printlogo


کد خبر: 253086تاریخ: 1401/6/23 00:00
بررسی شکست ناباورانه محمدرضا گرایی در فینال مقابل حریف صرب
کشتی در شوک

حامد واعظی*: داستان ۲ نفر در کشتی ایران برای ما با بقیه متفاوت است؛ حسن یزدانی در آزاد و محمدرضا گرایی در فرنگی. دوشنبه‌‌شب اما شوک بزرگی به کشتی ما وارد شد؛ گرایی که می‌توانست نخستین طلای کاروان فرنگی ایران را به نام خودش ضرب کند، در یک اتفاق باور نکردنی و شگفت‌آور به حریف صرب باخت تا سرانجام مردم ما باخت این اسطوره را هم با چشمان خود ببینند؛ باختی که قطعا پایان کار نیست و گرایی این شکست را تجربه‌ای می‌کند برای به دست آوردن دومین طلای المپیک که قرار است در پاریس برای‌مان به دست آورد. 

محمدرضا گرایی، کشتی‌گیر وزن 67 کیلوگرم تیم‌ ملی فرنگی ایران در مسابقات جهانی بلگراد شبی باورنکردنی‌ را تجربه کرد. قهرمان المپیکی کشتی فرنگی کشورمان در میان بهت و حیرت کشتی‌دوستان ایرانی فینال مسابقات جهانی را به کشتی‌گیر کشور میزبان واگذار کرد. در شروع مسابقه، همه ما اطمینان زیادی به قهرمانی گرایی داشتیم. گرایی که با اقتدار تمام حریفانش را یکی پس از دیگری شکست داده بود تا به فینال رقابت‌های جهانی برسد و طلای خودش در اسلو را تکرار کند، در دیدار نهایی به مصاف «ماته نمس» صربستانی رفت. گرایی به هیچ وجه توقع این شکست را بعد از نمایش عالی وقت اول نداشت. او مغرور شده بود یا مشکل جای دیگری بود؟ پاسخ به این پرسش ساده نیست. گرایی که روی کمرگیری نمس توانسته بود به پشت او برسد و او را خاک کند، در حالی که پیش‌بینی می‌شد به خاطر مجری فن بودن کشتی‌گیر صرب امتیازی دشت نکند، تابلوی ۲ امتیاز رئیس تشک را خیلی زود مشاهده کرد تا تابلوی امتیازات عدد 2 را مقابل نام گرایی نمایش دهد. محمدرضا گرایی که مهارت بی‌نظیری در کندن حریف از تشک و اجرای فن سالتو دارد، توانست ماته را سالتو کند اما با توجه به اینکه چرخش کاملی به بدن حریف نداده بود، بعد از رفتن صحنه به بازبینی مجدد، تنها ۲ امتیاز از این فن گرفت تا حساب کار 4 بر صفر شود. گرایی که با اعتماد به‌ نفس همیشگی خودش در ثانیه‌های پایانی کشتی در وقت اول گاردش را باز کرده بود، بعد از پایان کشتی در این وقت، با فراغ بال خاصی به سمت مربیان تیم‌ ملی رفت و کمترین نگرانی‌ای بابت بازگشت حریف نداشت. در وقت دوم کشتی هم گرایی پویا کشتی می‌گرفت و قصدی برای اداره کشتی و اصطلاحا از کار انداختن جریان آن نداشت. او روی یکی از کمرگیری‌های خودش بعد از اینکه با نمس در هم گره خوردند، روی فن خودش به پل رفت تا ۲ امتیاز به حریف بدهد. در ادامه در حالی که انصافا گرایی قصدی برای کم‌کاری نداشت و همچنان به دنبال زدن فن بود، از سوی داور و رئیس تشک اخطار گرفت تا در خاک بنشیند و یک امتیاز هم برای حریف صرب ثبت شود. 
در حالی که انتظار می‌رفت محمدرضا با توجه به قدرت بدنی بالای خودش در خاک مستحکم بماند و فن نخورد، در میان ناباوری با یک بارانداز ۲ امتیاز دیگر از دست داد تا تنها یک دقیقه فرصت برای بازگشت به مسابقه داشته باشد؛ اتفاقی که در گذشته هم مشابهش را کم ندیده بودیم اما این بار گرایی نتوانست در آخرین لحظات مسابقه به موقعیت برتری بازگردد تا با شکستی تلخ برای کشتی‌دوستان ایرانی و مشخصا تلخ‌تر برای خودش، گردن‌آویز طلا را در وقت دوم از دست بدهد و به جایش صاحب مدال نقره شود. 
البته که نباید از مقاومت جانانه نمس هم براحتی گذر کرد؛ جایی که او علاوه بر اینکه تا آخرین نفس این پا و آن پا کردن محمدرضا برای انتخاب سمت مناسب جهت اجرای سالتو ایستادگی کرد و در یک دقیقه پایانی هم هر بار گرایی برای کمرگیری نشست، سر و سینه‌اش را از او پایین‌تر آورد تا مایه فن را به کشتی‌گیر کشورمان ندهد. 
هر چند کسب مدال نقره و عنوان نایب‌قهرمانی دنیا هم بسیار ارزشمند است اما هضم شکست در رقابت برده، واقعا دشوار است، بویژه که با کشتی‌های بی‌حرف‌و‌حدیث این دوره گرایی و البته پیش بودن او از حریف صربش تا پایان وقت نخست، همه برای شادی پس از پایان مسابقه به جهت قهرمانی او آماده شده بودند و ناکامی تیم در کسب مدال طلا تا آن لحظه، غم این شکست را دوچندان کرد. کما اینکه خود محمدرضا هم حیرت‌زده، در بهت فرو رفته بود و باورش نمی‌شد کشتی برده را در 2 دقیقه واگذار کرد. او که اصلا نمی‌توانست با تبدیل طلا به نقره آن هم روی فن خودش کنار بیاید، برای ثانیه‌های زیادی روی تشک ماند تا در نهایت در میان بهت و سکوت تماشاگران ایرانی روی زانو ایستاد تا داور دستان حریف را بالا ببرد... عجب باختی. 
 
* ادعای عجیب گرایی پس از شکست در فینال
محمدرضا گرایی پس از شکست در رقابت‌های جهانی ۲۰۲۲ صربستان ادعا کرد کشتی‌گیران کشور میزبان در این مسابقات وزن‌کشی نکردند! قهرمان کشتی فرنگی جهان و المپیک که شب گذشته در فینال وزن ۶۷ کیلوگرم مغلوب حریفی از صربستان شد، گفت: متأسفانه در فینال مسابقات جهانی چند اشتباه داشتم، از جمله اینکه برای گرفتن امتیاز عجله کردم و درباره جثه بزرگ‌تر حریف هم باید بگویم بیشتر کشورها نسبت به اینکه کشتی‌گیران صربستانی وزن‌کشی نکردند، اعتراض داشتند. قهرمان المپیک ۲۰۲۲ توکیو داد: صرب‌ها چون میزبان بودند قصد داشتند به هر نحوی از امتیاز میزبانی استفاده کنند، احتمالا کشتی‌گیران صربستانی وزن‌کشی نکرده بودند، کشتی‌گیران ۶۳ و ۶۷ کیلوگرم آنها هیکل درشت‌تری نسبت به سایر حریفان داشتند، البته من هم در کشتی فینال چند اشتباه داشتم که امیدوارم بتوانم در آینده آن را جبران کنم. دارنده ۲ مدال طلا و نقره جهان گفت: از اینکه نتوانستم دل هموطنانم را در دیدار فینال شاد کنم ناراحتم، امیدوارم در مسابقات بعدی و در نهایت بازی‌های المپیک پاریس جبران کنم. از همه مردم و کسانی که برای من زحمت کشیدند تشکر می‌کنم. 

* خبرنگار ورزشی

***

ناکامی در غیاب روس‌ها

در حالی ‌که محمد بنا و همکارانش در کادر فنی مدام به غیبت روس‌ها دلخوش بودند و خودشان را از ماه‌ها قبل مالک بی‌قید و شرط سکوی قهرمانی می‌دانستند، تیم صربستان با درخشش فوق‌العاده کشتی‌گیرانش ۴ مدال طلا کسب کرد و صدر جدول رده‌بندی را از آن خود کرد؛ تیمی که بدون ادعا و تنها با ۶ کشتی‌گیر در ۱۰ وزن وارد رقابت‌های جهانی شد و بر خلاف ایران در اوزان ۵۵، ۶۰، ۸۲ و ۱۳۰ کیلوگرم کشتی فرنگی نماینده‌ای نداشت اما به جای رویابافی و اظهارات رنگارنگ از سوی کادر فنی، با برنامه و پرتلاش پیش رفت و در نهایت مزد زحماتش را گرفت. طی چند روز گذشته چند نکته در اظهارات کارشناسان و منتقدان واقعی کشتی بارها تکرار شد. آنها معتقدند عدم انسجام تیمی، فقدان همدلی و آمادگی روحی و روانی و از پیش برنده بودن در تیمی که بنا و همکارانش ساخته بودند، موج می‌زد. در مقابل کادر فنی تیم‌ ملی طوری شرایط و فضای مسابقات جهانی امسال را برای مردم و متولیان ورزش ترسیم کرده بودند که انگار تیم ایران روی فرش قرمز قدم خواهد زد و بدون هیچ حرف و حدیثی بر سکوی قهرمانی می‌ایستد.
بد نیست به هفته‌ها قبل از اعزام تیم ‌ملی به جهانی صربستان بازگردیم که فرنگی‌کاران و کادر فنی مدام تاکید می‌کردند همه چیز عالی است، امکانات خوبی از لحاظ تغذیه و اسکان از سوی فدراسیون فراهم شده، تمرینات بسیار منسجم و منظم و با برنامه‌ دنبال می‌شود و همه چیز آماده کسب بهترین نتیجه در جهانی است اما واقعیت طور دیگری رقم خورد. تیمی روی تشک رفت که نه برنامه داشت و نه جنگندگی برای کسب پیروزی. ضمن اینکه مشکلات فنی و تاکتیکی و حتی کچینگ پرحرف و حدیث برخی مربیان هم دلیلی شد تا ملی‌پوشان ما یکی پس از دیگری شکست خورده و کابوسی تمام‌عیار را برای کشتی ایران رقم بزنند. 
 تیم کشتی فرنگی ایران نه تنها بر خلاف تصورات و اظهارات کادر فنی موفق به کسب عنوان قهرمانی نشد، بلکه اصلا نتوانست روی سکوی دوم یا سوم قرار گیرد!

Page Generated in 0/0069 sec