printlogo


کد خبر: 254937تاریخ: 1401/7/19 00:00
رسانه‌های ضدانقلاب در 25 روز گذشته 17312 خبر دروغ منتشر کردند
بی‌بی‌سی در صدر دروغگویان

گروه سیاسی: دروغ کاشتن و آشوب درو کردن را می‌توان مختصرترین استراتژی رسانه‌های ضدانقلاب در هفته‌های اخیر و پس از طرح ماجرای مرگ مرحومه مهسا امینی دانست؛ رسانه‌هایی که از نخستین ساعات مخابره این خبر تمام اهتمام خود را بر تبدیل کردن ابهامات جامعه به اعتراضات و منتقل کردن اعتراضات به فاز اغتشاشات معطوف کرده بودند، موج دروغ‌پراکنی‌هایی که هر روز در پوشش یک واقعه جدید بازتعریف می‌شدند و در سایه کثرت موضوعات امکان صحت‌‌سنجی را از مخاطبان می‌گرفتند. 
در همین زمینه روز گذشته خبرگزاری فارس با انتشار گزارشی به بررسی کمی عملکرد 5 رسانه بی‌بی‌سی فارسی، ایران اینترنشنال، صدای آمریکا، رادیو فردا و منوتو و صفحات مجازی آنها پرداخت و از انتشار 17312 دروغ در 25 روز گذشته خبر داد. در این پیمایش صرفا وب‌سایت، کانال تلگرام، صفحات توئیتر و اینستاگرام رسمی این 5 رسانه بررسی شده و شبکه‌های تلویزیونی آنها مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش مصادیق اخبار خلاف واقع شامل جعل خبر، تقطیع، تحریف، وارونه‌سازی، بزرگنمایی و کوچک‌نمایی بوده است. ضمنا اخباری که توسط این رسانه‌ها مورد سانسور خبری قرار گرفته نظیر جوابیه پزشکی قانونی درباره علت فوت مهسا امینی، تجمعات نیروهای انقلاب و تکذیبیه اخبار دروغ مورد بررسی قرار نگرفته است. 
ادعای دروغ ضرب‌وجرح مهسا امینی، ادعای دروغ درباره فوت و بیماری رهبر انقلاب، ادعای دروغ درباره سقوط شهر اشنویه، ادعای دروغ درباره علت مرگ نیکا شاکرمی و ادعای دروغ به خاک و خون کشیده شدن دانشگاه شریف 5 دروغی بودند که به ترتیب بیش از سایر دروغ‌ها در 25 روز گذشته در رسانه‌های ضدانقلاب منتشر شده است. مطابق رتبه‌بندی بیشترین انتشار اخبار خلاف واقع به نسبت حجم خبر به این شرح است: شبکه بی‌بی‌سی با مجموع 58 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 5343. تعداد اخبار خلاف واقع: 3101)، ایران اینترنشنال با مجموع 53 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 11426. تعداد اخبار خلاف واقع: 6026)، شبکه منوتو با مجموع 49 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 3739. تعداد اخبار خلاف واقع: 1835)، صدای آمریکا با مجموع 43 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 8555. تعداد اخبار خلاف واقع: 3656) و رادیو فردا با مجموع 41 درصد دروغ (تعداد کل اخبار 6502. تعداد اخبار خلاف واقع: 2694). بدین ترتیب در این ایام به طور متوسط 48.8 درصد اخبار منتشر شده این رسانه‌ها خلاف واقع بوده یعنی تقریبا از هر 2 خبر یک خبر صحت نداشته است. این رسانه‌ها در 25 روز گذشته به طور متوسط هر 2 دقیقه یک دروغ منتشر کرده‌اند. نکته قابل تامل کثرت ادبیات تهییجی، تبلیغی و آموزشی برای ایجاد اغتشاش بود که در نوع خود بی‌نظیر و خلاف همه پروتکل‌های رسانه‌‌ای در دنیاست که البته در این پژوهش به آن پرداخته نشده است. مطابق این پیمایش شبکه سعودی ایران اینترنشنال با 11426 مطلب بیشترین میزان تولید را در 25 روز گذشته داشته است و صدای آمریکا و رادیو فردا رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص دادند. از لحاظ میزان بازنشر تولیدات در فضای مجازی، ایران اینترنشنال با 20 درصد، منوتو با 17 درصد و بی‌بی‌سی با 14 درصد بیشترین سهم را در توزیع اخبار اغتشاشات در فضای مجازی داشته‌اند. یعنی حدود 51 درصد اخبار بازنشر شده اغتشاشات در فضای مجازی مربوط به این 3 رسانه بوده است.

Page Generated in 0/0153 sec