فروش 50 هزار میلیارد تومان از اموال بانک ملی ایران تا پایان سال
رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی اعلام کرد بانکها بویژه بانکهای دولتی دارایی زیادی دارند اما این داراییها به نقدینگی تبدیل نشده و پشتوانه آنها در راستای تسهیلاتدهی قرار نگرفته است. محمدرضا فرزین با تاکید بر این نکته که در بانک ملی فروش ۵۰ هزار میلیارد تومان از اموال مازاد تا پایان سال انجام میشود، افزود: فروش اموال بانکها پیچیدگیهای خاص خود را دارد و مقررات بسیار سختی در این راستا داریم که کار بانکها را خیلی مشکل کرده است. وی خاطرنشان کرد: همین مشکلات درباره فروش داراییهای دولت نیز وجود دارد و بانک مرکزی باید اجازه دهد بانکها بخشی از داراییهایشان را به اوراق تبدیل کنند. رئیس شورای هماهنگی بانکهای دولتی همچنین تاکید کرد: در بانک ملی علاوه بر طلب ۸۵ هزار میلیارد تومانی از دولت، چندین شرکت و هلدینگ بزرگ هم داریم و در تازهترین اقدام، سهام متعلق به بانک در پالایشگاه شازند را روی تابلوی بورس برای فروش ثبت کردهایم و بزودی آن را میفروشیم.
***
کشف یک میدان گازی جدید در دریای سیاه ترکیه
رئیسجمهور ترکیه از کشف یک میدان گازی دیگر در قلمرو آبی این کشور در دریای سیاه خبر داد. آنطور که راشاتودی گزارش داده است، رجب طیب اردوغان از کشف یک میدان گازی دیگری در قلمرو این کشور در دریای سیاه خبر داد. وی گفت: با کشف این میدان حجم ذخایر گازی ترکیه در دریای سیاه به 710 میلیارد مترمکعب رسیده و ارزش آن یکهزار میلیارد دلار برآورد میشود. ترکیه قبلا یک میدان گازی به نام ساکاریا را در دریای سیاه کشف کرده بود که حجم ذخایر گازی این میدان در آخرین بهروزرسانی از 540 میلیارد مترمکعب به 652 میلیارد مترمکعب افزایش یافته است. اردوغان گفته ترکیه تاکنون 13 چاه در میدان ساکاریا حفر کرده است. رئیسجمهور ترکیه همچنین تأکید کرد یک میدان جدید با حجم ذخایر 58 میلیارد مترمکعبی در نزدیکی همین میدان بتازگی اکتشاف شده است. وی گفت: با میدان جدید کشف شده به نام جایکوما 1، حجم ذخایر گازی ما در دریای سیاه 170 میلیارد مترمکعب افزایش یافته و به 710 میلیارد مترمکعب رسیده است. اردوغان افزود: میدان جدید کشفشده به میدان ساکاریا متصل خواهد شد و سپس گاز آنها وارد شبکه توزیع ملی این کشور میشود. رئیسجمهور ترکیه ادامه داد: میدان ساکاریا بزرگترین میدان گازی کشفشده در دریای سیاه است و گازش از سال آینده وارد مدار توزیع در ترکیه میشود. ترکیه میخواهد سالانه 3.5 میلیارد مترمکعب از میدان ساکاریا گاز برداشت کرده و در فاصله 4 سال رقم مذکور را به 15 میلیارد مترمکعب برساند و درواقع یکسوم از نیاز این کشور به گاز را از این میدان برداشت کند.
***
25 بانک اوراق با سود 23 درصد میدهند
با اضافه شدن 8 بانک دیگر به مجموع بانکهای عرضهکننده اوراق گواهی سپرده مدتدار با نرخ سود ۲۳ درصد، شمار بانکهای ارائهکننده این اوراق به ۲۵ بانک رسید. با صدور مجور انتشار اوراق گواهی سپرده مدتدار برای بانکهای ملت، تجارت، سپه، کشاورزی، کارآفرین، صادرات، دی و پست بانک و اضافه شدن آنها به مجموع ۱۷ بانکی که پیش از این مجور صدور این گواهی را داشتند، تعداد بانکهای ارائهکننده این گواهی به ۲۵ بانک رسید. گفتنی است ۳ بانک از مجموع بانکهای کشور تاکنون درخواستی برای صدور مجوز به بانک مرکزی ارسال نکردهاند. پیش از این بانکهای ملی ایران، مسکن، رفاه کارگران، توسعه تعاون، خاورمیانه، پاسارگاد، پارسیان، سینا، سامان، اقتصاد نوین، شهر، ایرانزمین، سرمایه، گردشگری، ایران و ونزوئلا و همچنین مؤسسات اعتباری نور و ملل، بانکها و مؤسسات اعتباری بودند که از بانک مرکزی مجوز انتشار این اوراق را دریافت کرده بودند. مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده مدتدار ویژه سرمایهگذاری عام در نشست روز سوم دیماه سال جاری هیات عامل بانک مرکزی تصویب و در همان روز به شبکه بانکی کشور ابلاغ شد.
این اوراق با نرخ سود علیالحساب ۲۳ درصد منتشر میشود و فروش آن صرفاً برای افراد حقیقی ایرانی بالای ۱۸ سال مجاز است. مدت این اوراق حداکثر یک ساله است اما بانک مرکزی به بانکها این اجازه را داده است که این اوراق را با سررسیدهای زیر یک سال نیز منتشر کنند.
***
۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی احداث میشود
مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران گفت: احداث ۳۰۰۰ مگاوات نیروگاه بادی در صورت صدور مجوز از سوی شورای عالی اقتصاد دنبال میشود. جعفر محمدنژاد سیگارودی افزود: احداث ۳ هزار مگاوات نیروگاه بادی در حال حاضر در مرحله اخذ مجوز از شورایعالی اقتصاد است که به محض اخذ مجوز مناقصه آن برگزار خواهد شد. وی ادامه داد: پس از شناسایی ساختگاههای مناسب و تخمین ظرفیتها، مناقصه اعلام میشود. در این بخش امکان مشارکت برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی وجود دارد، البته قراردادها بر اساس مقررات و ضوابط داخلی منعقد خواهد شد. مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران درباره برنامههای دولت برای تولید و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، گفت: احداث ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در دوره ۴ ساله از جمله برنامههای دولت است و برنامهریزی و اقدامهای لازم برای تحقق این مهم از سال گذشته آغاز شده است. وی ادامه داد: برای تأمین ۷ هزار مگاوات انرژی خورشیدی، در اواخر سال گذشته سازمان ساتبا پیشنهادی را از طریق وزارت نیرو به شورای اقتصاد ارائه و ارسال کرد که در ابتدای امسال در جلسه شورای اقتصاد، مجوز احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ صادر شد و انتظار میرود مجوز تأمین ۳ هزار مگاوات انرژی خورشیدی برای سالهای آینده نیز اخذ شود.