با گذشت حدود یک سال از اعلام دولت سابق عراق به نخستوزیری «مصطفی الکاظمی» مبنی بر عقبنشینی نیروهای آمریکایی از این کشور و تبدیل ماموریت نظامی آنها به مشورتی و آموزشی، برخی گروههای درون چارچوب هماهنگی (الاطار التنسیقی) در خصوص این امر، ابراز تردید کرده و بار دیگر موضوع تلاش برای اخراج آمریکاییها را طرح میکنند. روزنامه «العربی الجدید» با انتشار یادداشتی در این خصوص نوشت: اواخر دسامبر ۲۰۲۱ بود که الکاظمی، پایان ماموریت رزمی نیروهای ائتلاف بینالمللی ضد داعش که تحت رهبری آمریکا بود را اعلام کرد و از آمادگی نیروهای عراق برای دفاع از کشورشان خبر داد و تاکید کرد که نقش نیروهای آمریکایی به ارائه مشورت و آموزش محدود میشود.
بنا بر این گزارش، تصمیم برای تغییر ماموریت نیروهای آمریکایی به آموزشی پس از چندین دور گفتوگوی راهبردی بین بغداد و واشنگتن که از سال ۲۰۲۰ آغاز شد و با دور چهارم سال گذشته به پایان رسید، اتخاذ شد. در ادامه این یادداشت آمده است: «از ۲ سال پیش، گروههای مسلح عراقی درخواستها برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق را تشدید کرده بودند و برای رسیدن به آن فشار میآوردند. به همین منظور نیز عملیاتهایی را برای هدف قرار دادن منافع آمریکا در عراق انجام دادند. اما پس از تشکیل دولت محمد شیاعالسودانی از سوی ائتلاف چارچوب هماهنگی که اغلب این گروهها در آن حضور دارند، عملیاتهایی که منافع آمریکا را در این کشور هدف قرار میداد، متوقف شد». نویسنده در ادامه تصریح کرد: «با این حال، مبارزات رسانهای علیه نیروهای آمریکایی در روزهای اخیر تشدید شده و رهبران چارچوب هماهنگی نسبت به این موضوع که دولت الکاظمی توافق را به درستی اجرا کرده، تشکیک وارد میکنند. همچنین فرماندهان الحشدالشعبی معتقدند که حضور نیروهای آمریکایی در عراق بر اجرای عملیات نظامی علیه داعش تأثیر منفی گذاشته است». در ادامه این یادداشت آمده است: السودانی تلاش دارد این موضوع را در دوره فعلی مطرح نکند. یک سیاستمدار آگاه که خواست نامش فاش نشود در گفتوگو با العربیالجدید میگوید: «السودانی بخوبی از اهمیت روابط با واشنگتن آگاه است و به دنبال تقویت آن است اما در عین حال نگران است این موضوع موجب نارضایتی گروههای مسلح و برخی گروههای سیاسی درون چارچوب هماهنگی شود». از سوی دیگر «محمود الحیانی» نماینده عضو چارچوب هماهنگی تأکید میکند که نیروهای آمریکایی همچنان در عراق حضور دارند و آنچه در دولت الکاظمی درباره خروج آنها اعلام شد برای توقف حملات راکتی علیه پایگاههایی بود که آمریکاییها در آن حضور داشتند. وی به العربی الجدید گفت: نیروهای آمریکایی هنوز در داخل عراق حضور دارند و آمریکا بر این موضوع تاکید دارد. دولت الکاظمی بشدت از سوی واشنگتن حمایت میشد و برای همین واقعاً نمیخواست نیروهای خود را خارج کند و برای توقف برخی عملیاتهای نظامی که در آن زمان علیه پایگاهها تشدید شده بود و توقف حملات علیه کاروانهای آمریکایی، عقبنشینی ادعایی را اعلام کرد.
وی افزود: اما دولت محمد شیاع السودانی به صورت واقعی برای حذف این نیروها تلاش خواهد کرد و در این زمینه رهبران چارچوب بشدت از نخستوزیر حمایت میکنند و هیچ اهمالی در این پرونده وجود ندارد. الحیانی در ادامه توضیح داد که حضور نیروهای آمریکایی نمیتواند ادامه یابد اما این امر نیز قابل درک است برخی پروندههایی که دولت السودانی روی آنها کار میکند، دارای اولویت است و پس از آنها، برای حل این پرونده به دور از هرگونه فشار سیاسی و دخالت خارجی تلاش خواهد کرد. بیش از این نمیتوان در قبال حضور نیروهای آمریکایی که اشغالگر هستند، سکوت کرد. اما «سجاد سالم» نماینده مستقل پارلمان عراق در جدی بودن این مطالبات تردید کرد و آن را صرفا «شعار دادن برای گرفتن امتیازات سیاسی» دانست و مدعی شد که گروههای حاضر در چارچوب هماهنگی وقتی حکومت را به دست گرفتند هیچ کار جدی برای خروج نیروهای آمریکایی انجام ندادند با اینکه اکنون تصمیمگیرنده واقعی هستند.
حضور نظامی آمریکا در عراق به زمان سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ باز میگردد که حدود ۱۵۰ هزار نظامی آمریکایی وارد خاک عراق شدند. این حضور تا سال ۲۰۱۱ ادامه داشت و در آن زمان بخش قابل توجهی از آنها از عراق خارج شدند اما در سال ۲۰۱۴ همزمان با تشکیل ائتلاف بینالمللی موسوم به ضدداعش به فرماندهی آمریکا، بار دیگر حضور نظامی آمریکا قوت گرفت و از آن زمان تاکنون حدود ۶ هزار نیروی آمریکایی به بهانه مشاوره و آموزش نیروهای نظامی و امنیتی عراق و مبارزه با تروریسم در این کشور حضور دارند.