گروه بینالملل: باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین ایالاتمتحده و سلف جو بایدن در آخرین سخنرانی انتخاباتی خود به رهبران فعلی حزب دموکرات درباره رشد سریع آرای حزب جمهوریخواه در انتخابات میاندورهای هشدار داد. البته این فقط یکی از هشدارهای متعدد سران دموکرات در این باره در روزهای اخیر بوده است.
انتخابات حساس میاندورهای آمریکا که امروز (8 نوامبر) برگزار میشود، معمولا به عنوان همهپرسی برای عملکرد رئیسجمهور مستقر و حزبش قلمداد میشود و در آن تمام 435 کرسی مجلس نمایندگان و 35 کرسی از 100 کرسی سنا به رأی گذاشته میشود. در این میان با توجه به نقش دولت دموکرات در اوضاع اسفبار اقتصادی فعلی یانکیها، این انتخابات دستکم میتواند تعادل 50-50 در میان 100 کرسی مجلس بالادستی کنگره یعنی سنا را به نفع جمهوریخواهان به هم بزند.
اوباما شنبه این هفته با یادآوری مباحث دموکراتها از زمان حمله 6 ژانویه 2021 ترامپیستها به ساختمان کنگره (کپیتول)، خطاب به تجمع حزبی در پنسیلوانیا گفت: «غش و ضعف کردن یک گزینه نیست. تنها راه برای نجات دموکراسی این است که ما با هم برای آن مبارزه کنیم». این در حالی است که اوباما عصر همان روز در سخنرانی انتخاباتی فیلادلفیا، نخستین کارزار مشترک با جو بایدن را از زمان روی کار آمدن پیرمرد 79 ساله برگزار کرد. دلیل هشدار اوباما به رأیدهندگان پنسیلوانیا اما این بود که بر اساس نظرسنجیها، وضعیت «جان فترمن» فرماندار دموکرات این ایالت -که اخیرا دچار سکته مغزی و اختلالات شناختی شده- در رقابت تنگاتنگ با «مهمت اوز» جمهوریخواه، شخصیت تلویزیونی قدیمی و تاجر موفق، برای کسب کرسی سنای این ایالت اصلا جالب نیست. در عین حال مشابهت کلی وضعیت ذهنی فترمن که نامفهوم حرف میزند با شخص بایدن، باعث تخریب چهره دموکراتها در میان افکار عمومی آمریکا شده است. اوباما نیز مجبور شد در دفاع از فترمن و وضعیت ترحم برانگیزش صحبت کند. او گفت: «گوش دهید! دموکراتها ممکن است کامل نباشند، من نخستین کسی هستم که به آن اعتراف میکنم... اما در حال حاضر، در این لحظه، جز چند استثنای قابل توجه، اکثر سیاستمداران جمهوریخواه حتی تظاهر نمیکنند که دیگر قوانین شامل حال آنها میشود. آنها دیگر به واقعیات هم پایبند نیستند و از خودشان چیزهایی میبافند».
این وضع، اوباما را مجبور کرد در سخنرانی هفته گذشته خود به مشکلات اقتصادی که بسیاری از آمریکاییها با آن دست و پنجه نرم میکنند اعتراف کند ولی به شکلی مضحک، مشکلات معیشتی را بهای دموکراسی دانست. اوباما گفت: «من درک میکنم دموکراسی ممکن است در حال حاضر اولویت اصلی (آمریکاییها) به نظر نرسد، بویژه وقتی نگران پرداخت صورتحسابها هستید اما وقتی دموکراسی واقعی از بین میرود- که ما در طول تاریخ در سراسر جهان شاهد بودهایم- مردم صدمه میبینند. عواقب واقعی دارد. این یک انتزاع نیست».
«جک فیلیپس» نویسنده روزنامه اپوچتایمز در واکنش به ادعای اوباما نوشت: «دموکراتها اساسا حکومت خودکامه و تکحزبی را تبلیغ میکنند و در عین حال مدعی نجات دموکراسی هستند».
با وجود هشدارهای اوباما اما ممکن است دیگر برای حفظ کرسیهای اکثریت در هر ۲ مجلس کنگره از سوی دموکراتها دیر شده باشد. نظرسنجیهای روزهای اخیر به طور مداوم از غرق شدن مقبولیت بایدن در انبوهی از نگرانیهای اکثریت قریب به اتفاق رأیدهندگان نسبت به تورم، رکود اقتصادی و حرکت اشتباه آمریکا حکایت دارد. جمهوریخواهان نیز مدام به دموکراتها حمله میکنند که مجلسین سنا و خانه نمایندگان را دچار سیاستهای چپ افراطی خود کردهاند.
تارنمای معتبر تحلیلی «538» (FiveThirtyEight) دیروز یک نظرسنجی منتشر کرد که بر مبنای آن پیشبینی میشود بخت حزب جمهوریخواه برای تصاحب کرسی اکثریت سنا افزایش یافته و به 55 کرسی در مقابل 45 کرسی دموکراتها رسیده باشد.
حتی نیویورکتایمز- مهمترین روزنامه سیاسی آمریکا متمایل به دموکراتها- در تحلیل روز شنبه گذشته خود بر این موضوع صحه گذاشت که حضور اوباما و بایدن در پنسیلوانیا به منزله آخرین دفاع دموکراتها برای حفظ جایگاهشان در کنگره قبل از انتخابات میاندورهای هشتم نوامبر است.
ایلان ماسک: به جمهوریخواهان رأی دهید
ایلان ماسک، مالک جدید «توئیتر» به مردم آمریکا توصیه کرد در انتخابات میاندورهای کنگره این کشور به جمهوریخواهان رای دهند.
به گزارش رویترز، تنها چند روز پس از به دست گرفتن کنترل شبکه اجتماعی توئیتر، ایلان ماسک روز دوشنبه توصیه کرد رایدهندگان آمریکایی نامزدهای جمهوریخواه را برای کنگره در انتخابات میاندورهای روز سهشنبه (امروز) آمریکا انتخاب کنند.
ماسک که همچنین مدیرعامل تسلاست، به دلیل بیان برخی مواضع با انتقاداتی بویژه از سوی دولت دموکرات بایدن مواجه شده است. آنها انتظار دارند موضع او بر حجم اطلاعات نادرست و نفرتپراکنی بیفزاید.
این اولینباری است که رئیس یک پلتفرم بزرگ رسانه اجتماعی به صراحت از یک حزب سیاسی ایالات متحده حمایت کرده است. ماسک پیام توئیتری خود را خطاب به آنچه «رایدهندگان مستقل» خواند، نوشت: «قدرت مشترک بدترین افراطهای هر 2 حزب را مهار میکند، بنابراین با توجه به اینکه ریاست جمهوری دموکراتیک است، رای دادن به کنگره جمهوریخواه را توصیه میکنم».
***
دولت بایدن در حال فشار آوردن به اوکراین برای اجرای نمایش گفتوگوی صلح با روسیه است
مذاکرات محرمانه واشنگتن با مسکو در آستانه انتخابات
افشای مذاکرات پشت پرده واشنگتن و مسکو در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره، بار دیگر از وضعیت سیاسی آشفته دموکراتهای حاکم پرده برداشت.
روزنامه وال استریت ژورنال دیروز به نقل از منابع اختصاصی خود گزارش داد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید اقدام به تماس با مقامات ارشد روس کرده است.
منابعی در دولت بایدن گفتهاند سالیوان با یوری اوشاکوف، دستیار سیاست خارجی رئیسجمهور روسیه و نیکولای پاتروشف، رئیس شورای امنیت این کشور در تماس بوده است. بر اساس این گزارش، هدف از گفتوگوهای مزبور «محافظت در برابر خطر تشدید تنش و باز نگه داشتن کانالهای ارتباطی» به عنوان جایگزینی برای بنبست مذاکرات برای حل و فصل صلح درباره مناقشه اوکراین بوده است.
اگرچه مقامات آمریکایی به این روزنامه درباره جزئیات زمان و محتوای مذاکرات چیزی نگفتهاند اما مدعی شدهاند قرار و مدارها با روسها برای کاهش احتمال درگیری گستردهتر در اوکراین سازنده بوده است.
اوایل پاییز پس از آنکه ولادیمیر پوتین اعلام کرد درباره استفاده روسیه از همه ابزارهای موجود برای دفاع از مردم و سرزمین خود استفاده خواهد کرد، واشنگتن و ناتو آن را تهدیدی پنهان برای استقرار سلاحهای هستهای تفسیر کردند. سالیوان آن زمان در واکنشی به سطوح بسیار بالای رهبری روسیه هشدار داده بود اگر مسکو به سلاحهای هستهای در اوکراین متوسل شود، با عواقب فاجعهبار روبهرو خواهد شد.
با این حال به گزارش والاستریت ژورنال، سالیوان در حالی بر باز نگهداشتن خط ارتباطی با روسیه تاکید داشته که دیگر مقامات ارشد کاخ سفید درباره تعامل با مسکو در این مرحله بدبین بودهاند.
او همچنین هفته گذشته برای دیدار با ولودیمیر زلنسکی، از کییف بازدید کرد تا عملا دیپلماسی واشنگتن در رابطه با جنگ علیه روسیه را رهبری کند.
روزنامه واشنگتنپست نیز دیروز گزارش داد دولت آمریکا بهصورت مخفیانه در حال فشار آوردن به سران اوکراین است تا ضمن توقف مخالفتهای خود با مذاکره، آمادگی خود برای بازگشت به گفتوگو با روسیه را نشان دهند.
این روزنامه به نقل از منابع مطلع- ولی بینام- خود نوشت، درخواست مقامات آمریکایی از کییف در جهت فشار آوردن برای نشستن پای میز مذاکره نیست، بلکه اقدامی حسابشده برای مطمئن شدن از حفظ حمایت دیگر کشورها از اوکراین است.
بر این اساس، ظاهرا واشنگتن اصرار ندارد که کییف به میز مذاکره بازگردد، بلکه میخواهد نمایشی رسانهای به راه اندازد حاکی از آنکه تلاش میکند به خصومتها پایان دهد؛ نمایشی که شاید بتواند در انتخابات میاندورهای این هفته کمی وضع دموکراتها را بهبود بخشد.