ماهواره ایرانی خیام که قابلیت تصویربرداری با وضوح یک متر را دارد، با قرار گرفتن در مدار زمین به کابوس رژیم صهیونیستی و آمریکا تبدیل شده است
گروه سیاسی: اگر تا دیروز قدرت موشکی و نظامی ایران در حوزههایی مثل قدرت پهپادی کابوس صهیونیستها شده بود، امروز قدرت فضایی و ماهوارهای جمهوری اسلامی ایران نیز به لیست عوامل هراس اسرائیل اضافه شده است.
به گزارش «وطنامروز»، سهشنبه (18 مرداد 1401) ماهواره ایرانی خیام توسط ماهوارهبر روسی سایوز از پایگاه بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد و در مدار 500 کیلومتری زمین قرار گرفت.
خیام، یک ماهواره ایرانی و تحت مالکیت جمهوری اسلامی ایران است که در مشارکت با روسیه به فضا پرتاب شد. از همین رو این ماهواره را باید نقطه عطفی در همکاریهای متقابل ایران و روسیه دانست، چرا که چنین پروژهای نوید همکاریهای بیشتر ۲ کشور در سطوح بالاتر و مهمتر را میدهد. از همین رو رسانههای دنیا با اعلام خبر پرتاب خیام، به موضوع همکاری ایران و روسیه در این زمینه پرداختند. خبرگزاری رویترز در این رابطه نوشت همزمان با برنامه تهران و مسکو برای ایجاد روابط نزدیکتر در مواجهه با تحریمهای غرب، یک ماهواره ایرانی به صورت موفقیتآمیز توسط یک ماهوارهبر روسیه به فضا پرتاب شد.
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس نیز با اعلام خبر پرتاب موفقیتآمیز ماهواره خیام، در گزارشی نوشت: «اگر این ماهواره با موفقیت عمل کند، به ایران این توانایی را میدهد که دشمن خود اسرائیل و کشورهای خاورمیانه را زیر نظر بگیرد».
همچنین روزنامه واشنگتنپست در روزهای گذشته با اعلام اینکه آمریکا از همکاری ایران و روسیه در پرتاب ماهواره خیام نگران است، نوشت: ایالات متحده به خاطر قابلیتهای بیسابقهای که ماهواره خیام برای نظارت بر منطقه و سرزمینهای اشغالی به ایران میدهد نیز هراسان است.
پرتاب موفقیتآمیز خیام، همانطور که رسانههای آمریکایی خبر دادهاند، باعث ایجاد ترس بین صهیونیستها و آمریکاییها شده است. در همین رابطه روزنامه صهیونیستی جروزالمپست در گزارشی با عنوان «ماهواره روسی- ایرانی میتواند به منافع اسرائیل و غرب آسیب برساند» به پرتاب ماهواره ایرانی توسط روسیه واکنش نشان داد و نوشت: «مقامات اسرائیلی نگران هستند که جدیدترین همکاری فضایی بین مسکو و تهران تواناییهای ایران را برای پرتاب احتمالی موشکهای بالستیک قارهپیما با کلاهک هستهای در آینده و همچنین بهبود نظارت بر اهداف در اسرائیل و سراسر منطقه افزایش دهد».
جروزالمپست در ادامه گزارش خود آورده است: «یک نگرانی دیگر برای اسرائیل میتواند این باشد که در آینده ماهوارههای ایرانی- روسی توانایی جاسوسان اسرائیل را برای نفوذ به مرزهای جمهوری اسلامی با عملیاتی که مانع پیشرفت هستهای این کشور میشود، کاهش دهند». اگر چه سازمان فضایی کشورمان چند روز پیش از پرتاب خیام، در اطلاعیهای ضمن اشاره به اینکه این ماهواره کاربردی غیرنظامی خواهد داشت، اعلام کرده بود که خیام اهدافی از قبیل ارتقای بهرهوری در حوزه کشاورزی، پایش دقیق منابع آبی کشور، مدیریت مخاطرات طبیعی، پایش تغییرات کاربری، ساخت و سازهای غیرمجاز و مقابله با جنگلخواری، پایش مخاطرات زیستمحیطی، پایش معادن و اکتشافات معدنی و پایش مرزهای کشور خواهد داشت اما موضوعی که موجب هراس اسرائیلیها و حتی آمریکا شده، توانایی خیام در تصویربرداری با وضوح یک متر است؛ موضوعی که تایمز اسرائیل نیز در گزارشی تحت عنوان «ماهواره جدید ایران چالش مهمی برای اسرائیل، ایالات متحده و متحدان ایجاد میکند» به آن پرداخته است.
این رسانه صهیونیستی در واکنش به پرتاب موفقیتآمیز خیام نوشت: کارشناسان هشدار دادهاند که ماهواره جدید ایرانی دارای قابلیتهای تجسسی است که به دلیل توانایی آن در نظارت بر مکانهای حساس در اسرائیل و گرفتن تصاویر با وضوح بالا از اشیای روی زمین، مشکلی جدی برای اسرائیل ایجاد میکند.
در بخشی از گزارش تایمز اسرائیل آمده است: «تال اینبار» پژوهشگر ارشد در ائتلاف غیرحزبی حمایت از دفاع موشکی مستقر در ایالات متحده به نیویورک تایمز گفت: تا آنجا که به ایران ارتباط دارد، این یک پیشرفت واقعی است. برای نخستین بار ایران صاحب ماهوارهای با وضوح تصویر بالا میشود و از آن استفاده میکند، بسیار بهتر از آنچه تاکنون داشتهاند.
این روزنامه صهیونیستی در ادامه به نقل از اینبار نوشته است: قابلیتهای تصویربرداری این ماهواره چالش بزرگی را برای اسرائیل به وجود میآورد که خود مدتهاست از این فناوری استفاده میکند. به گفته این کارشناس: «از این پس، ایران میتواند اطلاعات بسیار دقیقتری را برای عملیات نظامی نیروهای خود و همچنین سازمانهایی که از آنها حمایت میکند جمعآوری کند. این کاهش قابل توجه شکاف فناوری بین ایران، اسرائیل و ایالات متحده است». بنا به گزارش تایمز اسرائیل، ریچارد گلدبرگ تحلیلگر سابق ایران در شورای امنیت ملی دولت ترامپ که اکنون مشاور ارشد «بنیاد دفاع از دموکراسیها» اندیشکده مستقر در واشنگتن است، به واشنگتنپست گفت که ماهواره خیام یک خطر «روشن و فعلی» برای آمریکا و متحدانش است.
این روزنامه در ادامه آورده است: به گفته گلدبرگ، «از آنجا که ایران زرادخانه موشکی خود از موشکهای کوتاه، متوسط تا برد بلندتر، در کنار قابلیت رو به رشد پهپاد خود در سراسر خاورمیانه را تکمیل میکند، توانایی همگامسازی این قابلیتها با قابلیتهای ماهوارهای و نظارت، تنها مرگبارتر بودن تهدید ایران را افزایش میدهد».
* واکنش آمریکا به پرتاب ماهواره خیام
پرتاب ماهواره خیام توسط ماهوارهبر سایوز از پایگاه فضایی «بایکونور» واکنش وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا را نیز برانگیخته است. به گزارش فارس، خبرگزاری «آناتولی» ترکیه گزارش کرد، در حالی که مسکو یک ماهواره ایرانی را در مدار قرار داد، وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا گفت همکاری رو به رشد روسیه با ایران یک خطر بزرگ برای جامعه بینالمللی محسوب میشود. طبق این گزارش، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا به خبرگزاری آناتولی اظهار کرد: که ایالات متحده از اقدام روسیه در پرتاب یک ماهواره با قابلیت چشمگیر جاسوسی از جانب ایران آگاه است.
***
وزیر ارتباطات: ماهوارهبر جدید در روزهای آینده پرتاب میشود
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه روز گذشته هیات دولت، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ماهواره خیام با همکاری بین ایران و روسیه شکل گرفت و ساخت آن از حدود 5 سال قبل شروع شده بود و یک سال هم بود آماده بود و ما در دولت سیزدهم با کار جهادی توانستیم با دیپلماسی فعال این را با ماهوارهبر سایوز2 که برای اعزام فضانوردان هم مورد استفاده قرار میگیرد، پرتاب کنیم و تا الان ۴ بار سیگنالهای آن در ماهدشت را دریافت کردهایم؛ ماهواره با موفقیت پرتاب شد.
زارعپور گفت: هماکنون امکان پرتاب ماهواره تا زیر 50 کیلوگرم و قرار دادن در مدار را داریم که آخرین آن ماهوارهبر قاصد بود و در 3-2 هفته آینده ماهوارهبر جدیدی تست میشود که میتواند ماهوارهای تا 100 کیلوگرم در مدار قرار دهد. هدف داریم تا پایان دولت ماهوارههای بالای 500 کیلوگرم را با ماهوارهبر ایرانی در مدار قرار دهیم که بتوانیم مانند خیام را با پرتابگر داخلی با موفقیت در مدار قرار دهیم.