گروه سیاسی: یک وبگاه آمریکایی با پرداختن به موضوع احتمال خرید جتهای «سوخو 35» توسط ایران از روسیه نوشت: دستیابی به جنگنده جدید، پیشرفت قابل توجهی برای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران خواهد بود. گزارش وبگاه آمریکایی فوربز پس از آن منتشر شد که فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد نیروی هوایی خرید جنگندههای سوخو 35 را در دستور کار خود دارد. به گزارش «وطنامروز»، امیر سرتیپ حمید واحدی فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی روز یکشنبه هفتهای که گذشت (13 شهریور) در اظهاراتی درباره خرید جنگنده برای نیروی هوایی ارتش گفت خرید جنگندههای سوخو 35 از روسیه در دستورکار نیروی هوایی است. وی با بیان اینکه خرید سوخو30 در برنامه نیست و فعلا خرید سوخو35 از روسیه مطرح است، افزود: این موضوع در دستورکار قرار دارد و امیدواریم بتوانیم در آینده به این جنگندههای نسل 4++ دست پیدا کنیم. فرمانده نیروی هوایی ارتش همچنین تأکید کرد که تصمیمگیری نهایی در زمینه خرید جنگنده سوخو35 از روسیه در اختیار فرماندهی ارتش و فرماندهی ستاد کل نیروهای مسلح است. فوربز ضمن اشاره به اظهارات فرمانده نیروی هوایی ارتش، اعلام کرد در صورت تحقق این مسأله، خرید سوخو35 از روسیه بزرگترین خرید جنگنده از سوی ایران در بیش از ۳۰ سال گذشته خواهد بود. فوربز در ادامه نوشت، اینک روسیه بیش از هر زمان دیگری برای گسترش همکاریهای نظامی و فنی آماده است. بنابراین مسکو ممکن است ترتیبات سودمندتری را برای خرید و احتمالا تولید مشترک پیشرفتهترین جنگنده نسل 4.5 خود به تهران ارائه کرده باشد. این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود مدعی شد پس از اینکه تهران نخستین جنگندههای سوخو۳۵ خود را از روسیه خریداری کرد، ممکن است قصد داشته باشد بیش از ۳۰ جنگنده دیگر را در داخل تولید کند تا نیاز نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران برای دستکم ۶۰ جنگنده جدید را برآورده کند. بنا بر گزارش فوربز، آخرین باری که ایران جنگندههای جدید وارد کرد سال ۱۹۹۰ بود که ۱۸ فروند «میگ ۲۹ فالکروم» و شماری «سوخو ۲۴ فنسر» از اتحاد جماهیر شوروی خریداری کرد. بعدها جنگندههای میگ۲۹ و «میراژ- اف یک داسو» عراق که در خلال جنگ خلیجفارس در سال ۱۹۹۱ به ایران پرواز کرده بودند، مصادره و در نیروی هوایی ارتش ایران ادغام شدند. در خاتمه این مطلب آمده است، هرگونه دستیابی به جنگنده جدید در آینده نزدیک بدون شک پیشرفت قابل توجهی برای نیروهای مسلح ایران خواهد بود. نزدیک به یک سال است پروژه خرید جنگنده سوخو35 از سوی ایران با جدیت به جریان افتاده است. مهرماه سال گذشته بود که سرلشکر باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح در جریان سفر خود به روسیه، با اشاره به قراردادهای خرید هواپیماهای جنگنده، جت آموزشی و بالگردهای رزمی از روسیه، گفت: این قراردادها پس از لغو تحریم تسلیحاتی ایران منعقد شده و در این سفر درباره اجرایی شدن آن مذاکره خواهیم کرد. وی در نشستی با کارشناسان و مدیران نهادهای ایرانی در محل سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو، با تاکید بر اینکه برای داشتن روابط مستحکم با کشورها بویژه روسیه و دیگر کشورهای همسایه به نقشه راه نیاز داریم، گفته بود: با توجه به ظرفیتهای مختلف همکاری با روسیه در ابعاد نظامی- دفاعی، مناسبات و همکاریهای فیمابین در این حوزهها افزایش خواهد یافت.
* جدی شدن موضوع قرارداد نظامی در آستانه سفر رئیسی به مسکو
دی 1400 در آستانه سفر حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی رئیسجمهور کشورمان به روسیه، رسانههای روسی از احتمال فروش جنگنده سوخو35 توسط روسیه به ایران خبر دادند. در همین رابطه روزنامه اوراسیادیلی چاپ مسکو اعلام کرد، موضوع فروش جنگندههای چندمنظوره سوخو۳۵ به ایران که قبلا مصر سفارش خرید آن را به مسکو داده بود، مطرح است. این روزنامه روسی با اشاره به اینکه ایران از اوایل دهه ۹۰ میلادی هواپیمای تهاجمی نخریده است، نوشته بود: ایران با خریداری ۲۰ هواپیمای جدید پیشرفته میتواند ناوگان هوایی نظامی خود را به طور قابل توجهی تقویت کند. روزنامه «نزاویسمایا گازتا» دیگر رسانه روسیه نیز در گزارشی مشابه نوشت: «گفتوگوی رهبران ایران و روسیه درباره خریدهای تسلیحاتی ایران از روسیه یکی از محورهای سفر آتی رئیسجمهوری ایران به روسیه خواهد بود». نشریه فوربز که اخیراً به احتمال خرید سوخو35 توسط ایران از روسیه واکنش نشان داده، سال گذشته نیز در گزارشی نوشته بود که ایران ممکن است در آینده نزدیک به خرید جتهای جنگنده سوخو۳۵ روسیه اقدام کند و ایران و روسیه قرار است توافقی به ارزش ۱۰میلیارد دلار امضا کنند که طبق این توافق روسیه ۲۴ فروند و یک ماهواره نظامی در اختیار ایران خواهد گذاشت. سوخو۳۵ اس جت مافوق صوت ساخت کارخانه هواپیماسازی سوخو است که سال ۲۰۰۷ ساخته شده و تاکنون دهها پرواز آزمایشی انجام داده است. این جنگنده نسل ۴++ محسوب میشود که از قابلیتهای ویژهای از جمله قدرت مانور بالا و سامانه هدایت الکترونیک پیشرفته برخوردار است. این جنگندهها که میتوانند 8 هدف را همزمان شناسایی، تعقیب و با موشکهای پیشرفته نابود کنند، همچنین با سامانه پارازیتافکنی، توان بالایی برای پنهان شدن از دید رادارهای دشمن دارند. ایران مدتهاست به یکی از قدرتهای پهپادی تبدیل شده و شاهد مثالش نیز صدور پهپادهای ایرانی به روسیه و همچنین تأسیس کارخانه ساخت پهپاد در برخی کشورهای منطقه است. خرید جنگنده پیشرفته سوخو35 از روسیه نیز میتواند توان نظامی نیروهای مسلح کشورمان در مقابله با تهدیدات را بیش از پیش افزایش دهد.
تعاملات نظامی و تسلیحاتی ایران و روسیه در مدت اخیر گسترش پیدا کرده و این میتواند خبر بدی برای آمریکا و غربیها باشد.
***
هشدار سرلشکر باقری به تهدیدکنندگان امنیت ایران
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پیامی به ارتش آمریکا، رژیم صهیونیستی و کشورهای میزبان آنها درباره تهدید امنیت کشورمان هشدار داد. سردار سرلشکر محمد باقری در این پیام یادآور شد: در ماههای اخیر ارتش تروریستی آمریکا تلاش کرده جای خالی خود را که با عقبنشینی ناوهای هواپیمابر، بالگردبر و ناوشکنها از خلیجفارس و دریای عمان به وجود آمده و موجب وحشت وابستگان آن شده بود، با اتصال منطقه مورد غصب رژیم صهیونیستی به فرماندهی منطقهای سنتکام، جبران کند. وی افزود: معنای این اقدام این است که از نگاه ما امکانات جاسوسی (و حتی عملیاتی) آمریکا و همپیمانان آن در اختیار رژیم غاصب صهیونیستی نیز قرار خواهد گرفت و این موجب افزایش تهدید برای کشور عزیزمان خواهد شد. ما علاوه بر اعلام و اخطار کتبی و انتقال پیام از طریق وزارت امور خارجه به کشورهای میزبان ارتش آمریکا، با توسعه حضور و تعمیق گشتهای هوایی و دریایی و تعمیق اشراف اطلاعاتی و انجام رزمایشهای گوناگون دریایی، موشکی، پهپادی و...، آمادگی و اخطار خود را اعلام کرده و میکنیم. سرلشکر باقری تصریح کرد: توصیه دائمی و دوستانه ما به کشورهای همسایه، برادری و همکاری برای برقراری امنیت منطقه توسط کشورهای خودمان و عدم اتکا به بیگانگان است.