گروه بینالملل: چند روز بعد از تصمیم «اوپک پلاس» مبنیبر کاهش تولید روزانه نفت که به ابتکار عربستان سعودی، روسیه و امارات انجام شد، دولتمردان آمریکایی بارها با سعودیها تماس گرفتند تا عربستان فعلا از این تصمیم صرفنظر کند؛ موضوعی که باعث شد جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای به عواقب این کار به عربستان هشدار دهد. خبرگزاری رویترز، چند روز قبل گزارش داد اوپک پلاس در تصمیمی ضد اروپا و آمریکا، تصمیم گرفته است که تولید روزانه نفت خود را برای تعادل قیمت در بازار نفت کاهش دهد. این خبرگزاری نوشت: این توافق به رغم فشار آمریکا و دیگر کشورها برای تولید بیشتر حاصل شده و عرضه را در بازاری که هماکنون نیز در تنگناست، محدودتر میکند. این کاهش میتواند باعث بهبود قیمت نفت شود. قیمت نفت به دلیل نگرانی از رکود اقتصاد جهانی، افزایش نرخ بهره و دلار قویتر، از ۱۲۰ دلار در 3 ماه پیش به ۹۰ دلار کاهش یافته است. غرب روسیه را متهم میکند که از انرژی به عنوان سلاح استفاده کرده و باعث ایجاد بحران در اروپا شده که میتواند موجب سهمیهبندی گاز و برق در زمستان امسال شود. مسکو نیز در مقابل غرب را به استفاده از دلار و نیز سامانههای مالی مانند سوئیفت به عنوان سلاح متهم میکند. واشنگتن به دنبال کاهش قیمت نفت است تا مسکو را از درآمد نفتی خود محروم کند. روزنامه گاردین در مطلبی در همین زمینه نوشت: کارتل نفتی اوپک و متحدانش با وجود فشارهای قابل توجه از سوی ایالات متحده، با کاهش چشمگیر تولید نفت موافقت کردند. همین موضوع سبب تنش در روابط عربستان سعودی و امارات با آمریکا شده است. مسؤولان آمریکایی به رهبران سعودی هشدار دادند که واشنگتن به کاهش تولید نفت به عنوان گزینهای برای اتحاد با روسیه نگاه خواهد کرد و این اقدام حمایت ریاض از واشنگتن را کمرنگتر خواهد کرد.
اما به نوشته این روزنامه، مسؤولان سعودی با این درخواستها مخالفت کرده و آن را مانور سیاسی دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دانستند که میخواهد از این طریق تا قبل از انتخابات میاندورهای خبر بدی وجود نداشته باشد. همچنین مسوولان آمریکایی برای تحریک سعودیها جهت به تاخیر انداختن تصمیم کاهش تولید نفت به آنها گفتند اگر قیمت نفت خام کاهش یابد آن را از بازار خریداری کرده و مخازن استراتژیک واشنگتن را پر خواهند کرد اما باز هم ریاض نپذیرفت. والاستریت ژورنال نوشت، مخالفت عربستان در حالی صورت گرفته که چنین خرید کلانی از سوی آمریکا ممکن است قیمت نفت را پایینتر بیاورد. در واکنش به این موضوع، مسؤولان آمریکایی گفتند دولت بایدن عدم مشارکت در همایش سرمایهگذاری پیشرو در طرح سرمایهگذاری آتیه در عربستان را بررسی خواهد کرد که قرار است طی ماه میلادی جاری برگزار شود. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در گفتوگویی نسبت به عواقب این اقدامات عربستان و امارات هشدار داده است. بایدن در پاسخ به این سوال که آیا به دنبال تجدیدنظر در روابط با عربستان سعودی است، این مساله را تایید کرد و در توجیه سفرش به عربستان سعودی مدعی شد این سفر برای نفت انجام نشد. بایدن گفت: بگذارید روشن کنم که چرا رفتم. درباره نفت نرفتم. برای اطمینان از این رفتم که اطمینان دادیم قصد نداریم از خاورمیانه دور شویم.
او سپس بر تجدیدنظر در روابط با ریاض تاکید کرد و گفت پیامدهایی برای کاری که عربستان سعودی در همکاری با روسیه کرده، وجود خواهد داشت. بایدن در پاسخ به سوالی در رابطه با جزئیات آنچه درباره آینده روابط با عربستان سعودی در نظر دارد و اینکه با توجه به درخواست سناتور منندز برای تعلیق فروش سلاح به عربستان سعودی، این یکی از گزینههاست، گفت درباره گزینههای مورد نظر یا آنچه در ذهن دارد صحبت نمیکند اما پیامدهایی وجود خواهد داشت. «جان کربی» سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید گفت پس از آنکه اوپک پلاس هفته گذشته اعلام کرد تولید نفت خود را کاهش میدهد، جو بایدن در حال ارزیابی مجدد روابط ایالاتمتحده با عربستان سعودی است. کربی در مصاحبه با شبکه سیانان گفت: فکر میکنم رئیسجمهور بسیار واضح گفته این رابطهای است که باید به ارزیابی مجدد آن ادامه دهیم و مایل به بازبینی آن باشیم. قطعا با توجه به تصمیم اوپک، فکر میکنم در اینجا «مرحله بازبینی» قرار دارد.
وی گفت که بایدن مایل به همکاری با کنگره بر سر آینده روابط با عربستان سعودی است و توضیح داد تصمیم اوپک پلاس بایدن را ناامید کرد و مایل است با کنگره در سنجیدن اینکه آینده روابط واشنگتن- ریاض چگونه باید باشد، همکاری کند. کربی اظهار داشت که این موضوع تنها به جنگ در اوکراین مربوط نمیشود، بلکه به منافع امنیت ملی آمریکا مرتبط است. پیش از این اظهارنظرها، سناتور «باب منندز» رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا از ایالت «نیوجرسی» از دولت بایدن درخواست کرده بود هر چه سریعتر تمام همکاریها با عربستان سعودی را لغو کند. منندز در واکنش به این اقدام اوپک پلاس در بیانیهای گفت: ایالات متحده باید فورا تمام انواع همکاری با عربستان سعودی را متوقف کند که هرگونه فروش تسلیحات و همکاری امنیتی فراتر از آنچه قطعا برای دفاع از پرسنل و منافع ایالات متحده ضروری است را شامل میشود. دولت بایدن ماههاست که تلاش میکند با لابیگری، عربستان سعودی را وادار به تولید نفت بیشتر کند و در همین راستا در ماه جولای بایدن سفری ناموفق به عربستان سعودی داشت.
به نوشته این روزنامه، سفر اخیر بایدن به عربستان محمدبن سلمان، ولیعهد سعودی را عصبانی کرده است. وی از اظهارات بایدن درباره مرگ جمال خاشقجی، روزنامهنگار و منتقد سعودی ناراحت است و به مشاورانش گفته نمیخواهد بیشتر از این برای دولت بایدن مایه بگذارد. والاستریت ژورنال نوشت، مسؤولان آمریکایی تاکید کردند که از میزان کاهش تولید نفت غافلگیر شدهاند و تصور میکردند اوپک تنها یک میلیون بشکه در روز کاهش خواهد داد. این مسؤولان آمریکایی در واکنش به مخالفت سعودیها با درخواست واشنگتن گفتند آرزوهای سعودیها برای دستیابی به موشکهای نقطهزن بیشتر از واشنگتن تقریبا به باد رفته است. از سوی دیگر امارات هم به آمریکا دهانکجی میکند. بعد از تحریمهای همهجانبه آمریکا و غرب علیه روسیه، بسیاری از سرمایهگذاران روس به امارات پناهنده شدهاند و ثروت خود را به دوبی منتقل میکنند. از طرف دیگر امارات هم بزرگترین سرمایهگذار در روسیه است و چندین قرارداد بانکی و زیربنایی با روسها منعقد کرده است. در اوج تنش روسیه با اروپا و آمریکا و حمله سخت روسها به اوکراین، محمد بنزاید رئیس امارات به مسکو رفت و چندین قرارداد با پوتین بست. پوتین در این دیدار گفت روسیه به منظور دستیابی به ثبات در بازارهای جهانی انرژی با «اوپک پلاس» فعالانه همکاری میکند. به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، رئیسجمهور فدراسیون روسیه همچنین تاکید کرد که روسیه در بازارهای انرژی علیه هیچ کس اقدام نمیکند. محمد بنزاید نیز در این دیدار گفت امارات مبادلات تجاری با روسیه را به ۲ برابر یعنی 5 میلیارد دلار رسانده است. پوتین از نقش امارات عربی متحده در تلاش برای حل بحرانها در سراسر جهان تمجید کرد و در ادامه گفت: روابط دوجانبه با امارات با موفقیت در حال توسعه است. شیخ محمد بنزاید آلنهیان، حاکم امارات در دیدار خود با پوتین در پترزبورگ، ولادیمیر پوتین را «دوست من» خطاب کرد.
همه این موارد نشان از موقعیت سخت آمریکا دارد. بایدن در شرایط پیچیدهای قرار دارد، بویژه پس از آنکه او بیش از 200 میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک نفت را در ماههای گذشته از حالت ذخیره خارج کرد که یکسوم از 600 میلیون بشکه ذخایر آمریکاست، 3 دهه طول کشید تا ایالات متحده این ذخیره را پر کند. این موضوع یک شکست برای بایدن محسوب میشود، بویژه آنکه انتخابات کنگره آمریکا در پیش است و قیمت سوخت در آمریکا هر روز بیشتر میشود. در همین رابطه برخی تحلیلگران کاهش رابطه آمریکا با عربستان را اشتباه بزرگی میدانند. جورجیو کافایرو، مدیر مؤسسه مطالعات خلیجفارس در آمریکا، ابراز نگرانی کرد که واشنگتن اشتباهات گذشته را در نگاه خود به مسائل امروز تکرار کند. او در توئیتر نوشت: «میترسم اشتباه دوران جنگ سرد را با قرار دادن هر کشور در اردوگاه غرب یا مسکو تکرار کنیم. همانطور که مصدق و جمال عبدالناصر را با کارهایمان در بلوک شرق دیدیم و در فکر ساقط کردن آنها بودیم».
البته برخی دیگر اعتقاد دارند که کارهای عربستان در راستای فلج کردن حزب دموکرات در آمریکاست تا دوباره کشورهای عربی کاری کنند جمهوریخواهان بر مسند کار قرار گیرند. دیوید دو روش، استاد مطالعات امنیتی در دانشگاه دفاع ملی و یکی از مقامات سابق ارتش آمریکا گفت: «وقتی سعودیها با روسها و اوپک برای کاهش تولید همراهی کردند، دموکراتها آن را یک سیلی به صورت خودشان تلقی کردند». در ماههای اخیر در پی تشدید تنشها میان غرب و مسکو به بهانه حمله روسیه به اوکراین، کشورهای اروپایی و آمریکا به دنبال افزایش تولید کشورهای صادرکننده نفت و گاز بودهاند تا به نوعی با کاهش صادرات انرژی روسیه مقابله و بر بحران انرژی خود غلبه کنند اما در این شرایط، اخیرا اوپک پلاس به کاهش ۲میلیون بشکهای تولید روزانه نفت رأی داده است که برای آمریکا گران تمام شده است.
***
کنایه پوتین به اروپا: مانند قرون وسطی هیزم برای زمستان ذخیره میکنند
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه روز گذشته گفت تقصیر کشور او نیست که اروپاییها مانند قرون وسطی برای زمستان هیزم ذخیره میکنند، بلکه انباشته شدن اشتباهات سیاستمداران اروپایی عامل این بحران است. به نوشته خبرگزاری اسپوتنیک، پوتین در نشست بینالمللی انرژی گفت: «حمله به خطوط گاز «نورد استریم» سابقه خطرناکی را رقم زده و تهدیدی برای زیرساختهای انرژی اروپا محسوب میشود. باید وضعیت این خط لوله گاز هرچه زودتر مشخص شود». رئیسجمهور روسیه افزود: «حمله نیروهای اطلاعاتی اوکراین به پل کریمه یک اقدام مجرمانه و تروریستی بود. این اقدام مصداق تروریسم بینالمللی است». او در ادامه با اشاره به اقدام اوکراین به تروریسم اتمی از طریق هدف قرار دادن نیروگاه هستهای «زاپروژیا» گفت: «ایالات متحده در تلاش است کنترل بازار انرژی اروپا را به دست آورد». پوتین گفت: «حالا ایالات متحده میتواند انرژی را به بهای گزافتری ارائه کند. بهای انرژی روسیه با قیمتهای گزاف آمریکایی قابل قیاس نیست». وی ادامه داد: «ایالات متحده، اوکراین و لهستان از جمله کشورهایی هستند که از این حادثه در خطوط انتقال گاز نورد استریم نفع میبرند». رئیسجمهور روسیه همچنین متذکر شد: «امسال بهای گاز موجب زیان عظیمی برای اروپاییها خواهد شد. همچنان آمادگی داریم به قراردادهای تأمین نفت و گاز طبق مفاد مربوط به «نورد استریم ۲» عمل کنیم. توپ در زمین اروپاست». پوتین گفت: «رفتار سران اروپا بود که موجب بالا رفتن قیمت گاز شد. حالا آنها پول بیشتری چاپ میکنند تا با بحران انرژی مقابله کنند. در این میان کشورهای در حال توسعه نیز تحت تأثیر افزایش بهای گاز قرار خواهند گرفت». رئیسجمهور روسیه گفت: «مشکلات انرژی در اروپا ارتباطی به آنچه در اوکراین میگذرد ندارد و بیشتر به خاطر انباشته شدن اشتباهات سیاستمداران اروپایی است». وی همچنین گفت: «آنچه اکنون در بازار انرژی رخ میدهد، نتیجه سیاستهای غلط در سالهای گذشته است. روسیه گناهی ندارد که اروپاییها، مانند قرون وسطی، هیزم برای زمستان ذخیره میکنند». وی به غربیها هشدار داد: «مکانیسم اعمال سقف قیمت گاز موجب خواهد شد اروپا ۳۰۰ میلیارد دلار متضرر شود. ما خواستار همکاری اقتصادی با اروپا هستیم اما آنها هستند که علیه ما تحریم اعمال کردهاند». پوتین افزود: «همکاری با روسیه غیرقابل اجتناب است؛ کامیابی اروپا به همکاری با روسیه گره خورده است. اروپاییها ما را مجبور کردند اقداماتی را اتخاذ کنیم و مقصر افزایش بهای انرژی آنها هستند». رئیسجمهور روسیه همچنین با اشاره به کاهش 2 میلیون بشکهای تولید نفت گروه اوپکپلاس گفت: «گروه اوپکپلاس در قبال وضعیت عرضه و تقاضا توافقات مهمی داشته است. همکاریها و گفتوگویی باز با اوپکپلاس داریم و امیدواریم تصمیمات اتخاذ شده در تطابق با منافع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان باشد». وی در ادامه گفت: «ما منافع خود از بازار جهانی انرژی را رها نخواهیم کرد. ما به کشورهایی که روی بهای انرژی خود سقفی اعمال کرده باشند، نفت و گاز ارائه نخواهیم کرد». پوتین افزود: «میتوانیم منابع تأمین خط لوله نورد استریم را به سمت دریای سیاه تغییر دهیم و یک مرکز تأمین گاز بزرگ برای اروپا در ترکیه ایجاد کنیم. سیستم انرژی روسیه با وجود مشکلات اقتصادی در حال نوسازی است». رئیسجمهور روسیه گفت: «هیچگونه دستکاری در بازار نفت یا استفاده از ذخایر انرژی، امکان حل مشکلات مرتبط با بازار انرژی را ندارد. از سوی دیگر روسیه حتی در زمستان آماده ارسال انرژی به اروپاست».
***
مسکو: سازمان اطلاعات اوکراین سازماندهنده حمله به پل کریمه بوده است
سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) اعلام کرد سازماندهنده حمله تروریستی به پل کریمه، سازمان اصلی اطلاعات وزارت دفاع اوکراین بوده است.
این سازمان در بیانیهای اعلام کرد: مشخص شده است سازماندهنده حمله تروریستی به پل کریمه، اداره اطلاعات اصلی وزارت دفاع اوکراین، «کایرلو بودانوف» رئیس آن، کارمندان و عوامل آن بودهاند.
در این بیانیه آمده است: ماده منفجره در رولهای پلیاتیلن که مصارف ساختمانی دارد، استتار شده بود و اوایل ماه آگوست از بندر دریایی اودسای اوکراین به بلغارستان ارسال شد.
در این بیانیه آمده است ۳ شهروند اوکراینی، ۲ شهروند گرجستانی و یک شهروند ارمنی در سازماندهی حملونقل محموله از بلغارستان به بندر پوتی گرجستان و سپس به ارمنستان دخیل بودهاند و افزوده شده است شهروندان روسیه، اوکراین و ارمنستان به عنوان بخشی از این عملیات بازداشت شدهاند.