printlogo


کد خبر: 256296تاریخ: 1401/8/22 00:00
کاهش تولید و معاملات مسکن در بهار امسال
بازار مسکن در قدمی رکود تورمی
تورم 43.4 درصدی مصالح ساختمانی، شکاف قیمت آپارتمان‌های نوساز و قدیمی‌ساز را تشدید کرد

تورم مصالح ساختمانی، شکاف قیمت آپارتمان‌های نوساز و قدیمی‌ساز را تشدید کرده و به همین دلیل، تعداد معاملات خانه‌های نوساز به پایین‌ترین حد خود رسیده و نسبت به 8 سال قبل ۵۰ درصد کاهش یافته است.
بهار امسال تورم مصالح ساختمانی در مقایسه با فصل مشابه سال گذشته 43.4 درصد اعلام شد. بیشترین میزان رشد نیز به گروه سیمان، بتن، شن و ماسه با 55.8 درصد مربوط بود. تورم مصالح در مقایسه با فصل قبل یعنی زمستان ۱۴۰۰ نیز معادل 7.9 درصد رشد کرد. اثر رشد قیمت نهاده‌های ساختمانی به شکل ایجاد شکاف قیمتی بین واحدهای نوساز و واحدهای با عمر بنای 3 سال به بالا بروز کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت واحدهای کلیدنخورده که در سال جاری تکمیل شده، به مراتب بیش از آپارتمان‌هایی است که تا قبل از سال ۱۳۹۸ وارد بازار مسکن شده‌اند. بازار مصالح ساختمانی معمولا با مقدار اندکی تفاوت از تورم نقطه به نقطه پیروی می‌کند. مهر سال جاری نرخ تورم نقطه به نقطه 48.6 درصد بود. اگر قیمت نهاده‌های ساختمانی نیز به همین ترتیب دچار رشد شده باشد، قیمت ساخت نیز افزایش می‌یابد. این در حالی است که تورم سالانه بازار مسکن شهر تهران ۳۸درصد اعلام شده است.
با توجه به رکود حاکم بر بازار مسکن، در حال حاضر قیمت مسکن دچار عقب‌ماندگی در مقایسه با تورم عمومی شده است. هم‌اکنون می‌توان با قیمت‌هایی به مراتب پایین‌تر از نرخ ساخت، آپارتمان‌هایی با عمر بنای بالای 3 سال خریداری کرد. این در حالی است که سهم فروش آپارتمان‌های نوساز از معاملات به پایین‌ترین میزان در 8 سال گذشته رسیده است.
مهر امسال واحدهای با عمر بنای کمتر از 5 سال 28.6 درصد از کل معاملات مسکن شهر تهران را به خود اختصاص دادند که کاهش ۱۴ درصدی را در مقایسه با مهر ۱۴۰۰ نشان می‌دهد. سهم آپارتمان‌های کمتر از 5 سال سن از کل معاملات در شرایطی به 28.6 درصد رسیده که سال ۱۳۹۳ این واحدها ۵۸ درصد از قراردادهای خرید  و فروش را به خود اختصاص می‌دادند. در واقع معاملات آپارتمان‌های نوساز در مقایسه با 8 سال قبل ۵۰ درصد کاهش یافته است.
رشد سنگین قیمت آپارتمان‌های نوساز و ایجاد رکود در این بخش منجر به کاهش ساخت‌وساز شده است. آمار و ارقام بهار امسال از افت ۴۸ درصدی ساخت و ساز در تهران نسبت به سال گذشته حکایت دارد. در کل کشور نیز تولید مسکن حدود ۱۳ درصد در مقایسه با سال قبل کاهش نشان می‌دهد. همزمان با نزول تولید مسکن، معاملات واحدهای نوساز نیز کاهش یافته که عوامل مختلفی از جمله جهش قیمت مسکن و رکود معاملات در این مساله اثرگذار است.
بهار ۱۴۰۱ برای ۵۹۴۵ واحد مسکونی در شهر تهران پروانه صادر شده که 48.4 درصد نسبت به فصل قبل و 46.1 درصد نسبت به فصل مشابه سال قبل کاهش نشان می‌دهد.
بهار امسال در کل نقاط شهری کشور نیز تعداد ۹۰ هزار و ۲۹۰ واحد مسکونی در پروانه‌های صادر شده برای احداث ساختمان پیش‌بینی شده که در مقایسه با زمستان و بهار سال گذشته به ترتیب 21.8 و 12.7 درصد کاهش نشان می‌دهد.
کارشناسان دلایل مختلفی را برای افت ساخت‌وساز، همزمان با یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های دولتی مسکن عنوان می‌کنند که از جمله آنها می‌توان به تورم مصالح ساختمانی، رکود معاملات ملکی ناشی از جهش قیمت مسکن، کاهش توان خرید متقاضیان و انتظار برای تزریق واحدهای جدید دولتی به بازار مسکن اشاره کرد.
هر متر مسکن در تهران 43.7 میلیون تومان
روند کاهش نرخ رشد ماهانه قیمت در بازار مسکن شهر تهران که از تیر امسال آغاز شده بود، بر اساس ۲ گزارش مرکز آمار و بانک مرکزی، ادامه پیدا کرد. طبق  اعلام بانک مرکزی میانگین قیمت هر متر خانه در تهران در این ماه به 43.7 میلیون تومان در هر مترمربع رسید که در مقایسه با ماه قبل 1.2 درصد و نسبت به ماه مسابه قبل 38.2 درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین مرکز آمار متوسط وزنی قیمت هر متر آپارتمان در تهران را 46.4 میلیون و متوسط حسابی آن را 44.3 میلیون تومان اعلام کرد. تعداد معاملات نیز بر اساس گزارش بانک مرکزی 5.4 هزار فقره بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ‌ترتیب 10.2 و یک درصد کاهش یافته است.

Page Generated in 0/0047 sec