بررسی وضعیت نیمکت تیم ملی فوتبال ایران بعد از انتخاب مهدی تاج به عنوان رئیس فدراسیون
با آنکه رئیس فدراسیون فوتبال توافقاتی با سرمربی پیشین تیم ملی داشته اما هنوز موانعی وجود دارد که اجازه نداده قرارداد با مرد پرحاشیه پرتغالی برای حضور روی نیمکت تیم ملی امضا شود. مهدی تاج در مجمع انتخاباتی هشتم شهریور ۱۴۰۱ توانست بار دیگر نظر اعضا را برای حضور در پست ریاست جلب کند تا برای مدت ۲ سال و نیم امور مربوط به عالیترین نهاد فوتبالی کشور را مدیریت کند. انتخاب او به شایعه فسخ قرارداد دراگان اسکوچیچ، سرمربی تیم ملی ایران بار دیگر دامن زد تا مرد کروات در آستانه اردوی تیم ملی ایران در اتریش برای بازی با اروگوئه و سنگال دوباره استرس بگیرد. اسکوچیچ که به هر دری برای ادامه حضور روی نیمکت بهترین تیم قاره آسیا در جامجهانی ۲۰۲۲ میزند، هر درخواستی از سوی مسؤولان فدراسیون را میپذیرد، حتی جلسه با صنف برجسازها با درخواست حمید استیلی را تا بلکه بتواند او را به این هدف شخصی نزدیک و نزدیکتر کند. از سوی دیگر مخالفت بازیکنان قدیمی تیم ملی ایران همچون احسان حاجصفی، علیرضا جهانبخش، کریم انصاریفرد، مهدی طارمی و... با ادامه حضور مرد کروات باعث شد حاجصفی در سفری چندساعته به تهران در انتخابات شرکت کرده و با دادن رأی احتمالی به مهدی تاج نشان دهد هیچ علاقهای به ماندن اسکوچیچ ندارد. رئیس برگشته به فدراسیون فوتبال نیز پس از روی کار آمدن، پروژه بازگشت کارلوس کیروش به فوتبال ایران را کلید زد تا به توافق مالی کامل و قطعی با او، البته به طور شفاهی دست یابد. کیروش در تماسهای صوتی و تصویری با مهدی تاج شروط خود را برای حضور دوباره در رختکن تیم ملی ایران اعلام کرده است اما تاج برای بازگرداندن او نه تنها مجوز هیأترئیسه فدراسیون فوتبال را نیاز دارد، بلکه باید رضایت مخالفان جدی بازگشت کیروش در راهروهای وزارت ورزش، مجلس شورای اسلامی و... را نیز جلب کند. تاج طی یک هفته گذشته هیچ جلسهای را با دراگان اسکوچیچ تشکیل نداده است تا نشان دهد همچنان نسبت به ادامه فعالیت او دلسرد است و تمایلی به ادامه فعالیتش ندارد. تیم مدیریتی جدید فدراسیون فوتبال در حالی برکناری اسکوچیچ را دنبال میکنند که مخالفانی همچون میرشاد ماجدی در هیأترئیسه دارند اما تعداد موافقان برکناری این سرمربی بیشتر است. رئیس فدراسیون برای رسمی کردن قرارداد با کیروش نیاز به امضای 5 نفر دیگر از اعضای هیأترئیسه دارد. طبق پیگیریها احتمالا ۷ نفر از آنها کاملا موافق بازگشت کیروش هستند تا هیچ مشکلی در این زمینه پیش روی تاج نباشد. کشمکش برای تعیین تکلیف سرمربی تیم ملی ایران در حالی ادامه دارد که ۷۵ روز دیگر رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۲ آغاز میشود. برنامه بازیهای فیفادی نیز نشان میدهد تنها ۱۷ روز برای برگزاری اردوی تیم ملی در شهریور و آبان فرصت وجود دارد. اردوی تیم ملی ایران در حالی از بیستم شهریور با حضور بازیکنان داخلی آغاز میشود که این تیم قرار است ۲۷ شهریور راهی کشور اتریش شود تا اول و پنجم مهر به ترتیب مقابل اروگوئه و سنگال دیدارهای تدارکاتیاش را برگزار کند.
جلسه سرنوشتساز
با یک جستوجوی ساده درباره مواضع مهدی تاج درباره دراگان اسکوچیچ و حفظ او در کسوت سرمربیگری تیم ملی به این نتیجه میرسید که رئیس فعلی فدراسیون حمایت ساده هم از مربی کروات نداشته و در عوض از خاطراتش با کارلوس کیروش به نیکی یاد کرده و به صراحت اعلام کرده این مربی پرتغالی در تفکراتش جا دارد و برای همکاری دوباره با او به صورت جدی فکر میکند. درستی این ماجرا را میتوان از سکوت او درباره حمایت یا عدم حمایت از کادر فنی فعلی تیم ملی و اعلام نکردن مواضعش متوجه شد. اما رحیم زارع، از نمایندگان مجلس که از جمله حامیان مهدی تاج بود تا حدودی تفکرات او را لو داد و اعلام کرد از بین کارلوس کیروش، برانکو ایوانکوویچ و امیر قلعهنویی یکی به عنوان سرمربی کارش را در تیم ملی ایران شروع خواهد کرد.
اما دلیل سکوت تاج در برابر شایعات مختلف حول محور نیمکت تیم ملی و عدم اعلام موضع به طور صریح چیست؟ آنطور که پیداست 2 دلیل بیشتر نمیتواند داشته باشد؛ اول اینکه در چند ماه گذشته حواشی زیادی توسط کمیته فنی گمارده شده توسط سرپرست سابق فدراسیون به وجود آمد و بعد از آن هیاترئیسه تصمیم این کمیته مبنی بر برکناری دراگان اسکوچیچ را وتو کرد. تمام این اتفاقات که در چند روز رخ داد، باعث شد اعتبار فوتبال ملی ما چه در داخل و چه در خارج زیر سوال برود. به همین دلیل کادر مدیریتی جدید فدراسیون فوتبال تصمیم گرفته در سکوت کار خود را پیش برده و به دور از حواشی و اختلافاتی که همیشه در صحنه فوتبال ایران دیده میشود، کار خود را انجام دهد.
دومین دلیل سکوت تاج هم مشخص شدن موضع نهاییاش است. او میخواهد بداند با چه سیاستی برابر اسکوچیچ قرار گیرد.
در چند روز اخیر مهدی محمدنبی، نایبرئیس اول فدراسیون فوتبال در 2 مصاحبه متفاوت به این نکته اصرار ویژهای داشت که تصمیمات در فدراسیون جدید فردی گرفته نمیشود و همه مسائل در هیأترئیسه مشخص خواهد شد. در همین راستا، داوود پرهیزکار، سرپرست دبیرکلی فدراسیون صبح دیروز با ارسال دعوتنامه به اعضای هیأترئیسه خواستار تشکیل جلسه فوری برای صبح امروز (سهشنبه) شد. هر چند دستور جلسه مشخص نشده اما میتوان حدس زد تصمیمگیری درباره تیم ملی از اولویت برخوردار است.
حالا چند روز سرنوشتساز پیش روی تیم ملی است؛ فوتبالی که انتظار برای آن واژهای آشناست؛ هنوز یک هفته از انتخاب رئیس جدید آن بعد از 6 ماه نگذشته و اکنون باید منتظر این بود تکلیف نیمکت تیم ملی چیست! آنچه مشخص است کفه ترازو به سمت تغییر سرمربی تیم ملی سنگینی میکند و بیش از پیش نام کارلوس کیروش شنیده میشود و باید دید در نهایت تکلیف تیمی که کمتر از ۳ ماه دیگر باید در یکی از سختترین گروههای جامجهانی برابر آمریکا، انگلیس و ولز قرار گیرد چیست؟ سرمربی جدید با تفکر آشنا یا...؟