وزیر نفت و انرژی نروژ میگوید به دلیل کاهش تولید برق این کشور ممکن است صادرات برق به لندن متوقف شود
انگلیس در حال آماده کردن طرح خاموشیهای برنامهریزی شده در زمستان است
6 میلیون خانوار انگلیسی به طور متوسط بیش از 200 پوند به تأمینکنندگان انرژی بدهکارند
روزنامه گاردین به نقل از «ترژ آسلند» وزیر نفت و انرژی نروژ گزارش داد این کشور ممکن است صادرات برق به بریتانیا را به دلیل سطح پایین آب که تولید برق آبی داخلی را تهدید میکند، کاهش دهد. بر اساس این گزارش، آسلند روز دوشنبه به پارلمان نروژ گفت سطح آب در مخازن این کشور به دلیل خشکی هوا کمتر از میانگین فصلی است و نروژ باید پر کردن مجدد سدهای آبی را در مقایسه با تولید و صادرات برق، در اولویت قرار دهد.
آسلند طی سخنانی در جمع نمایندگان نروژ گفته سطح آب در منابع آبی این کشور به خاطر خشکسالی به پایینتر از متوسط فصلی رسیده و این کشور باید پر کردن سدهای خود را نسبت به تولید برق و صادرات آن در اولویت قرار دهد. این وزیر نروژی گفته، تولید برق در جنوب این کشور نسبت به سال گذشته 18 درصد کاهش یافته و طی هفته گذشته تولید برق در جنوب غربی این کشور هم به پایینترین سطح در یک سال گذشته رسیده است. وزیر نفت و انرژی نروژ میافزاید: این مساله به خاطر افزایش شدید قیمت برق و شرایط پیش آمده است که برای نخستینبار در چندین سال گذشته ما نمیتوانیم به طور کامل احتمال سهمیهبندی برق در فصل بهار را رد کنیم.
وی گفت بعید است در فصل زمستان شاهد سهمیهبندی برق باشیم، اما انتظار میرود در بهار آینده خاموشی داشته باشیم. این شرایط احتمالا انگلیس را که حدود 5 درصد از نیاز خود به برق را از نروژ وارد میکند، تحت تأثیر قرار خواهد داد. موسسه آرورا انرژی میگوید اگر نروژ تصمیم بگیرد صادرات برق به انگلیس را به صورت مقطعی متوقف کند، احتمالا مردم انگلیس شاهد افزایش قابل توجه هزینه قبض برق خود و کمبود برق در فصل زمستان خواهند بود.
کارشناسان پیشبینی کردهاند در چنین شرایطی شرکت ملی توزیع برق انگلیس مجبور خواهد بود ۲ نیروگاه زغالسنگسوز خود در ناتینگهام شایر و یورکشایر را که هماکنون خاموش هستند، روشن کند. موسسه آرورا گفته از آنجا که هزینه تولید برق از زغالسنگ در انگلیس بیشتر از هزینه واردات برق تولیدشده در نیروگاههای آبی نروژ است، هزینه برق مصرفی برای مردم انگلیس افزایش خواهد یافت.
دولت انگلیس قیمت برق و گاز در این کشور را به صورت ۳ ماه یکبار تعیین میکند و ماه گذشته قیمت برق و گاز برای هر خانوار به 2390 دلار افزایش یافت. کارشناسان موسسه آرورا میگویند این رقم برای سال آینده بیش از ۲ برابر شده و به 4847 دلار خواهد رسید.
* بحران انرژی و چشمانداز وحشتناک امنیت غذایی در اروپا
خبرگزاری بلومبرگ نیز در گزارشی به پیامدهای بحران انرژی ناشی از تحریمهای غرب علیه روسیه بر تامین مواد غذایی در اروپا پرداخت و نوشت: این موضوع چشماندازهای وحشتناکی پیش روی تامین مواد غذایی در اروپا قرار داده است. این رسانه پیشبینیهای بانک انگلستان را نقل کرد که حاکی است تورم در بریتانیا میتواند در سال جاری به بیش از ۱۳ درصد برسد و یکسوم خانوارها در بریتانیا بیش از ۱۰درصد از درآمد خود را صرف انرژی کنند و در چنین شرایطی، افزایش هزینههای زندگی منجر به تشدید مشکل غذا میشود.
در این گزارش به اظهارات «رایان پیترز» مدیرعامل کارخانه Brioche Pasquier اشاره شده است که میگوید: این یک اثر دومینویی است که به دلیل افزایش شدید قیمت انرژی اتفاق افتاد. ما باید تلاش کنیم قیمتهای خود را برای خردهفروشان کمی افزایش دهیم و متأسفانه این افزایش نصیب مصرفکنندگان میشود.
بر این اساس گرانیها به این دلیل رخ داده است که تولیدکنندگان مواد غذایی در اروپا در حال حاضر با قیمتهای بالای انرژی رقابت میکنند و گاز، زغالسنگ و برق با قیمتهایی ۲ برابر قیمتهای معمول معامله میشود اما بدترین از این در راه است؛ با فرا رسیدن زمستان و یخبندان که تقاضا برای انرژی به منظور گرمایش و تولید برق را افزایش میدهد. شرکت «Suedzucker AG» بزرگترین تولیدکننده شکر از چغندر در اروپا اوایل سال جاری اعلام کرد افزایش قابل توجه هزینههای مواد خام، انرژی و بستهبندی، افزایش درآمد در ۳ ماه اول را جبران کرد.
«Allied Bakeries» تولیدکننده محصولات نان هم در ژوئن گذشته اعلام کرد افزایش هزینههای اصلی با وجود افزایش فروش در ۳ ماهه سوم همچنان بر حاشیه (سود) تاثیر میگذارد. این گزارش آورده است: اگر کمبود گاز طبیعی منجر به جیرهبندی شود، کارخانههای مواد غذایی انرژیبر در سراسر اروپا ممکن است مجبور به تعطیلی شوند. آلمان قبلا فاز دوم «طرح اضطراری» ۳ مرحلهای خود را اعلام کرده است و فاز بعدی میتواند به تعطیلی تمام صنایع منجر شود. علاوه بر این، بریتانیا نیز برنامهای برای کاهش عرضه یا قطع انرژی به کارخانهها دارد و چنین سناریوهای بدی میتواند منجر به افزایش هزینههای مواد غذایی شود.
* انگلیس آماده خاموشیهای برنامهریزی شده میشود
انگلیس در حال آماده کردن طرحهای خاموشیهای برنامهریزی شده برای مصرفکنندگان عادی و صنعتی در زمستان است که سرمای هوا با کمبود گاز، همزمان میشود. طبق جدیدترین سناریوی دولت انگلیس که برای بدترین شرایط احتمالی پیشبینی شده است، حتی پس از راهاندازی شدن اضطراری نیروگاههای زغالسوز، کمبود ظرفیت برق ممکن است معادل یک ششم اوج تقاضا شود. تحت چنین سناریویی، اگر هوا سردتر شود و واردات برق از نروژ و فرانسه کاهش پیدا کند، انگلیس ممکن است در ژانویه برای صرفهجویی در مصرف گاز، به اجرای تدابیر اضطراری متوسل شود.
این خبر از سوی بلومبرگ در حالی منتشر شد که افزایش کمسابقه قیمتهای انرژی، نرخ تورم انگلیس را به حدود ۱۳درصد رسانده و باعث شده است بانک مرکزی انگلیس هشدار دهد این کشور در آستانه یک رکود طولانی قرار دارد اما رقابت برای انتخاب یک نخستوزیر جدید در پنجم دسامبر، مانع هر گونه واکنش سیاسی به این وضعیت شده است.
در حالی که دولتهای اروپایی تلاش میکنند در مصرف گاز صرفهجویی کرده و ذخیرهسازی را افزایش دهند، دولت انگلیس بین ۲ کمپ که در راس آنها «لیز تراس» وزیر خارجه و «ریشی سوناک» وزیر دارایی سابق قرار دارند و برای رسیدن به نخستوزیری رقابت میکنند، تقسیم شده است.
* بدهی قبوض انرژی مصرفکنندگان انگلیسی رکورد زد
بدهی قبوض انرژی مصرفکنندگان انگلیسی به بالاترین حد خود رسیده است به طوری که 6 میلیون خانوار انگلیسی به طور متوسط 206 پوند (249 دلار) به تامینکنندگان انرژی بدهکارند. این رقم، پیش از افزایش دوباره مبلغ قبوض در ماههای اکتبر و ژانویه است.
انگلیس برای افزایش 82 درصدی قبوض انرژی در ماه اکتبر آماده میشود و موسسات خیریه هشدار دادهاند در صورتی که دولت بسته حمایتی چند میلیارد پوندی برای کاهش آسیب ناشی از این افزایش هزینه فراهم نکند، میلیونها نفر فقیر میشوند.
قبوض انرژی ماه آوریل (فروردین ماه) 54 درصد افزایش یافته است؛ با بدهی 1.3 میلیارد پوندی به تامینکنندگان انرژی، رقم بدهی انرژی به بالاترین حد خود رسیده که 3برابر رقم ماه سپتامبر گذشته است. تقریبا یکچهارم خانوارها 206 پوند بدهکار هستند که در تنها 4 ماه 10 درصد افزایش یافته است.