گروه اقتصادی: در هفتههای اخیر بنگاههای خبرپراکنی و رسانهای دشمن در راستای جنگ ترکیبی در بعد اقتصادی به دنبال القای کاهش سپردههای بانکی کشور و اعتصابات سراسری بودند که گزارش جدید بانک مرکزی از افزایش میزان سپردههای بانکی در آبانماه و گزارش افزایش میزان تراکنشها در شاپرک در روزهای فراخوان ضدانقلاب برای اعتصابات، مهر بطلانی بر جوسازی و جنگ روانی این رسانهها بود.
به گزارش «وطنامروز»، بر اساس گزارش بانک مرکزی کل مانده تسهیلات و سپردههای ریالی و ارزی بانکها و مؤسسات اعتباری به تفکیک استان در پایان آبانماه ۱۴۰۱ افزایش بیش از ۳۰درصدی را نشان میدهد.
در آمار سپرده، تهران در مقام اول بوده و توانسته میزان خالص (بعد از کسر سپرده قانونی) ۳,۱۵۲,۰۵۴ میلیارد تومان سپرده را ثبت کند.
استان اصفهان در مقام دوم کسب سپرده بانکی قرار داشته و اختلاف زیاد ۹۰ درصدی با تهران دارد، این استان توانسته مبلغ ۳۰۱.۴۷۸ میلیارد تومان سپرده کسب کند. استانهای خراسان رضوی، مازندران و فارس نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
کل سپرده شبکه بانکی در استانها و مناطق تجاری به میزان ۵,۸۶۳,۷۹۵ میلیارد تومان بوده که از این میزان ۵۴درصد مختص تهران و مابقی مربوط به استانها و مناطق تجاری است، البته بسیاری از شرکتهای سراسر کشور در تهران دفتر داشته و به این جهت طبیعی است که تهران بیشترین سپرده را از آن خود کند.
در تسهیلات نیز استان تهران در رتبه نخست قرار داشته و شبکه بانکی به میزان ۲,۸۵۴,۶۶۹ میلیارد تومان به تهران تسهیلات داده است، کل تسهیلات شبکه بانکی ۴,۸۳۲,۶۸۴ میلیارد تومان بوده که تهران با دارا بودن ۵۹درصد تسهیلات بانکی مقام نخست را کسب کرده است. همچنین مانده کل تسهیلات نسبت به آبان سال گذشته ۳۳.۶ درصد و نسبت به پایان سال قبل 16.7 درصد افزایش داشته که جدول روبهرو اطلاعات دقیقی را در این باره داده است.
* تراکنشهای شاپرکی
همچنین در راستای فراخوانهای پوشالی متعددی که آبانماه جهت اعتصاب کسبه مختلف توسط ضدانقلاب صادر شد، میتوان به آمار تراکنشهای بانکی اشاره داشت. در آبان امسال بیش از ۹۲ درصد کل تراکنشهای شاپرک از طریق کارتخوانهای فروشگاهی بوده و مبلغ تراکنشها در این ماه نسبت به مهرماه 9.31 درصد افزایش یافته است که آمارهای شاپرک حکایت از همراهی نکردن بازاریان و عموم مردم با اعتصاب اجباری از سوی اغتشاشگران دارد.
آبان ۱۴۰۱ طبق اعلام شرکت شاپرک بیش از ۳ میلیارد و ۷۳۲ میلیون تراکنش انجام شده که نسبت به مهرماه 0.59 درصد رشد داشته است. این در حالی است که این رقم نسبت به آبان سال گذشته بیش از ۱۳ درصد بیشتر شده است.
در این میان، تغییرات مبلغی تراکنشها نیز بیانگر افزایش 9.31 درصدی نسبت به ماه قبل و رسیدن به رقم ۷۷۰ هزار میلیارد ریال است. این در شرایطی است که رقم مذکور نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۰ (آبان) بیش از ۱۵ درصد رشد داشته است.
* سهم ابزارهای پذیرش از تراکنشها چند درصد است؟
از سوی دیگر آبان امسال بیش از ۹۲ درصد کل تراکنشها از طریق کارتخوانهای فروشگاهی بوده است؛ به گونهای که بررسی جدیدترین گزارش شاپرک از سهم ابزارهای پذیرش از تعداد تراکنشها در آبان ۱۴۰۱ نشان میدهد کارتخوان فروشگاهی با 92.46 درصد بیشترین سهم را داشته و پس از آن ابزار پذیرش اینترنتی با 4.80 درصد و در نهایت ابزار پذیرش موبایلی با 2.74 درصد، در رتبههای بعدی قرار دارند. همچنین مقایسه تعداد هر یک از ابزارهای پذیرش فعال سیستمی در آبان ۱۴۰۱ نسبت به ماه گذشته نشان میدهد تعداد ابزارهای فعال سیستمی پذیرش اینترنتی، موبایلی و کارتخوان فروشگاهی با رشد 3.66 درصدی همراه بوده؛ به گونهای که تعداد ابزار پذیرش اینترنتی در آبان امسال با رشد 8.03 درصدی نسبت به مهر به رقم ۶۰۳,۴۰۲ رسیده است؛ بنابراین مجموع تعداد این ابزارها (اینترنتی، موبایلی و فروشگاهی) در دومین ماه پاییز به رقم 9.887.896 رسیده که نسبت به ماه قبل بیش از ۳ درصد بیشتر شده است.
مقایسه سهم تعداد هر یک از این ابزارهای پذیرش فعال سیستمی از کل ابزارهای بازار در آبان ۱۴۰۱ نشان میدهد سهم کارتخوانهای فروشگاهی از بازار 92.63 درصد بوده است که این میزان در مهر امسال 92.83 درصد تعیین شده بود و سهم ابزار پذیرش موبایلی از بازار در هشتمین ماه سال به 1.27 درصد رسیده که نسبت به مهرماه کاهش یافته است. در این میان، سهم ابزار پذیرش اینترنتی همچون ماه قبل با افزایش نسبت به مهرماه، به رقم 6.10 درصد رسیده است. این رقم در شروع پاییز 5.86 درصد بود.