رئیسجمهور در کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا (سیکا) بر تقویت نقشآفرینی سازوکارهای منطقهای در جهان امروز تأکید کرد
رئیسی: در دیدار مسؤولان قزاقستان بر رسیدن رقم تجارت ۲ کشور به 3میلیارد دلار تأکید شد
گروه سیاسی: «نفی یکجانبهگرایی و تقویت چندجانبهگرایی» تبدیل به پرتکرارترین موضع رئیسجمهور در مجامع بینالمللی شده است؛ گزارهای که رد آن را میتوان در سیاست خارجی دولت سیزدهم در یک سال اخیر نیز مشاهده کرد. تلاش برای تقویت روابط با همسایهها و ورود به ائتلافهایی که رقیب نظم تکقطبی پسا جنگ سرد هستند محوریترین مشی سیاست خارجی دولت بوده است.
به گزارش «وطنامروز»، حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی که برای شرکت در «کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادساز در آسیا» (سیکا) راهی آستانه، پایتخت قزاقستان شده بود با بیان اینکه امروز جهان بیش از هر زمان دیگری نیازمند نقشآفرینی مؤثرتر سازوکارهای منطقهای برای ایجاد فرصتهای بیشتر جهت تعامل عینی کنشگران بینالمللی و حلوفصل مسالمتآمیز مسائل منطقهای و جهانی است، گفت: قطعا جمهوری اسلامی ایران در پیگیری مستمر و تقویت چندجانبهگرایی مبتنی بر عدالت، همواره شریکی ثابتقدم خواهد بود. وی با بیان اینکه فرآیند تحول و گذار در نظام بینالملل به مرحله خاصی رسیده است، گفت: در بازتوزیع جدید قدرت، رویکردهای سلطهطلب، مطرودند و صدا و نقش کشورهای مستقل، بیشتر شنیده و مشاهده میشود. این تحول و گذار نیاز به راهبری و جهتدهی دارد تا به عاقبت نظامهای بینالمللی سابق گرفتار نشود. رئیسی ادامه داد: سرمایه تمدنی و معنوی که شکلدهنده ارزشهای مشترک قاره کهن آسیاست تضمینکننده نظم و جهانی است که ظلم و بیعدالتی و یکجانبهگرایی را نفی کرده و با آن به مقابله میپردازد. عنصر کلیدی در تضمین موفقیت این فرآیند، همکاری و هماهنگی کشورهای مستقل است. رئیسجمهور با یادآوری تجربه تاریخی ملت ایران در مواجهه با تهدیدهای خارجی گفت: ملت ایران هم گزینه نظامی آمریکا را نامعتبر کرده است و هم، آنطور که خودشان اعتراف کردهاند، سیاست تحریم و فشار حداکثری را شکستی خفتبار داده است. اینک در پی ناکامی آمریکا در نظامیگری و تحریم، واشنگتن و متحدانش به سیاست ناکام بیثباتسازی متوسل شدهاند. آنچه موجب موفقیت ملت ایران شده و سلطهگران را به وحشت انداخته، توجه ملت ایران به پیشرفت بر اساس «قدرت درونی خود» است، لذا در فرآیند تامین همزمان امنیت و پیشرفت، باید اولویت را به «قدرت درونزا» و سازوکارهای تقویت آن اختصاص داد.
* نظام مالی مشترک، نیاز آسیای جدید
رئیسجمهور با اشاره به اینکه آسیای جدید در جهان نوظهور نیازمند همکاری برای طراحی الگویی درونزا برای مقابله کشورهای مستقل با چالشهای امنیتی، اقتصادی، رسانهای و سایبری است، گفت: این مساله بویژه در ایجاد نظام مالی مشترک و استفاده از ارزهای منطقهای، طراحی هنجارها و قواعد مبارزه با تروریسم و همچنین تقویت همکاریهای رسانهای اهمیت دارد. رئیسی در پایان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران تروریسم را در هر شکلی از جمله تروریسم اقتصادی که به دنبال متوقف کردن رشد و توسعه اقتصادی کشورهای مستقل است، محکوم و با آن مقابله میکند. تروریسم اقتصادی یک تهدید همگانی است که نیازمند همکاری مستمر و پاسخ دستهجمعی است.
* دیدار با امیر قطر و رئیس جمهوری آذربایجان
رئیسی در حاشیه نشست سران «سیکا» در دیدار با شیخ تمیم بن حمد آلثانی، امیر قطر با استقبال از رشد ۳۵ درصدی مبادلات تجاری ۲ طرف در یک سال گذشته، ظرفیتهای موجود در ۲ کشور را برای توسعه و گسترش هر چه بیشتر روابط و ارتقای سطح همکاریها مناسب توصیف کرد. رئیسجمهور کشورمان همچنین در دیدار با الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان با بیان اینکه حاکمیت ملی و تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و ارمنستان باید مورد احترام قرار گیرد، تاکید کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران هرگونه تغییر در مرزهای تاریخی و ژئوپلیتیک منطقه و تغییر در وضعیت ترانزیتی ایران و ارمنستان مردود است. رئیسی با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری بود که از آزادسازی خاک قرهباغ استقبال کرد، افزود: ایران آمادگی دارد ظرفیت عظیم خود را برای حل اختلافات آذربایجان و ارمنستان به کار گیرد.
* تهران- آستانه روی دور همکاری
رئیسی در بازگشت از سفر ۲ روزه به قزاقستان در تشریح دستاوردهای این سفر با بیان اینکه توسعه روابط جمهوری اسلامی با کشورهای منطقه و آسیا شتاب قابل توجهی گرفته، خطاب به فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان گفت: با توجه به زمینه بسیار خوبی که فراهم شده است هم مسؤولان مرتبط و هم فعالان اقتصادی و تولیدی، برای استفاده هر چه بهتر از این فرصت برنامهریزی کنند. وی با اشاره به فصل جدید روابط میان جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان در دولت سیزدهم تصریح کرد: آنچه در دیدار با مسؤولان قزاقستان بر آن تاکید شد، توسعه روابط اقتصادی و تجاری بود و در این راستا و در گام اول قرار شد رقم تجارت ۲ کشور به ۳ میلیارد دلار برسد که این هدف اقتضا میکند مسؤولان و فعالان اقتصادی کشور برای تحقق این مهم تلاش خود را مضاعف کنند. رئیسجمهور در ادامه موضوع ازسرگیری سوآپ نفتی را از دیگر توافقات صورت گرفته میان ایران و قزاقستان در این سفر اعلام کرد و گفت: اگر چه از حدود ۱۰ سال قبل این روند آغاز شده بود اما در ادامه به دلیل مشکلاتی متوقف شده بود که در این سفر برای ازسرگیری سوآپ نفتی توافق شد.