printlogo


کد خبر: 258289تاریخ: 1401/10/10 00:00
کارشناسان بهداشت بر تزریق دوز یادآور واکسن برای مواجه نشدن کشور با موج هشتم کرونا تأکید کردند
ضد‌حمله به سویه جدید
سویه‌ جدید اُمیکرون وارد کشور شد؛ احتمال شیوع و افزایش مبتلایان به این بیماری در روز‌های آتی

سویه جدید اُمیکرون در حالی وارد ایران شده که چند ماهی است آمار مبتلایان و فوتی‌های ناشی از کرونا در کشور به شکل محسوسی کاهش یافته و در بسیاری روزها شمار جان باختگان صفر یا در حد 3 - 2 نفر بوده است. از اواخر بهمن 1398 هفت موج کرونا را از سر گذرانده‌ایم و طی این مدت متاسفانه ۱۴۴هزار و ۶۸۲ نفر از هموطنان‌مان بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را ازدست داده‌اند به طوری که در روزهای اوج این بیماری روزانه یک میلیون و 700 هزار نفر مبتلا و بیش از 700 نفر به کام مرگ می‌رفتند اما با روی کارآمدن دولت سیزدهم و انجام اقدامات اورژانسی در واردات انبوه واکسن همچنین حمایت از واکسن‌سازان داخلی و در نتیجه انجام واکسیناسیون گسترده، کرونا مهار شد. با این حال تجربه ثابت کرده این بیماری را نباید دست کم گرفت، چرا که سویه‌های جدید آن اکنون مدتی است در برخی کشورهای دنیا نظیر چین، آمریکا و برخی کشورهای مناطق شرق آسیا در حال همه‌گیری است و متاسفانه طبق اعلام سخنگوی وزارت بهداشت نخستین مورد ابتلا به زیرسویه‌های جدید اُمیکرون در کشور مشاهده است. پدرام پاک‌آیین روز چهارشنبه گفت: ۳ مورد ابتلا به زیرسویه‌های جدید اُمیکرون که در بسیاری کشورهای جهان شایع است، در کشورمان مشاهده شد. از این ۳ مورد، ۲ نمونه مربوط به زیرسویه BQ1 و یک مورد مربوط به زیرسویه XBB است. این نمونه‌ها در آزمایشگاه مرجع دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تشخیص داده شده است. وی اضافه کرد: با توجه به سرعت انتقال بالای این زیرسویه‌ها در روزهای آینده، شاهد افزایش آمار ابتلا به این زیرسویه‌های جدید خواهیم بود. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: ۶۰ بیمار جدید «کووید-۱۹» در کشور شناسایی شدند. بر این اساس از ظهر روز پنجشنبه تا ظهر جمعه ۹ دی ۶۰ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۳۱ نفر از آنها بستری شدند تا مجموع بیماران در کشور به ۷ میلیون و ۵۶۱ هزار و ۵۸ نفر برسد. طی این مدت، هیچ‌یک از بیماران «کووید-۱۹» در کشور جان خود را از دست ندادند و مجموع جان باختگان این بیماری، در عدد ۱۴۴ هزار و ۶۸۲ نفر ماند. همچنین تاکنون ۷ میلیون و ۳۳۶ هزار و ۱۰۵ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند و ۸۷ نفر از بیماران مبتلا به «کووید_۱۹» در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند. اعلام ورود سویه جدید اُمیکرون به کشور در حالی است که به گفته مسؤولان وزارت بهداشت طی سال جاری استقبال از واکسیناسیون کرونا در کشور بشدت کاهش یافته است؛ موضوعی که می‌تواند زنگ خطری برای همه‌گیری این بیماری با توجه به کاهش ایمنی جامعه در مقابل سویه جدید باشد. طبق آخرین خبر وزارت بهداشت تاکنون ۶۵ میلیون و ۱۵۱ هزار و ۸۳۲ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۵۶۲ هزار و ۷۷۲ نفر دوز دوم و ۳۱ میلیون و ۴۰۲ هزار و ۲۹۸ نفر دوز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند تا مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۱۱۶ هزار و ۹۰۲ دوز برسد.
* بروز موج هشتم منتفی نیست
 جشن سال نو میلادی و افزایش میزان ترددها احتمال افزایش سرایت‌پذیری سویه جدید کرونا را افزایش می‌دهد، در چنین شرایطی کارشناسان بهداشت هشدار داده‌اند در مبادی مرزی رفت و آمدها کنترل شود. عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با اشاره به اینکه بیماری‌زایی سویه‌های جدید کرونا مشابه اُمیکرون پایین است، در عین حال به سرایت‌پذیری بالای آن اشاره و تاکید کرد: با توجه به رفت‌وآمدها و مسافرت‌ها باید نظارت و کنترل کافی مبادی مرزی صورت گیرد، زیرا عدم نظارت می‌تواند جرقه‌ افزایش ابتلا به این بیماری در کشور باشد. دکتر محمد وجگانی درباره آخرین وضعیت بروز کرونا، گفت: در حال حاضر صحبت‌هایی از سویه جدید کرونا مطرح است که بخشی از فرانسه و آمریکا را درگیر کرده است. این صحبت‌ها درباره سویه‌های XBB و BQ1 است به شکلی که در فرانسه ۶۰ درصد و در آمریکا حدود ۳۵ درصد مبتلایان جدید کرونا به سویه BQ1 مبتلا می‌شوند. وی افزود: به طور کلی بروز هر موجی در هر کشوری باید به دقت رصد شود، چراکه کرونا نشان داده انتقال بیماری به جامعه جهانی با سرعت بالایی اتفاق می‌افتد؛ بنابراین با توجه به رفت‌وآمدها و مسافرت‌ها باید نظارت و کنترل کافی در مبادی مرزی صورت گیرد، زیرا عدم نظارت می‌تواند جرقه‌ای برای افزایش ابتلا به این بیماری در کشور باشد. چیزی که اندکی نگرانی‌ها را در حال حاضر کاهش داده این است که مرگ‌ومیر حاصل از ابتلا به این سویه‌های جدید کمتر است اما این نباید سبب غفلت شود و باید بدون آنکه به جامعه استرس وارد کنیم، به رصد و مراقبت ادامه دهیم.
* احتمال افزایش مبتلایان کرونا در روزهای آتی
وی در ادامه افزود: BQ1 هم درست مانند سویه BA5 از زیرسویه‌های فرعی اُمیکرون است که همین سبب می‌شود بر اساس نظر کارشناسان، این سویه هم بیماری‌زایی در حد اُمیکرون داشته باشد؛ هرچند فراگیری بالایی دارد و سبب می‌شود احتمالا در روزهای آتی با افزایش موارد مواجه شویم. او تاکید کرد: با توجه به اینکه ویروس کرونا دائم در حال جهش است، ممکن است حین افزایش موارد ابتلا که به دنبال شیوع زیرسویه‌های BQ1 و XBB در کشور مشاهده می‌کنیم، همزمان با جهش‌های خطرناک مواجه شویم که این احتمال نباید نادیده گرفته شود. این ایمونولوژیست ادامه داد: کسانی که قبلا به اُمیکرون مبتلا شده‌اند ایمنی نسبتا مناسبی در برابر BQ1 و XBB دارند و در صورت ابتلا به این سویه‌ها هم علائم خفیف‌تری تجربه خواهند کرد. وی تاکید کرد: به طور کلی ابتلا به سویه‌های جدید BQ1 و XBB علائم خفیفی به همراه داشته و کشندگی بالایی هم ندارد. او درباره پیش‌بینی‌ها از احتمال بروز موج هشتم کرونا در کشور، تصریح کرد: ۲ پیش‌بینی و سناریو وجود دارد؛ اول آنکه موج هشتم طی ماه‌های آتی رخ می‌دهد و دوم اینکه با توجه جهش‌های بیماری، واکسیناسیون و ایجاد ایمنی در جامعه، دیگر موجی از بیماری را شاهد نباشیم. او با اشاره به اینکه در ایران هنوز آمار مبتلایان کرونا پایین است، تصریح کرد: بر اساس اطلاعات موجود، میزان مبتلایان روزانه عدد بسیار کمی است که در این میان تعداد کمتری هم بستری شده و فوت می‌کنند، بنابراین به نظر می‌رسد در ایران به لطف خداوند هنوز مشکل خاصی نداریم اما احتیاط هرگز نباید فراموش شود.
* اهمیت تزریق دوز یادآور واکسن کرونا
وجگانی با تاکید بر اهمیت تزریق دوزهای یادآور واکسن،‌ تصریح کرد: منتظر اعلام جزئیات تزریق مجدد واکسن از سوی کمیته ملی واکسیناسیون کرونا هستیم؛ اما کسانی که بیماری زمینه‌ای دارند و سالمندانی که بیش از ۶ ماه از تزریق دوز قبلی واکسن‌شان گذشته است، ضرورت دارد نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند. وی افزود: بر اساس آخرین بحث‌ها، به نظر می‌رسد همان واکسن‌های قدیمی کرونا (واکسن‌هایی بر پایه ویروس ووهان، دلتا و...) هنوز می‌تواند ایمنی‌زایی مناسبی ایجاد کنند؛ بنابراین همچنان توصیه به تزریق واکسن‌های در دسترس است. او در پایان با تاکید بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی،‌ بیان کرد: با توجه به شیوع بیماری‌های تنفسی در این فصل، اجتناب از درهم تنیدگی جمعیت و استفاده از ماسک در اماکن پر ازدحام همچنان راهکار مهمی برای پیشگیری از بروز بیماری‌هایی نظیر کرونا و آنفلوآنزاست.
همچنین عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به ۲ سویه کرونا به عنوان عمده سویه‌های فعلی در گردش جهان، گفت: قطعا ایجاد کمیته‌ها و درمانگاه‌هایی برای بررسی عوارض بعد از کرونا و پدیده لانگ‌کرونا می‌تواند موثر باشد. دکتر سیداحمد طباطبایی درباره سویه‌های کرونا که در حال حاضر در کشورهای مختلف در گردش هستند، گفت: در حال حاضر عمده سویه‌هایی که از کرونا در دنیا دیده می‌شود، BQ1 و BA5 است که جدیدترین سویه‌هایی هستند که گزارش می‌شوند. در کشور هم همواره باید هشدارهای لازم را در زمینه احتمال بالا رفتن مجدد کرونا را بدهیم. همیشه باید این مساله را مدنظر داشته باشیم، چراکه بشر هنوز از دامی که کرونا برایش چیده، رها نشده است. 
***
جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا با حضور رئیس‌جمهور  برگزار می‌شود   
رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت از تشکیل جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در روز شنبه (امروز) با حضور رئیس‌جمهور خبر داد. سپهر خلجی گفت: در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا که روز شنبه 10 دی برگزار می‌شود، گزارش‌های وزارت بهداشت، وزارت کشور  و قرارگاه عملیاتی ستاد ملی کرونا به رئیس‌جمهور تقدیم خواهد شد. وی افزود: بخشی از دستور جلسه این روز به تدابیر مرتبط با واکسیناسیون کرونا اختصاص دارد و ستاد ملی با توجه به رصد زیرسویه‌های جدید اُمیکرون در کشور تدابیری در این زمینه خواهد داشت.

Page Generated in 0/0069 sec