گروه سیاسی: دور جدید تنشهای مرزی میان ارمنستان و آذربایجان بامداد سهشنبه آغاز شد و رسانههای محلی از وقوع درگیری مسلحانه شدید بین نظامیان ارمنستانی و آذربایجان در مناطق مرزی خبر دادند. در همین حال وزارتخانههای دفاع ارمنستان و آذربایجان تایید کردند که در چند نقطه از مرز تیراندازی و تبادل آتش صورت گرفته است. ایروان اوایل روز گذشته اعلام کرد ارتش آذربایجان اواخر روز دوشنبه با استفاده از توپخانه و هواپیماهای بدون سرنشین مناطقی را در ارمنستان گلولهباران کرده است.
به گزارش «وطنامروز»، درگیریهای بین نظامیان ارمنستان و باکو در مرز 2 کشور واکنش جمهوری اسلامی ایران را هم به همراه داشت. بر این اساس رئیسجمهور در تماس تلفنی نخستوزیر ارمنستان با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب میشود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینهها به نفع رفاه و ثبات منطقه است.
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی پیش از ظهر سهشنبه در پاسخ به تماس تلفنی «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، با ابراز نگرانی از تداوم تنش در منطقه گفت: منطقه قفقاز شرایط خاصی را طی میکند و متاسفانه هنوز آرامش به این منطقه بازنگشته است. رئیس شورای عالی امنیت ملی همچنین با اشاره به نفوذ رژیم صهیونیستی در منطقه، حضور آن را ضدامنیت و تهدیدی برای کل منطقه از جمله میزبانانش معرفی کرد. رئیسی با بیان اینکه پیوسته اوضاع و تحولات را در منطقه قفقاز رصد میکنیم، خاطرنشان کرد: منطقه تحمل جنگ دیگری را ندارد. رئیسجمهور با اشاره به اینکه امنیت در منطقه قفقاز برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: امضاکنندگان بیانیه سهجانبه آتشبس به مفاد آن پایبند باشند و از هر گونه اقدامی در جهت ایجاد تنش در منطقه دوری کنند. حجتالاسلام رئیسی افزود: مرزهای تاریخی ایران و ارمنستان بستر رفاه، همگرایی و امنیت منطقه محسوب میشود و تهران مصمم به ادامه همکاری در همه زمینهها به نفع رفاه و ثبات منطقه است. نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان نیز در این تماس تلفنی با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت تحولات در منطقه قفقاز، گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره در رفع تنشها و بحرانهای منطقه نقشی سازنده و تاثیرگذار داشته است. نیکول پاشینیان، همچنین با ابراز خرسندی از روابط رو به گسترش تهران و ایروان، تاکید کرد: ارمنستان به دنبال تعمیق روابط با جمهوری اسلامی ایران در تمام زمینههاست.
گفتنی است ایران بارها به طرف آذری و ترکیه نسبت به تغییر ژئوپلیتیک منطقه قفقاز هشدار داده و بر مخالفت خود در این زمینه تأکید کرده است. در همین خصوص علاوه بر تاکید رهبر انقلاب در دیدار رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در سفر اخیرش به مسکو و در نشست خبری با «سرگئی لاوروف» همتای روس خود اعلام کرد: در قفقاز عدم تغییر ژئوپلیتیک در منطقه مورد توجه جدی ما است.
همچنین به نقل از رسانههای ارمنستانی، طی این مکالمه نیکول پاشینیان گزارشی از درگیری مرزی رخ داده با نیروهای آذربایجان ارائه داد. رئیسی نیز در این مکالمه تلفنی خاطرنشان کرد: جنگ جدید در منطقه قفقاز جنوبی غیرقابل قبول است و ایران به دقت تحولات جاری را دنبال میکند. رئیسی تاکید کرد: همه مناقشات منطقه باید به صورت مسالمتآمیز حلوفصل شود و موضع ایران در قبال تمامیت ارضی کشورها روشن است. رئیسجمهور با استناد به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره اهمیت مرز چند هزار ساله ایران و ارمنستان اظهار داشت: ارتباط ایران با ارمنستان نباید به خطر بیفتد و راههای ارتباطی نیز باید تحت حاکمیت دولتها باشد. رئیسی با تاکید بر اینکه ایران آماده حمایت از برقراری صلح در منطقه است، گفت: موضوع امنیت ارمنستان برای ایران مهم است.
* آمادگی ایران برای مساعدت به منظور حلوفصل اختلافات
همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز گذشته ضمن ابراز نگرانی از تشدید تنش و درگیریهای مرزی بین 2 کشور، خواستار خویشتنداری و حل و فصل اختلافات از طریق مسالمتآمیز و بر اساس حقوق بینالملل بین 2 کشور شد. وی بار دیگر غیرقابل پذیرش بودن هر گونه تغییرات در مرزهای جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را مورد تأکید قرار داد و افزود: جمهوری اسلامی ایران به دقت تحولات مرتبط با این موضوع را تحت نظر دارد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در ادامه ضرورت رعایت تمامیت ارضی 2 کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان را مورد اشاره قرار داد و آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای هر گونه مساعدت به منظور حلوفصل اختلافات بین 2 کشور همسایه را اعلام کرد.