پایان کنگره حزب کمونیست چین با تثبیت جایگاه «شی جین پینگ»
حزب حاکم کمونیست چین روز شنبه کنگره خود را در تالار بزرگ مردم با چندین اصلاحیه در قانون اساسی حزب به پایان رساند که موقعیت رئیسجمهور شی جین پینگ به عنوان رهبر چین و به اعتقاد پکن، جایگاه این کشور در جهان را تقویت میکند. به گزارش خبرگزاری رویترز، این کنگره یکهفتهای با حضور ۲۳۰۰ نماینده برگزار شد. کنگره با تثبیت «موقعیت اصلی» خود در رهبری کشور، راه را برای سومین دوره ریاستجمهوری شی جین پینگ هموار کرد. اما اعلام رسمی سومین دوره در جلسات سالانه قانونگذاری در ماه مارس اعلام خواهد شد. در سال ۲۰۱۸ شی محدودیت ۲ دوره ریاستجمهوری را لغو کرد که به او اجازه میدهد باز هم نامزد ریاستجمهوری شود. نمایندگان همچنین «گزارش کاری شی» را تأیید کردند که نوعی خطاب به وضعیت کشور است که شی در افتتاحیه کنگره حزب ارائه کرد. امروز یکشنبه انتظار میرود که شی به عنوان دبیرکل بعدی، اندکی پس از پایان نخستین جلسه کمیته مرکزی جدید، معرفی شود. اگر شی برای سومین بار به عنوان رهبر حزب کمونیست انتخاب شود، به قدرتمندترین رهبر این کشور پس از مائو تسهتونگ، بنیانگذار جمهوری خلق چین تبدیل خواهد شد. گزارشی که یک هفته پیش توسط شی در جلسه افتتاحیه کنگره قرائت شد، عزم وی را برای ماندن در مسیر فعلی در مواجهه با چالشهای داخلی و بینالمللی نشان داد. شی در نخستین دهه قدرت خود به عنوان یکی از قدرتمندترین رهبران چین در دوران مدرن ظاهر شد و رقیب مائو تسه تونگ بود که دولت کمونیستی را در سال ۱۹۴۹ تأسیس کرد و برای ربع قرن رهبری کشور را بر عهده داشت. بر اساس قطعنامهای که در پایان کنگره منتشر شد، حزب کمونیست چین مخالفت خود با استقلال تایوان را در قانون اساسی ثبت کرد. در این قطعنامه آمده است: (کنگره) موافقت میکند که در قانون اساسی حزب بیانیههایی را درباره مخالفت قاطعانه و بازدارندگی جداییطلبانی که به دنبال «استقلال تایوان» هستند، درج کند.
***
تکذیب ادعای استفاده از پهپادهای ایران در اوکراین از سوی مسکو
نماینده روسیه در سازمان ملل ادعاها مبنی بر استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را رد کرد. به گزارش ایسنا، «واسیلی نبنزیا» نماینده فدراسیون روسیه در سازمان ملل در نشست روز جمعه شورای امنیت با رد ادعاها مبنی بر استفاده مسکو از پهپادهای ساخت ایران در حملات علیه اوکراین تاکید کرد این هواپیماهای بدون سرنشین ساخت روسیه است. بنا بر گزارش وبسایت سازمان ملل، نبنزیا همچنین خاطرنشان کرد هر گونه تحقیق در این زمینه بهطور جدی بر روابط روسیه و سازمان ملل تاثیر خواهد گذاشت. در این نشست نمایندگان آمریکا، انگلیس، فرانسه، اوکراین و آلبانی ادعای بیاساس تحویل پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را تکرار کردند؛ ادعایی که به طور جدی از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران رد شده است.
***
توافق میشل عون و بشار اسد بر سر ترسیم مرزهای سوریه و لبنان
یک روزنامه لبنانی از توافق رؤسایجمهور لبنان و سوریه بر سر امضای قریبالوقوع توافق ترسیم مرزهای ۲ کشور خبر داد. به گزارش فارس، در حالی که انتظار میرود هفته آینده، آخرین گام اجرایی در پرونده توافق ترسیم مرزهای دریایی میان بیروت و تلآویو برداشته و طبق برنامهای که اعلام شده، برگههای مربوط به این توافق امضا و رونوشتهایی به دولت آمریکا و سازمان ملل ارائه شود، روزنامه «الاخبار» لبنان اعلام کرد پس از آن، برنامه جدید مربوط به اصلاح مرزهای دریایی لبنان و قبرس و تعیین مرزهای دریایی لبنان و سوریه آغاز خواهد شد. بر اساس این گزارش، «میشل عون» رئیسجمهور لبنان ۲ روز پیش در تماس با «بشار اسد» درباره روابط دوجانبه و پرونده ترسیم مرزهای دریایی رایزنی کرد و ۲ طرف بر سر تشکیل هیأتهای رسمی از وزارتخانهها و ادارات رسمی ۲ کشور و برگزاری نشستهایی در بیروت و دمشق به منظور دستیابی سریع به توافق در این زمینه، توافق کردند بویژه که نقاط مورد اختلاف از نوع غیرقابل حلوفصل نیست، هرچند که نیازمند مناقشه قانونی و فنی است. به نوشته الاخبار، عون و اسد تاکید کردند مذاکرات لبنانی- سوری درباره ترسیم مرزها بدون میانجیگر صورت خواهد گرفت و آنچه ۲ طرف بر سر آن توافق کنند، به عنوان یک معاهده بین ۲ کشور مستند خواهد شد و به هیچ وجه مشابه آنچه درباره اسرائیل اتفاق افتاد، نه از نظر حضور میانجی آمریکایی یا نیاز به تضمینهای بینالمللی یا سازمان مللی نخواهد بود. بر اساس این گزارش، مقامات مسؤول و ذیربط در ۲ کشور، در حال تدارک اوراق مختصات و خطوط مناطق انحصاری اقتصادی برای ۲ طرف هستند.