printlogo


کد خبر: 252241تاریخ: 1401/6/2 00:00
گزارش «وطن‌امروز» از افتتاحیه هشتمین نمایشگاه نوشت‌افزار «ایران نوشت»
مدرسه خودباوری

در روزگاری که قهرمانان پویانمایی‌های غربی تا جلد دفتر مشق دانش‌آموزان‌مان هم پیشروی کرده بودند، عده‌ای جوان خوشفکر با دغدغه‌های ملی و میهنی دست به یک ریسک بزرگ زدند. آنها در روزگاری که بن‌تن و اسپایدرمن خوراک رسانه‌ای کودک و نوجوان ایرانی بود، این قشر را با هویت دیرینه و تاریخ میهن خود آشتی دادند تا امروز شاید اولویت انتخاب بخش عظیمی از دانش‌آموزان ایرانی برای خرید، به جای اسپایدرمن، پسر دلفینی باشد. 
به گزارش «وطن‌امروز»، روز گذشته در حالی هشتمین جشنواره و نمایشگاه «ایران‌ نوشت» افتتاح شد که یک دهه از آغاز صنعت تولید نوشت‌‌افزار ایرانی- اسلامی می‌گذرد. این صنعت در این دهه، فراز و نشیب‌های زیادی را پشت‌سر گذاشت و آزمون و خطاهایی داشت و حالا پس از 10 سال توانسته برای کودک و نوجوان ایرانی ذائقه‌سازی کند و او را به جای شخصیت‌های ساختگی انیمیشن‌های خارجی که از فرهنگ او فاصله بسیار دارند، با اساطیر و بزرگمردان و شخصیت‌های ملی و میهنی انس داده است. آمار و ارقامی که از سهم تولیدکنندگان داخلی از بازار نوشت‌افزار به گوش می‌رسد حاکی از آن است که امروز نیمی از نوشت‌افزار بازار ایران، ساخت ایران است. علاوه بر آن، 15 درصد تولیدات نوشت‌افزار کاراکترمحور و منقش به قهرمانان ایرانی است و توانسته در بازار رقابت با نوشت‌افزار‌های کاراکترمحور خارجی حرفی برای گفتن داشته باشد و سلیقه مشتری ایرانی را به سمت و سوی فرهنگ اصیل خودش تغییر دهد. 
شاید ایده تولید نوشت‌افزار ایرانی- اسلامی ابتدا چندان جدی گرفته نمی‌شد اما استقبال فرزندان این سرزمین از تصویر قهرمانان‌شان بر روی لوازم آموزشی، صنعت تولید نوشت‌افزار داخلی را به طور چشمگیری رونق بخشیده است. نمایشگاه «ایران نوشت» این رونق را به خوبی به رخ می‌کشد. این نمایشگاه پس از ۲ سال وقفه به علت شیوع کرونا، امسال در حال برگزاری است و سه‌شنبه هفته جاری نخستین روز خود را پشت سر گذاشت. این افتتاح به رسم ادوار قبلی که به دست خانواده شهدا صورت می‌گرفت، به دست لیلی سادات نوه شهید اندرزگو انجام شد. در افتتاحیه این نمایشگاه که در محل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان (محل برگزاری نمایشگاه) برگزار شد، وزرای آموزش‌وپرورش و فرهنگ ‌و ارشاد اسلامی، دستیار ریاست جمهوری در امور مردمی‌سازی دولت، مدیرعامل کانون پرورش فکری و مدیرعامل مجمع «ایران‌نوشت» حضور یافتند و در سخنانی به ضرورت بومی‌سازی سایر عرصه‌های فرهنگی مثل بازی‌های رایانه‌ای، سینمای کودک، اسباب‌بازی و... اشاره کردند. در ادامه بخش‌هایی از سخنان آنها در مراسم افتتاحیه «ایران نوشت» را می‌خوانید.
***
برای نسل گام دوم انقلاب
وزیر آموزش‌و‌پرورش در این مراسم عنوان کرد نسلی که امروز در حال پرورش یافتن در مدارس کشور ماست، نسل گام دوم انقلاب اسلامی است. این نسل، نسل بچه‌هایی است که دغدغه هویت ملی این کشور را دارند. یوسف نوری همچنین آمادگی نظام آموزشی برای ترویج هر چه بیشتر نوشت‌افزار ایرانی را اعلام کرد و یادآور شد: نظام آموزشی کشورمان به‌شدت از حضور موثر این تولیدکنندگان در مدارس برای ترویج محصولات داخلی استقبال می‌کند. در مدارس به روی آنها بسته نیست. وزیر آموزش‌و‌پرورش در حاشیه این مراسم نیز در پاسخ به خبرنگاران از اختصاص امکانات ویژه به تولیدکنندگان داخلی نوشت‌افزار جهت تبلیغات خبر داد و گفت: سعی داریم برای ترویج بیشتر نوشت‌افزارهای ایرانی- اسلامی، بستری در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار دهیم. پیشنهاد شده که تبلیغات این محصولات در شبکه اجتماعی شاد قرار گیرد و این تبلیغات به کل مدارس و اولیای دانش‌آموزان معرفی شود. 
***
خیلی‌ها فکرش را نمی‌کردند
حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری، درباره دیدگاه‌ها هنگام مطرح شدن ایده نوشت‌افزار ایرانی- اسلامی چنین گفت: روزی که برای نخستین‌بار دغدغه تولید نوشت‌افزار ایرانی- اسلامی مطرح شد، خیلی‌ها باورشان نمی‌شد که این جریان به نتیجه برسد. امسال هشتمین دوره این جشنواره است و امروز در جایگاهی قرار گرفته که قابل مقایسه با نخستین دوره آن نیست. امروز سبک زندگی کودکان و نوجوانان ما را نمادها می‌سازند؛ نمادهایی که از طریق صنعت سرگرمی در اختیار آنها قرار می‌گیرد. وی تولید نوشت‌افزار ایرانی را گامی جهادی در جهت مقابله با استکبار جهانی معرفی کرد و گفت: امروز متاسفانه می‌بینیم که وقاحت برخی کشورها در حوزه فرهنگ به جایی رسیده که همجنس‌گرایی را وارد پویانمایی‌های‌شان کرده‌اند. اینکه حاکمیت ما چنین اقداماتی را محکوم کند، خوب است اما راهکار اصلی مقابله با اینها، تولید فاخر بومی و ایرانی- اسلامی است. 
***
جوانان ورق را در این صنعت برگرداندند
سیداحمد عبودتیان، دستیار رئیس‌جمهور در مردمی‌سازی دولت در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه، صنایع فرهنگی را مردمی‌ترین صنعت خواند و آن را صنعتی پیشران دانست. وی در ادامه گفت: در کشوری که مردمان آن می‌گویند هنر نزد ایرانیان است و بس، پیشران بودن در امور فرهنگی یک رکن مهم است. اگر به دنبال مردمی‌سازی در حوزه صنعت هستیم، باید بدانیم که یکی از مردمی‌ترین بخش‌ها همین بخش نوشت‌افزار است. عبودتیان سهم ایران از صنایع فرهنگی خلاق را ناکافی دانست و افزود: ما از بازار حدود 2500 میلیارد دلاری حوزه صنایع فرهنگی، یک میلیون و 700 میلیون دلار سهم داریم. این نسبت، با توجه به داعیه فرهنگی ما در جهان نسبت روایی نیست. 
* تصویر فرزند شهید خوب فروخت
دستیار رئیس‌جمهور در مردمی‌سازی دولت با اشاره به ۲ نمونه از نوشت‌افزارهای بومی سالیان گذشته و فروش خوب‌شان، از استقبال خوب مردم از این صنعت گفت و عنوان کرد: در همان سال‌های ابتدایی آغاز تولید ملی نوشت‌افزار، در یکی از بازارهایی که مشتریان آن آنچنان یک دست هم نبود، دیدم در بین نوشت‌افزارها، دفتری با یک طرح خاص در قسمتی جداگانه گذاشته شده بود و به مشتریان فروخته نمی‌شد. پرسیدم: «جریان این دفتر چیست؟ آیا طرح جلد آن حساسیتی دارد در این منطقه؟» فروشنده پاسخ داد: «این طرح را زیاد می‌خریدند؛ به همین دلیل در قفسه جداگانه گذاشته‌ایم و هر کس 50 هزار تومان از ما بخرد، یک عدد دفتر از این طرح هم می‌تواند خریداری کند». آن طرح چه بود؟ تصویر پسر شهید احمدی‌روشن روی زانوی رهبر انقلاب! دفاتر منقش به این طرح، پرفروش‌ترین محصول آن سال شد. وی در پایان گفت: با یک اقبال کوچک یک ورق در این حوزه برگشت. تمام سنگرهای مختلف کشورمان قابل ورق خوردن به دست همین جوانان است و اگر به آنها اعتماد شود، ورق‌های زیادی را می‌توانند برگردانند. 

***

فعل توانستن صرف شد
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی «ایران نوشت» را یکی از نمادهای مهم استقلال فرهنگی کشور معرفی کرد و گفت: موضوع استقلال و خودکفایی قبل از آنکه متوجه حوزه صنعتی و عمرانی باشد، به حوزه فرهنگی بازمی‌گردد، چرا که در تعامل با هویت ملی است. نکته مهم این است که فرهنگ ما، قدرت آفرینش و نوآوری و پیشرفت دارد. امام خمینی(ره) با باز کردن غل و زنجیر وابستگی از گردن مردم کشورمان، این قدرت را اثبات کرد و در پی آن، فعل توانستن برای ما صرف شد. 
 
* نوشت‌افزار ملی غرور ملی را بالا برده است
وزیر ارشاد در ادامه عنوان کرد: با رونق گرفتن جریان نوشت‌افزار ایرانی، امروز می‌بینیم غرور ملی و خودباوری در وجود دانش‌آموزان ما تقویت شده است. با این وجود، هنوز هم وقتی به حوزه‌های دیگر مثل پویانمایی یا بازی‌های رایانه‌ای نگاه می‌کنیم، به این نتیجه می‌رسیم کار بسیاری در این زمینه بر دوش‌مان است و تحقق آنها، مجموعه‌ای از همکاری‌های مشترک بین نهادها را می‌طلبد. وزارت آموزش‌و‌پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت صمت ۳ نهاد اصلی برای پیشروی در این مسیر هستند. 

***

از شکرستان تا پسر دلفینی
محمد یقینی، مدیرعامل مجمع «ایران نوشت» هم در این مراسم بیان کرد: جریان تولید نوشت‌افزار ملی در آستانه آغاز دومین دهه عمر خویش است. در طول این 10 سال از روزگاری که نوشت‌افزار ایرانی نداشتیم، گذشته‌ایم و با افتخار می‌توانیم از تولید نوشت‌افزار ایرانی با محتوای ایرانی سخن بگوییم و هویتی برای این صنعت وجود دارد. این مساله رضایت مردم را نیز به طور چشمگیری به دنبال داشته است. وی با اشاره به نخستین کاراکترسازی عرصه نوشت‌افزار داخلی گفت: مسیر ارتباط با کاراکترهای ایرانی از نمونه موفق «شکرستان» شروع شد و سپس کاراکترهای مختلفی در این حوزه باب شدند. امسال هم انیمیشن «پسر دلفینی» در آستانه اکران است و بازارسازی فرهنگی آن توسط تولیدکنندگانی که در نمایشگاه حاضرند، انجام شده است و افزون بر آن، اکران خود انیمیشن را هم خواهیم داشت.

Page Generated in 0/0071 sec