printlogo


کد خبر: 256514تاریخ: 1401/8/26 00:00
اخبار

۱۱۷ هزار میلیارد تومان بدهی دولت قبل تسویه شد
وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام‌ کرد از ابتدای سال جاری تاکنون مبلغ ۱۱۷ هزار و ۸۴۱ میلیارد تومان توسط خزانه‌داری کل کشور برای تسویه اصل و سود اوراق منتشر شده در سال‌های گذشته پرداخت شد. بر اساس تصمیمات اتخاذ شده در راستای تامین مالی بهینه، بیست‌وششمین هفته عرضه اوراق بدهی برگزار شد که پس از اخذ سفارش‌های خرید اوراق از متقاضیان یادشده در سامانه‌های بازار بین‌بانکی کارگزاری بانک مرکزی و مظنه‌یابی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در مجموع یکهزار و ۶۲ میلیارد تومان اوراق به صورت نقدی فروخته شد. در این مرحله نمادهای «آراد ۱۲۰» و «آراد ۱۲۱» به ترتیب با سررسید تیرماه ۱۴۰۴ و خرداد ۱۴۰۳ و نرخ اسمی ۱۸ درصد در بازار سرمایه فروخته شد. بر اساس این گزارش، تاکنون در مجموع ۶۱ هزار و ۷۳۶ میلیارد تومان از طریق انتشار اوراق نقدی، نزدیک به ۲۸ درصد از طریق بازار پول و ۷۲ درصد از طریق بازار سرمایه تامین مالی شده است. علاوه بر مبالغ فوق‌الذکر، مبلغ ۳۵ هزار میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی نیز منتشر شده که به مرور توسط دستگاه‌های اجرایی به گیرندگان واگذار خواهد شد. با احتساب اسناد خزانه اسلامی، مجموع عملکرد انتشار (اعم از نقدی و غیرنقدی) تا تاریخ ۲۵ آبان‌ماه معادل ۹۶ هزار و ۷۳۶ میلیارد تومان است. در مقابل مبلغ تامین شده از طریق انتشار اوراق نقدی در سال ۱۴۰۱ به مبلغ ۶۱ هزار و ۷۳۶ میلیارد تومان، مبلغ ۱۱۷ هزار و ۸۴۱ میلیارد تومان توسط خزانه‌داری کل کشور برای تسویه اصل و سود اوراق در سال جاری پرداخت شده است؛ بر همین اساس مجموع نقدینگی جذب شده توسط دولت از طریق انتشار اوراق نقدی منفی است. 
***
آغاز عرضه خودروهای پرتیراژ در بورس
مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: عرضه خودرو در بورس کالا ابتدا با خودروهای کم‌تیراژ شروع شد و با شیب ملایم به سمت خودرو‌های پرتیراژتر در حال حرکت است.  امیرمهدی صبایی درباره افزایش عرضه خودرو در بورس کالا، اعلام کرد: یکی از صنایع پرگردش، پربیننده و تاثیرگذار در بازار سرمایه، صنعت خودرو است که بیشترین آسیب و لطمه را از قیمت‌گذاری دستوری در محصولات خود دیده است. وی با بیان اینکه بر اساس برآوردها، صنعت خودرو حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارد، گفت: ۲ خودروساز بزرگ کشور حدود ۷۰ هزار میلیارد تومان زیان انباشته دارند که عمده آن از سال ۹۷ و با شروع تلاطم‌های ارزی ایجاد شده است. مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس خاطرنشان کرد: بنابراین مجموعه بازار سرمایه و صنعت خودرو باید عرضه خودرو در بورس کالا را یک فرصت و نعمت تلقی کند، اگرچه طبیعی است که نمی‌شود به یکباره همه خودروها به دلیل مسائل اقتصادی و حاکمیتی و سازمان‌های درگیر در این صنعت وارد بورس کالا شوند اما به صورت تدریجی این اتفاق رخ می‌دهد.  صبایی ادامه داد: عرضه خودرو در بورس کالا ابتدا با خودروهای کم‌تیراژ شروع شد و با شیب ملایم به سمت خودرو‌های پرتیراژتر در حال حرکت است به طوری که در حال حاضر خودروی پرتیراژ پژو ۲۰۷ در بورس پذیرش شده، این در حالی است که باید بستر فنی و پاسخگویی سیستم معاملاتی و کارگزاری نیز به درخواست‌کنندگان هم در نظر گرفته شود و سامانه معاملات باید پاسخگوی درخواست‌کنندگان برای خودروهای پرتیراژ باشد.
***
ابلاغ ضوابط اجرایی اوراق ارزی بانک مرکزی
بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به بانک ملی ایران جزئیات و ضوابط اجرایی انتشار اوراق گواهی ارزی بانک مرکزی را اعلام کرد. بانک مرکزی به‌ منظور گسترش و تسهیل ابزارهای مالی در شبکه بانکی کشور، اقدام به انتشار اوراق گواهی ارزی بانک مرکزی با عاملیت بانک ملی ایران می‌کند.  اشخاص حقیقی بالای 18 سال از روز شنبه مورخ 28/8/1401 می‌توانند با مراجعه به شعب ارزی بانک ملی نسبت به خرید این اوراق اقدام کنند. بانک مرکزی در اطلاعیه جدیدی که دیروز منتشر کرد به بیان جزئیات و ضوابط اجرایی انتشار اوراق گواهی ارزی پرداخت و اعلام کرد: به ‌منظور گسترش و تسهیل استفاده از ابزارهای مالی در شبکه بانکی کشور، بانک عامل (بانک ملی ایران) مجاز است به‌نیابت از بانک مرکزی نسبت به عرضه «اوراق گواهی ارزی بانک مرکزی» به ‌شرح ذیل اقدام نماید:
1‏ـ ناشر اوراق بانک مرکزی از طریق بانک عامل می‌باشد.
2‏ ـ اوراق با نام، صرفا و اصالتا قابل خرید توسط اشخاص حقیقی ایرانی بالاتر از 18 سال و تاریخ انتشار و سررسید آن به‌ترتیب 25‌‏/8‌‏/1401 و 25‌‌‏/11‌‌‏/1401 خواهد بود.
3‏ ـ حداقل و حداکثر میزان خرید اوراق توسط هر شخص حقیقی به ‌ترتیب معادل ریالی 1000 دلار و 4000 دلار است، ضمنا با توجه به محدودیت عرضه اسکناس کمتر از 100 دلار، مبالغ گواهی‌‎های مزبور مضاربی از معادل ریالی 100 دلار قابل عرضه و بازخرید خواهد بود.
4‏ـ پرداخت وجه اوراق در زمان انتشار صرفا به «ریال» خواهد بود.
5‏ ـ بانک مرکزی به ‌وکالت از خریداران اوراق، نسبت به تأمین ارز (دلار) و نگهداری آن تا زمان سررسید اوراق اقدام می‌کند.
تبصره: اوراق توسط بانک عامل به‌نیابت از بانک مرکزی قابل بازخرید قبل از سررسید طبق بند 9 خواهد بود.
6‏ ـ  دارندگان اوراق در سررسید، می‌توانند یکی از روش‌های زیر را انتخاب نمایند:
الف) پرداخت حق‌الوکاله مذکور در تبصره ذیل این بند و دریافت اسکناس ارز (دلار) از بانک عامل 
ب) تسویه نقدی (ریالی) که در این صورت حق‌الوکاله‌ای دریافت نخواهد شد.
تبصره: نرخ حق‌الوکاله معادل 7 درصد مبلغ ریالی در زمان سررسید مذکور در بند 7 خواهد بود.
7‏ ـ مبنای محاسبه برای تعیین مبلغ ریالی در زمان بازخرید، سررسید و انتشار اوراق، نرخ پایانی روز قبل دلار توافقی (اسکناس) است.
تبصره: نرخ پایانی روز قبل نماد دلار توافقی (اسکناس) بازار متشکل معاملات ارزی (میانگین موزون معاملات نماد دلار توافقی روز قبل) در پایگاه اطلاع‌‌رسانی شرکت مدیریت بازار متشکل معاملات ارز ایران به آدرس www.ice.ir قابل مشاهده است.

Page Generated in 0/0068 sec