printlogo


کد خبر: 257533تاریخ: 1401/9/20 00:00
مذاکرات ایران و اوراسیا بر سر تجارت آزاد ۷۵۰۰ قلم کالا نهایی شد
فصل نو تجارت با اوراسیا

گروه اقتصادی: منطقه اوراسیا از اهمیت زیادی برای ایران برخوردار است؛ این منطقه در سال‌های اخیر تحولات زیادی را از نظر اقتصادی پشت سر گذاشته که مهم‌ترین آنها تقویت منطقه‌گرایی اقتصادی است. دولت سیزدهم از ابتدای شروع به کار با گسترش روابط با همسایگان، ارتباط بیشتری نیز با اعضای این اتحادیه ایجاد کرد. بر اساس آخرین آمار اعلامی از سوی گمرک، حجم تجارت خارجی ایران و کشور‌های عضو اتحادیه اوراسیا در ۵ ماه نخست سال رقم یک میلیارد و ۳۲۶ میلیون و ۳۹۴ هزار دلار را تجربه کرد. سال ۱۴۰۰ نیز بیش از ۱۳ میلیون و ۱۲۷ هزار تن کالا به ارزش ۵ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار بین ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی - گمرکی اوراسیا تبادل شد که رشد وزنی ۵۱ درصدی داشته است. در جهت گسترش روابط اقتصادی مذاکرات گسترده‌ای برای تقویت تجارت کالا میان ایران و 5 عضو این اتحادیه صورت گرفته است. در همین رابطه سرپرست گروه مذاکره‌کننده ایران با اتحادیه اوراسیا از نهایی شدن مذاکرات ایران و اوراسیا بر سر تجارت آزاد ۷۵۰۰ قلم کالا خبر داد.
میرهادی سیدی اظهار کرد: حدود ۳۰ دور مذاکره با اتحادیه اقتصادی اوراسیا که نمایندگان ۵ کشور به علاوه خود اتحادیه اقتصادی اوراسیا بودند، انجام شد.
سرپرست گروه مذاکره‌کننده ایران با اتحادیه اوراسیا افزود: در ۲ سال که ۳۰ دور مذاکره برخط (آنلاین) و حدود ۷ دور مذاکره حضوری برگزار شد، ابعاد موافقتنامه تجارت آزاد را در چارچوبی که بیشتر این توافق‌ها در دنیا مرسوم است، پیش بردیم تا در انتها متن ۱۵۰ صفحه‌ای موافقتنامه به عنوان مفصل‌ترین موافقتنامه تجاری ایران به دست آید.
وی با بیان اینکه این موافقتنامه هم از حیث حجم و متن و هم از حیث پوشش کالایی بزرگ‌ترین پوشش کالایی را شامل می‌شود، گفت: در دور آخر که ۳ روز ادامه داشت مواردی از متن را نهایی کردیم و فهرست کالاهای خودمان هم در حد نهایی کردن پیش بردیم که به‌زودی با امضای یادداشتی میان ریاست سازمان توسعه تجارت ایران و وزیر تجارت اوراسیا در تهران اتمام مذاکرات اعلام می‌شود.
سرپرست گروه مذاکره‌کننده ایران با اتحادیه اوراسیا با بیان اینکه ضمائم آن سندی که امضا می‌شود متن موافقتنامه فهرست‌های کالایی خواهد بود، ادامه داد: بعد از امضا، این سند باید به تأیید مجالس ایران و ۵ کشور عضو اوراسیا برسد و بعد اجرایی می‌شود.
وی با اشاره به تجربه‌ای که در گذشته وجود داشته است، گفت: این فرآیند حدود یک سال طول می‌کشد.
سیدی درباره کالاهایی که تعرفه‌های‌شان صفر می‌شود، افزود: واردات ما از کشورهای اتحادیه اوراسیا فعلاً بیشتر روی غلات و دانه‌های روغنی متمرکز است. از ایران هم به همین ترتیب سیب، صیفی‌جات و محصولاتی که در گلخانه‌ها تولید می‌شوند با تعرفه صفر صادر می‌شوند.
وی اضافه کرد: طرف اوراسیایی ۹۵ درصد اقلام را تحت پوشش موافقتنامه قرار داده است. وقتی می‌گوییم ۹۵ درصد، یعنی از همه بخش‌های کالایی هستند مگر اقلام خاصی که ما به دلایلی مایل به وارد کردن آنها نیستیم، مثل ماشین‌آلات کشاورزی یا محصولات لبنی که اگر صفر هم نشود، تعرفه‌های‌شان افزایش پیدا نمی‌کند.
سرپرست گروه مذاکره‌کننده ایران با اتحادیه اوراسیا ادامه داد: بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ قلم تحت پوشش این موافقتنامه قرار می‌گیرد. وقتی شما ۹۵ درصد اقلام را تحت پوشش چنین توافقی قرار می‌دهید، اجازه می‌دهید که رقابت در این کالاها شکل بگیرد و ۲ طرف در حد توانایی‌های رقابتی‌شان از بازار یکدیگر استفاده کنند. تعرفه تعدادی از این اقلام بلافاصله صفر می‌شود و تعدادی به‌تدریج صفر می‌شود.
* تجارت 5.6 میلیارد دلاری ایران با اوراسیا در سال ۱۴۰۰
سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۳ میلیون و ۱۲۷ هزار تن کالا به ارزش ۵ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار بین ایران و اعضای اتحادیه اقتصادی - گمرکی اوراسیا تبادل شد که رشد وزنی ۵۱ درصدی داشته است. 
از مجموع ۱۳ میلیون و ۱۲۷ هزار و ۴۵ تن کالای تبادل شده به ارزش 5 میلیارد و ۶۳۴ میلیون و ۴۸ هزار و ۱۱ دلار بین ایران و 5 کشور عضو اتحادیه اوراسیا، ۲ میلیون و ۷۷۰ هزار و ۱۵۵ تن کالای ایرانی به ارزش یک میلیارد و ۱۷۰ میلیون و ۵۸۱ هزار و ۵۳۱ دلار به این 5 کشور صادر شد که نسبت به سال ۹۹ در وزن 3.5 درصد و در ارزش ۱۲ درصد رشد داشت. 
روسیه با خرید یک میلیون و ۱۴۱ هزار و ۹۳۵ تن کالا به ارزش ۵۸۳ میلیون و ۶۵۸ هزار و ۳۰۶ دلار و رشد ۸ درصدی در وزن و ۱۵ درصدی در ارزش در صدر مقاصد صادراتی ایران به اوراسیا قرار دارد و ارمنستان با یک میلیون و ۵۲ هزار و ۷۸۴ تن کالا به ارزش ۳۰۲ میلیون و ۳۴۳ هزار و ۳۰۹ دلار، با کاهش ۱۵ درصدی در وزن و نیم درصدی در ارزش در جایگاه بعدی قرار دارد.

Page Generated in 0/0054 sec