جهش رعدآسای کامران قاسمپور به پشت جیدن کاکس، کلید کسب نخستین طلای ایران در مسابقات جهانی صربستان بود. در کشتی فینال وزن ۹۲ کیلوگرم مسابقات جهانی تنها 2 امتیاز جابهجا شد اما در طول مسابقه قاسمپور و کاکس هر کدام چندین بار سعی در اجرای فن داشتند که جز یک بار، به سد دستان پرتوان و پاهای سریع یکدیگر خوردند. کامران به عنوان تنها کشتیگیر ایران که در این مسابقات از حریف آمریکایی امتیاز فنی گرفت، توانست برای دومین دوره پیاپی قهرمان جهان شود.
اما کلید پیروزی ماندگار او در فینال مسابقات، جدا از چابکی در فرار از دستهای کشیده کاکس، لحظهای بود که برای تکمیل زیرگیری از کاکس، با شیرجهای برقآسا تمام وزن خودش را روی حریف قدرتمند آمریکایی انداخت تا او را در کسری از ثانیه نقش بر زمین کند. کامران که در 2 کشتی مرحله نیمهنهایی و یکچهارم برابر حریفان گرجی و بلغار خودش درست زمانی که داور به آنها اخطار ۳۰ ثانیه داد، موفق به کسب امتیاز شده بود، این بار خودش از سوی داور با اخطار ۳۰ ثانیه مواجه شد و در شرایطی که به نظر میرسید بزودی یک امتیاز از حریف عقب بیفتد، با یک حمله ناگهانی از زانوی چپ کاکس زیر گرفت و با تبدیل آن به دوخم، در حالی که کاکس میخواست با ستون کردن دست و پاهای خودش از خاک شدن فرار کند، با جهشی قدرتمندانه خودش را روی حریف آوار کرد تا 2 امتیاز تعیینکننده مسابقه را دشت کند.
در حالی که 10 ثانیه از لحظه دریافت اخطار گذشته بود، کامران زیر چپ کاکس را بلافاصله بعد از اینکه ذهن او را درگیر گرو گرفتن دستهایش کرده بود، گرفت. 2 ثانیه زمان برای کامران تیزچنگ کافی بود تا یکخم را به دوخم تبدیل کند. در حالی که کاکس به آمادگی بدنی بالای خودش امیدوار بود تا بتواند ۱۶ ثانیه بعد را هم بدون از دست دادن امتیاز مقاومت کند، کامران او را غافلگیر کرد و با یک خیز شگفتانگیز، وزن ۹۲ کیلوگرمی خودش را روی حریف آوار کرد؛ شیرجهای به مثابه سقوط آزاد. این حربه استثنایی کامران برای خاک کردن برقآسای کاکس پس از رسیدن به پای او بود. این بار تنها 5 ثانیه برای کامران کافی بود تا حریف قدرتمندش را خاک کرده و از داور امتیاز را بگیرد. نکتهای که نشان میداد کشتیگیر زیرک ما، تا چه اندازه از رویارویی سال گذشته که با پیروزی خودش هم همراه شده بود، نکتهبرداری کرده است. کافی است بار دیگر کشتی کامران برابر کاکس در اسلو را مرور کنیم؛ جایی که قاسمپور با وجود رسیدن به پشت حریف برای خاک کردن کاکس زمان و انرژی زیادی صرف کرد و به سختی توانست با چندین بار زدن به داخل پای کاکس و از کار انداختن دستش به عنوان ستون، امتیاز از داور بگیرد.
در نیمهنهایی اسلو 2021، کامران کاملا مشابه فینال امسال، از پای چپ کاکس زیر گرفت. در ادامه با تبدیل یکخم به دوخم به پشت حریف رفت اما مقاومت کاکس در این حالت شروع شد. کامران چندین بار به سبک علیرضا دبیر به داخل پای کاکس ضربه زد تا او اتکای خودش روی زمین را از دست بدهد و در نهایت بتواند با در آوردن دستش از حالت ستون او را خاک کند. از لحظه گرفتن زیر یک خم کاکس تا لحظه خاک شدن او توسط کامران و اعطای امتیاز از سوی داور، ۳۷ ثانیه زمان برد! هر چند کامران در 2 مصاف رودررو برابر کاکس پیروز بوده اما المپیکی نبودن این وزن باعث شده گمانهزنیهایی مبنی بر قصد هر 2 کشتیگیر برای حضور در وزن بالاتر به وجود بیاید. با این حساب، شاید سال آینده یا حداقل در المپیک ۲۰۲۴ پاریس شاهد تقابل این 2 غول کشتی آزاد دنیا در وزنی باشیم که عرصه یکهتازی «رشید سعدالیف» تانک روس ۹۷ کیلوگرم دنیاست.
* قاسمپور: کاکس خیلی تکنیکی و زرنگ است
کشتیگیر طلایی ایران در بلگراد از مبارزه با جیدن کاکس آمریکایی گفت و مدال طلای خود را به مردم ایران تقدیم کرد. کامران قاسمپور قهرمان 2 دوره جهان بعد از شکست کاکس در فینال گفت: امیدوارم این طلای من روحیه مردم ایران را که چند روزی است از شروع مسابقات در انتظار مدال طلا هستند، بالا برده باشد. قاسمپور در ادامه گفت: حریف من بسیار تکنیکی و زرنگ بود. من حتی یک امتیاز هم به او ندادم که میتوانست من را در خطر از دست دادن طلا قرار دهد. خوشحالم که آمادگی من برای این مسابقه باعث شد مدال طلا را کسب کنم.
جیدن کاکس آمریکایی نیز بعد از این مبارزه گفت: فقط میخواستم پیدرپی حمله کنم. من برای به دست آوردن امتیاز یا هر چیزی تمام تلاش خود را کردم. این کشتی احتمالا بیشترین کاری است که در یک کشتی انجام دادم و هیچ امتیازی نگرفتم که نشاندهنده تواناییها و بهره هوشی رقیبم است. پس از پایان رقابت فشرده، 2 کشتیگیر احترام خود را به یکدیگر نشان دادند. کاکس حتی زمانی که میخواست طبق رسم برای دست دادن به سمت مربی ایران برود، او را در آغوش گرفت. کاکس گفت: نبرد 6 دقیقه است و ما هر دو از آن لذت بردیم، برای رسیدن به چیزی که میخواستیم یعنی طلا رقابت کردیم و فشار آوردیم و امروز او به برتری رسید. احترام متقابل زیادی بین ما وجود دارد. من تلاش زیادی کردم تا به اینجا رسیدم و از چیزی پشیمان نیستم.
دلیل شکست حسن یزدانی از زبان رئیس فدراسیون کشتی
رئیس فدراسیون کشتی معتقد است تنها راه غلبه بر رقبای آمریکایی و روس، زیرگیری ناب ایرانی است و در همین باره میتوان به تاکتیک اشتباه حسن یزدانی مقابل دیوید تیلور اشاره کرد. علیرضا دبیر پس از قهرمانی کامران قاسمپور گفت: خوشبختانه روز خوبی برای کشتی ما بود. یادمان نرود ما تاکنون در کشتی آزاد ۵ مدال گرفتهایم و شانس ۲ مدال طلا و یک برنز دیگر را داریم که جمع مدالهای ما در کشتی آزاد را به عدد ۸ میرساند. کسب ۸ مدال در رقابتهای جهانی اتفاقی تاریخی برای ورزش ایران است. قهرمان اسبق المپیک با اشاره به زیرگیری کامران قاسمپور از حریف آمریکایی گفت: روزی که آمدم به بچهها گفتم برای پیروزی باید از حریفان زیرگیری کنید و «پا» بگیرید. علیرضا حیدری، عباس جدیدی، غلامرضا محمدی و محمد طلایی پای حریفان را میگرفتند. هر کس زیرگیر است، آمریکا را میبرد و با زیر کتف زدن نمیتوان کشتیگیران آمریکا را شکست داد. دبیر با اشاره به دلیل شکست حسن یزدانی مقابل تیلور گفت: یزدانی یک ابرقهرمان و پهلوان است. او ۸ مدال جهانی و المپیک دارد که شوخی نیست. این حرف را علیرضا دبیر که خودش کشتیگیر بوده میزند. تاکتیک او مقابل تیلور اشتباه بود و او یک تاکتیک اشتباه را انتخاب کرد. برد و باخت در کشتی وجود دارد و آقا تختی هم باخت داشته است. اصلا قشنگی کشتی به همین است. یزدانی باید در المپیک با این کشتیگیر آمریکایی مبارزه کند و انشاءالله سخت کار میکند تا نتیجه بگیرد.
***
پیام تبریک وزیر ورزش پس از طلای کامران قاسمپور
وزیر ورزش و جوانان در پیامی قهرمانی کامران قاسمپور، آزادکار ایران در مسابقات کشتی قهرمانی جهان و کسب مدال طلای این مسابقات را با برتری مقابل حریف آمریکایی تبریک گفت.
در متن پیام سیدحمید سجادی آمده است:
بسمالله الرحمن الرحیم
دستیابی به مدال باارزش طلا در مسابقات جهانی کشتی و پیروزی مقتدرانه پهلوان بزرگ و قدرتمند ایرانی مقابل ورزشکار آمریکایی، موجب خوشحالی همه ملت ایران شد.
این پیروزی درخشان توسط کامران قاسمپور، آزادکار برومند و توانمند ایران زمین و کسب طلای جهان را به این پهلوان ایران اسلامی، ملت بزرگ و سربلند ایران، جامعه ورزش بویژه کشتی، مدیران، مربیان و کادر فنی تبریک میگویم و توفیق و سربلندی روزافزون را برای ورزشکاران کشور آرزومندم.