رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه انتظارات تورمی مردم در سال آینده کاهشی و روند تورم آرام بوده و شوکهای تورمی تکرار نخواهد شد، افزود: تا پایان امسال رشد نقدینگی ما به کمتر از ۳۰ درصد میرسد.
علی صالحآبادی درباره تحولات نقدینگی توضیح داد: برنامه پولی ماهانه در دولت سیزدهم تدوین و مقرر شد تا پایان امسال رشد نقدینگی کمتر از 30 درصد شود؛ هماکنون پایه پولی 20.5 درصد و نقدینگی 20.2 درصد است و تا پایان امسال به کمتر از 30 درصد خواهد رسید.
وی افزود: روند رشد نقدینگی در دولت سیزدهم کاهنده بود و از 42.8 درصد به 34.3 درصد در آبانماه رسید، یعنی حدود 9 درصد کاهش یافته است و سال آینده پیشبینی میشود به کمتر از 25 درصد برسد.
صالحآبادی گفت: در بحث کنترل پایه پولی، کنترل ترازنامه بانکها اهمیت دارد و برای اینکه کنترل کنیم، ضمانت اجرایی گذاشتیم.
وی هشدار داد: چنانچه بانکی از این مساله تخطی کند سپرده قانونی آن را به 15 درصد افزایش خواهیم داد.
رئیس کل بانک مرکزی در تشریح تورم کشور و عوامل افزایش آن، گفت: تورم تولیدکننده در ابتدای دولت حدود 82.6 درصد بود و هماکنون به 39.1 درصد رسیده است، همچنین شاخص نقطه به نقطه در اردیبهشت 1400 برابر 103 درصد بود و الان به 32.9 درصد رسیده است.
وی اضافه کرد: نرخ تورم سالانه مصرفکننده نیز در ابتدای دولت برابر 59.3 درصد بود و الان به 39.9 درصد رسیده است، همچنین تورم نقطه به نقطه از 65.3 درصد به 44.3 درصد رسیده است.
صالحآبادی درباره افزایش نرخ تورم در ابتدای سال، گفت: مردمیسازی یارانهها، افزایش حقوقها در شورای عالی کار به 57 درصد و تغییر مبنای عوارض گمرکی موجب شد تورم در ابتدای امسال رشد یابد اما سال آینده این افزایش رخ نخواهد داد و نرخ تورم روند کاهشی در پیش خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: تورمی که در کشور اتفاق افتاد در واقع تورم انباشته سالهای گذشته بود و یک بار قیمتها آزاد شد و تغییر کرد اما این روند در سال آینده اتفاق نمیافتد و شوکهای تورمی تکرار نخواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: تورم در واقع تغییر قیمت نسبت به قبل است، در گذشته نرخ تورم روال افزایشی داشت و در 4-3 سال گذشته روند رشد نرخ تورم فزاینده بود اما از این پس فرآیند نرمال آن ادامه مییابد.
* فروش 46.5 میلیارد دلار ارز در بازار
صالحآبادی در بحث کنترل بازار ارز گفت: یکی از بازارهای مهم، بازار نیمایی است که در آن حجم بالایی از معاملات ارزی انجام میشود و دولت ارز حاصل از فروش نفت و فرآوردهها و میعانات گازی را در اختیار واردکننده قرار میدهد، بنابراین نرخ این بازار بسیار مهم است.
وی اظهار داشت: حجم معاملات از ابتدای سال تا آبانماه 32.1 میلیارد دلار بود و این رقم در مدت مشابه سال گذشته 19.6 میلیارد دلار بود.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در مجموع از ابتدای امسال تاکنون 46.5 میلیارد دلار ارز در بازار فروخته شده و ارز مورد نیاز واردکنندگان تامین شده است.
به گفته صالحآبادی، درآمدهای ارزی امسال 10 میلیارد دلار افزایش داشت.
وی درباره دلایل افزایش نرخ ارز در ماههای گذشته، گفت: یکی از این دلایل به تقویت دلار برمیگردد، زیرا نرخ این ارز در بازارهای دنیا رشد یافت و نرخ بهره آمریکا و 90 کشور دیگر به دلایل جنگ اوکراین و روسیه صعودی شد.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: حوادث اخیر در کشور، پدیده قاچاق و نوسانات فصلی همچون تعطیلات کریسمس نیز بر این موضوع تاثیر داشتند.
وی در توضیح نرخ ارز در بازار غیررسمی گفت: معتقدیم قیمتها در بازار غیررسمی واقعی نیست و افزایش بها در آن به دلیل هیجاناتی است که به وجود میآید. بانک مرکزی به عنوان بازارساز و سیاستگذار در نظر دارد که نرخ ارزها متعادل شود و ثبات قیمتها را در بازار شاهد باشیم.
وی افزود: در اقدامی دیگر، تلاش کردیم تخصیص ارز به کالاهای اساسی و اصلی روز را به 48 ساعت کاهش دهیم همچنین در بحث سایر کالاها نیز تخصیص ارز از 30 روز به 20 روز رسیده است.
صالحآبادی بیان کرد: درآمدهای ارزی دولت سیزدهم افزایش یافته و توانستیم منابع غیرقابل استفاده را که شامل 1.7 میلیارد دلار بود به مرحله وصول برسانیم.
وی با اشاره به اتفاقات اخیر در بحث ارتباط با چین نیز گفت: روابط ایران و چین راهبردی است، همچنین در رفتوآمدهای اخیر که انجام شد برنامهها و توافقات خوبی در حوزه بانکی با این کشور امضا شد.
رئیس کل بانک مرکزی درباره انتصاب جدید معاون ارزی این بانک گفت: انتخاب معاون ارزی جدید متناسب با سیاستها و تحولات اخیر انجام شده است و امیدواریم تحولات مثبت و ثبات قیمت و آرامش بر بازار ارز حاکم شود.