گروه سیاسی: رستم قاسمی، وزیر سابق راه و شهرسازی روز پنجشنبه پس از یک دوره بیماری سخت در 58 سالگی دار فانی را وداع گفت.
به گزارش «وطنامروز»، مرحوم رستم قاسمی سال ۱۳۴۳ در روستای سرگاه از توابع شهرستان مهر استان فارس زاده شد. وی دارای مدرک مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف بود. قاسمی در مسیر سازندگی کشور، مسؤولیتهای مهمی را بر عهده داشت که مهمترین آنها «فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص)»، «وزارت نفت»، «وزارت راه و شهرسازی»، «فرماندهی قرارگاه سازندگی نوح(ع)»، «فرماندهی مهندسی نیروی دریایی سپاه»، «فرماندهی مهندسی قرارگاه دریایی عملیاتی خاتمالانبیا(ص)»، «دبیری شورای عالی صنایع دریایی کشور» و «معاونت اقتصادی نیروی قدس سپاه» بود.
* رزمنده دیروز و جانباز ابدی
مرحوم قاسمی ابتدای دهه60 پس از اخذ مدرک دیپلم عضو سپاه پاسداران شد، به یگانهای رزمی مهندسی پیوست و به جبهههای جنگ ایران و عراق رفت. مدتی بعد فرماندهی همان یگانها را عهدهدار شد و جنگ که خاتمه یافت به نهاد تازهتأسیس قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا رفت و آنجا هم فرماندهی مهندسی دریایی را به دست گرفت؛ سمتی که کمی بعد عنوان مشابهاش در سپاه پاسداران نیز به او سپرده شد تا در نهایت به فرماندهی قرارگاه سازندگی نوح منصوب شد. در عملیات کربلای4 سنگینترین جراحت خود در ایام دفاعمقدس را تجربه کرد. قاسمی درباره جانبازیاش در این عملیات گفته بود: «شب کربلای ۴ برای خیلیها شب آخر بود. داشتیم به سمت مقر خودمان میرفتیم که متوجه شدیم چند هواپیما در ارتفاع بسیار بسیار پایینی در حرکتند. من از زیر شیشه ماشین نگاه کردم و باور نمیکردم که این هواپیماها هواپیماهای عراقی باشند. با خودمان گفتیم حتماً هواپیمای خودی است که اینقدر پایین پرواز میکند. وقتی هواپیماها از روبهرو نزدیک ما شدند، من دقیقاً داشتم به این هواپیماها نگاه میکردم که ناگهان دیدم زیر شکمشان باز شد. آن لحظه را کاملاً به یاد دارم که زیر شکمشان باز شد و بمبها را ریختند. یک بمب افتاد روی کاپوت ماشین ما!». او درباره شیمیایی شدنش در طول جنگ هم میگوید: «در عملیات خیبر عراقیها زیر هواپیمای سمپاش تیربار نصب کرده بودند تا از شیارها عبور کنند و قایقهای ما را بزنند. ما هم ضدهواییمان آن موقع مشکلات زیادی داشت. روی موتوسیکلت سوار شدم، رفتم محلی که باید مهمات میگرفتیم. همین که به محل تحویل مهمات رسیدم، دیدم هواپیماها دوباره نزدیک شدند و آنجا را بمباران کردند. دود سفیدی آنجا آمد و من میدیدم کسانی که آنجا بودند مثل مرغ سرکنده دور خودشان تاب میخورند. سریع برگشتم، چون مقر ما هم جزو اهدافشان بود. وقتی برگشتم دیدم منطقه ما را شیمیایی زدهاند و تعدادی از رزمندگان و نیروها شهید شده بودند. خود من هم همانجا شیمیایی شدم ولی چون آن دفعه اولینبار بود که عراق شیمیایی میزد، نمیدانستیم شیمیایی شدهایم. از آنجا ما را به قرنطینه بردند و تعدادی از دوستان را هم به بیمارستانهای داخل و خارج از کشور فرستادند. من خیلی علاقهمند نبودم به بیمارستان خارج از کشور بروم. در ظاهر چشمهایم خونی شده بود اما بیشترین اثر را توی ریه داشتیم».
* مشغول سازندگی و دور زدن تحریم
با پایان دفاعمقدس رستم قاسمی کمکم از محیط نظامی فاصله گرفت تا در جایگاه یک مدیر به سازندگی کشور کمک کند. در آغاز دهه80 با حکم فرمانده کل سپاه پاسداران بهعنوان فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا منصوب شد. کارنامه موفق او در قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا نامش را بر سر زبانها انداخت. با این حال در دولت دهم در آستانه فصل جدید تحریمها بود که به عنوان وزیر نفت به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. اصلیترین چالش رستم قاسمی در وزارت نفت دور زدن تحریمها و فروش نفت در شرایط تحریم نفت و بانک بود. او روشهای مختلفی برای دور زدن تحریم امتحان کرد که مهمترین بخش کارنامه مدیریتیاش به حساب میآمد به گونهای که با دور زدن تحریم موجب شد به رغم تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل فروش نفت ایران هیچگاه به زیر یک میلیون بشکه نرسد. با روی کار آمدن حسن روحانی در سال92، دوره وزارت مرحوم قاسمی در وزارت نفت به پایان رسید.
* از همکاری با حاج قاسم تا نقشه موساد برای ترور
مرحوم قاسمی که یکی از افتخارات خدمت خود در نظام جمهوری اسلامی را همکاری با شهید سلیمانی در سپاه قدس معرفی میکرد، درباره پیشنهاد حاج قاسم به خودش روایت میکند: «پس از تحویل وزارتخانه در دولت دهم به پشتوانه کارهای اجرایی حوزه اقتصاد، سردار سلیمانی پیشنهاد فعالیت در سپاه قدس را به بنده دادند که در طول این ۷ سال که توفیقی از الطاف خداوند محسوب میشد، تجربیات ارزندهای در کنار سردار حاصل شد».
فعالیتهای اقتصادی رستم قاسمی او را تبدیل به نمادی از دور زدن تحریمها کرد. در همین فضا و پس از انتشار خبر درگذشت مرحوم رستم قاسمی کانالهای صهیونیستی به افشای برنامهریزی ترور وی توسط موساد در سال 2021 پرداختند. بر اساس این گزارشها طرح ترور مرحوم رستم قاسمی در جریان سفر به لبنان در سال 2021 توسط سیستم امنیتی کشور قبل از اجرا رصد و خنثی شد.
* وزارت راه و شهرسازی سنگر آخر سردار
با روی کارآمدن دولت سیزدهم نام رستم قاسمی ابتدا برای وزارت نفت مطرح شد اما نهایتا به عنوان وزیر راه و شهرسازی به مجلس معرفی شد تا این وزارتخانه تبدیل به آخرین سنگر خدمترسانی از سوی قاسمی شود؛ سنگری که 2 هفته پیش از درگذشتش از آن کنارهگیری کرد. حرکت به سمت نهضت مسکنسازی مهمترین دغدغه رستم قاسمی در یک سال گذشته بود. با این حال پیشرفت سرطان او را از پیگیری دغدغه اصلیاش منع کرد تا سرانجام روز پنجشنبه دار دنیا را وداع گوید.
رئیسجمهور در پیام تسلیت به مناسبت درگذشت مرحوم قاسمی نوشت: «کارنامه پربار آن جانباز سرافراز و مدیر انقلابی در دوران مسؤولیتهای مهم اجرایی در دولتهای مختلف و پیش از آن، گواه این است که آن مرحوم زندگی کاری خود را در جایگاههای مهم مدیریتی و اجرایی وقف خدمت به میهن اسلامی و پیشرفت و آبادانی کشور نمود که بیشک نزد خدا توشهای گرانبها برای ایشان خواهد بود». سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در پیامی به مناسبت درگذشت وزیر سابق راه و شهرسازی درباره کارنامه مرحوم قاسمی، خاطرنشان کرد: «بیتردید خدمات و نقشآفرینیهای مجاهدانه، مخلصانه و ارزشمند وی در سنگرها و مسؤولیتهای خطیر بویژه در 8 سال دفاعمقدس و سپس در عرصههای سازندگی و آبادانی کشور در قرارگاه خاتمالانبیا (ص) و یاریبخشی به جبهه مقاومت و نیز تلاش تحسینبرانگیز در کماثر ساختن توطئه تحریم دشمنان علیه ملت ایران که تاثیرات راهبردی آن موجب افتخار پاسداران انقلاب است، برای همیشه راهنمای مشتاقان عزت، عظمت، پیشرفت و اعتلای ایران و ایرانی خواهد بود».