تشدید بحران انرژی و چشمانداز تیره اقتصادی، بیشترین افت بازار سهام آمریکا را در 2 ماه اخیر رقم زد
گروه اقتصادی: بازار سهام ایالات متحده در روز دوشنبه به دلیل چشمانداز تیره اقتصادی و نگرانیها مبنی بر اینکه اعضای فدرال رزرو مجددا نرخ بهره را افزایش دهند، بیشترین افت خود را در 2 ماه اخیر تجربه و بشدت سقوط کرد.
به گزارش «وطنامروز» به نقل از فایننشال تایمز، روز دوشنبه شاخص S&P500 والاستریت 2.1 درصد سقوط کرد که شدیدترین افت یک روزه آن از اواسط ژوئن تاکنون است. شاخص Nasdaq Composite که تحت سلطه شرکتهای حوزه فناوری است هم 2.5 درصد کاهش یافت.
فدرال رزرو در سال جاری ۳ بار نرخ بهره را افزایش داده است تا تورم را از بالاترین سطح 40 سال گذشته پایین بیاورد اما مقامات تاکید کردهاند بانک مرکزی آمریکا باید اقدامات بیشتری را انجام دهد.
در بازار ارز نیز یورو در برابر دلار با 0.9 درصد کاهش به 0.994 دلار رسید و برای دومینبار در تابستان امسال به زیر یک دلار سقوط کرد و به پایینترین میزان در 20سال اخیر رسید.
نگرانیها درباره کاهش احتمالی عرضه انرژی روسیه باعث شد قیمت گاز و برق اروپا در روز دوشنبه افزایش یابد و همچنین نگرانیها مبنی بر سقوط این قاره به سمت رکود اقتصادی افزایش یابد.
شاخص دلار که ارزش دلار ایالات متحده را در برابر سبدی از همتایان خود نشان میدهد و در دورههای عدم اطمینان اقتصادی روند صعودی دارد، 0.7 درصد افزایش یافت. این شاخص در این ماه تقریبا 3 درصد افزایش یافته است و به بالاترین سطح خود در ۲ دهه اخیر خود رسیده است.
* پیشبینی اقتصاددانان آمریکایی درباره رکود اقتصادی این کشور
گمانهزنیها درباره ورود اقتصاد آمریکا به شرایط رکود در کنار نرخ افزایشی تورم در این کشور، تحلیلهای مختلفی را به دنبال داشته است که در این میان نتایح یک نظرسنجی جدید نشان میدهد اکثریت اقتصاددانهای آمریکایی وقوع رکود اقتصادی در آمریکا را اجتنابناپذیر میدانند.
این نظرسنجی توسط اداره ملی تحقیقات اقتصادی آمریکا (NBER) میان ۱۹۸ اقتصاددان عضو انجمن ملی اقتصاد کسبوکار این کشور (NABE) انجام شد. بر این اساس، ۷۲ درصد شرکتکنندگان معتقدند رکود اقتصادی در آمریکا تا میانه سال آینده میلادی (خردادماه ۱۴۰۲) رخ خواهد داد؛ اگر تاکنون اتفاق نیفتاده باشد.
این یافتههای دلهرهآور نشان داد ۱۹ درصد اقتصاددانهای این انجمن بر این باورند که اقتصاد آمریکا از چندی پیش وارد رکود شده است. ۲۰ درصد از پرسششوندگان نیز بر این عقیدهاند که تا میانه سال آینده میلادی (خردادماه ۱۴۰۲) رکودی مشاهده نخواهد شد.
همچنین ۷۳ درصد پیشبینیکنندگان نسبت به اینکه بانک مرکزی آمریکا بتواند بدون وارد کردن اقتصاد این کشور به شرایط رکود، تورم در این کشور را به ۲ درصد کاهش دهد، ابراز تردید کردند. در این میان تنها ۱۳ درصد از این اقتصاددانان به بانک مرکزی برای انجام این مسؤولیت اعتماد دارند.
«جروم پاول» رئیس بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) ماه گذشته در یک نشست خبری مدعی شد که برای مهار تورم بدون حرکت در مسیر رکود اقتصادی همچنان امید باقی است. با این وجود، وی اذعان داشت این امید پس از آنکه بانک مرکزی آمریکا در راستای جلوگیری از رشد تورم، نرخ بهره را افزایش داد کمرنگتر شده است. تورم در آمریکا امسال به بالاترین نرخ در چند دهه گذشته رسید و حتی رکورد سال ۱۹۸۲ را شکسته است.