گروه سیاسی: جلسه سپتامبر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دیروز آغاز شد و همانطور که انتظار میرفت مدیرکل آژانس عمده مباحث خود در نشست خبری پس از جلسه روز نخست را به فعالیتهای هستهای ایران اختصاص داد.
به گزارش «وطنامروز»، رافائل گروسی بار دیگر ادعاهای خود درباره عدم پیشرفت تحقیقات کنونی و موارد ادعایی علیه ایران را تکرار کرد. مدیر کل آژانس که میزان نگرانیهایش با تلآویو کم و زیاد میشود، تلاش کرد برخلاف اظهارات خارج از حیطه کاری وحرفهایاش، چهرهای مستقل از خود و آژانس نشان دهد که در پی سیاسیکاری نیست.
این در حالی است که گروسی در اقدامی عجیب و کمسابقه خرداد امسال چند روز پیش از نشست قبلی شورای حکام به سرزمینهای اشغالی سفر کرد تا نظرات سران این رژیم به او دیکته شود، کمااینکه پرونده ادعایی فعلی را آژانس با کارسازی تلآویو باز کرده است. رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی چندی قبل در مصاحبهای با فرانس۲۴ تصریح کرد از نظراتی که رژیم صهیونیستی درباره برنامه هستهای ایران دارد آگاه است و به آنها احترام میگذارد!
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز در نشست شورای حکام مدعی شد در تحقیقات کنونی درباره فعالیتهای هستهای ایران هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. وی افزود: ایران باید در این تحقیقات با ما همکاری کند. گروسی ادامه داد: هیچ دلالتی بر تمایل ایران برای خروج از NPT نمیبینم. بسیاری از کشورها در سالهای گذشته دست به اشاعه سلاحهای اتمی زدهاند اما ایران در تمایل برای حفظ تعهداتش در این معاهده بسیار شفاف عمل کرده است. مدیرکل آژانس مدعی شد: تحقیقات فعلی که در تلاش برای انجام آن با همکاری ایران هستیم، فعلا ثمربخش نبوده است و همچنان منتظر هستیم این اتفاق رخ دهد. وی گفت: ایران باید در دادن دسترسی به ما برای دریافت اطلاعات بسیار شفاف عمل کند تا بتوانیم تصویری دقیق سرهم کنیم که فعالیتهای قبلی را هم نشان دهد.
گروسی ادعا کرد: در یک سال و نیم گذشته آژانس و شخص من کاری نکردهایم جز اینکه درها را باز بگذاریم یا حتی دریچههایی را برای دیپلماسی بسازیم. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین در نشست خبری درباره برنامه هستهای ایران و مسائل پادمانی آژانس گفت: «اگر برجام اجرایی شود میتواند به رسیدن به جمعبندی وسیعتر ما در این زمینه کمک کند که مستقل از برجام یا هر توافق دیگری بین ایران و کشور دیگری هستند و این مسائل صرفا به آژانس بینالمللی انرژی اتمی مربوط است». مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «اما همه چیز با هم مرتبط است. نمیخواهم بگویم موانع اما شاهد چالشهایی برای این مسیر هستیم که دانش بیشتری از فعالیتهای ایران داشته باشیم. بدون دوربینهای ما یا دیگر سیستمهای پایشی که قبلا در اختیار داشتیم روند گردآوری اطلاعات ما به مشکل خورده است». او در ادامه افزود: «بنابراین کار بسیار دشواری پیش رو داریم و ایران باید در دادن دسترسی به ما برای دریافت اطلاعات بسیار شفاف عمل کند تا بتوانیم تصویری دقیق سرهم کنیم که فعالیتهای قبلی را هم نشان دهد». گروسی گفت: «اکنون هیچ تصویری از واقعیت موجود نداریم و تکالیف زیادی باید انجام دهیم تا به جمعبندی جامعی درباره برنامه هستهای ایران برسیم». مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری درباره مسائل پادمانی و اظهارات مقامات ایرانی درباره همکاری با این نهاد مدعی شد: «این چیز جدیدی نیست که شاهد هستیم وقتی آژانس چیزهای معینی را خواستار میشود، ایران مشارکت نمیکند و ما را به سیاسیکاری متهم میکند». گروسی در ادامه گفت: «قضیه خیلی سر راست است. ما آثاری از اورانیوم را در مکانهایی پیدا کردیم که هرگز اعلام نشده بودند و قرار نبوده فعالیت هستهای داشته باشند و درباره آنها سوال داریم». او بدون اشاره به دیدار با مقامات صهیونیست درباره برنامه هستهای ایران و صدور بیانیههای متعاقب گفت: «به من بگویید کجای این درخواست سیاسی است که از اختیارات خود استفاده کنم؟ این کاری است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام میدهد». مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: «امیدواریم ایران هر چه زودتر همکاری با ما را از سر گیرد. ما آماده هستیم و میخواهیم که این اتفاق بیفتد. ما فقط میخواهیم که این مسائل شفافسازی شوند». او همچنین در پاسخ به سوالی درباره قرار گرفتن زیر فشارهای سیاسی ادعا کرد: «من زیر فشارهای سیاسی زندگی میکنم! درباره ایران باشد یا اوکراین، همیشه تحت فشار سیاسی هستم. مهم این است که ما چه کاری انجام میدهیم. وقتی دیگران برای منافع ملی خود فشار میآورند احساس آزردگی پیدا نمیکنم». گروسی درباره ادعاهای اخیر مقامات صهیونیست درباره زمانگریز هستهای ایران و ارتباطات تهران و آژانس ظرف هفتههای اخیر گفت: «ما به گمانهزنی درباره مسائلی مانند زمانگریز هستهای وارد نمیشویم. برخی نهادها یا اندیشکدهها دوست دارند این محاسبات را انجام دهند. ما ناظر و پایشگر هستیم. ما اندازهگیری و اطلاعات خود را منتشر میکنیم». او مدعی شد: «ما وارد گمانهزنیها و حدس زدن نیات و انگیزهها نمیشویم». او همچنین درباره مذاکرات وین از سال گذشته تاکنون گفت: «در یک سال و نیم گذشته آژانس و شخص من کاری نکردهایم جز اینکه درها را باز بگذاریم یا حتی دریچههایی را برای دیپلماسی بسازیم که وجود نداشتند تا ایران بتواند راحتتر به تعهداتش عمل کند».
* آژانس اقدام غیرسازنده را تکرار نکند
سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز در نشست هفتگی خود در رابطه با آغاز نشست شورای حکام و احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی گفت: در رابطه با نشست شورای حکام تا جایی که اطلاع دارم تا الان قطعنامهای برای نشست ارائه نشده است. ما معتقدیم هر گونه تکرار اقدام غیرسازنده مشابه اقدام غیرسازنده قبلی در آژانس، مجددا نتیجه غیرسازندهای خواهد داشت. امیدواریم برخی از کشورهایی که اعتبار آژانس برای آنها اهمیت دارد اعتبار این سازمان بینالمللی را به عنوان سازمانی تخصصی، فنی و غیرسیاسی، قربانی دیدگاهها و منافع سیاسی خودشان نکنند. ناصر کنعانی با بیان اینکه امیدواریم مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز نقش حرفهای خودش را در این زمینه ایفا کند و به حفظ اعتبار و جایگاه این سازمان بینالمللی توجه بیشتری کند، گفت: ما انتظار یک رویکرد سازنده از آژانس و اعضای شورای حکام داریم. ایران هر گونه اقدام و واکنش خود را در ارتباط با تحولات آتی متناسب با تحولی که در آژانس و شورای حکام رخ خواهد داد تنظیم میکند. سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ادعای مقامات رژیم صهیونیستی مبنی بر ارائه اسناد جدیدی از فعالیتهای هستهای ایران به کشورهای اروپایی و آژانس تصریح کرد: انتظار ما از طرفهای مذاکرهکننده مذاکرات رفع تحریمها این است که منافع ملی خودشان را در اولویت قرار دهند و تحت تاثیر رفتارهای غیرسازنده رژیم صهیونیستی قرار نگیرند، چرا که این رژیم همواره نقش مخربی در این فرآیند داشته است. کنعانی با تاکید بر اینکه فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز است، ادامه داد: در مباحث امور پادمانی نیز ایران به همان اندازه که حامی ثابتقدم خلع سلاح هستهای بوده و هست به همان میزان نیز نسبت به موضوع عدم اشاعه متعهد و پایبند است و در همین چارچوب بر اجرای غیرتبعیضآمیز و بیطرفانه نظام پادمانها توسط آژانس تاکید دارد. ما بارها تاکید کرده و میکنیم که آژانس باید به وظایف خود به صورت حرفهای و فارغ از فشارهای ثالث بویژه اتهامات بیاساسی که از سوی یک رژیم غیرپایبند و غیرعضو در نظام جامع پادمانها مطرح میشود عمل کند. سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بیانیه اخیر ۳ کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه درباره فعالیتهای هستهای ایران تصریح کرد: این اقدام اروپاییها اقدامی نادرست و نسنجیده در یک زمان نادرست بود. این اقدام ناشی از محاسبات نادرست طرف اروپایی بود.
***
رجزخوانی رئیس موساد علیه برنامه هستهای ایران
«داوید بارنیا» رئیس دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی (موساد) در جریان سخنرانی خود در کنفرانس «انستیتو بینالمللی مبارزه با تروریسم» با طرح مجدد ادعاهای واهی علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد حتی امضای توافق هستهای نیز به ایران در برابر عملیاتهای موساد مصونیت نخواهد بخشید. بارنیا که در نخستین سخنرانی عمومی خود از زمان تصدی ریاست موساد در ژوئن 2021 به تشریح سیاستهای اطلاعاتی این سازمان تروریست درباره برنامه هستهای ایران میپرداخت، در ادامه افزود: ما هرگز چشمان خود را روی این حقیقت اثبات شده یعنی ابعاد نظامی برنامه هستهای ایران نخواهیم بست. رئیس موساد با اشاره به ضرورت حفظ اجماع بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران تا حصول نتیجه گفت: جهان باید به تحمیل هزینههای دیپلماتیک و اقتصادی علیه ایران ادامه دهد. وی توافق کشورهای غربی با ایران را راهحلی کوتاهمدت در جهت حلوفصل پرونده هستهای ایران دانست و تاکید کرد پروندههای مرتبط با برنامه هستهای ایران نزد آژانس نباید بسته شوند.