رئیسی:
سفر به سمرقند گامی برای تقویت توسعه منطقهای بود
رئیسجمهور بامداد شنبه پس از بازگشت از سمرقند گفت: سفر به ازبکستان در راستای تقویت سیاست همسایگی و همهجانبهگرایی اقتصادی جمهوری اسلامی و توجه به همسایگان و کشورهای منطقه و همکاریهای آسیایی انجام شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی ادامه داد: به دنبال این نگاه چند اقدام صورت گرفت که نخست دیدار دوجانبه با رئیسجمهور کشور میزبان، ازبکستان بود. وی با بیان اینکه بیش از ۲۰ سال است که مسؤولان عالیرتبه ایران و ازبکستان به کشورهای یکدیگر سفر نکردهاند، اظهار کرد: این سفر توانست ارتباطی را که 2 دهه به کندی انجام میشد، تقویت کند. مسائل مشترک بین ما و ازبکستان که قبل از هر چیز ارتباط تمدنی و فرهنگی با این کشور است و ارتباطات تجاری اقتصادی، مسائل زیرساختی، ترانزیتی و انرژی از محورهایی بود که در این دیدارها مورد بحث قرار گرفت و تصمیماتی اتخاذ شد که طرف ازبکستانی هم برای اولویت قرار دادن کار با ایران بسیار استقبال کرده است و این را برای هر کشور مثمرثمر خواند. رئیسی سپس به دیدارهای دوجانبه با سران سازمان همکاری شانگهای حاضر در اجلاس اشاره کرد و گفت: بیش از ۱۰ دیدار با سران عضو کشورهای شانگهای داشتیم که در این دیدارها مسائل دوجانبه ارتباطات اقتصادی و تجاری و کارهایی مطرح شد که بین ایران اسلامی و این کشورها مدتها مطرح بود و به طور جدی در این رابطه تصمیمگیری شد.
وی با بیان اینکه اراده جمهوری اسلامی در کار با همسایگان و توسعه سیاست همسایگی برای همگان در این اجلاس مشخص شد، ادامه داد: وزرای خارجه این کشورها هم با یکدیگر دیدارها و صحبتهایی داشتند. رئیسی افزود: در این جلسه به طور رسمی اعلام شد که ایران عضو اجلاس همکاری شانگهای شده است که زمینه خوبی برای زیرساختهای اقتصادی ایران در منطقه و فرصتی برای فعالان اقتصادی در کشور است که در همین تریبون از همه فعالان اقتصادی در کشور و همه مراکز تولیدی میخواهم فعالیت خود را بیشتر کنند، چون این برای همه دولتمردان و فعالان اقتصادی مسؤولیتآور است و باید تلاش را مضاعف کرد.
رئیسی تاکید کرد: بدانیم بازار برای تولیدات ایران برای کشورهای همسایه و منطقه و آسیا روشن است و امروز باید تلاش کرد و این تلاش موجب افزایش اشتغال، تولید و صادرات میشود و به اقتصاد ایران کمک میکند و لازم است این بازار را که کشورهای متقابل راغب آن هستند فعال سازیم. وی خاطرنشان کرد: با وجود تهدیدها و تحریمها، اشتیاق کشورهای منطقه را به تولیدات ایران شاهد بودیم.
***
توضیحات سفیر ایران در باکو درباره مواضع جمهوری اسلامی درباره قفقاز
سیدعباس موسوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان در یک رشته توئیت درباره تحولات منطقه قفقاز و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران نوشت: در مناقشات منطقهای و بینالمللی مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره در چارچوب عزت، حکمت، مصلحت و بر اساس حق، انصاف، عدالت و حقوق بینالملل استوار است.
وی اضافه کرد: قوه عاقله نظام قطعا بهترین تصمیم را در بهترین زمان میگیرد و همیشه از منافع و امنیت ملی خود و منطقه پاسداری میکند. موسوی با ذکر این نکته که در منافع حیاتی لابیگری، جانبداری هیجانی و عملیات روانی بیاثر است، نوشت: اثرگذاری بر تصمیمسازان، تصمیمگیران و مجریان سیاست خارجی و دفاعی اگر واجد مؤلفههای فوق و فاقد عقلانیت و دوراندیشی باشد، مشکوک، مضر و بلکه تکمیلکننده پازل دشمنان ایران و تخریب سیاست همسایگی دولت است.
***
وندی شرمن:
مذاکرات وین به «بنبست» خورده است
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا که کشورش ناقض توافق هستهای برجام به شمار میرود، مدعی شده مذاکرات رفع تحریمهای وین به «بنبست» خورده است. شرمن در جلسهای به میزبانی واشنگتنپست، مدعی شد ماه گذشته اتحادیه اروپایی به عنوان تسهیلکننده مذاکرات وین پیشنهادی درباره احیای توافق ارائه کرد. او گفت پاسخ ایران به این پیشنهاد «برای ما غیرقابل قبول» بود. شرمن گفت: «ما در بنبست هستیم، از این لحاظ که ایران در آخرین دور مذاکرات پاسخ بسیار سرسختانهای به ما داد که برای ما قابل قبول نبود. ما پیام خود درباره اینکه فکر میکنیم چه چیزهایی ضروری هستند و مولفههای اصلی در اینجا چه هستند را برای ایران فرستادیم». روزنامه واشنگتنتایمز نیز نوشت ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه از ارائه توضیحات بیشتر درباره جزئیات پاسخ ایران خودداری کرده است. چند روز پیش آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به خبرنگاران گفت حصول توافق در آینده نزدیک محتمل نیست. ادعاهای وندی شرمن در شرایطی مطرح شده که آمریکا اصلیترین مقصر وضعیت فعلی برجام است. این کشور سال ۲۰۱۷ با نقض تمام تعهدات خود از برجام که یک توافق مورد تأیید شورای امنیت بود خارج شد.