printlogo


کد خبر: 251551تاریخ: 1401/5/12 00:00
لاپید در امان به دنبال چه بود؟

یک هفته پس از دیدار عبدالله دوم، پادشاه اردن با یائیر لاپید، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در امان، رسانه‌های عربی همچنان در حال گمانه‌زنی درباره اهداف و اغراض اصلی طرف اسرائیلی از این سفر هستند.   برخی کارشناسان معتقدند لاپید با طرح پروژه‌هایی نظیر منطقه آزاد مشترک موسوم به «دروازه اردن»، به دنبال پیگیری طرح شکست‌خورده تل‌آویو برای انتقال مردم فلسطین به دیگر کشورهاست تا بلکه از آن به عنوان دستاوردی برای انتخابات ماه‌های آتی بهره ببرد.  از نظر کارشناسان مسائل فلسطین اشغالی، این طرح چیزی جز همان الگوی یادشده در توافق آبراهام  با واسطه‌گری داماد ترامپ نیست که بر پایه آن قرار بود فلسطینی‌ها از سرزمین‌های اشغالی به یک منطقه ویژه در صحرای سینا منتقل شوند.  
به گزارش «عربی۲۱» به نقل از یک منبع رسمی در وزارت سرمایه‌گذاری اردن، طرح «دروازه اردن» درباره ایجاد یک منطقه آزاد خصوصی در نزدیکی شهر المشارع است و ایده تاسیس آن به سال ۱۹۹۸ بازمی‌گردد. این پروژه توسط بخش خصوصی اداره می‌شود و در حال حاضر ۲ کارخانه فعال متعلق به بخش خصوصی در آن مستقر هستند. 
لاپید در بازگشت به تل‌آویو گفت: «طی سفرم به امان و دیدار با ملک عبدالله، جزئیات نهایی این پروژه تکمیل شد». با این حال مقام اردنی ضمن تبلیغاتی دانستن اظهارات طرف اسرائیلی در این باره، تاکید کرده این پروژه تکمیل نشده و از زمان آغاز تاکنون از سوی رژیم صهیونیستی کم‌کاری می‌شود. «جواد العنانی» معاون نخست‌وزیر اسبق اردن درباره این طرح تصریح می‌کند جزئیات پارامترهای این پروژه هنوز مشخص نیست، بنابراین نمی‌توان درباره ابعاد و تبعات اقتصادی و سیاسی آن صحبت کرد. او گفت: «منطقه صنعتی مورد ادعا در صورتی برای اردن مفید خواهد بود که مربوط به پروژه‌های فناوری پیشرفته، نرم‌‌افزار، هوش مصنوعی و تولید وسایل فنی قابل استفاده در بخش کشاورزی، عملیات انبارداری و زنجیره‌های تامین کالا باشد اما اگر شامل پروژه‌های تولیدی معمولی باشد، بود و نبود چنین طرحی یکی‌ است».  العنانی معتقد است تل‌آویو هیچ پروژه اقتصادی را بدون اهداف سیاسی دنبال نمی‌کند و می‌گوید: «صحبت‌‌های لاپید درباره منطقه صنعتی با اردن تحت تاثیر تبلیغات انتخاباتی او است که در حال آماده‌سازی برای آن و شرکت در انتخابات آتی کنست است». 
او همچنین به شکست بسیاری از پروژه‌های مشترک اردن و اسرائیل در گذشته اشاره کرد؛ پروژه‌هایی مانند کانال بحرین و ایده استفاده تل‌آویو از فرودگاه عقبه که صهیونیست‌ها نسبت به آن پشت کرده و به‌ رغم اعتراضات اردن، فرودگاه جدید رامون را بنا کردند.

Page Generated in 0/0064 sec