printlogo


کد خبر: 253149تاریخ: 1401/6/24 00:00
پس از افتتاح پروژه غدیر در خوزستان، ابرپروژه آبرسانی به همدان نیز به بهره‌برداری رسید
جهاد آبرسانی به همدان

با آنکه ابرپروژه آبرسانی همدان ۱۷ سال روی زمین مانده بود اما این پروژه عظیم با حمایت‌های جدی دولت سیزدهم و بسیج همه امکانات همچنین تلاش جهادی نیروهای عملیاتی صنعت آب، طی یک ماه کار شبانه‌روزی به اتمام رسید تا مردم همدان از منابع آب پایدار برخوردار شوند. 
به گزارش «وطن‌امروز»، همدان در سال‌های اخیر هیچ سامانه رینگ آبرسانی نداشت و طی 17 سال اخیر توجه آنچنانی به آبرسانی به این شهر نشده بود. البته تنش آبی و ضعف مدیریت در گذشته موجب شد ذخیره آب سدهای استان همدان بویژه سد اکباتان به عنوان منبع اصلی تامین آب این شهر کاهش یابد اما از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم پروژه آبرسانی با پیگیری و حمایت‌های جدی دولت پیشرفت قابل توجهی داشت، آنطور که اکنون این پروژه راه‌اندازی و مردم همدان از آب مورد نیاز خود بهره‌مند شده‌اند. 
هرچند طی یک ماه اخیر ساکنان شهر همدان با کمبود آب و جیره‌بندی مواجه بودند اما مردم این شهر تاریخی همکاری و خویشتنداری خود را در این امر نشان دادند تا جایی که به گفته استاندار همدان، برخی کشاورزان استان در راستای همبستگی و همیاری، تعدادی از چاه‌های آب را در اختیار شرکت آبفا قرار داده‌اند تا کمبود آب مردم همدان جبران شود. 
در این باره مشاور مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران ضمن اشاره به بهره‌برداری از ابرپروژه آبرسانی به استان همدان گفت: با بسیج امکانات فاز اول پروژه بزرگ آبرسانی به همدان به ظرفیت تامین آب ۶۰۰ لیتر در ثانیه به بهره‌برداری رسید و هم‌اکنون مخازن تعبیه‌شده در این سامانه آبرسانی در حال آبگیری است. 
ناصرعلیزاده هوشیار در تشریح جزئیات این پروژه گفت: این پروژه بزرگ از ۳ ایستگاه پمپاژ تشکیل شده که ایستگاه اول آب را برای اختلاف ارتفاع ۲۲۰ متر از طریق یک خط لوله با قطره یک متر و ۲۰ سانتیمتر به سمت ایستگاه پمپاژ شماره ۲ روانه می‌کند. 
وی افزود: ایستگاه شماره ۲ متشکل از ۳ الکتروموتور آب را برای اختلاف ارتفاع ۲۲۰ متر از طریق یک لوله به قطر یک متر و ۲۰ سانتیمتر و یک متر و ۶۰ سانتیمتر به ایستگاه پمپاژ شماره ۳ ارسال می‌کند و در ایستگاه شماره ۳ نیز یک الکتروموتور به ظرفیت ۶۰۰ لیتر در ثانیه آب را به سمت همدان روانه می‌کند. 
علیزاده با اشاره به تکمیل رینگ آبرسانی شهر همدان همزمان با ابرپروژه آبرسانی این شهر گفت: متاسفانه شهر همدان در سال‌های اخیر هیچ سامانه رینگ آبرسانی نداشت اما با تلاش جهادی نیرو‌های عملیاتی صنعت آب کشور و تاکید وزیر نیرو، سامانه رینگ 16.5 کیلومتری همدان با خط لوله ۷۰۰ از نوع چدن داکتایل برنامه‌ریزی شد و به اتمام رسید. وی تاکید کرد: پروژه رینگ آبرسانی به طور معمول ۶ ماه زمان می‌برد اما در این پروژه تنها در یک ماه تکمیل و به انتها رسید.
 
* بهره‌برداری از ابر‌پروژه آبرسانی همدان
بر اساس اطلاعات میدانی از ابرپروژه آبرسانی به شهر همدان، از 22 شهریور با تکمیل اجزای این پروژه، فرآیند انتقال آب شرب باکیفیت در دستور کار قرار گرفته و مخازن تعبیه شده در مسیر این طرح در حال پر شدن است. 
بدین ترتیب طرح عظیم آبرسانی به همدان به بهره‌برداری رسید و مساله آب شرب این شهر پس از 17 سال به صورت پایدار حل شد. 
بر اساس اطلاعات موجود، ابرپروژه آبرسانی به همدان یکی از طرح‌های نیمه‌تمامی است که پس از 17 سال به دولت مردمی به ارث رسید. عملیات اجرایی این طرح 140 کیلومتری از سال ۱۳۸۶ آغاز شده بود ولی در سال‌های گذشته به کندی پیش می‌رفت و در 8 سال گذشته نیز به نوعی متوقف شده بود. با توجه به اهمیت این سد در تامین آب شرب شهر همدان، پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، این پروژه در فهرست پروژه‌های ویژه فوق اضطراری قرار گرفت. 
بر اساس آخرین جزئیات رسمی منتشر‌شده از پروژه‌های آبرسانی به همدان، اخیرا طرح رینگ آبرسانی شهر همدان به طول 16.5 کیلومتر به این پروژه اضافه شده است که بر اساس آن با استفاده از یک خط انتقال آب را به سد آبشینه و تصفیه‌خانه شهید بهشتی متصل می‌کند. 
این طرح دارای 3 ایستگاه پمپاژ به ارتفاع ۵۷۶ متر است که ایستگاه شماره یک و ۲ هر کدام ۲۲۰ متر و ایستگاه شماره سه ۱۳۶ متر طول پمپاژ دارد. 
علاوه بر این، 5 مخزن تعادلی به ظرفیت 145 هزار مترمکعب در طرح جا‌گذاری شده است و ایستگاه مخزن نخست 5 هزار مترمکعب، مخزن شماره ۲ و ۳ هر کدام ۱۰ هزار مترمکعب، مخزن شماره ۴ حدود ۳۰ هزار مترمکعب و ایستگاه تصفیه‌خانه به ۲ مخزن ۳۰ هزار مترمکعبی و یک مخزن 30 هزار مترمکعبی در سطح شهر همدان آب را انتقال می‌دهند. 
وظیفه پمپاژ آب در 3 ایستگاه تعبیه شده، طی فاز نخست توسط 7 الکتروموتور انجام شده و 600 لیتر آب در ثانیه برای مردم همدان تامین و روانه خطوط انتقال به قطر یک متر و 20 سانتیمتر و یک متر و 60 سانتیمتر خواهد شد. 
نکته قابل توجه در رینگ آبرسانی به همدان فعالیت همزمان تامین تجهیزات و طراحی است که سبب می‌شود خط لوله‌ای به قطر 70 سانتیمتر از جنس چدن داکتایل، کمتر از یک ماه به بهره‌برداری برسد. گفتنی است بر اساس جزئیات فنی، این پروژه در شرایط نرمال به 6 ماه زمان نیاز دارد اما با بسیج نیروهای عملیاتی و افزایش تعداد جبهه‌های کاری به عدد 12، شاهد تکمیل یک ماهه این پروژه بوده‌ایم. 
 
* چرا طرح آبرسانی به همدان یک ابرپروژه است
29 مردادماه سال جاری بود که علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو نیز در بازدید از این پروژه از بسیج امکانات و اعتبارات برای تکمیل آن خبر داد و تاکید کرد: فاز یک ابرپروژه آبرسانی شرب به همدان می‌تواند مساله آب این شهر را مرتفع کرده و تلاش می‌کنیم طی ۲ تا ۳ هفته آتی این طرح را به بهره‌برداری برسانیم. 
بر این اساس، 22 شهریورماه سال 1401، این پروژه عظیم به بهره‌برداری رسید و این وعده دولت سیزدهم نیز محقق شد. 
در همین رابطه کارشناس مدیریت منابع آب در گفت‌وگو با فارس می‌گوید: پروژه آبرسانی به همدان از این جهت ابرپروژه است که با یک کار بسیار بزرگ یکی از مهم‌ترین مسائل آب شرب یک دهه اخیر در شهر همدان را حل کرده است. 
سیدسجاد حسینی افزود: مردم همدان به واسطه اینکه تنها یک منبع یعنی سد اکباتان را برای تامین منابع آب شرب داشتند در 2 دهه اخیر بویژه در سال جاری با مشکل آب شرب مواجه می‌شدند. وی اظهار داشت: با توجه به موارد ذکر شده، با بهره‌برداری از پروژه آبرسانی به همدان شاهد حل این مشکل بزرگ هستیم و مردم همدان به صورت بلندمدت دیگر با مشکل آب شرب مواجه نمی‌شوند. طی یک ماه گذشته ابرپروژه‌های آبرسانی نظیر خط غدیر، خط انتقال شمال کشور و سایر پروژه‌های آبرسانی به بهره‌برداری رسیده است و دولت تلاش می‌‌کند‌ مساله آب شرب شهرها و روستاهای کشور در برنامه 4 ساله تا پایان دولت سیزدهم به صورت پایدار حل شود. 
آب شرب همدان در حالی تامین شد که چندی پیش استاندار همدان گفت: دولت سیزدهم به دنبال تامین آب پایدار برای شهر همدان است.
علیرضا قاسمی‌فرزاد گفت: پروژه انتقال آب به همدان از سال ۱۳۸۳ با سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی به همدان تصویب شد و قرار بود تا سال ۱۳۹۰ به بهره‌برداری برسد؛ در حالی که در سال ۱۴۰۰ با آغاز به کار دولت سیزدهم، این پروژه ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت. وی اظهار داشت: دولت سیزدهم به فکر تامین آب پایدار برای همدان است و با پیگیری‌های انجام شده و به دستور رئیس‌جمهور محترم، اعتبار ویژه‌ای برای این کار اختصاص یافته است. 
قاسمی‌فرزاد ادامه داد: پیشرفت فیزیکی پروژه آبرسانی به شهر همدان، در طول چند ماه گذشته در دولت سیزدهم، بیش از ۱۷ سال در دولت‌های قبل بوده است؛ پروژه انتقال آب از سد تالوار به همدان از سال ۱۳۸۶ تا ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت.

Page Generated in 0/0077 sec