printlogo


کد خبر: 252698تاریخ: 1401/6/13 00:00
معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در پاسخ به «وطن‌امروز» خبر داد
عملیات اجرایی برای مقابله با ریزگردها

چند سال از تصویب قانون هوای پاک در کشور می‌گذرد اما طی این سال‌ها هیچ اقدامی در زمینه اجرای این قانون انجام نشده است. حالا به نظر می‌رسد سازمان محیط‌زیست به عنوان متولی اصلی این موضوع، اقدامات لازم را در راستای پایش و پیگیری اجرای دقیق قانون هوای پاک در دستور کار قرار داده است.
 به گزارش «وطن‌امروز»، ورود گرد و غبار به کشور، وجود آلاینده‌های صنعتی ناشی از سوخت مازوت نیروگاه‌ها، تردد حجم عظیمی از خودروهای فرسوده دودزا در خیابان‌های کشور و... در چند سال اخیر نفس مردم را بویژه در فصول سرد سال به دلیل وارونه شدن هوا به شماره انداخته است اما طی این سال‌ها مسؤولان سازمان‌ها، نهادها و دستگاه‌های مرتبط با این معضلات به جای حل اساسی این مشکلات، هر کدام توپ ناکارآمدی خود را به زمین دیگری می‌اندازند. حال با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تاکید شخص رئیس‌جمهور بر حفاظت از سلامت مردم و محیط‌زیست، اقداماتی در دستور کار قرار گرفته است تا مشکل آلودگی هوا با اجرای قانون هوای پاک با تفکیک فعالیت دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط و تحت نظارت دقیق سازمان محیط‌زیست حل‌وفصل شود. آنطور که علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست صبح دیروز در جمع خبرنگاران اعلام کرد، این سازمان به‌جد پیگیر اجرای قانون هوای پاک است. وی در پاسخ به سوال «وطن‌امروز» که «سازمان حفاظت محیط‌زیست برای اجرای این قانون چه تعاملی با سایر نهادها و دستگاه‌های مرتبط دارد تا هر کدام به سهم خود بتوانند در این زمینه کارساز شوند»، افزود: از نظر قانونی پایش و پیگیری این موضوع بر عهده این سازمان است و در این بخش نشست‌هایی با وزیر کشور داشتیم چنانکه در این حوزه ۶۲ حکم به ما عرضه شد که باید در ۹ کلانشهر اجرایی شود. وی ادامه داد: خارج کردن خودروهای فرسوده از ناوگان حمل‌و‌نقلی تا آلاینده‌های ثابت و متحرک همه جزو این حوزه‌هاست. حدود ۱۱ دستگاه در حوزه هوای پاک مسؤولیت دارند و ما به عنوان ناظر، برنامه دقیقی را تدوین و مشخص کرده‌ایم که چه کسی، با چه روشی، در چه بازه زمانی و از چه محل تأمین اعتباری تکالیف خود نسبت به هوای پاک را انجام دهد. ما این موارد را پیگیری می‌کنیم و به قوه ‌قضائیه گزارش می‌دهیم. سلاجقه همچنین درباره موضوع حل مشکل پدیده گرد و غبار به «وطن‌امروز» گفت: دولت و در ذیل آن سازمان محیط‌زیست در این زمینه در داخل و خارج از کشور اقدامات خوبی را انجام داده است که در بخش خارجی منجر به برگزاری نشست وزیران منطقه‌ای شد. این اجلاس با حضور ١١ کشور در ایران برگزار شد که در آن با 5 کشور تفاهمنامه امضا کردیم که بر اساس آن مهرماه سال جاری کارشناسان ایرانی به عراق و سوریه می‌روند تا اقدامات اجرایی مقابله با گرد و غبار آغاز شود. معاون رئیس‌جمهور در ادامه تصریح کرد: همچنین توجه به حذف مازوت‌سوزی صنایع بویژه در نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها مورد توجه این سازمان بوده که در این راستا طبق بازدیدی که از پالایشگاه اصفهان شد، قرار است دیگر مازوتی در این صنایع نسوزد. 
وی افزود: بدون مجوز سازمان محیط‌زیست هیچ پروژه‌ای اجرا نخواهد شد. وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره دریاچه ارومیه گفت: سازمان در برابر عدم اجرای وظایف سایر نهادها اصلا سکوت نخواهد کرد و در جلسه هیات دولت نیز به وزیر نیرو درباره دریاچه ارومیه و بحث حقابه تذکر دادیم. تاکنون کارهایی انجام شده و سرمایه‌های ملی به سمت دریاچه ارومیه رفته است. قاعدتا منطق حکم می‌کند که ببینیم آیا این سرمایه‌ها نتیجه داشته است یا خیر و بعد اقدامات دیگر انجام شود. 
رئیس سازمان محیط‌زیست ادامه داد: با ایجاد ۲ سد قرار بود ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب را به دریاچه ارومیه وارد کنیم اما به دلیل نقص در خط لوله هنوز این اتفاق نیفتاده است. باید بگویم در بخش سخت‌افزاری کارها تقریبا انجام شده اما در بخش نرم‌افزاری هنوز کارهایی باقی مانده است. به عنوان مثال سطح زیرکشت دریاچه ۱۲۰ درصد افزایش یافته و این در تناقض با اصلاح روند بهبود دریاچه ارومیه است. باید الگوی کشت و کاهش سطح زیرکشت اصلاح شود. بدون در نظر گرفتن معیشت جایگزین این امکان وجود نخواهد داشت که بتوان وضع بهتری برای دریاچه رقم زد. 
سلاجقه در ادامه درباره نظر یکی از مسؤولان سابق که گفته بود خشک شدن دریاچه ارومیه تقصیر مردم است و نه تغییر اقلیم، گفت: در وضع فعلی، تغییر اقلیم نقش اولیه را دارد. تغییر اقلیم انکار‌ناپذیر است و باید خودمان را با این شرایط سازگار کنیم اما تغییر کاربری اراضی تبدیل به یک عادت شده است و باید این وضع اصلاح شود. 
معاون رئیس‌جمهور در ارتباط با بحث حقابه ایران از هامون گفت: وقتی دولت ثابتی وجود نداشته باشد، نمی‌توان بازخواست کرد. بارها فرستاده ویژه‌ای را برای مذاکره به کشور افغانستان فرستاده‌ایم اما با خلف وعده رو‌به‌رو شدیم. از این به بعد سعی می‌شود از ظرفیت سازمان‌های بین‌المللی برای پیگیری استفاده کنیم. 
سلاجقه در ارتباط با استحصال آب‌های ژرف توضیح داد: ما مکاتباتی با معاونت علمی و وزارت نیرو داشته‌ایم که گزارش‌های علمی خود را درباره این مناطق بدهند و تا زمانی که نتیجه حاصل نشود اجازه استحصال داده نخواهد شد. 
وی در رابطه با شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: شعار ما در این دوره مردم‌پایه بودن و هوشمندسازی است. سعی شده از ظرفیت سمن‌ها استفاده کنیم. حدود ۲۳۰ شرکت دانش‌بنیان را که در حوزه محیط‌زیست فعالیت می‌کنند در همایشی جمع کردیم و نظرات آنها را گرفتیم و سعی داریم از ظرفیت آنها بهره‌مند شویم. ضمن اینکه بیستمین نمایشگاه بین‌المللی محیط‌زیست هم در مهرماه برگزار می‌شود. 
رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در رابطه با مدیریت پسماندها گفت: از سال ۸۶ که کارگروه پسماند شکل گرفت تا امروز ۴۶ درصد نشست‌ها در همین ۱۱ ماه اخیر رخ داده است و دستاوردهای خوبی داشته‌ایم. به عنوان مثال با صنایع رایزنی شده تا از پسماندهای خود به عنوان سوخت استفاده کنند یا در مناطقی مثل سراوان از شیرابه انباشته شده برای کشاورزی استفاده شود. ما در تلاش هستیم جلوی مافیای پسماند را بگیریم. 
سلاجقه همچنین در ارتباط با تشکیل ستاد اربعین در محیط‌زیست برای نخستین ‌بار گفت: مدیریت پسماند در مراسم اربعین باید به نحو احسن انجام شود و ما چند دستگاه خودرو برای جمع‌آوری پسماند اختصاص داده‌ایم. در این حوزه جای کار بسیار است، چرا که آموزش‌های محیط زیستی می‌تواند در موکب‌ها به مردم ارائه شود.

Page Generated in 0/0071 sec