگی شریکان و متحدانمان در منطقه طرحی برای بازگشت دوجانبه به اجرای کامل برجام تدوین کردهایم تا اطمینان حاصل کنیم ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند».
پس از آنکه روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» یکشنبهشب به وقت تهران نوشت، ایالات متحده در حال بررسی تحریمهایی علیه شبکهای از شرکتهای مظنون به کمک به صادرات نفت ایران و تشدید فشار بر تهران است، وزارت خزانهداری آمریکا دیروز اعلام کرد شرکتهای جدیدی را به بهانه ارتباط با ایران در فهرست تحریم قرار داده است.
اسامی شرکتها و کشتیای که در فهرست تحریمی جدید خزانهداری آمریکا قرار گرفته، در زیر آمده است. این شرکتها در امارات، چین، سنگاپور و مالزی مستقر هستند.
شرکت بلوکاکتوس برای تجهیزات سنگین و تجارت قطعات یدکی دستگاهها مستقر در امارات به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت فرول کانیون مستقر در چین به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، شرکت کشتیرانی گلدون واریر مستقر در چین ذیل فرمان اجرایی شماره ۱۳۸۴۶، شرکت مدیریت کشتیرانی پایونیر مستقر در سنگاپور ذیل فرمان اجرایی شماره ۱۳۸۴۶، شرکت تجارت زنفر مستقر در مالزی به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، شرکت تجارت بینالمللی شکوفی مستقر در چین به بهانه ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، نفتکش گلوری هاروست تحت پرچم پاناما به بهانه ارتباط با شرکت گلدن واریر. در بیانیه خزانهداری آمریکا آمده است دفتر کنترل داراییهای خارجی این وزارتخانه «نهادهای حامی شرکتهای خوشهای پتروشیمی ایران» را در فهرست تحریمها قرار داده است. خزانهداری مدعی شده این اقدام، شرکتهایی را هدف قرار داده که شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس از آنها برای تسهیل فروش دهها میلیون دلار نفت و محصولات پتروشیمی به شرق آسیا استفاده میکند.