printlogo


کد خبر: 257226تاریخ: 1401/9/13 00:00
رؤسای قوای مجریه و مقننه در همایش ملی مسؤولیت اجرای قانون اساسی تأکید کردند
قانون تضمین جمهوریت

گروه سیاسی: رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه قانون اساسی ما اصولی ثابت و غیرقابل تغییری مانند اسلامیت و جمهوریت دارد، خاطرنشان کرد: البته سازوکارهایی برای اجرای قانون وجود دارد که حتماً قابل تغییر است. 
حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی در همایش ملی مسؤولیت اجرای قانون اساسی در محل سالن اجلاس سران که به مناسبت ۱۲ آذر، روز قانون اساسی برگزار شد، اظهار داشت: قانون اساسی میثاق ملی و تبلور و تجسم انقلاب شکوهمند اسلامی است. قانون اساسی تضمین‌کننده جمهوریت و اسلامیت نظام و تضمین‌کننده حقوق اساسی و آزادی‌های مشروع است. وی با اشاره به مردمی کردن قانون اساسی گفت: مردمی کردن قانون اساسی یعنی همه مردم را با آموزش حقوق و اصول قانون اساسی در همه رسانه‌ها مشارکت دهیم. مردم اگر به حقی که دارند آشنا شوند مرحله بعد مطالبه حق است. اصل هشتم قانون اساسی، امر به معروف و نهی از منکر که امر به همه خوبی‌ها و نهی از همه پلشتی‌هاست باید شناخته شود و معروف‌ها و منکرها در همه حوزه‌ها باید شناخته شود و مردم باید خود را متعهد و مسؤول بدانند و اینجا امر به معنای غیرتوصیه است و معنای مخصوص به خود را دارد. رئیس‌جمهور با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم گفت: مردم قرار است اقامه‌کننده قسط باشند، یعنی اگر آموزش و پرورش، آموزش عالی و فرهنگ‌سازان در کشور مردم را به کیفیت در عقل دعوت کنند، خود مردم اقامه و مطالبه قسط عدل خواهند کرد و بعد جامعه‌ای ایجاد می‌شود که شاهد فقر، بی‌عدالتی و فساد در آن نخواهیم بود. وی با بیان اینکه بعد از توحید هیچ مفهومی گسترده‌تر و فراگیرتر از عدالت وجود ندارد، ادامه داد: عدالت اصل لایتغیر قانون اساسی است. عدالت امری فطری‌پسند است که در قانون اساسی ما بر آن تاکید شده و مشارکت عمومی را در بر دارد. رئیسی ادامه داد: بنده به عنوان جایگاه اداری خود در مقام رئیس‌جمهور مسؤولیت اجرای قانون اساسی را برعهده دارم و خود را مدافع همه اقوام، گروه‌ها، دسته‌ها و مذاهب در کشور عزیزمان جمهوری اسلامی ایران می‌دانم و معتقدم شکل گرفتن ایران قوی در پرتو اجرای قانون اساسی خواهد بود. 
وی افزود: باید بر اجرای قانون توافق کنیم و بگوییم همه گروه‌های سیاسی، احزاب و دسته‌ها بر اجرای قانون توافق کرده و قانونمداری یک اصل باشد و هیچ کس خلاف قانون عمل نکند و هیچ کس در هیچ جایگاهی به خود اجازه دور زدن و نقض قانون را ندهد. 
* حل مشکلات در تغییر قانون اساسی نیست
رئیس مجلس شورای اسلامی دیگر سخنران این همایش بود. محمدباقر قالیباف با تأکید بر اینکه همه ما باید بدانیم قانون اساسی میثاق ملی همه ماست، عنوان کرد: ارزش‌های ما، اسلامیت، جمهوریت نظام و امنیت ما در این قانون اساسی است. البته باید توجه داشته باشیم همه ابعاد قانون اساسی را به طور متوازن اجرا کنیم تا قانون اساسی کارآمدی خود را به نمایش بگذارد. وی در ادامه با اشاره به اینکه این سخن درست است که هنوز ما از همه ظرفیت‌های قانون اساسی استفاده نکرده‌ایم، ابراز داشت: ما به قانون اساسی در همه قلمروهای تدوین شده و پرداخته شده، توجه نکرده‌ایم و به بخشی از آنها هنوز عمل نکرده یا به طور کامل و متوازن عمل نکرده‌ایم. از این رو راهکار نجات‌دهنده برای ما اجرای کامل، متوازن و بدون تحریف و انحراف از قانون اساسی است. رئیس مجلس شورای اسلامی با یادآوری این مطلب که قانون اساسی ما قانون مترقی بوده و امروز حلال مشکلات ما در ابعاد مادی و معنوی است، اظهار کرد: در بحث حکمرانی ‌نو که نکاتی را بعضاً خدمت مردم در سال‌های قبل تا به امروز گفته‌ام، بر همین نکته تأکید داشته‌ام که آنچه نیاز به تغییر دارد، نگاه ما و نحوه اجرای قانون اساسی بوده و حل مشکلات در تغییر قانون اساسی نیست. وی در ادامه افزود: باید بدانیم حکمرانی یک امر ملی بوده و شعار جناحی نیست که با خواستن یا نخواستن یک گروه یا یک حزب، تعیین تکلیف شود و باید بدانیم کارآمدی ارزش کانونی حکمرانی است. تا زمانی که ما به کارآمدی یک پاسخ روشن و مشخص ندهیم و تا زمانی که قدرت حل مسأله را پیدا نکنیم قادر نیستیم مسأله حقوق اساسی مردم را پاسخ بدهیم. 
رئیس قوه مقننه با اشاره به اینکه در حکمرانی اسلامی بر این باور هستیم که کارآمدی حق‌الناس است، اظهار داشت: کارآمدی صرفاً یک معیار مدیریتی یا یک فضیلت اخلاقی نیست، بلکه یک حق است که ما مسؤولان باید در هر بخش و هر سطحی این حق را ادا کنیم. وی بر همین اساس تصریح کرد: ماهیت حکمرانی نو اینگونه است که این حق را نیز باید با عمل ادا کنیم، نه با حرف و سخن؛ و اگر این حقِ بحق مردم را آن هم به مردمی که هر کجا این کشور، نظام، آب و خاک خون خواست، جان خواست، مال خواست، در پیروزی انقلاب، در دفاع‌مقدس، در مقابله با گروه‌های ضدانقلاب، در رسیدگی به حرکت‌های مؤمنانه و کمک در سیل، زلزله و حتی در حوادث تلخ اخیر دیدیم چگونه بسیجیان و مردم جان خود را تقدیم کردند به همین دلیل ما نسبت به این مردم مدیون هستیم و کارآمدی و حق را باید برای این مردم انجام دهیم. قالیباف در ادامه با بیان اینکه این میثاق ما با مردم است و مردم حق دارند با عمل ما، ما را ارزیابی کنند و نظر بدهند، یادآور شد: مردم ما آنقدر شریف، بزرگ، بامحبت و اهل گذشت هستند که از برخی نارسایی‌ها، کوتاهی‌ها و کم‌توجهی‌های ما چشم می‌پوشند و هرگاه به کمک آنها نیاز داریم، آنها را صدا می‌کنیم و آنها در هر عرصه‌ای از جان، مال و آبروی خود برای عزت کشور خود و اسلام می‌گذرند. اما واقعا من و شما مسؤولان باید بگوییم تا کی و کجا؟ رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: طبیعتاً حق این است تا زمانی که ما مسؤولان صادقانه و مجاهدانه برای وعده‌هایی که دادیم، تلاش کنیم و به آنها جامه عمل بپوشانیم و مردم این تلاش، زحمت، خدمت، علاقه به کار و خدمتگزاری را در یکایک ما حس کنند، ما را به بزرگواری خود تحمل خواهند کرد. البته بدانید که ما حق نداریم زمان خدمت خود را به هر بهانه‌ای تلف کنیم. وی در ادامه با تأکید بر اینکه در حکمرانی نو مقید به در گرو زمان بودن هستیم، بیان داشت: در سنت‌های الهی نیز اینگونه نیست که بتوانیم هر کاری را در هر زمانی انجام دهیم. سنت‌های الهی همچنان که نه تبدیل می‌شوند و نه تحویل بر ما حکم کرده‌اند که کار و وظیفه را به وقت خود انجام دهیم. 

Page Generated in 0/0069 sec