در پی تداوم آلودگی هوای تهران، پایتختنشینان 5 روز متوالی است هوای ناسالم استشاق میکنند و این احتمال وجود دارد در صورت عدم وزش باد یا بارش باران، آلودگی هوا در روزهای آینده نیز ادامه یابد. بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران، دیروز کیفیت هوا باز هم در محدوده ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت. پیشبینیهای انجامشده از سوی شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران حاکی است با توجه به کاهش تندی باد و افزایش تردد خودروها امروز بر میزان غلظت آلایندهها افزوده خواهد شد که برقراری وضعیت ناسالم برای گروههای حساس در برخی مناطق پرتردد را در پی دارد. شکلگیری ناپایداری جوی همراه با افزایش نسبی تندی باد در طول روز پراکندگی آلایندهها را تسهیل خواهد کرد، همچنین با وزش باد نسبتاً شدید در برخی ساعات بعدازظهر احتمال گسیل موقت گرد و خاک در مناطق مستعد وجود خواهد داشت. بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوا، دیروز شاخص آلاینده «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» روی عدد ۱۰۹ یعنی شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت، همچنین آلاینده شاخص هوای پایتخت طی ۲۴ ساعت گذشته «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» با میانگین ۱۱۹ بود و کیفیت هوای پایتخت در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت. بر اساس دستورالعمل احتیاطی صادره از سوی شرکت کنترل کیفیت هوای شهر تهران، مبتلایان به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان جزو گروههای حساس محسوب میشوند و باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند. فعالیت طولانی عبارت است از هر گونه فعالیت خارج از منزل که افراد به طور متناوب به مدت چند ساعت انجام میدهند و سبب میشود نفس کشیدن تا حدی سختتر از حالت طبیعی انجام شود؛ کار کردن در باغچه، فعالیت شدید خارج از منزل مانند دویدن و... از جمله این مثالهاست.
از ذرات معلق تا ازن؛ هجوم آلایندهها به شهروندان تهرانی
تهران روزهایی خاکستری را پشت سر میگذارد. بار دیگر با سرد شدن و سکون هوا، آسمان پایتخت غبارآلود و نفس کشیدن سخت شده است. در حالی پایتختنشینان در این شرایط زندگی میکنند که تنفس انواع و اقسام آلایندهها آسیبهای بعضا جبرانناپذیری را برای سلامت آنان در پی دارد. طبق تعریف ارائه شده در قانون هوای پاک، آلودگی هوا عبارت است از انتشار یک یا چند آلاینده اعم از آلایندههای جامد، مایع، گاز، پرتوهای یونساز و غیریونساز، بو و صدا در هوای آزاد، بهصورت طبیعی یا انسانساخت، به مقدار و مدتی که کیفیت هوا را به گونهای تغییر دهد که برای سلامت انسان و موجودات زنده، فرآیندهای بومشناختی (اکولوژیک) یا آثار و ابنیه زیانآور است یا سبب از بین رفتن یا کاهش سطح رفاه عمومی شود، بنابراین ترکیبات و مواد مختلفی با حضور در جو میتوانند به عنوان آلاینده هوا ذکر شوند. به گفته زهره عبادتی، معاون نظارت و پایش حفاظت محیطزیست استان تهران بر اساس مطالعات سیاهه انتشار که برای کلانشهرها انجام شده است، در تهران ۵۹ درصد وسایل نقلیه و ۴۱ درصد منابع ساکن در انتشار آلودگی هوا نقش دارند. منابع ساکن باتوجه به اینکه آلاینده شاخص بویژه در نیمه دوم سال ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون است عمدتا واحدهای صنعتی و پالایشگاهی مراکزی هستند که در انتشار آلودگی هوا میتوانند نقش داشته باشند. مجموعه وسیعی از تحقیقات موجود به طور قطعی نشان داده قرارگیری در معرض آلودگی هوا به صورت کوتاهمدت از چند روز تا یک هفته و طولانیمدت از ماهها تا سالها میتواند تاثیرات جدی بر سلامت افراد داشته باشد. بار بیماریهای مرتبط با آلودگی هوا قابل توجه است و این معضل زیستمحیطی سهم بالایی از مرگومیرهای ناشی از بیماریهای مهم در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است. آلاینده ازن باعث کاهش عملکرد ریه و افزایش علائم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماریهای ریوی، افزایش استفاده از دارو، مراجعات و پذیرش بیمارستانی، اورژانس و مرگومیر زودرس میشود. مواجهه کوتاهمدت با ذرات معلق کمتر از 2.5 و ۱۰ میکرون میتواند منجر به تشدید علائم بیماریهای قلبی، ریوی و علائم تنفسی، افزایش نیاز به استفاده از دارو و پذیرش بیمارستانی شود. مواجهه طولانیمدت عامل مرگومیر زودرس و تشدید بیماریهای قلبی و ریوی است.
در کنترل آلودگی هوا سهلانگاری میشود
سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها گفت: باید یک اراده و انگیزه جدی برای مقابله با معضل آلودگی هوا شکل گیرد و دستگاههای مختلف با انسجام بین دستگاهی به وظایف زیستمحیطی خود عمل کنند. علی حدادی با اشاره به آلودگی هوا در فصل سرد سال بیان کرد: دستگاههای مختلف و متعدد برای اجرای قانون هوای پاک وظایفی برعهده دارند و باید انسجام لازم را برای کنترل پدیده آلودگی هوا داشته باشند. سخنگوی کمیسیون امور داخلی کشور ادامه داد: کمیسیونهای اجتماعی، بهداشت و امور داخلی مجلس نیز در این موضوع نقش دارند و از جنبه نظارتی باید موضوع را دنبال کرد.
وی اظهار کرد: بعضا با تداخل وظایف یا سهلانگاریها در اجرای وظایف از سوی دستگاهها مواجه هستیم که باید انسجام بیندستگاهی در کنترل آلودگی هوا بیشتر شود. حدادی به ایسنا گفت: کارآمدسازی درست و اجرای وظایف تعریف شده در دستگاهها دیده نمیشود، باید یک اراده و انگیزه جدی برای کنترل پدیده آلودگی هوا شکل بگیرد. دستگاهها باید وظایف قانونی تعریفشده خود را اجرایی کنند. بدون انسجام و اراده نمیتوان بر آلودگی هوا غلبه کرد.