printlogo


کد خبر: 254996تاریخ: 1401/7/21 00:00
اروپا بدون گاز اروپا بدون نفت
3 هفته پس از انفجار در «نورد استریم 2» بزرگ‌ترین خط لوله انتقال نفت خام جهان که نفت روسیه را به اروپا منتقل می‌کند، دچار نشتی شد

گروه اقتصادی: پس از گذشت کمتر از یک ماه از انفجار در خط لوله «نورد استریم 2»، روز گذشته لهستان از وقوع نشتی در خط لوله دروژبا - خط لوله‌ای که نفت روسیه را به اروپا می‌برد - خبر داد. به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از بلومبرگ، این نشتی در بخش زیرزمینی خط لوله دروژبا اواخر روز سه‌شنبه در نزدیکی روستای Żurawice در حدود 110 مایلی غرب ورشو شناسایی شده است. این در حالی است که مقامات اروپایی پس از انفجار در خطوط لوله گاز «نورد استریم2» در ماه سپتامبر، برای هر گونه حمله به زیرساخت‌ها در حالت آماده‌باش هستند. 
اپراتور خط لوله لهستانی PERN اوایل روز چهارشنبه گفت انتظار دارد ظرف چند ساعت از علل احتمالی نشت در خط لوله دروژبا مطلع شود. این حادثه قسمت شمالی خط لوله دروژبا را که تامین‌کننده نفت آلمان و لهستان است، تحت تاثیر قرار داده است. البته خط دیگر هنوز عملیاتی است و نفت خام را به پالایشگاه PKN Orlen تحویل می‌دهد. دروژبا نفت خام را به پالایشگاه کلیدی Schwedt آلمان تحویل می‌دهد که دولت آلمان ماه گذشته آن را به عنوان بخشی از تلاش‌ها برای قطع روابط تنگاتنگ انرژی با مسکو، از دست سهامداران روسی خارج و ملی کرد. Schwedt پیش از این بیشتر نفت خام خود را از روسیه دریافت می‌کرد و برلین اکنون به دنبال منابع دیگر کشورهاست. خط لوله دروژبا بزرگ‌ترین خط لوله انتقال نفت خام جهان به طول ۴۰۰۰ کیلومتر است که از روسیه آغاز شده و پس از گذر از کشورهای اوکراین، بلاروس، لهستان، مجارستان، اسلواکی، جمهوری چک و آلمان، تمام اروپای شرقی را پوشش می‌دهد. ظرفیت انتقال نفت خام خط لوله دروژبا به‌ طور میانگین معادل 1.2 میلیون بشکه در روز است. 
قسمت جنوبی دروژبا که تحت تأثیر این نشتی قرار نگرفته است، نفت را به مجارستان، اسلواکی و چک می‌رساند. حتی پس از آغاز تحریم‌های اتحادیه اروپایی، پس از لابی‌های مجارستان و سایرین برای معافیت، قرار است جریان نفت در آن بخش همچنان ادامه یابد. 
 
* صربستان: علت حادثه در خط لوله نفت دروژبا خرابکاری بوده است
معاون نخست‌وزیر صربستان علت حادثه در خط لوله نفت دروژبا را خرابکاری دانست. «زورانا میهایلوویچ» معاون نخست‌وزیر و وزیر معدن و انرژی صربستان گفت: گزارش‌ها درباره نشت خط لوله نفت دروژبا و سایر مشکلات پیرامون تامین نفت روسیه، ادامه رویدادهای خط لوله گاز نورد استریم و بخشی از جنگ انرژی است. 
کشف این نشت که شرکت PERN اعلام کرد بعدازظهر سه‌شنبه شناسایی شد، در حالی است که اروپا پس از آغاز عملیات ویژه روسیه در اوکراین و کاهش تدریجی عرضه گاز از سوی مسکو، با کمبود شدید انرژی مواجه است. 
 
* سهمیه‌بندی برق و گاز در اروپا اجتناب‌ناپذیر خواهد شد؟
پر واضح است در صورت بروز هر گونه خرابکاری در زیرساخت‌های انرژی اروپا یا کاهش بیش از پیش صادرات گاز روسیه به کشورهای اروپایی، سهمیه‌بندی یا خاموشی در کشورهای اروپایی اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. 
اروپا باید از یک طرف پول بیشتری برای واردات گاز LNG پرداخت کند و از سوی دیگر دعا کند در زمستان پیش ‌رو هوا خیلی سرد نشود و شاهد کاهش تقاضا برای حامل‌های انرژی در قاره سبز باشد. در صورتی که شاهد هر گونه خرابکاری در زیرساخت‌های حوزه انرژی در اروپا باشیم یا صادرات گاز روسیه به اروپا بیش از این کاهش یابد، سهمیه‌بندی برق یا خاموشی در کشورهای اروپایی اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. 
حتی اگر اروپا بتواند زمستان پیش‌رو را بی‌دردسر پشت سر بگذارد و خانه‌های مردم در فصل زمستان گرم شود، اروپا با یک چالش بزرگ‌تر در پر کردن ذخایر گازی خود برای سال آینده روبه‌رو خواهد شد. در واقع کار اروپا برای انبار کردن گاز برای فصل زمستان سال آینده نسبت به امسال سخت‌تر است. اتحادیه اروپایی هدف‌گذاری پر کردن ۸۰درصد ظرفیت انبارهای ذخیره‌سازی گاز خود تا ماه نوامبر برای سال جاری را تعیین کرده بود که البته توانسته‌اند هم اکنون ۹۱ درصد ظرفیت انبارهای گازی قاره سبز را پر کنند. 
اما توقف صادرات گاز روسیه به آلمان از طریق خط لوله نورد استریم به شکل گرفتن یک شکاف در تامین گاز مورد نیاز اروپا منجر شده است. روسیه به شکلی نظام‌مند در واکنش به تحریم‌های غرب که به خاطر درگیری نظامی با اوکراین علیه این کشور اعمال شد، صادرات گاز به اروپا را کاهش داده است. لازم به ذکر است از ماه سپتامبر صادرات گاز روسیه به اروپا از طریق شبکه خطوط لوله نورد استریم به طور کامل متوقف شده است. 
کارشناسان می‌گویند اروپا در زمستان امسال با کمبود ۱۵درصدی تامین گاز مورد نیاز خود با مبنا قرار دادن متوسط تقاضا طی سال‌های گذشته روبه‌رو است. این بدان معناست که اروپا برای عبور از زمستان امسال باید مصرف گاز خود را کاهش دهد. 
«کانیت کازوکوغلو» مدیرعامل موسسه FGE می‌گوید شرایط همچنان بسیار شکننده خواهد بود. مصرف گاز خانوارها در آلمان در پایان ماه سپتامبر و به خاطر سرد شدن هوا نه تنها کاهش نیافت، بلکه افزایش یافته و تقاضای گاز در این کشور در هفته پایانی ماه سپتامبر ۱۴ درصد بیش از متوسط 4 سال گذشته بوده که این مساله یک مشکل جدی است. 
 

Page Generated in 0/0086 sec