محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور دیروز در مراسم افتتاحیه بیستودومین نمایشگاه بینالمللی صنعت ساختمان در محل نمایشگاههای بینالمللی گفت: دولت ۳ اولویت مهم شامل معیشت مردم، سلامت و مسکن مردم را در دستور کار قرار داده که از ابتدای آغاز به کار دولت تا اسفندماه 1400 در زمینه معیشت مردم و قیمتها اتفاقات خوبی روی داد، تورم رو به کاهش نهاد و قیمت کالاهای اساسی کنترل شد و بلکه کاهش یافت.
وی گفت: در برخی ذخایر زیر خط قرمز بودیم اما اکنون در عمده ذخایر مانند کالاهای اساسی گندم، جو و غلات به 60 تا 70 درصد رسیدیم، همچنین وضعیت خزانه کشور به هیچ وجه مناسب نبود اما بدون قرض گرفتن از بانک مرکزی به ذخایر خوبی در خزانه رسیدیم. همچنین مسائل ارزی و حذف ارز ترجیحی در ابتدای سال جاری اتفاق افتاد. در وضعیت بینالمللی و منطقهای هم مسائلی پیش آمد که کمکم در حال حلوفصل آن هستیم و اگر حذف ارز ترجیحی اتفاق نمیافتاد در آینده دچار مشکل میشدیم.
معاون اول رئیسجمهور همچنین گفت: در بخش سلامت مردم برخی داروهای بیماریهای خاص خارج از بیمه بود که عمده آنها را در شمول بیمه قرار دادیم بویژه داروهای بیماران خاص و داروهای گرانقیمت در شمول بیمه قرار گرفتند.
مخبر درباره مسکن گفت: این بخش جزو کلیدیترین اقداماتی است که دولت و دستاندرکاران در دستور قرار دادهاند. دولت باید تسهیلگر باشد و خود مردم کارها را انجام دهند. در 90 درصد شهرها هم متقاضی مسکن و هم زمین وجود دارد و دولت فقط باید تسهیلگر و کمککننده به تأمین مالی باشد. بخش عمده ساختمانها در شهرها به وسیله مردم احداث میشود، نقش تعاون هم بسیار کلیدی است.
وی گفت: اگر بخشهای مختلف و تعاون کمک کنند بیش از آنچه در دولت تعهد کردیم میتوانیم مسکن ایجاد کنیم. وظیفه دولت هم حمایت و پشتیبانی است و راهی غیر از آن نیست. اگر تصور کنیم که دولت به تنهایی یک میلیون مسکن میسازد تصور غیرقابل اجرایی است اما توسط مردم این کار شدنی است.
* ۲ مانع برای توسعه مسکن در کشور
معاون اول رئیسجمهور گفت: در 9 ماهی که از دولت گذشته است، اگرچه کمبودهایی وجود داشته است اما تاکنون زمین برای ساخت 1.4 میلیون واحد مسکونی فراهم شده است. با این حال هنوز 2 نقص در این زمینه داریم، یکی اینکه باید صنعت ساختمان متحول شود. الان ساخت ساختمان ۲ طبقه ۲ سال زمان میبرد در حالی که در دنیا ساختمانهای 70 تا 80 طبقه را 3-2 ماهه تحویل میدهند.
وی گفت: مسأله دوم این است که دولت مسائل مالی را برای هرگونه ساختوساز تأمین کند. اگر قرار است توسط مردم یا توسط انبوهسازان درست شود تأمین مالی برای مردم و انبوهسازان را فراهم کند و تحول جدی در این مسأله باید ایجاد شود.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه 30 درصد سبد زندگی مردم مربوط به هزینه مسکن است، گفت: مشکل مسکن با توصیه حل نمیشود، فقط باید عرضه مسکن فراوان شود تا هزینه مسکن در سبد زندگی مردم کاهش یابد.
مخبر خطاب به شرکتهای فعال مسکن گفت: شما فقط برای 85 میلیون ایرانی مسکن نمیسازید در منطقه به شعاع 2 هزار کیلومتر 600 میلیون نفر زندگی میکنند که نیاز به خدمات مسکن دارند. اگر صادرات خدمات مهندسی اتفاق افتاد تنها ساختمان، پل و بزرگراه در کشورهای دیگر نمیسازیم، بلکه در کنار آن مصالح ایرانی و فناوریهای آن صادر میشود.
وی گفت: 70 نوع تولیدات مختلف به صنعت ساختمان وابسته است و 300 نوع شغل به بخش مسکن بستگی دارد. این بخش میتواند نقدینگی مردم را جذب و به خلق ثروت و تقویت ارزش پول ملی و سوق دادن نقدینگی به سمت تولید کمک کند.