ناهماهنگیها برای تولید برخط دارو پس از حذف ارز ترجیحی و مصرف بالای دارو با شیوع زودهنگام ویروس آنفلوآنزا، باعث شد کمبود بخشی از داروها در بازار احساس شود اما با توجه به تلاش شبانهروزی صنایع داروسازی و کمک سازمانهای مرتبط، هماکنون نیاز به دارو در کشور تا حدی تامین شده و نیاز به آن دسته از داروها که در بازار کمیاب شده بود از طریق واردات برآورده شد. مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلالاحمر از تولید بیش از ۹ میلیون عدد دارو در ۱۲ روز ابتدایی آبانماه خبر داد. علیرضا عسکری درباره تولیدات مجموعه گفت: شرکت داروسازی سها در ۱۲ روز ابتدایی آبانماه سال جاری بالغ بر ۹۰ هزار قرص استامینوفن، یک میلیون و ۱۴۹ هزار و ۶۰۰ عدد کاپتوپریل و یک میلیون و ۵۰۱ هزار قرص کتوتیفن تولید کرده و توانسته قسمت مهمی از نیاز جامعه درمانی کشور را برطرف کند. وی افزود: علاوه بر این در همین بازه زمانی یک میلیون و ۶۳۱ هزار کپسول آسیفن، یک میلیون و ۴۹۲ هزار کپسول امپرازول و بالغ بر ۴۵۲ هزار عدد ایبوپروفن در شرکت داروسازی سها تولید شده است. عسکری ادامه داد: هلالاحمر تلاش میکند با شناخت نیاز جامعه در مسیر تولید هدفمند دارو قرار گیرد و یاریرسان سیستم بهداشت و درمان کشور باشد و بر همین اساس شربت مگنیمیلک به تعداد ۱۳۰ هزار، قرص فینوپروست به تعداد ۲ میلیون و ۳۹۰ هزار و قرص فیناگرو به تعداد ۴۶۳ هزار عدد تولید شده است. این مقام مسؤول در جمعیت هلالاحمر خاطرنشان کرد: در مجموع در ۱۲ روز ابتدایی آبانماه در شرکت داروسازی «سها» بالغ بر ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار عدد دارو تولید شده است که تلاش میشود این روند به شکل مطلوبی تداوم داشته باشد تا نیازهای دارویی کشور هر چه سریعتر برطرف شود.
تحویل دارو برای بیماران خاص رایگان است
معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت با اشاره به جزئیات اجرای آزمایشی طرح دارورسانی در منزل بیماران خاص و صعبالعلاج گفت: این طرح در شهر تهران با گروه هدف بیماران اماس آغاز شده است و بهتدریج مشمول سایر بیماریهای خاص نیز خواهد شد. دکتر مهدی رضایی درباره اجرای طرح پایلوت طرح دارورسانی در منزل بیماران خاص گفت: هدف ما این بوده است که برای رفاه حال بیمهشدگان خاص به شکل آزمایشی در استان تهران با مشارکت دانشگاه علوم پزشکی تهران و داروخانه ۱۳ آبان این طرح را اجرایی کنیم. در استان تهران ۱۳ هزار و ۴۰۰ بیمار خاص داریم که از این تعداد ۶۸۰۰ نفر مبتلا به اماس هستند و مقرر شد برای این دسته از بیماران دارورسانی در منزل انجام شود. وی با اشاره به اینکه ارتباط با بیماران از سوی سازمان بیمه سلامت برقرار خواهد شد، تصریح کرد: اسامی این بیماران برای ما مشخص است، ابتدا با بیمار تماس میگیریم تا ببینیم تمایلی به دریافت دارو در منزل دارد یا خیر؟ که در این مرحله آزمایشی ۶۰ درصد بیماران گروه هدف در تهران با دریافت دارو در منزل موافقت کردند. چون داروها به شکل نسخه الکترونیک است زمانی که پزشک برایشان نسخهنویسی میکند، کد رهگیری به داروخانه ۱۳ آبان میرود و سپس با رعایت زنجیره، دارو به آدرس بیمار ارسال میشود.
او تاکید کرد: چون این طرح پایلوت را با مرکز دانشگاهی دنبال میکنیم، مرکز به شکل علمی با رعایت حفظ سلامت و ایمنی دارو، کار دارورسانی را انجام میدهد. پس از ارسال دارو مشاوره تلفنی داروساز با بیمار هم انجام میشود تا سوالات بیمار را پاسخ دهد و خلأ عدم حضور داروساز را نداشته باشیم. وی افزود: پس از 3 ماه ارزیابی طرح، هزینه اثربخشی و دستاوردهای آن انجام میشود تا ببینیم آیا میتوان درباره سایر بیماریهای خاص و حتی در سایر کلانشهرها هم این برنامه را دنبال کرد یا خیر. رضایی در پایان گفت: برای طرح دارورسانی در منزل، بیماران خاص ریالی پرداخت نخواهند کرد و تمام هزینهها بر عهده سازمان بیمه سلامت است. در صورت گسترش طرح به سایر بیماران، ممکن است سازمان تصمیم دیگری اتخاذ کند اما در حال حاضر طرح دارورسانی در منزل بیماران خاص رایگان است.