فرانسه 70 درصد برق خود را از 56 رآکتور هستهای تولید میکند اما در حال حاضر فقط 31 مورد از این نیروگاهها فعال و عملیاتی است
به گفته والاستریت ژورنال، دولت فرانسه بستهای از اقدامات پیشگیرانه را با هدف کاهش 10 درصدی مصرف انرژی این کشور به امید گذراندن زمستان سرد امسال آغاز کرده است. اگنس پانیر روناچر، وزیر انرژی فرانسه، گفت این نخستین قدم به سمت هدف کاهش مصرف انرژی تا 40 درصد تا سال 2050 است. این تمهیدات در فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی، از شروع جنگ اوکراین برای عبور از زمستان سخت بدون نفت و گاز روسیه آغاز شده است. فرانسه تقریبا 70 درصد برق خود را از 56 رآکتور هستهای که همگی توسط شرکت
(Expected Default Frequency) EDF اداره میشوند تولید میکند اما در حال حاضر فقط 31 مورد از این نیروگاهها فعال و عملیاتی است. این شرکت هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد در ماههای دسامبر و ژانویه بیش از 40 واحد از نیروگاهها در حال بهرهبرداری باشند اما تجربه نشان داده است تعمیر و نگهداری ممکن است بیشتر از موعد برنامهریزی شده طول بکشد.
ناوگان هستهای به عنوان خط مقدم امنیت انرژی فرانسه طراحی شده اما از زمانی که مسکو جریان گاز طبیعی به اروپا را قطع کرد و این قاره را در بزرگترین بحران انرژی خود از زمان شوک نفتی دهه 1970 فرو برد، ناوگان اتمی افتخارآمیز فرانسه به اندازه خط ماژینو (استحکامات فرانسوی که کمک چندانی به توقف تهاجم آلمان در طول جنگ دوم جهانی نکردند) موثر بوده است.
26 رآکتور از 56 رآکتور هستهای فرانسه برای تعمیر و نگهداری یا به دلیل خوردگی لولههایی که هستههای رآکتور را خنک میکنند، خارج از دسترس هستند. بر اساس پروندههای نظارتی و نظر کارشناسان، رفع خوردگی در چندین رآکتور، بیش از حد انتظار طول میکشد و راهاندازی مجدد آنها را تا 6 هفته به تاخیر میاندازد.
امانوئل وارگون، رئیس تنظیمکننده انرژی فرانسه گفت: «مهم است که این کار در اسرع وقت دوباره شروع شود. اگر نه، خطر نداشتن برق افزایش مییابد».
(Expected Default Frequency) EDF، بزرگترین مالک نیروگاههای هستهای در جهان، یکی از مهمترین شرکتهای برق اروپای غربی است. ناوگان رآکتورهای آن معمولا مقادیر زیادی انرژی هستهای کمهزینه را به کشورهای همسایه فرانسه صادر میکند که به تثبیت قیمتها در سراسر منطقه کمک میکند اما شرایط در سال جاری بشدت تغییر کرد؛ زمانی که فرانسه از یکی از بزرگترین صادرکنندگان برق اروپا به یک واردکننده خالص به دلیل قطعی رآکتورهایش تبدیل شد. انبوه خاموشیها مقامات را نگران کرده است که فرانسه و منطقهای وسیعتر در اروپا ممکن است در زمستان که تقاضای برق در اروپا به اوج خود میرسد، با کمبود برق مواجه شوند.
همچنین افزایش قیمت انرژی به ناآرامیهای کارگری دامن زده است که مشکلات انرژی فرانسه را تشدید میکند. اعتصاب کارگران پالایشگاهی در فرانسه باعث کمبود بنزین و گازوئیل در سراسر این کشور شده است. کارگران برای مقابله با تورم خواهان افزایش 10 درصدی حقوق هستند. کارگران همچنین اعتصاب در EDF را رهبری کرده و خواستار افزایش حداقل دستمزد 200 یورو در ماه شدهاند.
یک تکنیسین اواخر سال گذشته در Civaux که جوانترین نیروگاه هستهای فرانسه است، یک مشکل را کشف کرد. به گفته سازمان ایمنی هستهای فرانسه، این پدیده که به عنوان «خوردگی تنشی» شناخته میشود، در جوش لولههایی که در نزدیکی هسته رآکتور تحت فشار بالا هستند، شناسایی شد. مهندسان همان بخش لوله را در رآکتورهای دیگر بازرسی و مشکلات مشابهی پیدا کردند. کارشناسان هستهای فرانسوی گفتهاند تقویم EDF برای تعمیر رآکتورها با توجه به سختی کار، جاهطلبانه است. تعمیرات لولههای خورده شده باید در ناحیه مهار رادیواکتیو نیروگاهها انجام شود و مدت زمانی را که جوشکارها میتوانند در کار صرف کنند به دلیل قوانین محدودکننده قرار گرفتن در معرض تشعشع آنها محدود میکند. دولت امانوئل مکرون در ماه جولای گفت 16 درصد از EDF را که دولت قبلا مالک آن نبود، با هزینه نزدیک به 10 میلیارد دلار خریداری خواهد کرد.
بلومبرگ به نقل از اپراتور شبکه برق این کشور گزارش داد فرانسه زمستان امسال به دلیل کمبود در دسترس بودن نیروگاه هستهای در معرض خطر کمبود برق قرار دارد. بر این اساس تعمیرات و نگهداری تقریباً نیمی از نیروگاههای هستهای فرانسه ممکن است این کشور را که صادرکننده سنتی برق است، به واردکننده تبدیل کند. دولت فرانسه از مشاغل و خانوارها خواسته است برای جلوگیری از خاموشی در مصرف انرژی صرفهجویی کنند. در صورت کمبود احتمالی برق، اپراتور شبکه RTE»» 3 روز قبل از قطع برق هشدار قرمز «Ecowatt» را برای کاهش مصرف راهاندازی میکند. به نقل از بلومبرگ، خاویر پیچاکزیک، مدیر اجرایی RTE گفت: «ما در وضعیت هوشیاری خاصی هستیم. اگر هوا گرم باشد، درباره اکووات قرمز (هشدار قرمز) چیزی نخواهید شنید. اگر هوا خیلی سرد باشد، تعداد زیادی از آنها را خواهید شنید و اگر در زمستان متوسط و معمولی باشیم، چند واحد اکووات قرمز خواهد بود.
طبق گزارشها، رئیس RTE گفته است هشدار
Ecowatt این را در نظر میگیرد که دهها تولیدکننده بزرگ، مصرف را تحت قراردادهای از پیش تعیین شده کاهش میدهند و اشاره کرد که نشاندهنده کاهش حدود 1.2 گیگاوات است که معادل ظرفیت یک رآکتور هستهای است.
تحلیلگران انرژی میگویند فرانسه با زمستانی پر از نارضایتی روبهرو است، زیرا مشکلات ریشهای در راهبرد انرژی هستهای این کشور سوالات جدی را درباره آمادگی این کشور برای ماههای سردتر مطرح میکند. با این حال، بیش از نیمی از رآکتورهای هستهای EDF به دلیل مشکلات خوردگی، تعمیر و نگهداری و مسائل فنی در ماههای اخیر، تا حدی به دلیل امواج گرمای شدید و تأخیر تعمیرات ناشی از همهگیری کووید، تعطیل شدهاند. این قطعیها منجر به کاهش تولید برق فرانسه به پایینترین حد در 30 سال گذشته شده است؛ درست زمانی که اتحادیه اروپایی با بدترین بحران انرژی خود در دهههای اخیر روبهرو شده است.
به گزارش رویترز، اگنس پانیر روناچر، وزیر انرژی فرانسه ماه گذشته گفت EDF متعهد به راهاندازی مجدد تمام رآکتورهای هستهای خود در زمستان امسال است و رآکتورهای بسته هر هفته از اکتبر بازگشایی میشوند. در همین حال، اپراتور فرانسوی RTE گفته است خطر خاموشی کامل در زمستان امسال وجود ندارد اما نمیتوان برخی قطعیهای برق در دورههای اوج تقاضا را رد کرد.
قیمت برق در فرانسه تابستان امسال به بالاترین حد خود رسید و در اواخر ماه آگوست به سطح چشمگیر حدود 1100 یورو (1073 دلار) در هر مگاوات ساعت رسید. تحلیلگران نگرانند که این کشور ممکن است در ماههای آینده برای تولید انرژی هستهای کافی برای تامین نیازهای خود و همسایگانش با مشکل مواجه شود. فرانسه با تاکید بر مشکلات ساختاری در ناوگان هستهای این کشور، نهتنها جایگاه خود را به عنوان بزرگترین صادرکننده برق اروپا در سال جاری از دست داد، بلکه به طور قابل توجهی، بیش از صادرات، برق وارد کرده است.
قطعی طولانیمدت در ناوگان هستهای فرانسه باعث شد صادرات این کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته به نصف کاهش یابد و تحلیلگران EnAppSys هشدار دادند که این وضعیت هیچ نشانهای از بهبود در آینده نزدیک را نشان نمیدهد. برای جبران، فرانسه برق گرانقیمت را از بریتانیا، آلمان، اسپانیا و کشورهای دیگر وارد میکند. رئیسجمهور امانوئل مکرون، در تلاش برای محافظت از خانوارها و مشاغل در ماههای آینده، ماه گذشته برنامههایی را برای محدود کردن افزایش قیمت برق و گاز در سال آینده به میزان 15 درصد اعلام کرد. تولید برق ضعیف فرانسه انتقادها را از استراتژی انرژی هستهای سنگین این کشور در زمانی که بسیاری از کشورهای دیگر در اروپا به انرژی اتمی به عنوان جایگزینی برای کمبود گاز روسیه روی میآورند، تشدید کرده است. آلمان که ابتدا قصد داشت 3 رآکتور باقیمانده خود را تا پایان سال تعطیل کند، تصمیم گرفت فاز هستهای خود را به تعویق بیندازد تا منابع انرژی را در زمستان امسال تقویت کند. در همین حال، بریتانیا به دنبال افزایش تولید انرژی هستهای خود است و اتحادیه اروپایی نیز انرژی هستهای را در فهرست سرمایهگذاریهای سبز خود قرار داده است.