با آنکه میلیونها عاشق و دلباخته سیدالشهدا(ع) در مراسم راهپیمایی اربعین شهادت آن حضرت خود را طی این چند هفته به کربلا رساندند اما کسانی که از این مراسم عظیم باشکوه جا مانده بودند، دیروز با خروش میلیونی در سراسر ایران، مراسم اربعین را برگزار کردند. در تهران عزاداران حسینی از میدان امام حسین تا حرم حضرت عبدالعظیم حسنی 14 کیلومتر پیاده رفتند.
به گزارش «وطنامروز»، راهپیمایی اربعین امسال تاریخی بود، آنطور که مسؤولان عراقی اعلام کردند؛ بیش از 21 میلیون زائر در این مراسم شرکت کردند که حدود ۱۵ میلیون نفر از آنان را مردم شهرهای مختلف عراق و مابقی را ایرانیان و سایر زوار کشورهای دیگر تشکیل دادند. این در حالی است که سال 98 تعداد زائران ایرانی 3 میلیون نفر به ثبت رسید اما در مراسم راهپیمایی اربعین امسال زائران ایرانی تا کنون حدود 3.5 میلیون نفر در این مراسم شرکت کردهاند. در این مسیر معنوی موکبهای فراوانی از سوی اهالی مناطق مختلف عراق برپا شد و در قدم به قدم این طریق، خدمات گستردهای به زائران اربعین ارائه میشد. تعداد قابل توجهی از موکبهای ایرانی نیز در این مسیر مستقر بودند که علاوه بر خدمات اسکان و پذیرایی، برنامههای مختلف عزاداری و فرهنگی نیز برای زائران داشتند. اما دیروز جاماندگان از راهپیمایی اربعین حسینی در جایجای ایران اسلامی خود را به قافله شور و شیدایی در کربلای معلی پیوند دادند. از ساعات ابتدایی صبح اربعین جمعیت جاماندگان از پیادهروی اربعین در مسیرهای از پیش تعیینشده حاضر شدند تا سیل خروشان حسینیان در کشورمان رقم بخورد.
دیروز در جایجای کشورمان مراسم پیادهروی جاماندگان اربعین برگزار شد. در استان تهران نیز موج عاشقان راهی مسیرهای تعیینشده برای راهپیمایی شدند. رئیسجمهور، رئیس دستگاه قضا و معاون اول رئیسجمهور و خیلی از مسؤولان هم در جمع جاماندگان اربعین تهران حضور یافتند.
موکبهای پذیرایی مردمی در مسیرهای راهپیمایی اربعین نیز از هیچ خدمتی برای زائران دریغ نمیکردند؛ یکی آب خنک و شربت دست جاماندگان اربعین میداد و دیگری سلامت آنها را چک میکرد، انگار هر کسی هر چیزی داشت را نذر امام حسین(ع) کرده بود و در هر نقطه سیل جوانمردان راه حسین را میشد دید.
برخی حاضران در این راهپیمایی با پای پیاده، برخی با دوچرخه، برخی با همراه داشتن مادر و پدر سالمند و برخی نیز با به دوش کشیدن کودکانشان این مسیر عاشقی را پیمودند.
مراسم راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی امسال پس از پشت سر گذاشتن شرایط خاص کرونایی بسیار پرشور برگزار شد، تا مردم استان تهران اوج ارادت خود را به سرور و سالار شهیدان ابراز کنند.
تهرانیها دیروز آمدند تا اعلام کنند اگر چه حضور فیزیکی در کربلای معلی ندارند اما دلهایشان از اینجا، از صدها کیلومتر دورتر با بینالحرمین است؛ با محفل عاشقی. جایی که دلدادگان از دوری و فراق اشک و آه بر چهره دارند. عاشقانی که نشان دادند در خط مقدم ارادت به اهل بیت(ع) قرار دارند و هر کجا باشند، از هر فرصتی استفاده میکنند.
مراسم پیادهروی جاماندگان اربعین همزمان با سراسر کشور در شهرهای مختلف استان تهران بویژه شهرستانهای ورامین، قرچک، پیشوا، پاکدشت و شهرری برگزار شد. مراسم راهپیمایی جاماندگان اربعین حسینی امسال پس از پشت سر گذاشتن شرایط خاص کرونایی بسیار پرشور برگزار شد. مردم دشت ورامین نیز روز گذشته با برگزاری مراسم راهپیمایی جاماندگان اربعین اوج ارادت خود را به سرور و سالار شهیدان ابراز کردند. مسؤولان برگزاری هم که با استقبال مردم مواجه شدند با قرائت زیارت اربعین مراسم را آغاز و در ادامه نیز پیشقراولان لشکر حسینی، میدان امام حسین را به سمت حرم سیدالکریم در شهر ری ترک کردند. در مسیر این راهپیمایی بیش از 900 موکب از شرکتکنندگان در این مراسم پذیرایی میکردند. در مشهد مقدس هم جاماندگان از مسیرهای تعیین شده خود را به حرم مطهر علیبنموسیالرضا(ع) رساندند؛ زائران و مجاوران حریم امام مهربانیها که بیشتر با خانوادههای خود در این مراسم حاضر شده بودند، با سر دادن طنین لبیک یا حسین دلهایشان را راهی کربلای معلی کردند. در شهر مقدس قم نیز دیروز حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) و مسیرهای منتهی به حرم مطهر شاهد حضور عزاداران و هیاتهای مذهبی بود. مراسم پیادهروی و اجتماع دلدادگان حسینی دیروز در 2 نقطه شهر قم و ۶ نقطه شهرهای تابعه استان برگزار شد و بسیاری از زائران و مجاوران خود را برای حضور در این مراسم آماده کردند. علاوه بر شهرهای مذهبی تمام شهرها ایران دیروز مراسم راهپیمایی اربعین حسینی را پرشور برگزار کردند.
* وزیرکشور: تردد در تمام مرزها روان است
وزیر کشور با بیان اینکه 3 میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از مردم ایران اسلامی به عتبات عالیات سفر کردند، گفت: تاکنون بیش از 2 میلیون و ۴۰۰ هزار زائر به وطن بازگشتهاند. احمد وحیدی اظهار کرد: درحال حاضر تردد در مرزهای کشور روان است و مهلت استفاده از برگهای تردد زائران برای خروج و سفر به اربعین نیز پایان یافته است، البته زائرانی که در سفر عتبات عالیات هستند تا پایان ماه صفر برای بازگشت فرصت دارند. وی با اشاره به تمهیدات صورتگرفته برای انتقال زائران از مرزها و بازگشت به شهر و دیار خودشان، گفت: مدت زمان معطل ماندن زوار در اربعین امسال به 20 دقیقه کاهش یافت، این در حالی است که در سالهای گذشته برخی مواقع زوار بیش از یک روز معطل حملونقل و وسیله برگشت بودند. وحیدی تصریح کرد: در مرز ایلام نیز با توجه به چهاربانده شدن این مسیر، دیگر شاهد یکطرفه شدن محورهای ارتباطی و بروز مشکل در تردد نیستیم. وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: امسال یکی از بهترین، باشکوهترین و منظمترین اربعینها را داشتیم و در این زمینه نیز دولت عراق همکاری خوبی داشت. وی بیان کرد: در حملونقل عمومی با بهرهگیری از ظرفیت تمام دستگاههای اجرایی و نیروهای مسلح از جمله سپاه، نیروی انتظامی و ارتش و شهرداریها توانستیم خدمات مناسبی برای جابهجایی زائران ارائه دهیم. وحیدی گفت: تنها در مرز ایلام از یکهزار دستگاه اتوبوس شهرداریها استفاده کردیم که این مهم نقش مثبتی در سهولت جابهجایی زائران داشت. وزیر کشور با بیان اینکه 3 میلیون و 400 هزار نفر از مردم ایران اسلامی به عتبات عالیات سفر کردند، گفت: تاکنون بیش از 2 میلیون و 400 هزار زائر به وطن بازگشتهاند.
******
گروه سیاسی: در اربعین سید و سالار شهیدان، حسینیه امامخمینی(ره) روز گذشته میزبان هیأتهای دانشجویی بود و دانشجویان عزادار در حضور رهبر انقلاب اسلامی همنوا با زائران کربلای معلی، یکپارچه ندای «لبیک یا حسین» سر دادند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، در پایان مراسم عزاداری، حضرت آیتالله خامنهای در سخنانی دلهای پاک و مؤمن جوانان را موجب کیفیتبخشی به دعا و موعظه و افزایش هدایت الهی دانستند و گفتند: مراسم اربعین که پرچم بلند حضرت سیدالشهدا است، امسال باشکوهتر و معظمتر از هر دوره دیگری در تاریخ برگزار شد.
رهبر انقلاب، حادثه معجزهآسای راهپیمایی اربعین را نشانه اراده پروردگار برای برافراشتهتر کردن پرچم اسلام اهلبیت خواندند و افزودند: این حرکت با هیچ سیاست و تدبیر بشری قابل تحقق نیست و این دست خدا است که با این جلوه عظیم بشارت میدهد راه پیش روی ما روشن و پیمودنی است.
ایشان، جوانان را به قدر دانستن دوران جوانی و اهتمام ویژه به هیأتهای حسینی توصیه کردند و گفتند: هیأتها هم باید یاد اهلبیت را زنده نگه دارند هم مرکز و پایگاه تبیین حقایق باشند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به تلاشهای بیوقفه بدخواهان و رهزنان حقایق بر ضد حوادث مهمی همچون راهپیمایی شورانگیز اربعین، همگان را به وظیفهشناسی سفارش و خاطرنشان کردند: دو جمله حیاتی و جاودانی قرآن یعنی تواصی به حق و تواصی به صبر برای همیشه و بخصوص برای امروز ما یک دستورالعمل اساسی است.
ایشان، صبر را به معنای پایداری، ایستادگی، خسته نشدن و خود را در بنبست ندیدن دانستند و خطاب به جوانان عزیز هیاتی و قرآنی گفتند: هم خودتان راه حق را بروید هم تلاش کنید با منور کردن محیطهای گوناگون از جمله دانشگاه به رنگ خدا، دیگران نیز به این راه هدایت شوند.
همچنین در این مراسم، حجتالاسلام عالی در سخنانی، لازمه ظهور منجی عالم بشریت را ایجاد آمادگی و استعداد عمومی در امت اسلامی دانست و گفت: زیارت اربعین که امروز به نماد همگرایی مؤمنان و اجتماع عظیم حقطلبان تبدیل شده است، بستری بینظیر برای تربیت جمعی جامعه اسلامی و تحکیم پیوندهای مؤمنین و ایجاد آمادگی برای ظهور است.
در این مراسم، آقای محمد کاویان زیارت اربعین را قرائت کرد و آقای میثم مطیعی نیز به مقتلخوانی و مرثیهسرایی پرداخت.
******
گروه بینالملل: پایگاه عتبه مقدس عباسیه(ع) روز شنبه اعلام کرد از ابتدای ماه صفر تا ساعت ۱۲ دیروز ۲۱ میلیون و ۱۹۸ هزار و ۶۴۰ نفر وارد شهر مقدس کربلا شدند. بر اساس بیانیه دبیرخانه بارگاه مقدس حضرت اباالفضلالعباس(ع)، این آمار توسط سامانههای ترددشمار الکترونیکی مستقر در 4 ورودی اصلی شهر کربلا از سمت بغداد، نجف اشرف، بابل و الحسینیه ثبت شده است. روز چهارشنبه سخنگوی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اعلام کرده بود 5 میلیون زائر خارجی در زیارت اربعین مشارکت کردند. شمار زائران ورودی به شهر کربلای معلی سال 99، ۱۶ میلیون و ۳۲۷ هزار و ۵۴۲ نفر و سال پیش از آن ۱۴ میلیون و ۵۵۳ هزار و ۳۰۸ نفر بود. سال 1398 حدود ۱۵ میلیون و ۲۲۹ هزار و ۹۵۵ نفر و سال 1397 حدود ۱۵ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۹۴۹ نفر زائر اربعین وارد شهر مقدس کربلا شدند. شمار زائران ورودی به شهر مقدس کربلا در سالهای 1396 و 1395 نیز به ترتیب ۱۳ میلیون و ۸۷۴ هزار و ۸۱۸ و ۱۱ میلیون ۲۱۰ هزار و ۳۶۷ نفر بود. در همین رابطه «عثمان الغانمی» وزیر کشور عراق دیروز از موفقیتآمیز بودن طرح زیارت اربعین امام حسین(ع) و آغاز بازگشت زائران خبر داد. به گزارش خبرگزاری رسمی عراق (واع)، وزیر کشور عراق و رئیس کمیته عالی تامین امنیت زیارت اربعین گفت طرح امنیتی و خدماتی این زیارت مبارک موفقیتآمیز بود. وی افزود فرآیند بازگشت زائران به مناطق خود آغاز شده است. پیش از این و در روز گذشته فرماندهی ستاد عملیات مشترک عراق تاکید کرده بود هیچگونه تخلف امنیتی در طرح زیارت اربعین حسینی رخ نداده است. واحد رسانهای عتبه عباسیه، حدود 500 کارت برای حضور خبرنگاران برای پوشش زیارت اربعین در کربلا صادر کرده بود که نشان میدهد بسیاری از رسانههای جهان علاقه وافری برای پوشش اخبار و تصاویر اربعین امسال داشتند.
* ایجاد وزارت اربعین در عراق؟
نخست وزیر و وزیر کشور عراق دیروز حین بازدید از کربلای معلی به مناسبت اربعین حسینی(ع)، با وجود مثبت ارزیابی کردن میزبانی این کشور از انبوه زوار داخلی و خارجی، به ناکافی بودن زیرساختهای عراق در این زمینه اشاره داشتند. به گزارش بغداد الیوم، مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق که صبح شنبه برای نظارت بر روند اجرای طرح زیارت اربعین وارد کربلای معلی شده بود، پس از نشست با حضور مسؤولان دستگاههای امنیتی و خدماتی این استان اعلام کرد زیرساختهای این کشور به شکل کامل در همه مناطق و شهرها فراهم نیست. عثمان الغانمی، وزیر کشور عراق و رئیس کمیته عالی تامین امنیت زیارت اربعین در حالی از موفقیتآمیز بودن طرح امنیتی و خدماتی زیارت اربعین حسینی خبر داد که متاسفانه حادثه شهادت و مصدومیت 14 زائر ایرانی در انفجار یک ون در استان بابل با وجود تصادفی بودن آن خاطر هموطنانمان و همینطور میزبانان عراقی را آزرد. البته این تنها بخشی از کاستیهای زیرساختی عراق بویژه در زمینه سازماندهی و برنامهریزی مسیر پیادهروی اربعین است که معمولا به صورت میدانی و سربزنگاه با حضور خودجوش عراقیها و کمکهای جهادی حشدالشعبی جبران میشود. به همین دلیل هر روز فعالان عراقی بیشتری ضرورت تشکیل وزارتخانهای را که اختصاص به این رویداد بینظیر بینالمللی داشته باشد، گوشزد میکنند. «میثم الزیدی» فرمانده گردان رزمی العباس هم روز گذشته ضمن صحبت درباره ابعاد بینظیر راهپیمایی اربعین امسال تاکید کرد این مراسم به یک سازمان عالی یا وزارتخانهای برای انجام آمادگیهای زودهنگام سالانه به منظور استقبال از زائران نیاز دارد. الزیدی در گفتوگو با خبرگزاری الفرات تاکید کرد اربعین امسال بعد از رفع محدودیتهای کرونایی و تسهیلات بیسابقه از جمله روادید زائران، استثنایی بوده و گروههای جهادی عراقی از چند ماه پیش نشستهایی برای آمادگی مراسم و ارائه خدمات در گذرگاههای مرزی و توسعه آن متناسب با حجم زائران برگزار کردهاند. وی درباره ابعاد پوشش امنیتی این مراسم گفت: «با حمایت پررنگ سیداحمد صافی و آستان مقدس عباسی ما در منطقه النخیب پروژه نصب دوربینهای نظارتی جدید (دوربینهای حرارتی دید در شب و روز) را انجام دادیم که طول بیش از 70 کیلومتر و عرض 10 کیلومتر را پوشش میدهد و تصاویر مستقیما به مرکز عملیات کربلا منتقل میشود. این پروژه پشتیبانی بسیار خوبی از دستگاههای امنیتی به عمل آورد». همچنین فرودگاه نجف اشرف، فهرست کشورهایی که بیشترین پرواز برای انتقال زائران اربعین را داشتند اعلام کرد و از آغاز طرح بازگرداندن زائران خبر داد. مدیر فرودگاه نجف تصریح کرد بیشترین پرواز برای انتقال زائران اربعین به ایران، کشورهای شورای همکاری و لبنان اختصاص داشت. بر اساس گزارشهای منابع عراقی، شهروندان 80 کشور مختلف جهان در مراسم اربعین امسال شرکت کردند. موضوع امنیت فضای عراق در روزهای اربعین هم بسیار حائز اهمیت بود.
حشدالشعبی، ارتش عراق و نیروهای امنیتی این کشور چند روز قبل از اربعین چند گروه داعشی و بعثی را بازداشت کردند. نیروهای الحشدالشعبی عراق بنا بر دادههای اطلاعاتی توانستند 44 متهم از گروههای افراطی را بر اساس احکام قضایی بازداشت کنند. عملیات بازداشت این افراد طی عملیاتی ویژه در 7 استان (کربلا، نجف، بغداد، بصره، دیوانیه، بابل و دیالی) انجام شد. به همراه این متهمان هزاران اعلامیه علیه شعائر و اصول دینی که به دنبال برهم زدن آرامش جامعه و امنیت زیارت اربعین بود، کشف و ضبط شد. همزمان با زیارت اربعین، نیروهای امنیتی عراق طی روزهای گذشته نیز برخی افراد افراطی را که قصد بر هم زدن آرامش و امنیت مراسم اربعین از طریق اهانت به مقدسات را داشتند، بازداشت کردند.
از سویی سفیر ایران در عراق تأکید کرد زبان در توصیف میهماننوازی و سخاوت ملت عراق و تلاش نیروهای امنیتیاش در زیارت اربعین عاجز است. محمدکاظم آلصادق با انتشار توئیتی نوشت: زبان در توصیف میهماننوازی و سخاوتمندی بینظیر ملت عراق و تلاشهای دولت عراق و نیروهای امنیتی این کشور در زیارت اربعین عاجز است. او افزود: با هیچ زبانی نمیتوان شکر گفت جز اینکه از خداوند متعال بخواهیم این سخاوت را از ملت عراق بپذیرد و جایگاه ملت عراق را در میان امتها بالا برد.
همچنین دبیرکل حزبالله لبنان در یک سخنرانی به مناسبت اربعین حضرت سیدالشهدا(ع) به پیادهروی میلیونی اربعین در عراق اشاره کرد و آن را مراسمی بینظیر در تاریخ از خلقت حضرت آدم(ع) تاکنون از حیث گستردگی و جمعیت دانست و گفت برگزاری چنین مراسمی همچون یک معجزه است و تمام توطئهها و اقدامات از جمله خودروهای بمبگذاری شده، نتوانست جلوی برگزاری چنین مراسمی را بگیرد. سیدحسن نصرالله یکی از مصادیق تعبیر سخن حضرت زینب(س) را راهپیمایی اربعین در عراق دانست و گفت بیش از 20 میلیون زائر، یعنی بیش از 20 میلیون قلب عاشقی که برای امام حسین(ع) میتپد. وی مردم عراق را خطاب قرار داد و گفت انسان از میزان کرامت و بخشش و حب آنها به امام حسین(ع) شگفتزده میشود و آنها کاملا و از همه طیفها و گروهها در خدمت زوار بودند اما رسانههای جهانی همه اینها را نادیده گرفتند.
***
الجزیره: اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد
شبکه الجزیره در گزارش اختصاصی به مراسم اربعین در کربلای معلی پرداخت و با اشاره به اینکه مناسک چهلم سالگرد شهادت امام سوم شیعیان هر سال میلیونها نفر از زائران را به عراق میکشاند، نوشت: «اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد!»
این شبکه قطری رویداد اربعین را یکی از بزرگترین رویدادهای مذهبی سالانه در جهان خواند و با اشاره به محدودیتهای 2 سال گذشته بر اثر همهگیری کرونا، از شوق زائدالوصف زائران برای جبران غیبت اجباری در کربلا خبر داد. در بخشی از این گزارش آمده است: «عرفان گنجیه 35 ساله و شهروند پاکستانی که در آمریکا زندگی میکند در نخستین تجربه حضور در پیادهروی اربعین به الجزیره چنین میگوید: تجربه فوقالعادهای بود. اینجا اقیانوسی از مردم وجود دارد. مردم با عصا و ویلچر با ما راه میرفتند. همچنین زنان و کودکان نیز در این مسیر همراه ما بودند».
او همچنین به خدمات داوطلبان بومی به زائران در استراحتگاهها و موکبها در طول مسیر پیادهروی اربعین اشاره کرده و گفته است: «هنگام ترک این مکانها برای استراحت چیزی از شما طلب نمیکنند».